IJsberenspecial Spitsbergen 2022

IJsberenspecial bij Spitsbergen

GEGARANDEERD VERTREK!*
We hebben voldoende deelnemers voor deze reis, of de reis daadwerkelijk kan doorgaan hangt echter af van de ontwikkelingen rondom het COVID 19 virus.

IJsberenspecial bij Spitsbergen
IJsberen zijn voor veel mensen het summum van het Arctische wildlife en op deze tocht hebben we een zéér goede kans om deze grootste landcarnivoor ter wereld in een ijzingwekkende setting te ontmoeten. In het pakijs, op een gletsjerfront, nabij een walviskarkas, op schotsen met Ringel- en Baardrobben: we zien zoveel moois dat zelfs het zoeken al de moeite waard is. Voor velen is het zien van een IJsbeer een ervaring die de tijd even doet stilstaan, die een levenslange indruk nalaat en zelfs de meest uitgesproken natuurliefhebber doet verstommen.

Ook als je de IJsbeer buiten beschouwing laat blijft een Spitsbergentrip een imposante gebeurtenis met gletsjers, kakkelende Eidereenden, Kleine Alkjes in zomerkleed die als kleine badeendjes heen-en-weer razen, Grote Burgemeesters in strijd met donkere Noordse Stormvogels voor een stukje visafval, waanzinnige Rosse Franjepoten in hun uitbundige zomerkleed, de mythische Ivoormeeuwen, Poolvossen struinend langs een kolonie Dikbekzeekoeten, Spitsbergen heeft het allemaal. Kwabberige Walrussen op een rustplaats, enorme gletsjerfronten, ruimte en rust, met Papegaaiduikers, Zwarte Zeekoeten, zingende Sneeuwgorzen, de Nederlandse en Belgische Kleine Rietganzen in hun broedgebied, tijdens deze reis komt het allemaal aan ons voorbij.

Deze reis richt zich voornamelijk op de historie, landschappen en natuur van Spitsbergen en er wordt ook veel en lang gezocht naar IJsberen. De kans op het zien van IJsberen is dan ook zéér groot, meer dan 98% tijdens deze reis.

Inezia Tours heeft ook op deze reis een eigen, Nederlandstalige reisbegeleider aan boord!

De reizen MET EIGEN INEZIA BEGELEDING worden uitgevoerd op meerdere data:

1) 8 juni 2022

2) 15 juni 2022

Om een idee te krijgen van hoe dichtbij we IJsberen soms te zien krijgen, staat hieronder
een filmpje van een eerdere IJsberenspecial :

 De middernachtzon is een natuurfenomeen wat in de zomer voorkomt. De zon is gedurende de volledige 24 uur van de dag zichtbaar, als het niet bewolkt is uiteraard. De zomerzonnewende vindt plaats op 21 juni 2022 om 05:31 in Longyearbyen. Dit moment wordt zonnewende genoemd omdat het punt aan de horizon waarop de zon opkomt en ondergaat stopt en weer de andere kant op gaat. Op deze dag komt de zon niet precies in het oosten op, maar in het noordoosten en gaat weer in het noordwesten onder. Hierdoor is de zon een stuk langer zichtbaar gedurende de dag. Pas in eind augustus gaat de zon voor het eerst weer onder voor een paar minuten.

Ervaar de zomerzonnewende wanneer de middernachtzon z’n hoogste punt heeft boven de noordelijke horizon op Spitsbergen.

Dag 1 – Maandag 13 juni 2022
Aankomst in Longyearbyen, het administratieve centrum op het grootste eiland van de Spitsbergen archipel. Geniet voor het aan boord gaan van een wandeling door dit voormalige mijnstadje. Een bezoek aan het het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum zijn zeker de moeite waard.

Misschien onverwacht in het poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden, waaronder veel planten met mooie bloemen. In de vroege avond zal het schip vertrekken en het grote Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen.

Dag 2
Gedurende de nacht varen we naar het noorden, naar Raudfjorden, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen. Deze prachtige fjord wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en is een geliefde plek voor Ringelrobben, Baardrobben en vaak ook IJsberen. De kliffen in het fjord bieden ook plaats aan grote kolonies Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen.

Dag 3
Mogelijk bezoeken we het Liefdefjord en varen daar richting de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer. Het water voor het gletsjerfront is een interessant foerageergebied voor duizenden Drieteenmeeuwen, maar ook Beluga’s worden hier regelmatig voor de gletsjer gezien.

Het Liefdefjord is IJsberengebied en dit bijzondere roofdier wordt dan ook regelmatig waargenomen in het fjord. Wanneer hjet fjord vanwege ijs of weersomstandigheden niet toegankelijk is, wordt uitgeweken naar een alternatieve route langs de westkust.

Dag 4
Vandaag varen we de Hinlopen Straat binnen, een hoog-Arctische zeestraat tussen West Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding van deze zeestraat worden regelmatig Blauwe Vinvissen gezien en het gebied is het leefgebied van Walrussen, Baardrobben, Ivoormeeuwen en IJsberen.

We maken een wandeling over de Arctische toendra van het Lomfjordshalvøya en bekijken vanuit de zodiacs de vogelkliffen van Alkefjellet, met zijn tienduizenden Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen één van de hoogtepunten van Spitsbergen.

Aan de oostkant van de Hinlopen Straat, op Nordaustlandet, ervaren we mogelijk hoe ‘Life in the Freezer’ moet voelen. Wanneer de ijssituatie onze doorgang door de Hinlopenstraat verhindert wordt er een alternatieve route genomen.

Dag 5
Ten noorden van Nordaustlandet hopen we vandaag het meest noordelijke punt van de reis te bereiken bij de Sjuøyane, oftewel de Zeven Eilanden. Hier bevinden we ons dichtbij de 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool. IJsberen bevolken deze regio, samen met Walrussen en Ivoormeeuwen.

Mogelijk komen we hier ook pakijs tegen en het schip zal dit dan zeker benaderen om deze witte woestijn te aanschouwen. Het pakijs is de natuurlijke habitat van de IJsbeer en we gaan dan ook pogen dit fantastisch mooie dier hier te zien.

Dag 6
Terugkerend naar de westkust van Spitsbergen varen we langs of mogelijk door het pakijs terwijl we blijven uitkijken naar IJsberen, Walrussen en de zeldzame Groenlandse walvis.

Ongeveer 40 zeemijl ten westen van Spitsbergen varen we langs de rand van het Continentaal Plat naar de Spitsbergen Bank waar vinvissen foerageren in de ‘upwelling’: stromingen waar koud, voedselrijk water omhoogkomt waar verschillende soorten walvissen foerageren. Tijdens eerdere reizen zagen we hier onder andere Blauwe Vinvis, Gewone Vinvis, Dwergvinvis en Bultrug!

Bij de monding van de Kongsfjord hebben we ook een goede kans om walvissen te zien.

Dag 7
Het eiland Prins Karls Forland is een langgerekt, ruig eiland. Op een vlakke zandrichel liggen regelmatig Walrussen uit te rusten. Een alternatief is de mooie fjord St. Johnfjorden of Trygghamna, in de monding van het Isfjord, waar op de grote vogelklif Alkhornet vele tienduizenden zeevogels broeden. Onder de klif, op de vruchtbare hellingen, zien we regelmatig Rendieren en Poolvossen.

Dag 8
Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. We gaan van boord in Longyearbyen, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op u gemaakt hebben.

Eenmaal van boord heeft u de keuze om langer in Longyearbyen te blijven (vraag ons gerust naar de mogelijkheden) of om meteen naar de luchthaven te gaan voor de vlucht naar huis.

N.B.: Voor alle expeditiecruises geldt dat de reisbeschrijving als leidraad dient, en dat geldt ook voor deze reisbeschrijving. Onderweg zijn er mogelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat de route en de dagindeling op een andere manier dan beschreven worden ingevuld.

Slecht weer, overheidsrichtlijnen, maar ook onverwachte mogelijkheden voor ongeplande zodiaccruises, helicoptervluchten en/of landingen kunnen ervoor zorgen dat de reis anders verloopt dan wij op voorhand kunnen aangeven. De expeditieleider geeft u bij aanvang van de reis meer informatie en houdt u op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen tijdens de reis.

 

 • Dag 1: Aankomst in Longyearbyen. Isfjord
 • Dag 2: Sallyhamna en Raudfjord
 • Dag 3: Liefdefjord en Andøya
 • Dag 4: Hinlopen Strait en Lomfjordshalvøya
 • Dag 5: Sjuøyane / Zeven Eilanden
 • Dag 6: Pakijsrand Noord Spitsbergen
 • Dag 7: Fuglehuken of Alkhornet
 • Dag 8: Aankomst in Longyearbyen
Einde van de reis.
 

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

ZOOGDIEREN:

 • IJsbeer 
 • Poolvos
 • Beluga
 • Walrus
 • Ringelrob
 • Baardrob
 • Dwergvinvis
 • Blauwe Vinvis
 • Gewone Vinvis
 • Bultrug
 • Groenlandse Walvis (zeer zeldzaam)
 • Rendier
VOGELS:
 • Ivoormeeuw
 • Papegaaiduiker
 • Alk
 • Zeekoet
 • Dikbekzeekoet
 • Kleine Alk
 • Grote Burgemeester
 • Koningseider
 • Kleine Rietgans
 • Noordse Stormvogel
 • Paarse Strandloper
 • Sneeuwgors
 • Noordse Stern

ENKEL INDIEN VAN TOEPASSING – BRANDSTOFTOESLAG:
De genoemde prijzen zijn cruise only en gebaseerd op een brandstofprijs van USD 120 per vat, drie maanden vóór aanvang van de reis.
Mocht de brandstofprijs hoger liggen dan USD 120, dan geldt een brandstoftoeslag van € 18,- per persoon per nacht.
Mocht de brandstofprijs hoger liggen dan USD 150, dan geldt een brandstoftoeslag van € 36,- per persoon per nacht.

Hutten:
Er zijn meer hutcategorieën beschikbaar:

 • Deluxe tweepersoonshut: Euro 5500,- per persoon
 • Superior hut: Euro 6250,- per persoon

Vraag ons gerust om meer informatie over de verschillende huttypes!

 

Voor deze reis zijn verschillende determinatiegidsen en naslagwerken beschikbaar.
Hieronder vindt u een selectie van de meest relevante literatuur voor een zeer scherpe prijs.
Als u de literatuur via onderstaande link bestelt, betaalt u in Nederland en België GEEN VERZENDKOSTEN!

 

Picture Arctic Wildlife

A complete guide to Arctic Wildlife

picture whales and dolphins

A field guide to marine mammals

Picture flowers of Svalbard

 Flowers of Svalbard

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Christian Clauwers

Reissom:
Vierpersoonshut: Euro 3450,- per persoon

Tweepersoonshut met patrijspoort: Euro 4800,- per persoon

Tweepersoonshut met raam: Euro 5200,- per persoon

Tweepersoonshut Deluxe: Euro 5500,- per persoon

Er zijn meer huttypes beschikbaar, klik voor meer informatie op het kopje “Schip en prijzen”.


Vertrek datum:
15 juni 2022 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 9 + 4 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 9 + 4 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen aan boord
 • Alle maaltijden aan boord
 • Reisbegeleider is Christian Clauwers van Inezia Tours
 • Alle lezingen aan boord
 • Alle landingen
 • Alle havengelden
 • Koffie, thee en water

 

Exclusief

 • Vliegticket
 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: