Fotografiereis Suriname 2019

Vogels en zoogdieren van Suriname

Van kust tot jungle, van rivieren tot savanne, Suriname heeft het allemaal! Tijdens deze avontuurlijke fotografiereis komen we in een wereld met overrompelende natuur, tropisch klimaat en een warm welkom in de Nederlandse taal. Slechts een fractie van het grondgebied (4x zo groot als Nederland) is bewoond. Al vanaf zo’n 30 km buiten Paramaribo opent het planten- en dierenrijk al zijn poorten.

Met binnenlandse vluchten en met op locatie onze privé-gids en bootsman maken we foto-excursies op verschillende rivieren en in de uitgestrekte jungle van het verre binnenland. Dagelijks gaan we in  de overweldigende natuur met machtige rivieren, zeldzame dieren en de puurheid van lucht en water op zoek naar fotogenieke kansen. Ook voor biologen en natuurwetenschappers vormt Suriname een paradijs omdat er telkens nieuwe, nooit eerder beschreven diersoorten worden aangetroffen. Volgens de onderzoekers moeten er nog honderden andere soorten zijn die niet eerder zijn beschreven, waaronder diverse soorten die alleen in Suriname voorkomen. Geen wonder dat de ongerepte natuur en soortenrijkdom de doorslag geven voor deze natuurfotografiereis.

Tegen culturele, historische en economische achtergronden, maar vooral tegenover het stereotype beeld dat grotendeels wordt bepaald door de berichtgeving, wacht een boeiend en innemend land met de schoonheid van het exotisch regenwoud. We reizen naar locaties met onvergetelijke natuurbelevingen en verrassingen waar velen van de grootste concentratie van de bevolking aan de kust nog nooit zijn geweest, laat staan van hebben gehoord.

Hoogtepunten van deze fotoreis zijn ongetwijfeld het meerdaags verblijf in jungleresorts midden in het Amazonewoud, omringd door ongerept oerwoud. Je richt dagelijks je camera op de natuur in de puurst denkbare vorm en geniet van alle in deze reis inbegrepen onderdelen zoals vervoer, alle entreegelden en alle maaltijden met non-alcoholische dranken!Woensdag 10 april 2019
In de loop van de ochtend vertrekken we vanuit Amsterdam voor de vlucht naar Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Het tijdverschil met Nederland: in Suriname is het 4 uur vroeger.
Na aankomst op de internationale luchthaven Johan Adolf Pengel, zoals Zanderij officieel heet, maken kennis met onze privé-chauffeur die voor ons de transfer naar ons hotel en het diner verzorgt voor een eerste van een reeks kennismakingen met de rijke Surinaamse keuken. Tijdens deze rit met onze privé-bus richting ons hotel zullen we al snel de eerste van vele fotogenieke vogelsoorten tijdens deze reis tegenkomen: Orange-winged Amazon, Rusty-margined Flycatcher, Turkey Vulture en Palm Tanager horen hier tot de algemenere soorten.
En dit is nog maar het begin van het soortenrijke dierenleven waarnaar we gedurende deze natuurfotografiereis op zoek gaan.

Donderdag 11 april
Vandaag bezoeken we Brownsberg, een 500 meter hoge heuvel die hoog boven de omgeving uitsteekt. De weg naar Brownsberg is in het verleden aangelegd door goudzoekers en is sindsdien niet veel verbeterd.
In dit beschermde natuurreservaat hebben we een prachtig uitzicht over het tropische regenwoud, de savannes en het nabijgelegen Brokopondo stuwmeer. Hier zien we niet alleen veel vogels als Guianan Toucanet, talloze tangares en de zeldzame trompetvogels, maar ook kleurrijke vlinders en luidruchtige brulapen zullen ons niet ontgaan.
Als we aangekomen zijn op de Brownsberg is het de moeite waard meteen de bosjes bij de receptie te bekijken. Niet alleen Agoutis komen hier snoepen van de rijst die door de kok wordt neergelegd, ook de elders zeer schuwe Black Currasow en zeldzame Gray-winged Trumpeters laten zich hier bijna dagelijks fotogeniek bekijken.

Aan de voet van de Brownsberg ligt het grote Brokopondo stuwmeer. Het warme weer van voorgaande dagen kan zorgen voor vochtige lucht die in de ochtend langs de hellingen van de Brownsberg omhoog trekt en voor weelderige begroeiing zorgt.
Op sommige ochtenden duurt het even voordat de wolken zijn opgetrokken, maar met wat geluk zien we meteen een stralend blauwe lucht.
We wandelen over het terrein op zoek naar soorten die hier voorkomen. Opvallend zijn bijvoorbeeld de verschillende toekansoorten als Green Aracari, Guianan Toucanet, Black-necked Aracari, kleurrijke vogels als Spangled Cotinga, Pompadour Cotinga, White Hawk, Red-throated Caracara en kleinere soorten als Fulvous-crested Honeycreeper, Green Honeycreeper en Purple Honeycreeper.
Ook het aantal zoogdieren hier is flink: Red-brocket Deer, Bruine Kapucijnaap, Doodshoofdaapje, Golden-handed Tamarin, White-faced Saki, Gray Capuchin Monkey en Luiaard werden tijdens eerdere reizen allemaal gezien. Tevens biedt Brownsberg een goed beeld van het Surinaams regenwoud met meer dan 1000 plantensoorten. Een groot deel van deze flora is enorm zeldzaam.

Vrijdag 12 april – zondag 14 april
Voor onze eerste binnenlandse vlucht hebben we transfer naar de kleine luchthaven Zorg en Hoop. In ruim een uur vliegen we naar Palumeu, diep in het regenwoud en aan het begin van de Tapanahonyrivier. Het dorpje geldt als één van de meest exotische bestemmingen in het diepe zuiden van Suriname.
We zitten hier 280 km afstand van de bewoonde wereld. Met onze privé-gids maken we afwisselend foto(wandel)excursies en boottochten. Hij maakt ons vertrouwd met de geheimen en de voortdurende overlevingsdrang van planten, bloemen, dieren en insecten in hun kenmerkende biotoop en brengt ons met die kennis naar fotogenieke locaties.
We verblijven 4 dagen in deze ecolodge die met bouwmaterialen uit de omgeving in traditionele stijl gebouwd zijn, zodat je het authentieke jungle gevoel niet uit het oog verliest.
Op loopafstand van onze lodge, vlakbij de Wonotobovallen en de Corantijnrivier, wonen al generaties lang de Trio, Wajang en Akurio indianenstammen. Ze leven van wat het bos en de rivieren hen te bieden hebben.

Maandag 15 april
In de ochtend vliegen we vol indrukken weer terug naar Zorg en Hoop. In de middag bezoeken we Peperpot Park. Peperpot is een dorpje in het district Commewijne en de naam van een voormalige koffie- en cacaoplantage aan de rand van Paramaribo.
Het ligt aan de rechteroever van de Surinamerivier en één van de oudste plantages uit de Surinaamse geschiedenis. Aangelegd door de Engelsen bestond het al vóór de verovering van Suriname door de Zeeuwen onder Abraham Crijnssen in 1667.
Peperpot is één van de laatste plantages die nog in een deels oorspronkelijke staat te bezichtigen is en een goede introductie tot de vogels van de nieuwe wereld. Op en langs de paden die het gebied doorkruisen, zitten veel verschillende vogelsoorten die we elders tijdens deze reis niet zullen tegenkomen zoals Hook-billed Kite, Cinnamon Atilla, Spotted Puffbird en de enige endeem die Suriname rijk is: Guianan Piculet, een zeer kleine spechtensoort.

In Peperpot zitten meer dieren dan alleen vogels. Tijdens eerdere reizen zagen we hier ook leguanen, Doodshoofdaapjes en Red-rumped Agouti, een knaagdier zo groot als een flinke hond. Naast onderwerpen voor de telelens biedt deze trip ook interessante macro onderwerpen.
Aansluitend op deze privé tour volgt het transfer naar ons hotel in Paramaribo.

Dinsdag 16 april
We kunnen vanochtend rustig aan doen. Onze binnenlandse vlucht vertrekt pas in de loop van de ochtend. In de tuin, buitenzwembad en terras kunnen we ons goed vermaken tot we naar het binnenlandse vliegveld Zorg en Hoop gaan. Hier gaan we aan boord van een klein vliegtuigje dat ons in ongeveer een uur vliegen over het eindeloze oerwoud naar onze lodge midden in de jungle brengt. Het dichtstbijzijnde dorpje ligt op enkele dagen varen. Deze junglelodge ligt zeer afgelegen en kan alleen per klein vliegtuig of kano bereikt worden. We gaan in deze luxe junglelodge met schitterende tuinen, zwembad, midden in het ongerepte oerwoud en grenzend aan de Kabalebo rivier uitgebreid genieten van dagelijks in te plannen foto-excursies.

Op een door de Nederlanders in de jaren ’60 aangelegde airstrip landen we vlakbij de lodge. Meteen zien we andere soorten dan in de omgeving van Paramaribo: Giant Cowbird, Swallow-winged Puffbird, Red-capped Cardinal en Red-billed Toucan zitten in de buurt van de lodge.
Na een hartelijk welkom in de lodge kunnen we bijkomen van de eerste indrukken en kijken we vanaf de veranda uit over tuinen met veel dierenleven, de rivier of airstrip. De bosjes langs de strip worden regelmatig door verschillende soorten kolibries bezocht: Black-throated Mango, Gray-breasted Sabrewing, White-chinned Sapphire en de prachtige Crimson Topaz.
Overigens is deze airstrip zelf ook de moeite waard om in de gaten te houden. Niet alleen Red-brocket Deer komt hier grazen, ook Jaguar pendelt af en toe over de airstrip tussen de verschillende stukken bos. In dit enorme gebied mag niet gejaagd worden waardoor ook zoogdieren veel voorkomen en vaak niet erg schuw zijn.

Woensdag 17 april – maandag 22 april
Naast het dierenleven in de fotogenieke tuinen van deze jungle lodge plannen we tijdens ons verblijf verschillende fotowandel en – vaarexcursies. We maken met onze privé-gids en bootsman tochten over de Kabalebo rivier die langs de lodge loopt. De rivier heeft bevaarbare vertakkingen waardoor we verschillende vaarroutes maken. Ook bezoeken we met onze gids vanuit de lodge één of meer trails die door het ongerepte oerwoud lopen. De vogelsoorten in het bos zijn weer volledig anders dan de soorten bij de rivier: Blue-fronted Piping-Guan, Yellow-rumped Cacique, Blackcrowned Tityra, Crimson-crested Woodpecker, Yellow-throated Woodpecker en kolibries als Rufous-breasted Hermit en Copper-tailed Hummingbird. Het vogelleven is hier overweldigend met een flink aantal bijzondere soorten. Tijdens vorige reizen zagen we hier onder andere Harpij-arend, Zonneral, Rode Ara, Blauwgele Ara, Brown Jacamar, Green-tailed Jacamar, Amazon Kingfisher, Ringed Kingfisher, Redfan Parrot, Blue-headed Parrot, Orange-winged Parrot, Golden-winged Parakeet, Chachalaca en de schuwe Green Ibis.
’s Avonds na het zeer goede diner bestaat de mogelijkheid op zoek te gaan naar de nachtdieren in de omgeving van de lodge: Ladder-tailed Nightjar en Spectacled Owl worden hier vrijwel dagelijks gezien, net als Brasilian Rabbit en zelfs Ocelot!

Dat er in dit ongerepte gebied veel bijzondere dieren te zien zijn, bleek wel tijdens eerdere reizen. We zagen toen onder andere een waakzame Brilkaaiman, Ocelot met jong, overzwemmende Tapir, Bruine Kapucijnaap, Doodshoofdaapje, Halsband Pecarie, Drieteenluiaard en bij vogelaars de zeer gewilde Harpij-arend.

Dinsdag 23 april
We hebben nog de hele ochtend en een deel van de middag bij de lodge voor we terugvliegen naar Zorg en Hoop. We vertrekken om ongeveer 2 uur in de middag; inchecken duurt hier niet meer dan een minuut of 3.
Na aankomst rijden we voor onze laatste overnachting van deze reis door naar het Berg en Dal Resort. Berg en Dal, een dorp en voormalige plantage in Suriname ongeveer 100 km ten zuiden van Paramaribo en in het noorden van het district Brokopondo aan de linkeroever van de rivier Suriname, ligt aan de voet van de Blauwe Berg. Dit resort beschikt over een schitterend aangelegde tuinen met daardoor ook
bijzonder veel fotogeniek vogelleven.

Woensdag 24 april
We hebben nog vrijwel de hele ochtend om de laatste nieuwe soorten en foto’s aan onze lijst toe te voegen. Little Chachalacas zijn vanaf de vroege ochtendschemering actief en laten zich in het bos naast de receptie onophoudelijk horen en zien. Voor fotografen is dit een mooie locatie om deze vrij schuwe soort vast te leggen. Ook bieden de tuinen met schitterende flora interessante onderwerpen voor macrofotografie.
In de loop van de middag rijden we naar de luchthaven Zanderij voor onze vlucht terug naar Nederland.

Donderdag 25 april
Na een prachtige reis met veel bijzondere waarnemingen, natuurbelevingen en foto’s komen we in de ochtend aan op Schiphol en nemen we afscheid van elkaar.

Einde van de reis.

 

 • Dag 1: Vlucht van Amsterdam naar Paramaribo. Transfer naar hotel
 • Dag 2: Brownsberg
 • Dag 3: Binnenlandse vlucht naar junglelodge Palumeu. Verblijf in junglelodge
 • Dag 4: Verblijf in junglelodge Palumeu
 • Dag 5: Verblijf in junglelodge Palumeu
 • Dag 6: Ochtend in junglelodge. Vlucht naar Paramaribo.
 • Dag 7: Binnenlandse vlucht naar junglelodge Kabalebo. Verblijf in junglelodge
 • Dag 8: Verblijf in junglelodge Kabalebo
 • Dag 9: Verblijf in junglelodge Kabalebo
 • Dag 10 Verblijf in junglelodge Kabalebo
 • Dag 11: Verblijf in junglelodge Kabalebo
 • Dag 12: Verblijf in junglelodge Kabalebo
 • Dag 13: Verblijf in junglelodge Kabalebo
 • Dag 14: Ochtend in junglelodge. Vlucht naar Paramaribo. Transfer naar Berg en Dal resort
 • Dag 15: Ochtend in Berg en Dal. Transfer naar luchthaven. Vlucht naar Amsterdam
 • Dag 16: Aankomst in Amsterdam

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Harpij-arend
 • Zonneral
 • Capuchinbird
 • Guianan Piculet
 • Guianan Toucanet
 • Red-billed Toucan
 • Channel-billed Toucan
 • Black Currasow
 • Blue-throated Piping Guan
 • Scarlet Ibis
 • Green Ibis
 • Zwaluwstaartwouw
 • Grey-winged Trumpeter
 • Blue-and-yellow Macaw
 • Scarlet Macaw
 • Chestnut-fronted Macaw
 • Red-fan Parrot
 • Spectacled Owl
 • Crimson Topaz
 • Black-throated Mango
 • Amazonian White-tailed Trogon
 • Pale-tipped Inezia
 • Crimson-hooded Manakin
 • Yellow Oriole
 • Giant Cowbird

ZOOGDIEREN:

 • Tapir
 • Luiaard
 • Ocelot
 • Jaguar (zeldzaam)
 • Reuzenotter (zeldzaam)
 • Doodshoofdaapje
 • Brown-hooded Capuchin
 • White-faced Saki
 • Golden-handed Tamarin
 • Red-rumped Agouti

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter de Vries

Reissom:
Euro 4495,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 445,- (beperkt beschikbaar)

Minimum aantal deelnemers: 6

Maximum aantal deelnemers: 8


Vertrek datum:
10 april 2019 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 4 + 2 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 4 + 2 :

Sluit venster

Inclusief

 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden
 • non-alcoholische dranken bij de maaltijden
 • ervaren, Nederlandstalige gids
 • vlucht Amsterdam – Paramaribo v.v.
 • binnenlandse vluchten Suriname
 • kanotocht(en) tijdens verblijf in junglelodge
 • excursie Brownsberg
 • excursie park Peperpot
 • alle toegangsgelden

Exclusief

 • toeristenkaart
 • eventueel meerkosten overgewicht binnenlandse vluchten
 • (reis)verzekering
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: