Cultuur en natuur in Bulgarije

Vogels in de cultuur van de Thraciërs

Tussen 4.000 en 2.000 jaar geleden werden de landerijen van het moderne Bulgarije bewoond door mensen die één van de mooiste goudschatten ter wereld creëerden, prachtige paarden fokten, vestingwerken en steden bouwden, hun doden begroeven in monumentale graven en wijn dronken uit gouden en zilveren bekers . Ze vochten, handelden en bedreven politiek met de oude Grieken en Romeinen, de Perzen, de Scythen en de oude Macedoniërs. Deze mensen waren de Thraciërs.
Mensen van buiten Zuidoost-Europa kennen de Thraciërs en hun geschiedenis amper, maar twee Thraciërs hebben een wereldwijde reputatie: Spartacus, de leider van de eerste slavenopstand, en Orpheus, de mythische muzikant.
De Thraciërs bouwden voor de eeuwigheid – vooral graven en heiligdommen – maar ze leefden in het moment en onderschatten het belang van het opschrijven van hun daden, ze lieten bijna niets achter over hun levensstijl, geloof en overtuigingen. Naast de fascinerende locaties en schatten die ze hebben gecreëerd, blijft het leven van de Thraciërs daarom min of meer een mysterie.

Tijdens onze reis bezoeken we enkele van de belangrijkste Thracische opgravingen. We leren meer over de Thraciërs en hun leven door gebouwen en schatten te zien die door hen zijn gemaakt. Alle deze plekken zijn gelegen in prachtige natuur, dus we zullen onze culturele bezoeken combineren met het zien van vogels: veel vogels!

Bulgarije heeft meer dan 430 vogelsoorten, waarvan er meer dan 250 broeden in Bugarije. Tijdens onze reis gaan we onder meer op zoek naar Griekse Spotvogel, Balkanvliegenvanger, Isabeltapuit, Witrugspecht, Maskerklauwier, Rotsklever, Scharrelaar, Zwartkopgors, Balkansperwer, Oostelijke Keizerarend, Arendbuizerd, Roodpootvalk, Zwarte Ooievaar, Aasgier, Vale Gier, Kleine Zwartkop, Baardgrasmus, Roze Pelikaan én Kroeskoppelikaan, Buidelmees, Rouwmees, Aziatische Steenpatrijs, Terekruiter, Breedbekstrandloper, Poelruiter, Grauwe Franjepoot, Zwarte Ibis, Lachstern, Witvleugelstern, Witwangstern, Zwartkopmeeuw, Dunbekmeeuw, Casarca, Woudaapje…. En dan zijn dit alleen nog maar de soorten die in Nederland en België niet of nauwelijks voorkomen. In totaal hopen we meer dan 150 soorten te zien.

Als figuurlijke kers op de taart eten we heerlijk traditioneel Bulgaars eten, geserveerd met heerlijke wijn en genieten we in een ontspannen tempo van een prachtig landschap. Deze cultuur- en natuurreis naar Bulgarije is met recht een heerlijke en goed gevulde reis!

 Dag 1 – zondag 19 juni 2022
We vertrekken vanuit Nederland voor onze vlucht naar Sofia. Na onze aankomst op de luchthaven van Sofia worden we opgewacht door onze lokale gids en met hem rijden we in ongeveer twee uur naar het oosten, naar Hissarya.

Na aankomst in het dorpje Hissarya checken we in in ons hotel en maken we, afhankelijk van onze aankomsttijd, even later een wandeling door de Romeinse ruïnes van de stad.

We verblijven drie nachten in Hissarya.

Dag 2
We bezoeken twee Thracische opgravingen waarbij we de vogels natuurlijk niet vergeten. Het tempelcompex bij Starosel is ontdekt in het jaar 2000 en is het oudste koninklijke Thracische complex met een mausoleum dat ooit gevonden is. Het complex dateert uit het einde van de 5e en het begin van de 4e eeuw voor Christus en beslaat zes ondergrondse tempels en enkele koninklijke begraafplaatsen. De hele heuvel is omgeven door een muur gemaakt van bewerkte granietblokken. De muur wordt krepis genoemd en is 241 meter lang en 3,5 meter hoog en vormt een cirkel die volgens de Thracische religieuze overtuigingen de zon symboliseert. De Horizon Heuvel ligt op ongeveer 1,5 km afstand van het tempelcomplex en dateert uit dezelfde tijd. Dit is de enige Thracische tempel met een zuilengalerij.
We lunchen bij de plaatselijke wijnmakerij, waar we ons rustig opmaken voor een middag in de natuur. Rondom de archeologische vindplaatsen zullen we vandaag de meer algemene vogelsoorten zien. Denk bijvoorbeeld aan Kleine en Middelste Bonte Specht, Hop, Bijeneter, Scharrelaar, Arendbuizerd, Schreeuwarend, Dwergarend, Boomvalk, Grauwe Klauwier, Kleine Klapekster, Rouwmees, Ortolaan en Zwartkopgors.

Dag 3
Het gebied dat we vandaag bezoeken wordt de “Vallei van de Thracische koningen” genoemd. Deze beroemde vallei ten westen van de stad Kazanlak herbergt talrijke oude Thracische tumuli (grafheuvels) met graven. Eén van de beroemdste monumenten van Thracische kunst en architectuur is het Kazanluk-graf, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De schilderijen binnenin zijn verbluffend, vooral van de paarden.
Tegenwoordig wordt aangenomen dat het Kazanluk-graf deel uitmaakte van een hele Thracische necropolis, want onlangs zijn er in de regio nog eens 12 graven gevonden, elk met verschillende bouwplannen en verschillende stijlen van decoratie. De necropolis was waarschijnlijk verbonden met Sevtopolis, de hoofdstad van Odrysae, het beroemdste Thracische koninkrijk in de oudheid. De graven zijn gebouwd tussen het einde van de 5e en het begin van de 3e eeuw voor Christus. Andere graven die een bezoek waard zijn, zijn onder meer de heuvel van de Golyama Kosmatka, Helvetia en Shushmanets en de tumulus van de Gryphons. Aangenomen wordt dat de grote Thracische koning Sevt III uit de 4e eeuw voor Christus hier werd begraven, samen met zijn wapenrusting, wapens, gouden en zilveren vaten en amforen en met een gouden krans op zijn hoofd.
In deze culturele goudmijn is er vandaag iets minder aandacht voor de vogels, maar nog altijd zijn er leuke soorten in de omgeving te zien. Met onder andere Roodstuitzwaluw, Draaihals, Zwarte Specht en Grauwe Kiekendief als mogelijke soorten zullen we ons vandaag zeker kunnen vermaken.

Dag 4
Na een vroeg ontbijt rijden we in ongeveer twee uur naar een het dorp Aleksandrovo, waar recent een rustplaats voor een rijke Thracische heerser gevonden is. De fresco’s in het graf zijn uniek en relatief goed bewaard gebleven.
Na de lunch rijden we in zuidwestelijke richting naar de heiligdommen Perperikon en Tatul. Perperikon is de grootste megalithische archeologische vindplaats op de Balkan en de enige bekende stad van de Thraciërs. Gebouwen, straten en een watervoorzieningssysteem zijn duidelijk zichtbaar, evenals een enorm altaar dat uit de rots gehouwen is waar hoogstwaarschijnlijk vuurrituelen zijn uitgevoerd. Het Thracische heiligdom bij het dorp Tatul is een enorme rotsstructuur met bovenaan een platte piramide. Het complex omvat twee sarcofagen. Onderweg zien we veel vogels vandaag, onder meer Grauwe Klauwier, Syrische Bonte Specht, Zwartkopgors, Zwarte Ooievaar, Aasgier, Zwarte Wouw, Slangenarend en Wielewaal.

We verblijven twee nachten in Krumovgrad.

Dag 5
We verkennen de nabijgelegen Krumovitsa riviervallei en genieten van Rotsklever, tien! soorten zangers (Sperwergrasmus, Orpheusgrasmus, Baardgrasmus, Kleine Zwartkop, Griekse Spotvogel, Oostelijke Vale Spotvogel, Grote Karekiet, Nachtegaal, Braamsluiper en Balkanbergfluiter), Zwarte Ooievaar, Rouwmees, Balkansperwer, Arendbuizerd, Steenarend, Slechtvalk, Zwarte Wouw, Isabeltapuit, Oostelijke Blonde Tapuit, Draaihals, Scharrelaar, Rode en Blauwe Rotslijster, Aziatische Steenpatrijs, Aasgier, Vale Gier, vijf soorten gorzen (Grauwe Gors, Zwartkopgors, Cirlgors, Ortolaan en Grijze Gors) en met wat geluk zien we vandaag ook de schuwe Kuifkoekoek.
Later op de avond, na ons diner, gaan we in de populieren rond ons hotel op zoek naar de kleine Dwergooruil, die hier zijn monotone roep laat horen.

Dag 6
Vandaag reizen we naar het zuidoosten, naar Topolovgrad, gelegen bij de berg Sakar. Sakar is één van de rijkste regio’s van Bulgarije als het op roofvogels aankomt. Voordat we bij Sakar zijn, bezoeken we onderweg eerst nog de Thracische tombe van Mezek, de grootste en één van de meest interessante en indrukwekkende bijenkorfgraven (grafheuvels in de vorm van een natuurlijke bijenkorf) van het Myceense type in Thracië. Daarnaast stoppen we in de buurt van het dorp Ierusalimovo om te vogelen: Balkansperwer, Maskerklauwier, Aziatische Steenpatrijs, Wielewaal, Balkanbergfluiter, Rouwmees, Isabeltapuit en Oostelijke Blonde Tapuit vechten allemaal om onze aandacht.
In de middag rijden we naar de Dolmens bij het dorp Hlyabovo. De dolmens zijn monumentale grafconstructies waar de oude Thraciërs de lichamen van hun doden in legden. 

We verblijven twee nachten in een hotel bij de rivier de Tundzha.

Dag 7
De Sakar-berg en het oeverbos aan de rivier de Tundzhab staan vandaag op het programma. Hier gaan we op zoek naar onder andere Oostelijke Keizerarend, Dwergarend, Schreeuwarend, Balkansperwer, Scharrelaar, Bijeneter, Ortolaan, Zwarte Ooievaar, vier soorten klauwieren (Grauwe Klauwier, Roodkopklauwier, Maskerklauwier en Kleine Klapekster), Isabeltapuit, Zomertortel, Sperwergrasmus, IJsvogel, Woudaap, Kalanderleeuwerik en Kortteenleeuwerik.

Na de lunch bezoeken we het God of Sun heiligdom uit de bronstijd, een versterkt fort uit de vroege oudheid en gebruikt tot in de 12e eeuw.

Dag 8
We reizen naar Pomorie, aan de Zwarte Zee. Onderweg bezoeken we de ruïnes van de oude Thracische stad Drongilon. We stoppen ook enkele keren om te vogelen. Soorten waar we vandaag naar uitkijken zijn Oostelijke Keizerarend, Maskerklauwier, Roodpootvalk en Woudaap.
In de middag bezoeken we het bijenkorfgraf in de stad Pomorie, dat uit de 2e – 3e eeuw na Christus dateert. Er wordt aangenomen dat het heeft gediend als een mausoleum van een rijke Anhialo-familie. De architectuur en constructie maken zelfs vandaag de dag indruk op bezoekers vanwege de perfecte uitvoering.

We verblijven twee nachten in Pomorie.

Dag 9
Een hele dag om de belangrijke wetlands van Burgas verkennen, zowel een Ramsar als een IBA (Important Bird Area) site. In dit fantastische vogelgebied gaan we op zoek naar Terekruiter, Breedbekstrandloper, Poelruiter, Grauwe Franjepoot, Zwarte Ibis, Kroeskoppelikaan, Roze Pelikaan, Lachstern, Witwangstern, Witvleugelstern, Zwartkopmeeuw, Dunbekmeeuw, Casarca, Woudaap, Buidelmees, Dwergaalscholver en Witoogeend.
In deze tijd van het jaar is de vogeltrek in volle gang, dus in de lucht zullen we duizenden trekvogels zien – onder meer Bijeneters, Wespendieven, Ooievaars, Zwarte Ooievaars, Roze Pelikanen, Zwarte Wouwen en Schreeuwarenden vullen de lucht.

Dag 10
Het Sveshtarska-graf is vanwege zijn opmerkelijke architectuur en zijn artistieke versiering opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Deze tombe is gebouwd in het eerste kwart van de 3e eeuw voor Christus en heeft een aanzienlijke omvang. Op het plafond is een scène van vergoddelijking van de heerser te zien. We blijven de hele dag in en rond deze unieke plek.

Eén overnachting in het dorp Ostrovche.

Dag 11
Vandaag rijden we terug naar Sofia voor de laatste overnachting van onze reis. In Sofia bezoeken we het National History Museum waar veel van de originelen van de Thracische schatten te zien zijn, een mooie afsluiting van het culturele deel van deze reis.

Dag 12

Afhankelijk van onze vertrektijd hebben we in de ochtend nog tijd om het archeologisch museum te bezoeken, gevolgd door de transfer naar de luchthaven van Sofia. Hier nemen we afscheid van onze lokale gids en vliegen we terug naar Nederland.

Einde van de reis.

 • Dag 1: Vlucht naar Sofia. Transfer naar Hissarya
 • Dag 2: Thracische tempel Starosel
 • Dag 3: Vallei van de tracische koningen (Unesco)
 • Dag 4: Aleksandrovo, Perperikon en Tatul
 • Dag 5: Krumovitsa
 • Dag 6: Thracisch graf Mezek en Tundzha rivier
 • Dag 7: Sakar gebergte en bos bij Tundzha rivier
 • Dag 8: Thracische stad Drongilon en Pomorie – Kust Zwarte Zee
 • Dag 9: Burgas wetlands
 • Dag 10: Koninklijk Thracisch graf Sveshtarska
 • Dag 11: Sofia, bezoek Nationaal Museum
 • Dag 12: Transfer naar luchthaven. Vlucht naar Nederland

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Griekse Spotvogel
 • Balkanvliegenvanger
 • Isabeltapuit
 • Witrugspecht
 • Syrische Bonte Specht
 • Hop
 • Scharrelaar
 • Wielewaal
 • Roodkopklauwier
 • Grauwe Klauwier
 • Kleine Klapekster
 • Maskerklauwier
 • Rotsklever
 • Scharrelaar
 • Zwartkopgors
 • Balkansperwer
 • Oostelijke Keizerarend
 • Arendbuizerd
 • Roodpootvalk
 • Zwarte Ooievaar
 • Aasgier
 • Vale Gier
 • Kleine Zwartkop
 • Baardgrasmus
 • Roze Pelikaan
 • Kroeskoppelikaan
 • Buidelmees
 • Rouwmees
 • Zomertortel
 • Aziatische Steenpatrijs
 • Terekruiter
 • Breedbekstrandloper
 • Poelruiter
 • Grauwe Franjepoot
 • Zwarte Ibis
 • Lachstern
 • Witvleugelstern
 • Witwangstern
 • Zwartkopmeeuw
 • Dunbekmeeuw
 • Casarca
 • Woudaap

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter van der Luit

Reissom:
€ 2295,-

Toeslag eenpersoonskamer  € 295,-

Minimum aantal deelnemers: slechts 5!

Maximum aantal deelnemers: slechts 10!


Vertrek datum:
19 juni 2022 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 8 + 2 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 8 + 2 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Alle maaltijden
 • Vervoer ter plaatse
 • Reisbegeleiding door Nederlandstalige gids
 • Engelstalige lokale gids
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: