Winterfotografie in Noorwegen

Noorwegen: landschappen, Muskusossen en Noorderlicht

De winterlandschappen in Noorwegen zijn één van de favoriete bestemming voor fotografen in Europa, zeker in februari als de dagen aan het lengen zijn en je een lange periode per dag het prachtige, zachte schemerlicht kunt gebruiken voor je opnames. We gaan weidse landschappen, besneeuwde bergtoppen, fjorden en meren zien, op zoek naar wildlife zoals Elanden, Muskusossen, Lynxen en Rendieren, we rijden voorbij pittoreske vissersdorpjes waar we even halt houden om te fotograferen en we nemen uitgebreid de tijd om dit allemaal te fotograferen en te bewonderen.

Het kan in noord-Noorwegen flink koud worden, dus lekker warme kleding (laagjes) is een must. Qua wandelafstanden is de reis zeker niet belastend te noemen omdat we de meeste verplaatsingen met de auto gaan doen. We gaan de periodes met schemerlicht optimaal gebruiken en zoeken donkere mooie locaties op waar we onze ogen openhouden om hopelijk het Noorderlicht waar te nemen.

Noorderlicht (Aurora borealis) is een natuurlijk fenomeen dat zich afspeelt in de bovenste atmosfeer. Dit prachtige poollicht ontstaat door zonnewinden (geladen deeltjes van de zon) en botsingen met zuurstof – en stikstofatomen in de bovenste atmosfeer en kan het beste tijdens duistere nachten worden waargenomen. Het is een fenomeen dat iedereen die het meemaakt raakt; hoe vaak je het ook al gezien hebt…

 Onderstaande reisbeschrijving en dagindeling zijn indicatief. Doel is om de verschillende onderwerpen zo optimaal mogelijk voor de lens te krijgen. Afhankelijk van de weersomstandigheden stemt de reisbegeleider de avond ervoor het reisprogramma voor de volgende dag af. Bij een bewolkte of sneeuwachtige dag gaan we naar locaties waar dit een extra dimensie en sfeer geeft in je fotografie en hebben we meer kans dat we wildlife kunnen spotten en benaderen zoals bijvoorbeeld Rendieren. Deze periode van het jaar is speciaal gekozen zodat we enerzijds kans hebben op Noorderlicht en anderzijds elke dag lang kunnen genieten van het prachtige schemerlicht. Eventueel bestaat de kans dat bij slecht weer een onderdeel wordt verschoven of komt te vervallen. Ook maakt de reisbegeleider praktische combinaties waardoor met zo weinig mogelijk verplaatsingen verschillende reisdoelen tot een dagvullend programma worden gebundeld.

Reisbeschrijving

Dag 1 – Zondag 30 januari 2022
Vertrek uit Amsterdam. Reisdag en aankomst in Evenes.

Na het ophalen van ons busje rijden we in iets meer dan een uur naar ons eerste hotel in Tennevoll waar we vanavond dineren en overnachten.
Na het avondeten bespreken wat we de volgende dag gaan doen en als het weer goed is, gaan we al een poging wagen om het Noorderlicht te zien in de directe omgeving van het hotel.

Dag 2
Vandaag nemen we na het ontbijt afscheid van ons eerste hotel, verkennen we de omgeving voor mooie landschapslocaties en bezoeken we een bevroren waterval van meer dan 20 meter hoog.
We rijden vervolgens richting Bardu – het is dan ongeveer middag – voor een bezoek aan het prachtige Polar Park Artic wildlife Centre. Dit dierenpark is uniek in zijn soort, met een grootte van 46 hectare. We gaan hier onder meer Bruine Beren, Lynxen, Muskusossen, Elanden en Rendieren in een winterlandschap fotograferen of portretteren. Na het parkbezoek rijden we verder richting Finnsnes en stoppen we onderweg om enkele locaties te fotograferen. In Finnsnes hebben we ons volgende hotel waar we 4 nachten zullen blijven. Tijdens het avondeten bespreken we de activiteiten van morgen en de ervaringen van vandaag.

Dag 3
De zon komt tijdens onze trip niet boven de horizon uit, dus we hebben enkel het prachtige schemerlicht. Na een vroeg ontbijt vertrekken we en gaan we het eiland Senja verkennen; we gaan naar verschillende mooie fotogenieke locaties in de regio Gibostad, Lysnes en Botnhamn. Mogelijk komen we ook vandaag wildlife tegen waar we natuurlijk de tijd voor nemen. Aan het einde van de middag rijden we weer terug richting hotel. Afhankelijk van het weer vertrekken we rond acht uur voor een avondactiviteit: op zoek naar Aurora borealis!

Dag 4
Na een vroeg ontbijt gaan we op pad en exploreren we samen met een lokale gids het eiland Senja op zoek naar wildlife. Onze lokale gids weet als geen ander waar we kans maken om Rendieren, Elanden, Zeearenden en misschien wel een vos in het wild te zien en te fotograferen.
Rond vier uur, als het al donker is, rijden we terug richting het hotel om even te rusten en samen een avondmaaltijd te nuttigen. Zoals elke avond kijken we ook vandaag weer of we vanavond op pad kunnen.

Dag 5
Vandaag is onze laatste dag in Senja en we bezoeken vandaag nog verschillende mooie, fotogenieke locaties voor landschapsfotografie in de regio Torsken, Hamn en Finnsaeter. Misschien komen we ook wildlife tegen waar we natuurlijk voor stoppen en de tijd voor nemen. Net als eerdere dagen gaan we rond vier uur weer terug richting hotel om even te rusten, ons op te frissen en beoordelen of we in de avond na het eten weer op stap gaan.

Dag 6
We laten ons hotel achter ons en reizen naar Tromsø voor ons volgende hotel. We rijden richting Olsborg en gaan daar verder op een secundaire weg en hebben dan een prachtige rit langs fjorden en bergen. We zullen op meerdere van deze mooie locaties stoppen om te fotograferen. In Vikran duiken we een lange tunnel in om zo op een ander eiland van het Tromsø territory te komen. We bevinden ons nu aan de westkant van Tromsø en in deze buurt ligt ons volgende en laatste hotel. Afhankelijk van het weer vertrekken we ook hier rond acht uur voor onze vertrouwde avondactiviteit: het zoeken en hopelijk fotograferen van Aurora borealis.

Dag 7
Na een vroeg ontbijt vertrekken we om ons nieuwe eiland te ontdekken, we gaan naar verschillende mooie, fotogenieke locaties in de regio’s Sandvika, Kattfjorden, Kaldfjord en Ersfjordbotn voor landschapsfotografie. Schilderachtige arctische landschappen en dito dorpjes staan op het programma. Ook treffen we een bevroren waterval die we afhankelijk van de dikte van de sneeuwlaag kunnen gaan bekijken.
Aan het einde van de middag vertrekken we weer naar ons hotel en bereiden ons voor de laatste keer voor om in de avond Aurora borealis vast te leggen.

Dag 8
Het is al onze laatste ochtend en na het ontbijt rijden we richting Tromsø voor onze vlucht huiswaarts. De natuur heeft bepaald wat we allemaal hebben gezien en onder welke lichtomstandigheden het was. Dit geeft ons natuurlijk nooit een zekerheid, maar hopelijk gaan we met een mooie buit aan prachtige opnames huiswaarts.

Einde van de reis.

 

 

Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam naar Evenes, transfer naar Tennevol
Dag 2: Bezoek aan Polar Park Artic wildlife Centre
Dag 3: Senja
Dag 4: Senja – wildlife excursie
Dag 5: Senja
Dag 6: Van Senja naar Tromsø
Dag 7: Omgeving Tromsø
Dag 8: Van Tromsø terug naar Amsterdam

Einde van de reis.

 

Algemeen
De gegeven reisbeschrijving en dagindeling is indicatief. Doel is om de verschillende onderwerpen zo optimaal mogelijk voor de lens te krijgen. Afhankelijk van de weersomstandigheden stemt de reisbegeleider de avond ervoor het reisprogramma voor de volgende dag af. Eventueel bestaat de kans dat bij slecht weer een onderdeel wordt verschoven of komt te vervallen. Ook maakt de reisbegeleider praktische combinaties waardoor met zo weinig mogelijk verplaatsingen verschillende reisdoelen tot een dagvullend programma worden gebundeld.

Het kan voorkomen dat er geen Noorderlicht kan worden waargenomen, bijvoorbeeld door te weinig zonneactiviteit of door bewolking.

Om per locatie het maximale fotoresultaat te behalen, zorgt onze reisbegeleider steeds voor maximale flexibiliteit in de verblijfsduur. Zo brachten wij de laatste fotoreizen extra tijd door om Muskusos, Lynx, Wolf, Eland en Bruine Beer optimaal in beeld te krijgen.

Fotomateriaal
Groothoeklens(16-35 en/of 24-70) of korte telelens (70-200) zijn ideaal voor landschapsfotografie, voor wildlife is een iets langere tele (100-400) geschikt. Indien u over een macrolens beschikt kunt u deze zeker ook voor deze reis meenemen!
Camera, met voldoende geheugenkaartjes en zeker extra batterijen (door koude lopen deze sneller leeg)
Statief is zeker mee te nemen, hebben we nodig bij langere sluitertijden en bij fotografie van het Noorderlicht.
Een goede fototas om uw materiaal in op te bergen/beschermen tijdens de lokale trips.

Kleding
We zitten ruim boven de poolcirkel dus het weer kan vrij snel omslaan en het kan flink koud worden.
Het laagjesprincipe is zeker aan te raden, dit in combinatie met een goede waterdichte jas, waterdichte schoenen en kousen met een percentage wol (hoe meer wol = hoe warmer).
Warme handschoenen (bijvoorbeeld waar je enkele vingers kan vrijmaken zijn handig) en hoofddeksel inclusief oorbescherming (dikke muts) helpen hier al een flink stuk.
Pro-tip: Koude voeten moeten we vermijden, dat is echt niet leuk. Dus hier zeker niet op besparen, goed waterdicht schoeisel in combinatie met thermische kousen zijn zeer aan te raden.

Fysieke conditie
We rijden telkens naar de verschillende lokaties, dus af te leggen wandelafstanden zijn zeer beperkt.

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pascal Jonckers

Reissom:
Euro 2795,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 595,-

Minimum aantal deelnemers: 4

Maximum aantal deelnemers: slechts 7!


Vertrek datum:
30 januari 2022 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 6 + 1 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 6 + 1 :

Sluit venster

Inclusief

 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Bezoek aan Polar Park Artic Wildlife Centre
 • Wildlife excursie met lokale gids in Senja
 • Reisbegeleiding door een Nederlandstalige natuurfotograaf
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Drankjes en andere uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: