Reptielen & amfibieën in Zuid Bulgarije

Reptielenreis Bulgarije

Een unieke reis binnen het Inezia Tours aanbod dit voorjaar is de herpetologische reis naar Bulgarije. Voor iedereen wiens bloed sneller gaat stromen van koudbloedige dieren! Deze reis is geschikt voor zowel de beginnende als de meer ervaren waarnemer van herpetofauna. Gedurende 10 dagen doorkruisen we de hot spots voor reptielen en amfibieën in Zuid Bulgarije. Dit geeft een prima indruk van dit interessante land en bovenal gaan we ons best doen meer dan 30 soorten herpetofauna waar te nemen. Gedurende onze reis in het voorjaar zijn alle dieren uit hun winterrust en barst het voorjaar los, en dus ook de paartijd. Veel dieren zullen dus actief zijn, overdag en ’s nachts!

Niets mooier dan overdag de hellingen af te struinen naar geschubde dieren onder een lekker voorjaarszonnetje en dan de dag af te sluiten met een avondconcert van groene padden, geelbuikvuurpadden en boomkikkers en andere nachtactieve dieren!

Bulgarije heeft circa 20 soorten amfibieën en 37 soorten reptielen, waarvan een zeer groot aantal in gezonde en grote populaties aanwezig zijn. Maar ook de meer zeldzamere, nacht actieve en/of lastig te vinden soorten zoals twee soorten Knoflookpadden, Katslang, Luipaardslang en Zandboa en Rode Slanke Toornslang en Oostelijke Vierstreepslang staan op de lijst om te zoeken!

Vanuit diverse hotels die midden in de gebieden liggen die we willen bezoeken, zullen we een prima beeld krijgen van dit mooie land. Door verschillende uitvalsbasis te gebruiken, houden we de auto-reistijd zoveel mogelijk beperkt en de tijd om te struinen en te zoeken optimaal. Hou zeker ook oog open voor de overige aanwezige flora en fauna. Immers ook de orchideeën beginnen te bloeien en diverse interessante vogels zoals Slangenarend, verschillende Zilverreigers en Ralreiger zijn waar te nemen.
We nemen ruim de tijd voor de fotosessies zodat elke deelnemer zijn of haar droomplaat kan schieten. Uiteraard houden we hierbij het welzijn van de dieren op de eerste plaats. Tijdens deze reis wordt u begeleid door twee enthousiaste en bevlogen gidsen: een Nederlands sprekende gids met passie voor herpetofauna en de lokale Engels sprekende gids die afgestudeerd zoöloog is en samen werkt met het ministerie Environment en Water van Bulgarije.In samenwerking met onze lokale gids die het gebied op zijn duimpje kent, bezoeken we een scala aan diverse biotopen en fraaie natuurgebieden zoals rotskloven, meer rots- en zandachtige ruige gebieden, ruines, stroomdalen van beken en rivieren, diverse kleinschalige landschappen, bosranden en vijvers en poelen. Zo zullen we vanzelf een lange lijst aan waarnemingen krijgen.

Alleen al gedurende de eerste dagen vanuit onze eerste uilvalsbasis in de Kresna-gorge hebben we al kans op Oostelijke knoflookpad, geelbuikvuurpad, Griekse en Moorse landschildpadden, Balkanbeekschildpadden, en een heel scala aan hagedissen en slangensoorten zoals wormslang, slanke toornslang, luipaardslang, vierstreepslang, hagedisslang, katslang en de altijd indrukwekkende zandadder!

Na de Kresna-gorge zetten we onze reis voort richting Smolyan in het Westelijke Rhodopes gebergte en het Oostelijke Rhodopes gebergte en Ivaylovgrad in de grensstreek met Griekenland. Hier gaat de speurtocht naar nieuwe soorten onverminderd voort en tevens kunnen we soorten die we de voorgaande dagen onverhoopt hebben gemist alsnog aantreffen. Ook de Europese moerasschildpad hopen we hier aan te treffen zodat we ons kwartet aan schildpadsoorten compleet hebben.

Tot slot bezoeken we voor de laatste dagen het kustgebied van de Zwarte zee in Primorsko en de natuurgebieden Ropotamo Reserve en “Strandzha” Nature Park. Hier zal onze zoektocht voornamelijk in het teken staan van de rode slanke toornslang (Platyceps collaris). Deze slang heeft in Bulgarije hier zijn verspreidingsgebied en met deze slangensoort hopen we de slangenlijst af te sluiten.
In dit grootste beschermde natuurgebied van Bulgarije sluiten we de reis af en met 9 soorten amfibieën en 23 soorten reptielen die in dit gebied voorkomen, moet dat toch goed komen. Op het programma staan, afhankelijk van weersomstandigheden en wensen van deelnemers, fraaie plekken als het stroomgebied van de Veleka en Ropotamo rivieren en de zandduinen van het Arkutino reservaat. Ook de heuvels en bossen van Strandzha Mountain zijn nog een mogelijkheid.

De reis leent zich prima voor macrofotografie en landschapsfotografie. Ook avond- en nachtexcursies zijn mogelijk, dus nachtfotografie kan ook. Uiteraard is de reis zeer geschikt om een flinke slag te slaan in het afvinken van veel soorten reptielen en amfibieën.

 • Dag 1: Vlucht naar Sofia. Transfer naar Kresna kloof.
 • Dag 2: Kresna kloof
 • Dag 3: Kresna kloof
 • Dag 4: Smolyan (west Rodopen)
 • Dag 5: Ivaylovgrad
 • Dag 6: Harmanly
 • Dag 7: Harmanly
 • Dag 8: Kust zwarte zee
 • Dag 9: Ropotamo Reserve, “Strandzha” Nature Park, transfer naar Sofia
 • Dag 10: Transfer naar luchthaven. Vlucht naar Nederland

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

Een flinke greep uit de mogelijke soorten:

Platyceps collaris (rode slanke toornslang)
Platyceps najadum (slanke toornslang)
Dolichophis caspius (Kaspische toornslang)
Eryx jaculus (zandboa)
Xerotyphlops vermicularis (wormslang)
Vipera ammodytes (zandadder)
Vipera berus (adder)
Malpolon insignitus (Oostelijke hagedisslang)
Natrix tessellata (dobbelsteenslang)
Natrix natrix persa (ringslang)
Telescopus fallax (katslang)
Coronella austriaca (gladde slang)
Zamenis situla (luipaardslang)
Zamenis longissimus (esculaapslang)
Elaphe quatuorlineata (vierstreepslang)
Elaphe sauromates (Oostelijke vierstreepslang)
Testudo graeca (Moorse landschildpad)
Testudo hermanni (Griekse landschildpad)
Mauremys rivulata (Balkan beekschildpad)
Emys orbicularis (Europese moerasschildpad)
Pseudopus apodus (Skeltopusik)
Diverse smaragdhagedissen, muurhagedissen en skinks
Pelobates syriacus (Syrische knoflookpad)
Pelobates fuscus (knoflookpad)
Hyla arborea (boomkikker)
Bombina variegata (geelbuikvuurpad)

Tempo van de reis: over het algemeen korte wandelingen, met soms een wat inspannendere tocht, maar altijd in de buurt van de auto. We zullen vaak vroeg in de ochtend beginnen en laat in de avond eindigen, met tussendoor, tijdens het warmste deel van de dag, de mogelijkheid voor een siësta of fotograferen op eigen gelegenheid.

Kleding: stevig schoeisel is aan te raden en ook een paar tuinwerkhandschoenen kan van pas komen. Een hoed tegen de zon en zonnebrandcrème zijn onmisbare ingrediënten tijdens deze reis. Donkere kleding is over het algemeen beter dan lichter gekleurde kleding voor het fotograferen.

Uitrusting: er is geen verplichte uitrusting maar een spiegelreflexcamera met macrolens en stabiel (mini)statief zijn aan te bevelen voor deze reis.

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Joris Drubbel

Reissom:
€ 1895,-

Toeslag eenpersoonskamer  € 165,-

Minimum aantal deelnemers: slechts 4!

Maximum aantal deelnemers: slechts 10!
Vertrek datum:
01 mei 2020

Beste reistijd:
Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Beste reistijd:
Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 7 + 7 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Beste reistijd:
Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 7 + 7 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Alle maaltijden
 • Vervoer ter plaatse
 • Reisbegeleiding door Nederlandse herpetofaunagids
 • Engelstalige lokale herpetofaunagids
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: