Van IJsland naar Vlissingen met Vogelbescherming

Van IJsland naar Vlissingen met Vogelbescherming!

Deze unieke natuur-cruise vertrekt vanuit Akureyri in het noorden van IJsland. Vanaf Akureyri varen we terug naar Vlissingen, een hele andere en avontuurlijke manier om na uw bezoek aan IJsland weer naar huis te reizen. Uiteraard hebben we genoeg tijd ingebouwd in ons schema om een mooie route te varen en de tijd te nemen voor de waarnemingen die we onderweg doen. Als we walvissen of Orka’s zien – tijdens deze hele route hebben we daar een uitstekende kans op – is er de mogelijkheid om de route aan te passen en zo een betere waarneming te krijgen. Onder begeleiding van de ervaren begeleiders van Vogelbescherming en Inezia Tours gaat u aan boord van de Ortelius op zoek naar de vele noordelijke zeevogels, walvissen en dolfijnen.

De route voert langs de Faeroer Eilanden en de Shetland Eilanden, allebei goede plekken voor veel zeevogels en zeezoogdieren. Tijdens een eerdere reis van IJsland naar Nederland per schip zijn onder andere Dwergvinvis, Gewone Vinvis, Blauwe Vinvis, Noordse Vinvis, Potvis, Butskop, Griend, Orka, Tuimelaar en Witsnuitdolfijn waargenomen! Onderweg maken we ook nog kans op vogelsoorten als Stormvogeltje, Noordse Stormvogel, Jan-van-Gent, Grote Jager, Alk, Zeekoet, Zwarte Zeekoet, Papegaaiduiker en omdat het midden in de trektijd is, is het niet ondenkbaar dat we ook verschillende soorten zangvogels op trek zullen zien. Soms gebruiken vermoeide vogels ons schip als welkome plek om even uit te rusten midden op zee….

Als extra bonus bestaat er gezien de tijd van het jaar waarin we uit IJsland vertrekken een goede kans op het zien van Noorderlicht!

Voor vertrek van de bootreis is er de mogelijkheid om eerst het prachtige IJsland al verkennen.
Bekijk het voorprogramma dat we samen met de Vogelbescherming hebben opgezet voor u.

 

 

Inezia - Vogelbescherming

Inezia Tours is reispartner van Vogelbescherming Nederland.

 Woensdag 19 september 2018
We vertrekken vanuit Akureyri in het noorden van IJsland. We varen het fjord uit en gaan direct de zee op. Onderweg kijken we samen met de zeer ervaren gidsen van Vogelbescherming en Inezia Tours uit naar zeevogels en zeezoogdieren. Vooral de eerste uren zijn al de moeite waard om aan dek te staan, vanuit de haven en in de wateren vlak onder de kust komen onder andere Kleine Burgemeesters, Grote Burgemeesters, Papegaaiduikers, Zwarte Zeekoet en walvissen als Bultrug voor. Ook Kumliens Meeuwen, een ondersoort van Kleine Burgemeester,  komt hier voor.

Donderdag 20 september 
Op weg richting de Faroer eilanden. Na een heerlijk uitgebreid ontbijt gaan we op zoek naar vogels en walvissen. We kunnen hier vooral veel Noordse Stormvogels, Jan-van-Genten, Grote Jagers, Papegaaiduikers, Alken en Zeekoeten verwachten, maar ook onverwachte ontmoetingen zijn mogelijk! Op hun trek naar het zuiden vliegen veel zangvogels en steltlopers de kortst mogelijke route over zee, in dit geval van IJsland naar het noorden van Schotland, precies waar wij vandaag ook varen. Vermoeide vogels zien ons schip als dé perfecte plek om even bij te komen en uit te rusten, het is dan ook een dagelijkse routine om alle dekken af te lopen om te zien of we wat kleine verstekelingen hebben meegenomen…..

Overdag zullen er ook verschillende lezingen zijn van de zeer ervaren bemanning en de begeleiders van Vogelbescherming en Inezia Tours. Zij zullen u alles vertellen over wat nu precies een zeevogel een zeevogel maakt, hoe je verschillende soorten zeevogels kunt herkennen, maar ook hoe je de verschillende soorten walvissen en dolfijnen die hier voorkomen uit elkaar kunt houden. Na het bijwonen van zo’n lezing weet u precies waar u op moet letten als er een walvis gezien wordt. En die kans is behoorlijk groot; Blauwe Vinvis, Gewone Vinvis, Dwergvinvis, Bultrug, Butskop, Orka….
Al deze soorten kunnen vandaag en de komende dagen langs komen zwemmen!

Vrijdag 21 september 
Vandaag komen we in de buurt van de Faroer eilanden, een autonome groep eilanden onder Deens bestuur. De ligging midden in de Noordelijke Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat de zeebodem van erg diep plotseling een stuk ondieper wordt. Hierdoor wordt krill uit het diepe deel van de oceaan omhooggestuwd tot dicht onder het oppervlakte en daar profiteren niet alleen zeevogels als Noordse Stormvogel, Grauwe Pijlstormvogel, Alk, Zeekoet en Papegaaiduiker van (die op hun beurt weer Grote Jagers aantrekken), maar zeker ook de zeezoogdieren. Was gisteren al een dag waarbij we het nodige konden verwachten, dan is vandaag de overtreffende trap! 

Tijdens een eerdere reis werden hier onder andere Blauwe Vinvis, Gewone Vinvis, Noordse Vinvis, Dwergvinvis, Butskop, Potvis, Tuimelaar, Witflankdolfijn en Griend gezien. Onze verwachtingen voor deze dag zijn dan ook hooggespannen.

N.B.: we zullen niet aan land gaan bij de Faroer eilanden. Tijdens één van de lezingen aan boord vertellen we u waarom we dit niet doen.

Zaterdag 22 september
We komen aan bij de Shetland eilanden, één van de Britse eilandengroepen ten noorden van Schotland. We zullen deze dag niet alleen gebruiken om de eilanden van – letterlijk – een andere kant te zien, maar ook om te zoeken naar de vogels die we hier kunnen verwachten én naar Orka’s!
Rond de Shetland eilanden leven verschillende groepen Orka’s die hier vooral op Makreel, Haring en Kabeljauw jagen. Tijdens vrijwel al onze eerdere reizen in dit gebied hebben we deze Orka’s ook gezien, vaak zeer dichtbij de boot.

We kunnen deze dag ook soorten verwachten die we eerder nog niet gezien hebben. Bruinvis bijvoorbeeld, de kleinste dolfijnensoort. Of Kuifaalscholver die in flinke aantallen op de Shetland eilanden leeft. Jan-van-Genten hebben we dan weliswaar al eerder gezien tijdens deze reis, maar de aantallen die we vandaag hopen te zien kunnen spectaculair zijn. Vanaf één van de dekken kunnen we genieten van hun jachttechniek: als ze een groep vis hebben gevonden, verzamelen zich soms wel honderden Jan-van-Genten, die dan continu hun spectaculaire duikvlucht demonstreren. Als een vliegende torpedo duiken ze het water in, de één na de ander, op zoek naar vis.

Met wat geluk zien we ook Stormvogeltjes. Zo klein als een Huiszwaluw foerageren ze overdag onverschrokken op zee waar ze al ‘watertrappelend’ naar eten zoeken. 

Zondag 23 september
We zetten koers richting het zuiden en varen over de Noordzee. Hoewel we te ver op zee zitten om land te zien, volgen we min of meer de Engelse kustlijn. Noordse Stormvogels, Drieteenmeeuwen, Zilvermeeuwen, Grote Jagers, Kleine Jagers, Jan-van-Genten, Zeekoeten en Alken, hopelijk aangevuld met wat onverwachte trekvogels zijn de verwachting voor vandaag. Afhankelijk van ons tijdschema proberen we bij de visrijke Doggersbank een vissersboot in actie te vinden. Achter vissersboten in actie hangen vaak groepen van tienduizenden meeuwen, Jan-van-Genten en de onvermijdelijke Grote en Kleine Jagers, een spectaculair gezicht.

Ook vandaag vergeten we de zeezoogdieren niet want ook in de Noordzee maken we kans op verschillende soorten: Dwergvinvis, Noordse Vinvis, Bultrug, Witflankdolfijn, Witsnuitdolfijn en Bruinvis werden eerder allemaal gezien!
Ook vandaag zijn er, net als elke dag aan boord, weer verschillende nuttige en vermakelijke lezingen die u gratis bij kunt wonen. 

Maandag 24 september 
De laatste volle dag op zee. Het aantal soorten zal hier minder zijn dan de afgelopen dagen, maar de recente waarnemingen van Bultruggen voor de Nederlandse kust geven aan dat er nog van alles mogelijk is. Witsnuitdolfijnen, Bruinvissen, Grijze Zeehonden en Gewone Zeehonden worden hier met regelmaat gezien.

De vogels zullen steeds bekender voorkomen met Drieteenmeeuwen, Zilvermeeuwen, Kleine Mantelmeeuwen en Jan-van-Genten, maar dit is ook het gebied waar we regelmatig Noordse Pijlstormvogels tegenkomen.  Hoe dichter we bij de kust komen, des te duidelijker zullen we de vogeltrek opmerken. Op een bewolkte dag, als de vogels vaak wat lager vliegen, kunnen we ze soms zelfs hun karakteristieke trekroepjes horen en dient het schip als rustplek. We verwachten hier het onverwachte….

Dinsdag 25 september 
Vroeg in de ochtend varen we de Westerschelde op, richting de haven van Vlissingen, waar onze prachtige expeditie ten einde komt. In de loop van de ochtend nemen we afscheid van het schip en de medereizigers en gaan we van boord.

Einde van de reis 

 

LET OP:
Het is mogelijk om voorafgaande aan deze cruise deel te nemen aan het voorprogramma op IJsland. We hebben zowel een fotoreis als een regulier programma ontwikkeld voorafgaande aan de expeditie. Vraag ons gerust om meer informatie hierover.

N.B.: Voor alle expeditiecruises geldt dat de reisbeschrijving als leidraad dient, en dat geldt ook voor deze reis. Onderweg zijn er mogelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat de route en de dagindeling op een andere manier dan beschreven wordt ingevuld. Slecht weer, overheidsrichtlijnen, maar ook onverwachte mogelijkheden voor ongeplande zodiaccruises of landingen kunnen ervoor zorgen dat de reis anders verloopt dan wij op voorhand kunnen aangeven. De expeditieleider geeft u bij aanvang van de reis meer informatie en houdt u gedurende de reis op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen tijdens de reis.

De in de reisbeschrijving vermelde soorten komen allemaal in het gebied voor en worden allemaal met enige regelmaat in het gebied gezien. Het kan echter voorkomen dat u minder of andere soorten ziet dan aangegeven in de reisbeschrijving. Het is uiteraard ook mogelijk dat u méér soorten ziet dan in de reisbeschrijving staan vermeld, wij kunnen echter geen garantie geven voor de soorten of het aantal dieren dat u ziet tijdens de reis. • Dag 1: Vertrek uit Akureyri in IJsland
 • Dag 2: Op zee
 • Dag 3: Op zee – nabij Faroer eilanden
 • Dag 4: Op zee – nabij Shetland eilanden
 • Dag 5: Noordzee
 • Dag 6: Noordzee
 • Dag 7: Aankomst in Vlissingen
Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Papegaaiduiker
 • Zwarte Zeekoet
 • Alk
 • Zeekoet
 • Roodkeelduiker
 • Grote Jager
 • Kleine Jager
 • Kleine Burgemeester
 • Kumliens Meeuw
 • Grote Burgemeester
 • Drieteenmeeuw
 • Stormvogeltje
 • Noordse Pijlstormvogel
 • Grauwe Pijlstormvogel
 • Jan van Gent
 • Noordse Stormvogel
 • Vorkstaartmeeuw
 • Kuifaalscholver

ZOOGDIEREN:

 • Bruinvis
 • Tuimelaar
 • Witsnuitdolfijn
 • Witflankdolfijn
 • Dwergvinvis
 • Gewone Vinvis
 • Noordse Vinvis
 • Blauwe Vinvis (zeldzaam)
 • Bultrug
 • Butskop
 • Potvis
 • Orka
 • Griend
 • Grijze Zeehond
 • Gewone Zeehond

 

REIS EN ROUTE:
De reis begint in Akureyri in IJsland en eindigt in Vlissingen. U kunt van Amsterdam naar Akureyri vliegen (met één overstap in Reykjavik), maar u kunt er ook voor kiezen om deel te nemen aan het voorprogramma dat wij samen met Vogelbescherming voor u hebben samengesteld.

Meer informatie over het voorprogramma vindt u hier.

Tijdens de reis kijken we uit naar zeevogels en zeezoogdieren. Deze route heeft veel kansen op het waarnemen beiden, vooral de kansen op walvissen en dolfijnen zijn erg goed. 

VERZEKERING:
Voor alle expeditiecruises is een reisverzekering verplicht. Deze verzekering dient in ieder geval repatriëring tegen kostprijs te dekken. Andere dekkingen zijn in verschillende variëteiten mogelijk, dit is naar keuze van de reiziger.
Een annuleringsverzekering is niet verplicht voor deze reis.

U kunt de reisverzekering bij elke gewenste maatschappij afsluiten. Desgewenst kunt u de reisverzekering via Inezia Tours afsluiten. Ook een eventuele annuleringsverzekering  kan Inezia Tours voor u afsluiten.

VOORBEHOUD EXPEDITIECRUISES:
Voor alle expeditiecruises geldt dat de reisbeschrijving als leidraad dient, en dat geldt ook voor deze reis. Onderweg zijn er mogelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat de route en de dagindeling op een andere manier dan beschreven wordt ingevuld. Slecht weer, overheidsrichtlijnen, maar ook onverwachte mogelijkheden voor ongeplande zodiaccruises of landingen kunnen ervoor zorgen dat de reis anders verloopt dan wij op voorhand kunnen aangeven. De expeditieleider geeft u bij aanvang van de reis meer informatie en houdt u gedurende de reis op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen tijdens de reis.

De in de reisbeschrijving vermelde soorten komen allemaal in het gebied voor en worden allemaal met enige regelmaat in het gebied gezien. Het kan echter voorkomen dat u minder of andere soorten ziet dan aangegeven in de reisbeschrijving. Het is uiteraard ook mogelijk dat u méér soorten ziet dan in de reisbeschrijving staan vermeld, wij kunnen echter geen garantie geven voor de soorten of het aantal dieren dat u ziet tijdens de reis.


ENKEL INDIEN VAN TOEPASSING – BRANDSTOFTOESLAG:
De genoemde prijzen zijn cruise only en gebaseerd op een brandstofprijs van USD 120 per vat, drie maanden vóór aanvang van de reis.
Mocht de brandstofprijs hoger liggen dan USD 120, dan geldt een brandstoftoeslag van € 18,- per persoon per nacht.
Mocht de brandstofprijs hoger liggen dan USD 150, dan geldt een brandstoftoeslag van € 36,- per persoon per nacht.

KINDEREN:
Kinderen zijn (onder voorbehoud) welkom om samen met hun ouders of grootouders deel te nemen aan deze reis.  Vraag ons gerust om meer informatie.

De reis wordt uitgevoerd met de Ortelius, een expeditiecruiseschip dat de meeste tijd bij Spitsbergen en Antarctica vaart.

In dit tabblad zijn verschillende foto’s en het dekplan van de Ortelius terug te vinden, alsmede de prijzen van de verschillende hutten.

Prijzen voor deze reis (zie ook het tabje Praktische informatie):

 • Prijs in een vierpersoonshut: € 995,-
 • Prijs in een driepersoonshut: € 1095,-
 • Prijs in een tweepersoonshut met patrijspoort: € 1395,-
 • Prijs in een tweepersoonshut met raam: € 1495,-
 • Prijs in een tweepersoonshut deluxe: € 1695
 • Prijs in een superior hut: € 1895,-

Hutten op indeling kunnen door iedereen geboekt worden. U kunt dan worden ingedeeld met een andere alleenreizende passagier. U deelt de hut altijd met iemand van hetzelfde geslacht.

Alle hutten hebben toilet en douche in de hut, er zijn geen hutten met gedeeld toilet op de gang.
De superior hutten hebben een tweepersoonsbed.
Genoemde prijzen zijn per persoon en cruise only.
 

Bijkomende kosten:

Vliegticket Amsterdam – Reykjavik: vanaf ongeveer € 125,- per persoon. (Indien u langer op IJsland wilt blijven.)
OF
Vliegticket Amsterdam – Akureyri: vanaf ongeveer € 235,- per persoon. (Indien u rechtstreeks naar het schip wilt.)

Hotelkosten op IJsland (indien u langer wilt blijven): vanaf € 125,- per nacht per kamer in een guesthouse.
Hotelkosten op IJsland (indien u langer wilt blijven): vanaf € 250,- per nacht per kamer in een hotel inclusief hotel.

De hier vermelde prijzen voor de bijkomende kosten zijn prijsindicaties gebaseerd op de prijzen in 2017.

                         

Foto’s van het schip, de gemeenschappelijke ruimtes en de verschillende hutten:
(blijf met de muis op de afbeelding staan om de beschrijving te zien)

 Foto Ortelius

 

Foto restaurant Ortelius

Foto lezingenzaal Ortelius

Foto vierpersoonshut Ortelius

Foto suite slaapkamer Ortelius

Foto Ortelius bij Spitsbergen

 

 

Boek uw reis

 

Voor deze reis zijn verschillende determinatiegidsen en naslagwerken beschikbaar.
Hieronder vindt u een selectie van de meest relevante literatuur voor een zeer scherpe prijs.
Als u de literatuur via onderstaande link bestelt, betaalt u in Nederland en België GEEN VERZENDKOSTEN!

Picture Arctic Wildlife

A complete guide to Arctic Wildlife

picture whales and dolphins

A field guide to marine mammals

 

 

 

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter van der Luit

Reissom:
€ 995,- per persoon in een vierpersoonshut

€ 1095,- per persoon in een driepersoonshut

€ 1395,- per persoon in een tweepersoonshut met patrijspoort

€ 1495,- per persoon in een tweepersoonshut met raam

€ 1895,- per persoon in een superior hut


Vertrek datum:
19 september 2018 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 9 + 7 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 9 + 7 :

Sluit venster

Inclusief

 • Verblijf aan boord van expeditiecruiseschip Ortelius
 • Begeleiding van Vogelbescherming Nederland
 • Begeleiding van Inezia Tours
 • Alle maaltijden aan boord
 • Koffie, thee en water aan boord
 • Alle lezingen
 • Alle havengelden
 • Voorlichtingsmiddag bij Vogelbescherming

Exclusief

 • Vliegticket naar IJsland(enkele reis!)
 • Voorprogramma of eventuele eigen overnachtingen op IJsland (indien van toepassing)
 • Vervoer vanaf Vlissingen naar huis
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking
 • Reisverzekering (Verplicht – zie tabje Praktische Informatie)
 • Enkel indien van toepassing: brandstoftoeslag (zie tabje Praktische Informatie)

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: