Groepsreis Suriname

Vogels en zoogdieren van Suriname

Van kust tot jungle, van rivieren tot savanne, Suriname heeft het allemaal! Tijdens deze groepsreis komen we in een totaal andere wereld, met overrompelende natuur, een tropisch klimaat en een warm welkom in de Nederlandse taal. We bezoeken de kust, verschillende rivieren, de droge savanne, maar uiteraard ook de uitgestrekte en vooral ongerepte jungle van het binnenland.

In de buurt van Paramaribo bezoeken we de kust en savannes. Hierna overnachten we enkele dagen in Brownsberg dat ten zuiden van Paramaribo ligt en een totaal andere vogelwereld kent. In dit natuurreservaat hebben we een prachtig uitzicht over het tropische regenwoud, de savannes en het stuwmeer Brokopondo. Hier zien we niet alleen veel vogels als Guianan Toucanet, talloze tangares en de zeldzame trompetvogels, maar ook kleurrijke vlinders en luidruchtige brulapen zullen ons niet ontgaan. We verblijven één nacht op Tonka Eiland (midden in het stuwmeer), op zoek naar de bizarre Capuchinbird.

Het hoogtepunt van deze reis zal echter ongetwijfeld ons verblijf zijn in een prachtig jungle resort midden in het Amazonewoud. De dichtstbijzijnde andere bewoning is ruim 150 kilometer naar het noorden en tussenin ligt enkel ongerept oerwoud. Dat er in dit ongerepte gebied veel bijzondere dieren te zien zijn, bleek wel tijdens onze reis in 2015 toen we hier onder andere Ocelot, Tapir en de bij vogelaars enorm gewilde Harpij-arend gezien hebben!

 Zaterdag 16 februari 2019
In de loop van de ochtend vertrekken we vanuit Amsterdam voor de vlucht naar Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. De internationale luchthaven van Paramaribo ligt op ruim een uur rijden van de stad zelf en tijdens onze rit richting het hotel zullen we de eerste soorten al snel tegenkomen: Orange-winged Amazon, Rusty-margined Flycatcher, Turkey Vulture en Palm Tanager horen hier tot de algemenere soorten.

Overnachting in een luxe hotel in het prachtige koloniale centrum van Paramaribo.

Zondag 17 februari
Voor vandaag staan een aantal verschillende gebieden op het programma, elk met hun eigen habitat en eigen soorten. We beginnen bij Peperpot Park, een voormalige koffie- en cacaoplantage aan de rand van Paramaribo. Peperpot is een goede introductie tot de vogels van de nieuwe wereld: op en langs de paden die het gebied doorkruisen zitten veel verschillende soorten die we elders tijdens deze reis niet zullen tegenkomen zoals Hook-billed Kite, Cinnamon Atilla, Spotted Puffbird en de enige endeem die Suriname rijk is: Guianan Piculet, een zeer kleine spechtensoort.
In Peperpot zitten meer dieren dan alleen vogels; tijdens eerdere reizen zagen we hier ook leguanen, Doodshoofdaapjes en Red-rumped Agouti, een knaagdier zo groot als een flinke hond.

Na de lunch gaan we naar Weg naar Zee. De naam van het gebied is zeer veelzeggend: het is het gebied langs de weg die naar de zee loopt. De verschillende habitats – variërend van kust tot moerasbos en van kleine plassen tot cultuurland – zorgen ervoor dat we hier veel verschillende soorten kunnen zien. Hoogtepunt is uiteraard Pale-tipped Inezia, een kleine vliegenvanger waarnaar Inezia Tours genoemd is, maar ook andere aansprekende soorten zijn hier te vinden: Rufous Crab Hawk, Slender-billed Kite, Snail Kite, Spot-throated Woodpecker en de prachtige Crimson-hooded Mannakin, in de volksmond ook wel “Moonwalk bird” genoemd, vanwege zijn baltsritueel dat wel wat van de Moonwalk weg heeft.

Overnachting in een hotel aan de rand van Paramaribo.

Maandag 18 februari
We kunnen vanochtend rustig aan doen, onze binnenlandse vlucht vertrekt pas in de loop van de ochtend. In de tuin en de omgeving van het hotel is altijd wel een aantal soorten te vinden. Met House Wren, Palm Tanager, Tropical Mockingbird en de zeer algemene Great Kiskadee kunnen we ons goed vermaken tot we naar het binnenlandse vliegveld Zorg en Hoop gaan. Hier gaan we aan boord van een klein vliegtuigje dat ons in ongeveer een uur vliegen over het eindeloze oerwoud naar een lodge midden in de jungle brengt. De lodge ligt zeer afgelegen en kan alleen per klein vliegtuig of kano bereikt worden.

Op een door de Nederlanders in de jaren ’60 aangelegde airstrip landen we bij de lodge en meteen zien we andere soorten dan in de omgeving van Paramaribo: Giant Cowbird, Swallow-winged Puffbird, Red-capped Cardinal en Red-billed Toucan zitten in de buurt van de lodge.

Na een hartelijk welkom in de lodge kunnen we even bijkomen van de eerste indrukken en vanaf de veranda kijken we uit over de airstrip. De bosjes langs de strip worden regelmatig door verschillende soorten kolibries bezocht: Black-throated Mango, Gray-breasted Sabrewing, White-chinned Sapphire en de prachtige Crimson Topaz. De airstrip zelf is overigens ook de moeite waard om in de gaten te houden, niet allen Red-brocket Deer komt hier grazen, ook Jaguar pendelt af en toe over de airstrip tussen de verschillende stukken bos.

Drie overnachtingen in een luxe jungle-lodge met zwembad, midden in het ongerepte oerwoud.

Dinsdag 19 februari en woensdag 20 februari
Tijdens ons verblijf in de jungle lodge zijn er verschillende mogelijkheden. Eén van de mogelijkheden is een tocht over de rivier die langs de lodge loopt. De rivier heeft enkele vertakkingen die allemaal bevaarbaar zijn, waardoor er een aantal verschillende routes mogelijk is. We varen in kano’s die gemaakt zijn door het uithollen van een boomstam. Elke kano heeft stuurman en voorop een spotter die veel soorten als eerste zal opmerken.

Het vogelleven is hier overweldigend met een flink aantal bijzondere soorten. Tijdens onze reis in 2015 zagen we hier onder andere Harpij-arend, Zonneral, Rode Ara, Blauwgele Ara, Brown Jacamar, Green-tailed Jacamar, Amazon Kingfisher, Ringed Kingfisher, Red-fan Parrot, Blue-headed Parrot, Orange-winged Parrot, Golden-winged Parakeet en de schuwe Green Ibis.

Het dichtstbijzijnde dorpje ligt op enkele dagen varen van de lodge en in dit enorme gebied mag niet gejaagd worden waardoor ook zoogdieren hier veel voorkomen en vaak niet erg schuw zijn: waarnemingen van eerdere reizen zijn onder andere Tapir, Bruine Capucijnaap en Doodshoofdaapje.

Een andere mogelijkheid is om één van de trails door het oerwoud te lopen. De soorten in het bos zijn weer volledig anders dan de soorten bij rivier: Blue-fronted Piping-Guan, Yellow-rumped Cacique, Black-crowned Tityra, Crimson-crested Woodpecker, Yellow-throated Woodpecker en kolibries als Rufous-breasted Hermit en Copper-tailed Hummingbird.

’s Avonds na het zeer goede diner bestaat de mogelijkheid op zoek te gaan naar de nachtdieren in de omgeving van de lodge: Ladder-tailed Nightjar en Spectacled Owl worden hier vrijwel dagelijks gezien, net als Brasilian Rabbit en zelfs Ocelot!

Donderdag 21 februari
We hebben nog de hele ochtend en een deel van de middag bij de lodge voor we terugvliegen naar Paramaribo. We vertrekken om ongeveer 2 uur in de middag; inchecken duurt hier niet meer dan een minuut of 5……

Na aankomst op de nationale luchthaven van Paramaribo rijden we naar het noorden. Hier gaan we aan boord van een bootje dat ons over de Surinamerivier naar de kust brengt. In de Surinamerivier zitten enkele groepen Guiana Dolfijnen die zich vaak goed laten zien en de slikrandjes langs de oever van de rivier zijn goede plekken om uit te kijken naar de dieprode Scarlet Ibis, Little Blue Heron, Grote en Kleine Geelpootruiter, terwijl bij de rivier zelf Amerikaanse Schaarbek, Visarend en Amerikaanse Fregatvogel te vinden zijn.

Ons doel is Braams Punt, een kleine verzameling gebouwtjes aan de Atlantische kust. Hier drogen de garnalenvissers hun vangst wat veel vogels aantrekt. Ook de zandbanken en het getij zijn erg aantrekkelijk voor de vogels en we kunnen dan ook zoek naar flink wat aanvullingen voor onze lijst: bekende soorten als Regenwulp, Zilverplevier en Kwak fourageren zij aan zij met exotische soorten als Geelkruinkwak, Royal Tern en Yellow Oriole.

Overnachting in een luxe hotel in het prachtige koloniale centrum van Paramaribo, een UNESCO World Heritage Site.

Vrijdag 22 februari
In de ochtend bezoeken we de omgeving van het internationale vliegveld Zanderij. Als we hier aankomen is meteen duidelijk waar de naam vandaan komt. In een zanderige, savanne-achtige omgeving gaan we op zoek naar nog meer soorten die we nog niet gezien hebben. Fork-tailed Palmswift, Short-tailed Swift, Rough-winged Swallow, Roadside Hawk, Amazonian Violaceus Trogon en Amazonian White-tailed Trogon, Grassland Sparrow en Eastern Meadowlark komen hier allemaal voor en worden ook bijna altijd gezien.

Na de lunch rijden we door naar Brownsberg, een 500 meter hoge heuvel die hoog boven de omgeving en het nabijgelegen Brokopondo stuwmeer uitsteekt.
De weg naar Brownsberg is in het verleden aangelegd door goudzoekers en is sindsdien niet veel verbeterd. De afstand vanaf Zanderij is niet zeer groot, maar de rit zal toch ongeveer twee uur in beslag nemen.

Als we aangekomen zijn op de Brownsberg is het de moeite waard meteen de bosjes bij de receptie te bekijken. Niet alleen Agoutis komen hier snoepen van de rijst die door de kok wordt neergelegd, ook de elders zeer schuwe Black Currasow en zeldzame Gray-winged Trumpeters laten zich hier bijna dagelijks bekijken.

Twee overnachtingen in een eenvoudige accommodatie op de Brownsberg.

Zaterdag 23 februari
Aan de voet van de Brownsberg ligt het grote Brokopondo stuwmeer. Het warme weer van de voorgaande dag zorgt voor vochtige lucht die in de ochtend langs de hellingen van de Brownsberg omhoog trekt en voor een weelderige begroeiing zorgt. Op sommige ochtenden duurt het even voordat de wolken zijn opgetrokken en we kunnen beginnen met vogelen, maar met wat geluk zien we meteen een stralend blauwe lucht.

We wandelen over het terrein op zoek naar de soorten die hier voorkomen. Opvallend zijn bijvoorbeeld de verschillende toekansoorten als Green Aracari, Guianan Toucanet, Black-necked Aracari, kleurrijke vogels als Spangled Cotinga, Pompadour Cotinga, White Hawk, Red-throated Caracara en kleinere soorten als Fulvous-crested Honeycreeper, Green Honeycreeper en Purple Honeycreeper.

Ook Brownsberg is een beschermd natuurgebied en het aantal zoogdieren dat hier voorkomt is dan ook flink: Red-brocket Deer, Doodshoofdaapje, Bruine Capucijnaap, Golden-handed Tamarin, White-faced Saki, Gray Capuchin Monkey en Luiaard werden tijdens eerdere reizen allemaal gezien.

Zondag 24 februari
We laten de Brownsberg achter ons en rijden naar de oever van het Brokopondo stuwmeer, waar we aan boord gaan voor de overtocht naar Tonka Eiland, midden in het enorme stuwmeer. Onderweg zien we soorten als White-winged Swallow, White-banded Swallow en zwevende roofvogels als Kalkoengier, Zwarte Gier en Greater Yellow-headed Vulture.

Hoofddoel op Tonka Eiland is de bizarre Capuchonvogel, een soort die alleen in het noorden van Zuid-Amerika voorkomt. Tijdens de balts verzamelen de mannetjes op een gemeenschappelijke baltsplaats waar ze met hun roep, die veel weg heeft van het geluid van een kalf, de vrouwtjes proberen te lokken.

Overnachting in een eenvoudige accommodatie op Tonka Eiland.

Maandag 25 februari
We verlaten Tonka Eiland en rijden weer een stukje richting Paramaribo. Na ongeveer anderhalf uur komen we aan bij onze volgende accommodatie, en oude houtplantage. Ook hier wacht ons weer een totaal andere vogelwereld. Op het prachtig aangelegde terrein leven soorten als Olivaceaous Flatbill, Tropical Kingbird, Spectacled Thrush, Buff-throated Saltator, Piratic Flycatcher, Warbling Antbird, Lesser Kiskadee, Common Ground-Dove, Turqoise Tanager, Boat-billed Flycatcher en de brutale Red-billed Toucan.

De avondwandeling van het restaurant terug naar de accommodaties voegt vaak één van de grote uilen van het gebied toe aan de lijst: Spectacled Owl en Great Horned Owl roepen vanaf de schemering regelmatig.

Dinsdag 26 februari
We hebben nog vrijwel de hele ochtend om de laatste nieuwe soorten aan onze lijst toe te voegen. Little Chachalacas zijn vanaf de vroege ochtenschemering actief en laten zich in het bos naast de receptie onophoudelijk horen en zien. Voor fotografen is dit een mooie locatie om deze vrij schuwe soort vast te leggen.

In de loop van de middag rijden we naar de luchthaven Zanderij voor onze vlucht terug naar Nederland.

Woensdag 27 februari
Na een prachtige reis met veel bijzondere waarnemingen komen we in de ochtend aan op Schiphol en nemen we afscheid van elkaar.

Einde van de reis.

 

 • Dag 1: Vlucht van Amsterdam naar Paramaribo. Transfer naar hotel
 • Dag 2: Peperpot en Weg naar Zee
 • Dag 3: Binnenlandse vlucht naar junglelodge
 • Dag 4: Verblijf in junglelodge
 • Dag 5: Verblijf in junglelodge
 • Dag 6: Ochtend in junglelodge. Vlucht naar Paramaribo. Surinamerivier en Braams Punt
 • Dag 7: Savanne bij Zanderij. In de middag naar Brownsberg
 • Dag 8: Brownsberg
 • Dag 9: Ochtend op Brownsberg. In de middag boottocht naar Tonka eiland
 • Dag 10: Ochtend op Tonka eiland. Middag naar voormalige houtplantage
 • Dag 11: Ochtend bij houtplantage. Transfer naar luchthaven. Vlucht naar Amsterdam
 • Dag 12: Aankomst in Amsterdam

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Harpij-arend
 • Zonneral
 • Capuchinbird
 • Guianan Piculet
 • Guianan Toucanet
 • Red-billed Toucan
 • Channel-billed Toucan
 • Black Currasow
 • Blue-throated Piping Guan
 • Scarlet Ibis
 • Green Ibis
 • Zwaluwstaartwouw
 • Grey-winged Trumpeter
 • Blue-and-yellow Macaw
 • Scarlet Macaw
 • Chestnut-fronted Macaw
 • Red-fan Parrot
 • Spectacled Owl
 • Crimson Topaz
 • Black-throated Mango
 • Amazonian White-tailed Trogon
 • Pale-tipped Inezia
 • Crimson-hooded Manakin
 • Yellow Oriole
 • Giant Cowbird

ZOOGDIEREN:

 • Tapir
 • Luiaard
 • Ocelot
 • Jaguar (zeldzaam)
 • Reuzenotter (zeldzaam)
 • Doodshoofdaapje
 • Brown-hooded Capuchin
 • White-faced Saki
 • Golden-handed Tamarin
 • Red-rumped Agouti

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Martijn Bot

Reissom:
Euro 3595,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 375,- (beperkt beschikbaar)

Minimum aantal deelnemers: 6

Maximum aantal deelnemers: 12


Vertrek datum:
16 februari 2019 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 8 + 8 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 8 + 8 :

Sluit venster

Inclusief

 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden
 • Nederlandstalige gids
 • vlucht Amsterdam – Paramaribo v.v.
 • binnenlandse vlucht Suriname
 • overtocht naar Tonka eiland
 • kanotocht(en) tijdens verblijf in junglelodge
 • alle toegangsgelden

Exclusief

 • (reis)verzekering
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: