Vogelreis Florida voorjaar

Florida – wintervogels in het zuiden van de Verenigde Staten

In het zuiden van Florida wordt het nooit echt winter; de temperaturen blijven overdag vaak ruim boven de 20 graden, de zon schijnt volop en veel vogelsoorten uit Amerika en Canada kiezen er voor om in Florida te blijven overwinteren. De beste periode om Florida te bezoeken is in het droge seizoen, van november tot april. De Amerikaanse vogelwereld verschilt enorm van de Europese: de vele kleurige soorten doen exotisch aan en de vogels zijn vaak goed te benaderen.

Soorten als Zwarte Gier, Kalkoengier, Slangenhalsvogel, Witbuikreiger, Bruine Pelikaan, Rode Lepelaar, Witte Ibis en de majestueuze Amerikaanse Zeearend zijn algemeen aanwezig en laten zich vaak goed zien. Bijzondere soorten als Kaalkopooievaar, Koerlan (Limpkin), Amerikaanse Schaarbek, Katvogel, Parulazanger en Geelkruinkwak spreken tot de verbeelding en vormen maar een kleine greep uit het totale aanbod van soorten.

Eén van de soorten waar we specifiek naar zullen zoeken is de enige endemische soort die Florida rijk is: de Struikgaai (Florida Scrub Jay). Naast de vele vogelsoorten zoeken we ook naar Alligator, Zeekoe, Wasbeer en Zebra Longwing, een prachtige vlinder die we regelmatig tegenkomen tijdens deze reis.

We verblijven op verschillende locaties in gunstig gelegen accommodaties, zodat we snel de verschillende gebieden kunnen bereiken waar we op zoek gaan naar de mooie soorten die hier overwinteren. Met recht een prachtige reis door “the Sunshine State”…

 Dag 1
We vertrekken uit Nederland naar Florida waar we in de middag of vroege avond aankomen en op het vliegveld onze auto ophalen. Vervolgens rijden we naar ons hotel en afhankelijk van het vluchtschema kunnen we onderweg al een eerste stop maken om te gaan vogelen.

Dag 2
We staan vroeg op en gaan naar het eerste van verschillende natuurreservaten ten noorden van Miami. Door dit gebied lopen enkele boardwalks waarvandaan we een goed zicht hebben op de verschillende soorten die hier voorkomen. We zoeken hier onder andere naar Dennezanger, Palmzanger, Geelkeelzanger, Blauwkopvireo, Dikbekfuut, Blauwvleugeltaling, Amerikaanse Roerdomp en de schuwe Amerikaanse Woudaap.

Aan het einde van de ochtend rijden we naar het volgende gebied, slechts een paar kilometer verderop. Ook hier loopt een boardwalk dwars door het het gebied en veel van de soorten die we vanochtend gezien hebben, zullen we dan ook nu weer zien, maar dit gebied heeft ook enkele specialiteiten: Soraral, Mottled Duck en Zwartbuikfluiteend zijn hier eenvoudiger te zien en het is de enige plek in het zuiden van Florida waar zowel Double-crested Cormorant als Neotropical Cormorant eenvoudig te zien zijn.

Tijdens de warmere middaguren rijden we verder naar het noorden, richting Cape Canaveral, de plek waar we morgen zullen zijn. Afhankelijk van hoe lang we deze ochtend op de boardwalks zijn gebleven, is er de mogelijkheid om nog een gebied te bezoeken. In de buurt van Melbourne ligt een natuurreservaat dat niet alleen landschappelijk tot de mooiste plekken van Florida behoort, maar waar we ook regelmatig Amerikaanse Zwarte Specht zien. In het riviertje dat door het reservaat stroomt zwemmen in deze tijd van het jaar ook verschillende zeekoeien die zich met wat geduld vaak van dichtbij laten zien.

Dag 3
Cape Canaveral is de plek waar de Space Shuttles gelanceerd worden en in het omliggende gebied zijn activiteiten maar beperkt toegestaan; de natuur heeft sinds de jaren ’60 grotendeels haar gang kunnen gaan. In de vele meertjes van het gebied overwinteren in deze tijd van het jaar veel vogels die de gevaarlijke oversteek naar Zuid Amerika of Mexico niet willen maken. We zoeken naar vogels als de majestueuze Amerikaanse Zeearend, Visarend, Witte Pelikaan, Bruine Pelikaan, Kleine Blauwe Reiger, Amerikaanse Blauwe Reiger, Marmergrutto, Amerikaanse Kluut, Bandijsvogel en Amerikaanse Schaarbek, een soort die een erg lange ondersnavel heeft, waarmee ze door het water vliegen, net zolang tot ze beet hebben om de snavel dan razendsnel dicht te klappen.

In de loop van de ochtend verplaatsen we ons naar de noordkant van het schiereiland, waar we op zoek gaan naar de enige endemische vogelsoort van Florida, de Floridastruikgaai. Er zijn verschillende beschermde natuurgebieden waar de Floridastruikgaai vrij algemeen voorkomt en wij bezoeken een gebied met een grote dichtheid van deze zeldzame soort, die slechts een paar duizend vogels telt.  We hebben op deze reis dan ook een goede kans op deze soort!

Ook vandaag gebruiken we het warmste deel van de dag om naar onze volgende bestemming te rijden, verder naar het noorden. Het is vandaag een wat langere dag, maar de soort waar we naar op zoek gaat, staat bekend als één van de lastigste soorten om te vinden: Kokardespecht (Red-cockaded Woodpecker). In de naaldbomen in dit deel van de staat zijn enkele bomen te vinden waar de spechten overnachten. Door hun zeer specifieke habitatwensen komen ze slechts in kleine aantallen voor. Het is zeker niet gegarandeerd dat we deze soort ook daadwerkelijk zien, maar omdat hun roestbomen duidelijk gemarkeerd zijn, weten we exact waar we moeten zoeken.

Dag 4
Ten noorden van Tampa ligt een prachtig natuurgebied waar enkele soorten voorkomen die we verder tijdens deze reis waarschijnlijk niet zullen zien zoals Roodkeelsialia, Carolinamees en Bruinkopboomklever. Landschappelijk is dit gebied ook erg mooi en naast vogels kunnen we hier ook enkele soorten zoogdieren zien, waaronder Amerikaanse Otter, al is deze soort vrij schaars.

In de middag steken we de baai van Tampa over en bezoeken we één of meerdere natuurparken in dit dichtbevolkte deel van de staat. Rode Kardinaal, Katvogel, Mirtezanger, Koningsstern, Bruine Pelikaan, Amerikaanse Zwarte Specht en het bijzondere Gordeldier zijn hier de doelsoorten voor we doorrijden richting Naples.

Mochten we de Floridastruikgaai nog niet gezien hebben, dan hebben we aan het einde van deze middag nog de gelegenheid om naar deze soort te zoeken.

Dag 5
We beginnen deze ochtend in één van de vele onlangs gebouwde stedelijke gebieden in Florida, op zoek naar Holenuil. Dit uiltje heeft wel iets weg van een Steenuil, maar leeft in holen in de grond. Vroeger was dit een zeer algemene soort in het zuiden van de Verenigde Staten, maar door de oprukkende bebouwing is de soort enorm hard achteruit gegaan. Zo erg zelfs, dat enkele van de belangrijkste plekken waar de soort nog voorkomt, letterlijk midden tussen de huizen is op stukjes grond die niet bebouwd worden. Deze vogels zijn erg aan mensen gewend en zijn dan ook zeer goed te fotograferen.

Onze volgende stop ligt slechts een paar kilometer verderop, een bizarre mix van strandtoerisme en één van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor steltlopers in de staat. We parkeren de auto en lopen (of waden, afhankelijk van het tij) naar het strand. Waar de toeristen zich vooral aan de zeekant van het strand ophouden, zullen wij ons meer richten op de andere kant. Hier liggen enkele lagunes waar een belangrijk deel van de wereldpopulatie van de bedreigde Dwergplevier overwintert, samen met soorten als Dikbekplevier, Kleine en Grote Geelpootruiter, Kleinste Strandloper, Alaskastrandloper, Steltstrandloper, Willet, Roze Pelikaan, Forster’s Stern en de grote, maar zeer behendige Amerikaanse Fregatvogel die aast op het eten van de vele Bruine Pelikanen die hier vliegen.

’s Middags rijden richting het westelijke deel van de Everglades. Dit gebied is groter dan de provincie Gelderland en beslaat veel meer dan het bekende Everglades National Park, dat we later tijdens deze reis zullen bezoeken.

Het westelijke deel is over het algemeen droger en herbergt andere soorten zoals Witkaakweidespreeuw, Gouden Grondspecht en Roodflanktowie. Behalve voor vogels is dit ook een goed gebied voor andere diersoorten. Tijdens eerdere reizen zagen we hier onder andere verschillende soorten slangen en zelfs één keer de ernstig bedreigde lokale ondersoort van Poema, de Florida Panther.

Dag 6
Corkscrew Swamp Sanctuary is een belangrijk onderdeel van de Everglades en een toevluchtsoord voor veel vogels en zoogdieren. We komen hier in de ochtend aan en lopen dan over de boardwalk het gebied in. Van de boardwalk, die zowel over droge stukken grasland, als door bossen die onder water staan loopt, zoeken we naar de soorten van dit gebied. Vooral voor Kaalkopooievaars is dit een belangrijke broedplaats, maar ook andere aansprekende soorten als Bonte Zanger, Maskerzanger, Amerikaanse Zwarte Specht, Gestreepte Bosuil, Witoogvireo, Mirtezanger, Brilparulazanger en de prachtig gekleurde Purpergors komen hier voor.

Zoogdieren komen hier ook in flinke aantallen voor en we houden onze ogen open op zoek naar onder andere Rode Lynx, Witstaarthert, Opussum, Wasbeer en Canadese Otter, voor we verder rijden, terug naar het oostelijke deel van Florida, in de buurt van Everglades National Park.

Dag 7
Vandaag staat één van de hoogtepunten van de reis op het programma: een bezoek aan het bekende Everglades National Park. We brengen vandaag de hele dag in dit enorme park door, op zoek naar soorten als Amerikaanse Slangenhalsvogel, Zwarte Gier, Kalkoengier, Visarend, Amerikaanse Zeearend, Amerikaanse Wintertaling, Blauwvleugeltaling, Kleine Blauwe Reiger, Groene Reiger, Witbuikreiger, Roze Lepelaar, Amerikaanse Steltkluut, Bootstaarttroepiaal, Glanstroepiaal en de in dit gebied zeer algemene Alligator.

Het park is 24 uur geopend en we zullen het begin van de avond dan ook gebruiken om te zoeken naar nachtdieren die mogelijk langs de kant van de weg te zien zijn.

Dag 8
We gaan op zoek naar één van de kenmerkende vogels van Florida, net ten noorden van het Everglades National Park. De Slakkewouw is een soort die in Midden en Zuid Amerika soms algemeen voorkomt, maar in Florida heeft de soort een zeer beperkte verspreiding. Er zijn enkele bekende plekken om deze soort te zien, hoewel er soms wat geduld voor nodig is. Vlakbij het grootste indianenreservaat van de Everglades is de beste plek en hier zullen we afwachten tot we de soort opmerken.

De rest van de dag spenderen we op een bij velen onbekende weg in het Everglades ecosysteem, waar we op vorige reizen enorm veel soorten hebben gezien. Niet alleen is dit de beste plek in de staat om Alligators van dichtbij te zien, ook vogels als Amerikaanse Zwarte Specht, Blauwe Gaai, Witte Ibis, Witbuikreiger, Grote Zilverreiger, Kleine Blauwe Reiger, Amerikaanse Blauwe Reiger, Mirtezanger, Amerikaanse Klapekster, Rode Kardinaal, Grote Kuiftiran, Bandijsvogel en Amerikaanse Roodborstlijster hebben we hier eerder gezien.

Dag 9
Omdat de meeste vluchten naar Europa pas in de middag vertrekken, hebben we in de ochtend nog wat tijd voor een laatste stop om te vogelen. We kunnen ervoor kiezen hetzelfde gebied als gisteren te bezoeken, maar vaak bezoeken we een klein stadspark in het zuiden van Miami waar we tijdens eerdere reizen soorten als Roodbuikspecht, Geelbuiksapspecht, Kalkoengier, Visarend, Bruine Pelikaan, Brilparulazanger, Mirtezanger, Palmzanger, Prairiezanger, Witoogvireo, Ringsnavelmeeuw, Viskraai, Spotlijster en zelfs La Sagra’s Tiran gezien hebben. Deze laatste soort komt hier alleen als dwaalgast uit Cuba voor, maar wordt tegenwoordig bijna elke winter wel gezien.

Na onze laatste stop kunnen we terug kijken op een fantastische reis met prachtige soorten en rijden we terug naar het vliegveld waar we aan boord gaan van de vlucht terug naar Nederland.

Dag 10
Aankomst in Nederland.

Einde van de reis.

 

Dag 1: Amsterdam – Miami
Dag 2: Miami – Cape Canaveral
Dag 3: Cape Canaveral – Tampa
Dag 4: Tampa – Naples
Dag 5: Naples – westkant Everglades
Dag 6: Corkscrew Swamp sanctuary
Dag 7: Everglades National Park
Dag 8: Oostkant Everglades
Dag 9: Oostkant Everglades – Miami
Dag 10: Aankomst Amsterdam

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Roze Lepelaar
 • Koerlan
 • Bruine Pelikaan
 • Zwarte Gier
 • Amerikaanse Zeearend
 • Visarend
 • Soraral
 • Witte Ibis
 • Groene Reiger
 • Kalkoengier
 • Amerikaanse Slangenhalsvogel
 • Amerikaanse Schaarbek
 • Dikbekfuut
 • Epauletspreeuw
 • Roodhalsreiger
 • Kaalkopooievaar
 • Geelkruinkwak
 • Roodhalsreiger
 • Witbuikreiger
 • Kleine Blauwe Reiger
 • Katvogel
 • Kaalkopooievaar
 • Rode Kardinaal
 • Kokardespecht (zeer zeldzaam)
 • Floridastruikgaai
 • Bruinkopboomklever
 • Roodkeelsialia
 • Alligator
 • Opussum
 • Gordeldier
 • Wasbeer
 • Zeekoe

Afhankelijk van de luchthaven die we gebruiken voor deze reis (Florida heeft verschillende internationale luchthavens die allemaal vanuit Amsterdam of Brussel kunnen worden aangevlogen) kan de reisbeschrijving op een andere locatie beginnen en eindigen dan beschreven is. De volgorde van de te bezoeken plekken zal hierdoor in principe niet veranderen.

In Florida kan het ook in de winter ’s middags warm zijn. We zullen deze warmste periode van de dag over het algemeen gebruiken om tussen de verschillende gebieden te reizen.

De afstanden in Florida zijn niet bijzonder groot voor Amerikaanse begrippen, maar op een enkele dag zullen we een flinke afstand moeten overbruggen en zullen we langere tijd in de auto doorbrengen. Afhankelijk van de verkeerssituatie ter plaatse, is de verwachting dat we echter niet langer dan maximaal een uur of twee per verplaatsing in de auto zullen zitten.

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter van der Luit

Reissom:
Euro 2495,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 245,-

Minimum aantal deelnemers: 5

Maximum aantal deelnemers: 10


Vertrek datum:
07 februari 2019 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 10 + 10 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 10 + 10 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Ontbijt en diner
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Alle toegangsgelden Nationale Parken

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Lunch
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: