Groepsreis Sri Lanka 2021

Sri Lanka, vogelparadijs in Azië

Deze volledig verzorgde reis brengt u naar het prachtige Sri Lanka. Sri Lanka heeft een rijke avifauna met meer dan 30 endemen en bijna 50 semi-endemen die alleen met India gedeeld worden. In de winter, precies de tijd voor onze reis, worden deze soorten aangevuld met trekvogels uit het noorden, waardoor we tijdens onze reis meer dan 250 soorten kunnen zien!

We gaan op zoek naar vogels als de prachtige Sri Lanka Blue Magpie, Red-faced Malkoha, Indian Pitta, Pied Thrush, Kashmir Flycatcher en de pas recent ontdekte Serendib Scops Owl. We komen echter ook de nodige zoogdieren tegen en gaan op zoek naar de Big Three van Sri Lanka: Aziatische Olifant, Luipaard en Lippenbeer.

Naast een rijke avifauna heeft Sri Lanka ook een rijke cultuur. Tijdens onze reis combineren we deze culturele hoogtepunten met de natuur. Van de 8 Unesco World Heritage Sites die Sri Lanka herbergt, bezoeken wij er maar liefst 7! Onder andere de prachtige groene centrale hooglanden in het midden van het eiland behoren tot de Unesco World Heritage Sites. Wij rijden hier met de trein door de bergen om maximaal te genieten van deze prachtige plek.

Tijdens de reis worden we (naast onze Nederlandstalige reisbegeleider) bijgestaan door een lokale gids met een schat aan kennis en ervaring, niet alleen over vogels, ook van andere diersoorten en de cultuur van het land weet hij veel te vertellen. De accommodaties zijn dicht bij de vogelplekken gezocht, zodat we onze reistijd tot een minimum kunnen beperken en onze tijd hoofdzakelijk aan genieten kunnen besteden.

Tenslotte is ook aan de inwendige mens is gedacht. Alle maaltijden zijn inbegrepen tijdens de reis, óók de lunches, en van hoge kwaliteit met een fijne mix van oosterse en westerse lekkernijen.

Kortom: een zeer complete reis in goed gezelschap.

 

 

Reispartner VBN

 Dinsdag 9 november 2021
We vliegen vandaag vanaf Schiphol naar Colombo in Sri Lanka.

Woensdag 10 november
Na aankomst in de ochtend in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka, worden we opgewacht door onze lokale gids. Hij brengt ons in ongeveer 15 minuten naar ons hotel in de kustplaats Katunayake waar we rustig kunnen bijkomen van de reis. 

Overnachting in Katunayake.

Donderdag 11 november
Na ons ontbijt reizen we naar de historische stad Anuradhapura in centraal Sri Lanka. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en de stad is heilig in het boeddhisme. Onderweg stoppen we geregeld om op zoek te gaan naar vogels.

We checken in bij ons hotel waar we na de lunch samen de natuur in en rond de prachtige tuinen van ons hotel gaan verkennen.

Overnachting in Anuradhapura.

Vrijdag 12 november
We bezoeken in de vroege ochtend het Wilpattu National park. Dit park aan de noordwest kust van Sri Lanka ligt in de droge zone van Sri Lanka. Het unieke in dit park zijn de “Willus”: natuurlijke meren gevuld door regenwater. Het park is het grootse en één van de oudste nationale parken in Sri Lanka en staat bekend om zijn grote populatie Luipaarden. Ook maken we hier kans de bijzondere Lippenbeer te zien.
Natuurlijk hebben we bijzondere aandacht voor de vele vogels die we vandaag kunnen zien, we maken onder meer kans op Pauw, die hier in het wild voorkomt, Zwarthalsooievaar, de zeldzame Grijze Pelikaan, Slangenhalsvogel, Witbuikzeearend, Grijskopzeearend, Dwergarend, Griel, Grote Griel, Bruine Visuil, twee soorten neushoornvogels, Roze Spreeuw en tientallen soorten zangvogels.

Na ons bezoek aan het Wilpattu National Park gaan we lunchen. De middag gebruiken we om enkele van de beste bezienswaardigheden in Anuradhapura te bezoeken.

Overnachting in Anuradhapura. 

Zaterdag 13 november
Vandaag reizen we naar Sigiriya. In ongeveer twee en een half uur reizen we naar ons nieuwe hotel met prachtig uitzicht op de beroemde rots van Sigiriya. We checken in en na de lunch gaan we vogelen in de prachtige tuinen van ons hotel.

Zondag 14 november
De klim is pittig maar de beloning groot. Voor de liefhebber is er vanochtend (als het nog niet te heet is) de mogelijkheid om de Sigiriya Rots, ook wel Leeuwenrots, te beklimmen. Dit prachtige rotsfort (tevens World Heritage Site) is in de 5e eeuw na Christus gebouwd door de toenmalige heerser van Sri Lanka, koning Kasyapa. Het complex bestaat uit siertuinen die omgeven zijn door muren en grachten en, boven op de statige rots die 200 meter omhoog rijst, een citadel. De citadel boven op de rots diende ook als paleis, maar is nu slechts een ruïne. In enkele natuurlijke poelen werd het regenwater opgevangen waar vogels regelmatig van komen drinken. Aan de noordzijde van de rots, halverwege de beklimming via trappen, komt u bij de spiegelwand. Hierop zijn de beroemde fresco’s afgebeeld van ‘wolkenmaagden’. Iets hoger is het terras met de restanten van de Leeuwenpoort, waaraan de rots zijn naam ontleend. 

We gebruiken de lunch weer in ons nabij gelegen hotel, waar we ons ook kunnen opfrissen.

In de middag gaan we vogelen in het nabijgelegen beschermd natuurgebied waar we op zoek gaan naar soorten als Sri Lanka Junglefowl (de wilde kip van het eiland), Brahmaanse Wouw, Groene Reuzenduif, Ceylon-Bosduif, Indische Dwergooruil,  Jungledwergijsvogel, Kleine Groensnavelmalkoha, de prachtige Negenkleurige Pitta, Shamalijster en Oranjekoplijster.

Maandag 15 november
De reis voert ons vandaag naar Kandy, de culturele hoofdstad van Sri Lanka, waar de eeuwenoude rituelen van de Tempel van de Heilige Tand nog steeds in stand gehouden worden. Kandy was het laatste koninkrijk van Sri Lanka, totdat het in 1815 overging in Britse handen.

Onderweg stoppen we niet alleen om te vogelen, maar ook in Dambulla, dat bekend is vanwege de gouden tempel van Dambulla, die op de Werelderfgoedlijst staat. Het plaatsje is gebouwd rondom een grote granieten berg, waarop het boeddhistische grottencomplex te vinden is dat dateert van eerste eeuw voor Christus. Dambulla is het grootste en best bewaard gebleven tempelcomplex in Sri Lanka.

Bij aankomst checken we in in ons sfeervolle hotel dat is omgeven door het natuurschoon van de Hunnasgiriya-berg en natuurpark Udawatta Kele. 

In de middag is er de mogelijkheid om de beroemde Tempel van de Heilige Tand te bezoeken, de belangrijkste attractie van de stad.  Maar u kunt ook genieten de vogels in de omgeving het hotel, een duik in het buitenzwembad of het centrum van Kandy bezoeken.

Dinsdag 16 november
Udawatta Kele was het Koninklijke Bosgebied van de koningen van Kandy en ligt achter de heilige Tempel van de Heilige Tand en het Koninklijk paleis. Hier gaan we vandaag op zoek naar de vogels van het gebied.
De hoogste piek van het gebied, Kodimale, werd vroeger gebruikt om met vlaggen verschillende boodschappen aan de bevolking van Kandy door te geven en heeft een grote verscheidenheid aan endemische plantensoorten.

Woensdag 17 november
Vanochtend bezoeken we de koninklijke botanische tuinen van Peradeniya, gelegen op ongeveer 6 kilometer van ons hotel.  Deze tuinen met een oppervlakte van 76 hectare zijn niet alleen prachtig om doorheen te lopen, maar herbergen ook meer dan 4.000 soorten bijzondere bomen, planten en bloemen, die op hun beurt weer veel vogels aantrekken. Soorten waar we naar uitkijken zijn Zwarte Arend, Crested Serpent Eagle, Crested Hawk-Eagle, Ceylonese Vleermuisparkiet, Alexandrine’s Parkiet, Halsbandparkiet, Pruimekopparkiet, Layard’s Parkiet, Lesser Yellownape en Black-rumped Flameback.

Vroeg in de middag rijden we verder naar Kithulgula. Ons hotel ligt bij de Kelani rivier. Als het landschap u bekend voorkomt, komt dat waarschijnlijk omdat hier de film “Bridge on the river Kwai” gefilmd is in de jaren ’50 van de vorige eeuw. In de restaurants van het dorp ziet u foto’s van de acteurs en de enorme houten brug die gebouwd en opgeblazen is voor de film.

Na een late lunch gaan we op zoek naar vogels. In deze weelderige laaglanden van Kithulgala gaan we op zoek naar endemen als Yellow-fronted Barbet, Ceylonese Vleermuisparkiet, Ceylonneushoornvogel en Crimson-backed Flameback. Behalve de maar liefst 14(!) endemen die we vandaag kunnen zien, hebben we ook kans op soorten als Crested Treeswift, Malabar Trogon, Crested Serpent Eagle, Orange Minivet, Black-rumped Flameback en Rufous-bellied Hawk Eagle.

Donderdag 18 november
De prachtige zang van de Vlekvleugellijster verraadt de vogel meestal voordat je hem ziet, maar bij het eerste licht verdwijnt zijn schuwheid tijdens de jacht naar wormen en insecten. Brown-capped Babblers, Ceylon-Bosduif, Bright Green Warbler en de prachtige Negenkleurige Pitta zijn waarschijnlijk ook allemaal in de buurt te vinden, maar de “soort van de dag” is waarschijnlijk de zeer kleine Jungledwergijsvogel. Een schuwe vogel, maar met wat geluk blijft hij lang genoeg zitten zodat we hem in de telescoop kunnen bewonderen.

Na de lunch laten we onze bus achter en reizen in ongeveer 3 uur per trein naar Nuwara Eliya. Onze treinrit voert ons door het fantastische landschap van de hooglanden met theeplantages, pieken en watervallen.In Nuwara Eliya verlaten we de trein en worden weer opgehaald door onze bus. Deze bergstad op 1.868 meter hoogte wordt beschouwd als de koelste plek van Sri Lanka en wordt ook wel Klein Engeland van Sri Lanka genoemd. We verblijven in de prestigieuze herensociëteit uit de Engelse koloniale periode van de stad.

Vrijdag 19 november
Vroeg in de ochtend rijden we van Nuwara Eliya naar Horton Plains National Park, op zoek naar soorten als Yellow-eared Bulbul, Oriental Magpie Robin, Pied Bushchat, Indian Robin, Negenkleurige Pitta, Ceylon Fluitlijster, Bonte Lijster, Indian Blackbird, Indian Blue Robin, Sri Lanka White-eye, Sri Lanka Bush Warbler en zoogdieren als Bear Monkey, Dusky Jungle Squirrel en Giant Squirrel.

Vandaag hebben we een picknick ontbijt en lunch in het veld.

Zaterdag 20 november
We rijden naar Tissamaharama, beter bekend als Tissa. Onderweg stoppen we verschillende keren om te vogelen. We stoppen wellicht bij een rivier waar bijzonder veel soorten zitten of bij een plek voor de hier recent herontdekte Marshall’s Iora. Ook de beroemde kloof bij het plaatsje Ella ligt op de route die gekenmerkt wordt door groene heuvels met dichte bossen of theeplantages. Bij Ella hebben we een adembenemend uitzicht op de zuidelijke vlaktes van Sri Lanka.

Diep in het droge gebied komen we aan bij Tissamaharama, waar we inchecken in ons hotel. Later in de middag bezoeken we enkele moerassen op zoek naar soorten als Coromandeleend, Yellow Bittern, Black Bittern, Stekelstaartsnip, Waterhaan, Purperreiger, Kwak, Brahmaanse Wouw, Shikra, Purperkoet en de elegante Waterfazant.
Enkele lokale vogelaars hebben wellicht een aantal plekken voor rustende uilen. Eerder zagen we hier, met hulp van lokale vogelaars, onder andere Bruine Visuil, Jungle Owlet en Indische Dwergooruil.

Zondag 21 november
We bezoeken de hele dag de uitgestrekte wildernis van Yala National Park. Yala bestaat uit een grote hoeveelheid verschillende habitats, o.a. moessonbossen, lagunes, rivierbossen, met riet en lelies bedekte meren, open grasvlaktes en rotsige open vlaktes.De vele verschillende habitats zorgen ervoor dat Yala het beste nationale park in Sri Lanka is voor vogels en zoogdieren als Luipaard, Axishert, Waterbuffel, Grijze Langoer, Ceylonkroonaap, Jakhals en Lippenbeer.
Eén van de gebieden in het park, Block 1 (141 km2), herbergt ongeveer 40 luipaarden, allemaal te herkennen aan hun unieke gezichtspatroon. Waarschijnlijk komen luipaarden nergens anders ter wereld in zulke grote dichtheden voor als hier.

Mogelijke vogels vandaag: Pauw, Lesser Adjutant, Crested Serpent Eagle, Griel, Lelkievit, Sirkeer Malkoha, Jerdon’s Nachtzwaluw, Indische Nachtzwaluw, Bruine Visuil, Crested Treeswift, Chestnut-headed Bee-eater, Marshall’s Iora, Ashy Drongo, Racket-tailed Drongo, verschillende soorten prinia’s, Brahmaanse Spreeuw en Goudoogtimalia.

Vandaag hebben we een picknick ontbijt en lunch in het veld.

Maandag 22 november
Vandaag bezoeken we de moerassen rond Tissamaharama en Bundala National Park, het eerste RAMSAR wetland in Sri Lanka dat bestaat uit grote delen droog bos en slikplaten voor steltlopers als Kleine Vorkstaartplevier, Griel, Indische Griel, Grote Griel, Woestijnplevier en Mongoolse Plevier.

In het volgende gebied, Udawalawe National Park, waar we in een ongeveer 1 uur naar toe rijden, is een totaal andere avifauna te vinden dan we tot nu toe gezien hebben. Bij aankomst in Udawalawe checken we eerst in in ons hotel, een kwartiertje rijden van de ingang van het park.
In de middag gaan we lopend op zoek naar soorten als Goudoogtimalia, Roodbuikboomtimalia, Negenkleurige Pitta, Boskwikstaart, Orange-breasted Green Pigeon, Indische Nachtzwaluw, Jerdon’s Nachtzwaluw en  Thick-billed Flowerpecker.

Dinsdag 23 november
In de ochtend bezoeken per jeep Udawalawe National Park. Het park  bestaat hoofdzakelijk uit open grasland met struiken en verschillende stukken bos en u heeft een zeer goede kans op het zien van enkele van de grote zoogdieren van Sri Lanka: Aziatische Olifant, Luipaard, Lippenbeer, Jakhals, Waterbuffel, Axishert en Wild Zwijn.

Na de lunch rijden we in ongeveer 3 uur naar het Sinharaja World Heritage Site Reserve, het grootste laagland regenwoud op het eiland en de beste plek om te zoeken naar endemen als Red-faced Malkoha, Sri Lanka Blue Magpie, Sri Lanka Junglefowl en Vlekvleugellijster.

Ons eenvoudige hotel ligt in de ongerepte en betoverende omgeving vlakbij het regenwoud van Sinharaja.

Woensdag 24 november
Eén van de hoogtepunten van Sinharaja is het vinden van “mixed species flocks”: groepen vogels van verschillende soorten die samen optrekken tijdens het foerageren om zoveel mogelijk eten te vinden en de kans op predatie zo klein mogelijk te maken. In Sinharaja worden deze groepen al sinds het begin van de jaren ’80 bestudeerd en uit de studies blijkt dat de gemiddelde groep bestaat uit 42 vogels van 12 soorten, met in de groep vrijwel altijd Orange-billed Babbler en Sri Lanka Crested Drongo.

Tijdens onze volle dag in Sinharaja, gaan we zowel in het laaglandregenwoud als in het secundaire bos aan de randen van het gebied op zoek naar endemen als Sri Lanka Frogmouth en Yellow-eared Bulbul en mixed species flocks.

De belangrijke soort in dit gebied is de Serendib Scops Owl, een uil die pas in 2001(!) voor het eerst is gezien en niet eerder dan 2004 is beschreven.

Donderdag 25 november
Vandaag reizen we naar de kust in het zuiden, naar Weligama. We verblijven in een heerlijk luxe strandhotel dat ook een zwembad heeft. Een perfecte plek om te genieten van het prachtige strand, heerlijk weer en om rustig onze koffers weer in te pakken. Natuurlijk zijn er hier aan de kust ook de nodige vogelsoorten te vinden als u de dag liever op een actievere manier afsluit.

Vrijdag 26 november
Vandaag zetten we koers naar Colombo en onderweg bezoeken we Fort Galle. Fort Galle was een versterkte handelsnederzetting van de Vereenigde Oostindische Compagnie waar kooplieden en soldaten tijdelijk verbleven. Het fort met de vestingwerken maakt deel uit van het werelderfgoed. Gezien de Nederlandse geschiedenis is deze plek zeker de moeite van een bezoek waard. Het fort kent nog een aantal Nederlandstalige straatnamen, zoals de Moorse Kramerstraat, de Zeeburgstraat, Middelpuntstraat en de Kerkstraat. De oude poort van de stad heeft het wapen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie tussen twee leeuwenfiguren en daaronder het jaartal 1669. Aan de andere kant van de poort bevindt zich een Engels wapen.

Zaterdag 27 november
In de ochtend reizen we het laatste kleine stukje naar Colombo en worden we naar het vliegveld gebracht voor onze vlucht terug naar Amsterdam.
Aankomst in Amsterdam is in de avond voorzien.

Einde van de reis.

 

Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: aankomst in Colombo – Katunayake
Dag 3: Katunayake – Anuradhapura
Dag 4: Wilpattu National Park
Dag 5: Anurahapura- Sigiriya
Dag 6: Sigiriya
Dag 7: Sigiriya – Dambulla – Kandy
Dag 8: Kandy
Dag 9: Kandy – Kithulgala
Dag 10: Kithulgala – Nuwara Eliya
Dag 11: Horton Plains
Dag 12: Nuwara Eliya – Ella – Tissamaharama
Dag 13: Yala
Dag 14: Tissamaharama – Bundala – Udawalawa
Dag 15: Udawalawa – Sinharaja
Dag 16: Sinharaja
Dag 17: Sinharaja – Weligama
Dag 18: Weligama – Fort Galle – Wattala
Dag 19: Vertrek uit Colombo en aankomst Amsterdam

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Serendib Scops Owl
 • Chestnut-backed Owlet
 • Negenkleurige Pitta
 • Sri Lanka Frogmouth
 • Kashmir Flycatcher
 • Ceylon Vleermuisparkiet
 • Red-faced Malkoha
 • Sirkeer Malkoha
 • Sri Lanka Gray Hornbill
 • Malabar Trogon
 • Sri Lanka Frogmouth
 • Ceylonbosduif
 • Brown-capped Babbler
 • Brown Hawk Owl
 • Bruine Visuil
 • Barred Buttonquail
 • Sri Lanka Junglefowl
 • Sri Lanka Spurfowl
 • Sri Lanka Blue Magpie
 • Sri Lanka Spurfowl
 • Black Bittern
 • Waterhaan
 • Griel
 • Grote Griel
 • Indische Griel
 • Kleine Vorkstaartplevier
 • Bonte Lijster

ZOOGDIEREN:

 • Luipaard
 • Lippenbeer
 • Aziatische Olifant
 • Jakhals
 • Waterbuffel
 • Axishert
 • Grijze Langoer
 • Wild Zwijn
 • Ceylonkroonaap
 • Rusty-spotted Cat

UNESCO WORLD HERITAGE SITES:
Sri Lanka heeft 8 Unesco World Heritage sites. Tijdens deze reis bezoeken we er maar liefst 7:

 1. de heilige stad Anuradhapura
 2. de oude stad Sigiriya
 3. de Gouden tempels van Dambulla
 4. de heilige stad Kandy
 5. de centrale hooglanden (waaronder Horton Plains)
 6. het Sinharaja regenwoud
 7. de oude stad Galle en zijn vestingwerken

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Josien Schenkels

Reissom:
€ 3395,- per persoon

Eenpersoonstoeslag € 625,-

Minimum aantal deelnemers: 10

Maximum aantal deelnemers: 16


Vertrek datum:
09 november 2021 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 8 + 9 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 8 + 9 :

Sluit venster

Inclusief

 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden (ook de lunches!)
 • Vervoer ter plaatse
 • Treinrit van Hatton naar Nuwaraeliya
 • Safari’s in Wilpattu, Udawalawa, Bundala en Yala Nationaal Park
 • Nederlandse reisbegeleider
 • Engelstalige lokale gids
 • Alle toegangsgelden: Anuradhapura, Sigiriya, Dambulla tempel, Kandy tempel, Botanische tuinen
 • Toegangsgelden nationale parken

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Dranken
 • Visum Sri Lanka (bij aankomst)
 • Kosten toestemming om foto’s of filmpjes te maken bij de tempel van de Tooth Relic in Kandy
 • Andere uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 17,50 per boeking
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: