Noorderlicht in Noorwegen

Het Noorderlicht in Noorwegen.

Het Noorderlicht (Aurora borealis ) is een natuurlijk fenomeen dat zich afspeelt in de bovenste atmosfeer. Dit prachtige poollicht ontstaat door zonnewinden (geladen deeltjes van de zon) en botsingen met zuurstof – en stikstofatomen in de bovenste atmosfeer en kan het beste tijdens duistere nachten worden waargenomen. Het is een fenomeen dat iedereen die het meemaakt telkens weer raakt … hoe vaak je het ook al gezien hebt.

Noorwegen is landschappelijk ééen van de mooiste landen in heel Europa. Zeker als je het in februari bezoekt als de dagen beginnen te lengen en je elke dag een lange periode het prachtige zachte schemerlicht kunt gebruiken in je opnames. Buiten het Noorderlicht gaan we weidse landschappen, besneeuwde bergtoppen, fjorden, meren, wildlife en pittoreske vissersdorpjes fotograferen en mogelijk nog veel meer…
En, u krijgt natuurlijk uitgebreid de tijd om dit allemaal te fotograferen.

Het kan noord Noorwegen flink koud zijn in deze tijd van het jaar dus lekker warme kleding is een must. De meeste verplaatsingen doen we met de auto met af en toe een kleine wandeling. We gaan wel tijdens deze reis de periodes met schemerlicht optimaal gebruiken en zoeken donkere mooie locaties op waar we onze ogen openhouden om het Noorderlicht (hopelijk meermaals) waar te nemen.

 

 De onderstaande reisbeschrijving en dagindeling is indicatief. Doel is om de verschillende onderwerpen zo optimaal mogelijk voor de lens te krijgen. Afhankelijk van de weersomstandigheden stemt de reisbegeleider de avond ervoor het reisprogramma voor de volgende dag af. Bij een bewolkte of sneeuwachtige dag gaan we naar locaties waar dit een extra dimensie en sfeer geeft in je fotografie en hebben we meer kans dat we wildlife kunnen spotten en benaderen zoals bijvoorbeeld Rendieren. Deze periode van het jaar is speciaal gekozen zodat we enerzijds kans hebben op Noorderlicht en anderzijds elke dag lang kunnen genieten van het prachtige schemerlicht. Eventueel bestaat de kans dat bij slecht weer een onderdeel wordt verschoven of komt te vervallen. Ook maakt de reisbegeleider praktische combinaties waardoor met zo weinig mogelijk verplaatsingen verschillende reisdoelen tot een dagvullend programma worden gebundeld.
Het kan voorkomen dat één of meer fotografen het maximale uit hun bezoeken willen halen door bijvoorbeeld herhaalde keren of extra lang de wolven te bekijken om zo hun sociale rangorde optimaal te fotograferen. Of nog langer de Europese Lynx, of de Bruine Beer, of welk onderwerp dan ook.

Deze fotografiereis biedt fotografen deze flexibiliteit, dit kan altijd ter plaatse met de reisbegeleider besproken worden.

Reisbeschrijving

Maandag 5 februari 2018
We reizen per vliegtuig naar noord Noorwegen. Na een tussenstop in Oslo vliegen we door naar Harstad, waar we met ons busje (speciaal geprepareerd voor de winterse omstandigheden) naar ons hotel rijden. 

Na het inchecken en onze eerste avondmaaltijd plannen we die eerste avond direct al een eerste keer een tocht in de directe omgeving van het hotel  om naar het Noorderlicht zoeken.

Dinsdag 6 februari
In februari is er in het noorden van Noorwegen maar enkele uren echt daglicht. Deze uren gaan we dan ook optimaal gebruiken. De zon komt maar kort boven de horizon uit en de rest is het prachtige schemerlicht. Vandaag gaan we verschillende mooie, fotogenieke locaties bezoeken voor landschapsfotografie ten noorden van ons hotel. Mogelijk komen we ook wildlife tegen waar we in dat geval natuurlijk ook voor zullen stoppen.

Aan het einde van de middag rijden we terug naar ons hotel om even te rusten en samen de avondmaaltijd te nuttigen in een lokaal restaurant. Na het eten, zo rond 20:00 uur, starten we met onze avondactiviteit … het fotograferen van Aurora borealis – Noorderlicht.

Woensdag 7 februari
Vandaag rijden we richting Bardu voor een bezoek aan het prachtige Polar Park Artic Wildlife Centre. Dit dierenpark is uniek in zijn soort, met een oppervlakte van 46 hectare! We gaan hier Bruine Beren, Lynxen, Muskusossen, Elanden, Rendieren etc. in een winterlandschap fotograferen en/of portretteren. Er is ook een Wolvenroedel aanwezig in het park en we hebben een afspraak om bij hen een uniek bezoek te brengen. Na een introductie aan de dieren gaan we vrij kunnen bewegen, foto-opnames maken etc. tussen de dieren. In deze periode (winter & febr/apr) zijn de Wolven het actiefste. We blijven vandaag in deze regio voor ons diner en gaan vervolgens naar een mooie locatie en hopen hier ook het Noorderlicht te mogen aanschouwen.

Donderdag 8 februari
Vandaag komt de zon al bijna 2 uur boven de horizon uit en de rest is het prachtige schemerlicht. We bezoeken opnieuw verschillende mooie, fotogenieke locaties voor landschapsfotografie, maar nu ten zuiden en westen van ons hotel. Mogelijk komen we ook wildlife tegen waar we in dat geval natuurlijk ook voor zullen stoppen.

Aan het einde van de middag rijden we terug naar ons hotel om even te rusten en samen de avondmaaltijd te nuttigen in een lokaal restaurant. Na het eten, zo rond 20:00 uur, starten we met onze avondactiviteit … het fotograferen van Aurora borealis – Noorderlicht.

Vrijdag 9 februari
Het is al onze laatste ochtend en na het ontbijt rijden we richting de luchthaven voor onze vlucht huiswaarts. De natuur heeft bepaald wat we allemaal hebben gezien en onder welke lichtomstandigheden het was. Dit geeft ons natuurlijk nooit een zekerheid maar hopelijk komen met een mooie buit aan prachtige opnames thuis!

Einde van de reis.

 

 

Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam naar Harstad
Dag 2: Landschapsfotografie en op zoek naar het Noorderlicht
Dag 3: Bezoek aan Polar Park Artic wildlife Centre.
Dag 4: Landschapsfotografie en op zoek naar het Noorderlicht
Dag 5: Van Harstad naar Amsterdam

Einde van de reis.

 

De gegeven reisbeschrijving en dagindeling is indicatief. Doel is om de verschillende onderwerpen zo optimaal mogelijk voor de lens te krijgen. Afhankelijk van de weersomstandigheden stemt de reisbegeleider de avond ervoor het reisprogramma voor de volgende dag af. Bij een zonovergoten dag zijn voor verschillende diersoorten juist vroege of late fotomomenten het beste. Na een mistige of druilerige nacht kunnen de watervalletjes ’s morgens op hun mooist zijn. Eventueel bestaat de kans dat bij slecht weer een onderdeel wordt verschoven of komt te vervallen. Ook maakt de reisbegeleider praktische combinaties waardoor met zo weinig mogelijk verplaatsingen verschillende reisdoelen tot een dagvullend programma worden gebundeld.

Het kan voorkomen dat er geen Noorderlicht kan worden waargenomen, bijvoorbeeld door te weinig zonneactiviteit of door bewolking.

Het kan voorkomen dat één of meer fotografen het maximale uit hun bezoeken willen halen door bijvoorbeeld herhaalde keren of extra lang de wolven te bekijken om zo hun sociale rangorde optimaal te fotograferen. Of nog langer de Europese Lynx, of de Bruine Beer, of welk onderwerp dan ook.

Deze fotografiereis biedt fotografen deze flexibiliteit.

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pascal Jonckers

Reissom:
Euro 1695,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 245,-

Minimum aantal deelnemers: 5

Maximum aantal deelnemers: slechts 7!


Vertrek datum:
05 februari 2018 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 6 + 8 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 6 + 8 :

Sluit venster

Inclusief

 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt
 • Bezoek aan Polar Park Artic Wildlife Centre inclusief uniek bezoek aan roedel wolven
 • Reisbegeleiding door een Nederlandstalige natuurfotograaf
 • Alle toegangsgelden
 • Boekingskosten

Exclusief

 • Lunch en diner
 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: