IJsberenspecial Spitsbergen 2022

IJsberenspecial bij Spitsbergen

GEGARANDEERD VERTREK!*
We hebben voldoende deelnemers voor deze reis, of de reis daadwerkelijk kan doorgaan hangt echter af van de ontwikkelingen rondom het COVID 19 virus.

IJsberenspecial bij Spitsbergen
IJsberen zijn voor veel mensen het summum van het Arctische wildlife en op deze tocht hebben we een zéér goede kans om deze grootste landcarnivoor ter wereld in een ijzingwekkende setting te ontmoeten. In het pakijs, op een gletsjerfront, nabij een walviskarkas, op schotsen met Ringel- en Baardrobben: we zien zoveel moois dat zelfs het zoeken al de moeite waard is. Voor velen is het zien van een IJsbeer een ervaring die de tijd even doet stilstaan, die een levenslange indruk nalaat en zelfs de meest uitgesproken natuurliefhebber doet verstommen.

Ook als je de IJsbeer buiten beschouwing laat blijft een Spitsbergentrip een imposante gebeurtenis met gletsjers, kakkelende Eidereenden, Kleine Alkjes in zomerkleed die als kleine badeendjes heen-en-weer razen, Grote Burgemeesters in strijd met donkere Noordse Stormvogels voor een stukje visafval, waanzinnige Rosse Franjepoten in hun uitbundige zomerkleed, de mythische Ivoormeeuwen, Poolvossen struinend langs een kolonie Dikbekzeekoeten, Spitsbergen heeft het allemaal. Kwabberige Walrussen op een rustplaats, enorme gletsjerfronten, ruimte en rust, met Papegaaiduikers, Zwarte Zeekoeten, zingende Sneeuwgorzen, de Nederlandse en Belgische Kleine Rietganzen in hun broedgebied, tijdens deze reis komt het allemaal aan ons voorbij.

Deze reis richt zich voornamelijk op de historie, landschappen en natuur van Spitsbergen en er wordt ook veel en lang gezocht naar IJsberen. De kans op het zien van IJsberen is dan ook zéér groot, meer dan 98% tijdens deze reis.

Inezia Tours heeft ook op deze reis een eigen, Nederlandstalige reisbegeleider aan boord!

De reizen MET EIGEN INEZIA BEGELEDING worden uitgevoerd op meerdere data:

1) 8 juni 2022

2) 15 juni 2022

Om een idee te krijgen van hoe dichtbij we IJsberen soms te zien krijgen, staat hieronder
een filmpje van een eerdere IJsberenspecial :

 Dag 1 – Woensdag 8 juni 2022
Aankomst in Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Voordat u aan boord gaat van het schip heeft u de gelegenheid om rond te wandelen door dit kleine stadje. Het Poolmuseum is een bezoek waard, maar mooier is het nog om in de omgeving wat te wandelen. In en vlakbij Longyearbyen zijn regelmatig zoogdieren als Poolvos en Rendier te zien en vogels als Noordse Stern, Paarse Strandloper, Kleine Alk, Grote Burgemeester en zelfs Ivoormeeuw!

Aan het einde van de middag gaat u aan boord en varen we het Isfjord uit.

Het is mogelijk om één of meerdere dagen eerder aan te komen en in Longyearbyen te blijven, vraag ons naar de mogelijkheden.

Dag 2
Het schip gaat naar Sallyhamna waar in het verleden een karkas van een Gewone Vinvis regelmatig IJsberen heeft aangetrokken. In de middag gaan we naar het Raudfjord aan de noordkust van West-Spitsbergen, een prachtig fjord met imposante gletsjers, waar vaak de favoriete prooien van IJsberen op de ijsschotsen uitrusten: Baardrobben en Ringelrobbben. Op de kliffen en langs de kust van het fjord zijn drukke zeevogelkolonies en een opvallende rijke begroeiing, met name in de vele beschutte plekken van het fjord.

Dag 3
Afhankelijk van de weers- en ijsomstandigheden vaart het schip naar de monding van het Liefdefjord en gaan we aan land voor een wandeling over de toendra van Andøya. Hier broeden veel Eiders en Kleine Rietganzen en met wat geluk zien we hier ook de zeldzame Koningseider. Als het ijs niet te dicht is in het fjord vaart het schip het fjord in, naar de imposante Monaco-gletsjer met een 5 kilometer lang gletsjerfront. In het water aan de voet van de gletsjer foerageren vaak Drieteenmeeuwen en soms ook Beluga’s.

Tijdens eerdere reizen zijn er IJsberen óp de gletsjer gezien, een unieke kans om prachtige foto’s te maken.

Dag 4
Het schip vaart de Hinlopen Straat in, een goede plek om te zoeken naar Baardrobben, Ringelrobben, Ivoormeeuwen en natuurlijk IJsberen!

Via de trap gaan we van het schip de zodiac in en varen we door de ijsvelden van Lomfjordshalvøya naar de vogelklif van Alkefjellet waar duizenden Dikbekzeekoeten broeden. Aan de oostkant van de Hinlopen Straat probeert de expeditieleiding aan land te gaan bij Palanderbukta op Nordaustlandet waar we een goede kans hebben op onder andere Rendier, Kleine Rietgans, broedende Ivoormeeuwen en Walrussen!

Dag 5
In de ochtend probeert de expeditieleiding aan land te gaan bij Laagøya, een haul-out voor Walrussen. Deze enorme dieren komen hier aan land om uit te rusten en kunnen dan redelijk dicht benaderd worden zonder verstoord te worden.

In de middag komen we aan bij Phippsøya, in de zeven eilanden archipel, ten noorden van Nordaustlandet.

Hier bent u op 81 graden Noorderbreedte, op minder dan 1000 kilomer van de Noordpool! In dit gebied leven veel IJsberen en Ivoormeeuwen en mogelijk “parkeert” de expeditieleider in overleg met de kapitein het schip in het ijs, wachtend op IJsberen die mogelijk in de buurt zijn en het schip van dichtbij komen bekijken…

In de avond zet het schip weer koers naar het westen.

Dag 6
Op weg naar het westen vaart het schip door de ijsschotsen aan de rand van het pakijs, de favoriete plek van IJsberen. Met geluk zien we hier ook de zeer zeldzame Groenlandse Walvis.

Dag 7
We gaan aan land aan de noordkant van Prins Karls Forland bij Fuglehuken, waar Willem Barentsz vermoedelijk voor het eerst voet aan land heeft gezet op Spitsbergen. Bij Fuglehuken broeden veel vogels en langs de kust zitten veel Gewone Zeehonden, de enige populatie op Spitsbergen.

In dit gebied zien we ook overblijfselen uit de periode van de intensieve jacht op IJsberen, met oude en niet meer functionerende klemmen en geweervallen.

Aan de andere kant van het fjord bij Forlandsundet is weer een haul-out voor Walrussen.

Als alternatief is het ook mogelijk dat het schip het St. Johns Fjord invaart of dat we aan land gaan bij Alkhornet waar Poolvossen aan de voet van de vogelkolonies patrouilleren op zoek naar een makkelijk maal in de vorm van eieren of jonge vogels die uit het nest zijn gevallen. Hier leeft ook een grote populatie van het Spitsbergenrendier.

In de loop van de avond komt het schip weer aan bij Longyearbyen en legt aan bij de kade.

Dag 8
We gaan van boord en u heeft de keuze om langer in Longyearbyen te blijven (vraag ons gerust naar de mogelijkheden) of om meteen naar de luchthaven te gaan voor de vlucht naar huis.

N.B.: Voor alle expeditiecruises geldt dat de reisbeschrijving als leidraad dient, en dat geldt ook voor deze reisbeschrijving. Onderweg zijn er mogelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat de route en de dagindeling op een andere manier dan beschreven worden ingevuld.

Slecht weer, overheidsrichtlijnen, maar ook onverwachte mogelijkheden voor ongeplande zodiaccruises, helicoptervluchten en/of landingen kunnen ervoor zorgen dat de reis anders verloopt dan wij op voorhand kunnen aangeven. De expeditieleider geeft u bij aanvang van de reis meer informatie en houdt u op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen tijdens de reis.

 

 • Dag 1: Aankomst in Longyearbyen. Isfjord
 • Dag 2: Sallyhamna en Raudfjord
 • Dag 3: Liefdefjord en Andøya
 • Dag 4: Hinlopen Strait en Lomfjordshalvøya
 • Dag 5: Laagøya en Phippsøya
 • Dag 6: Pakijsrand Noord Spitsbergen
 • Dag 7: Fuglehuken of Alkhornet
 • Dag 8: Aankomst in Longyearbyen
Einde van de reis.
 

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

ZOOGDIEREN:

 • IJsbeer 
 • Poolvos
 • Beluga
 • Walrus
 • Ringelrob
 • Baardrob
 • Blauwe Vinvis
 • Gewone Vinvis
 • Dwergvinvis
 • Bultrug
 • Groenlandse Walvis (zeer zeldzaam)
 • Rendier
VOGELS:
 • Ivoormeeuw
 • Papegaaiduiker
 • Alk
 • Zeekoet
 • Dikbekzeekoet
 • Kleine Alk
 • Grote Burgemeester
 • Koningseider
 • Kleine Rietgans
 • Noordse Stormvogel
 • Paarse Strandloper
 • Sneeuwgors
 • Noordse Stern
 • Rosse Franjepoot
 • Roodkeelduiker
 • Kleinste Jager

ENKEL INDIEN VAN TOEPASSING – BRANDSTOFTOESLAG:
De genoemde prijzen zijn cruise only en gebaseerd op een brandstofprijs van USD 120 per vat, drie maanden vóór aanvang van de reis.
Mocht de brandstofprijs hoger liggen dan USD 120, dan geldt een brandstoftoeslag van € 18,- per persoon per nacht.
Mocht de brandstofprijs hoger liggen dan USD 150, dan geldt een brandstoftoeslag van € 36,- per persoon per nacht.

Hutten:
Er zijn meer hutcategorieën beschikbaar:

 • Deluxe tweepersoonshut: Euro 5500,- per persoon
 • Superior hut: Euro 6250,- per persoon

Vraag ons gerust om meer informatie over de verschillende huttypes!

 

Voor deze reis zijn verschillende determinatiegidsen en naslagwerken beschikbaar.
Hieronder vindt u een selectie van de meest relevante literatuur voor een zeer scherpe prijs.
Als u de literatuur via onderstaande link bestelt, betaalt u in Nederland en België GEEN VERZENDKOSTEN!

 

Picture Arctic Wildlife

A complete guide to Arctic Wildlife

picture whales and dolphins

A field guide to marine mammals

 

Picture flowers of Svalbard

 Flowers of Svalbard

Aanbiedingen

IJsberenspecial aan boord van de Plancius
bij boeking van voorafgaande North Atlantic Odyssey
een korting van 5% op de totale reissom!

Boek de aanbieding

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Rinse van der Vliet

Reissom:
Vierpersoonshut: Euro 3450,- per persoon

Tweepersoonshut met patrijspoort: Euro 4800,- per persoon

Tweepersoonshut met raam: Euro 5200,- per persoon

Tweepersoonshut Deluxe: Euro 5500,- per persoon

Er zijn meer huttypes beschikbaar, klik voor meer informatie op het kopje “Schip en prijzen”.


Vertrek datum:
08 juni 2022 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 4 + 1 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 4 + 1 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen aan boord
 • Alle maaltijden aan boord
 • Nederlandstalige reisbegeleider van Inezia Tours
 • Alle lezingen aan boord
 • Alle landingen
 • Alle havengelden
 • Koffie, thee en water

 

Exclusief

 • Vliegticket
 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: