Groepsreis Kirgizië

Kirgizië – groepsreis Centraal Azië

Kirgizië is onderdeel van de voormalige Sovjet Unie en ligt in het midden van Centraal Azië. Het land herbergt één van de meest interessante bergmassieven van onze planeet: de Tien-Shan bergen aan de noordkant van de Himalaya. Het land is ongeveer 5 keer zo groot als Nederland en wordt voor een groot deel gedomineerd door hoge bergen: de berg Pobeda (7.439) in het noordoosten en op de grens met Tajikistan ligt de vooral bij bergbeklimmers beroemde Piek Lenin (7.143).

Gedurende deze rondreis die speciaal ontwikkeld is voor vogelaars, bezoeken we verschillende natuurreservaten in het noordoosten van Kirgizië en komen we gegarandeerd fantastische vergezichten tegen en zoeken we naar mooie soorten als Ibissnavel, Roze Spreeuw, Mongoolse Plevier, Bonte Tapuit, Zwartkeelheggemus en Roodvoorhoofdkanarie.

Van de kleinschalige landbouw in het land profiteren niet alleen de vlinders, op de onbespoten weilanden horen en zien we ook soorten als Kwartel, Kwartelkoning, Scharrelaar, Citroenkwikstaart en tientallen marmotten en siesels.

De verschillende habitats die we tegenkomen zijn onder andere groene bergvalleien, imposante bergen, hoge graslandplateaus, naaldbossen, alpenweiden en meren die zorgen voor een grote variëteit aan indrukken en soorten. Een overnachting in een traditioneel Yurtenkamp ontbreekt op deze reis natuurlijk niet!

 Dag 1
We verzamelen op Schiphol voor onze vlucht naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië.

Dag 2
Na aankomst in Bishkek worden we opgewacht door onze gids die ons eerst naar ons hotel brengt waar we rustig kunnen bijkomen van de vlucht en we al de eerste algemenere soorten als Alpengierzwaluw, Roodstuitzwaluw en de plaatselijke ondersoort van Putter kunnen zien voor we ’s avonds aan een heerlijk welkomstdiner zitten.

Dag 3
In de ochtend rijden we naar enkele visvijvers in de buurt van Bishkek. De omgeving wordt gekenmerkt door kleinschalige landbouw waar de vogels van profiteren. Bij de visvijvers zelf hebben we kans op soorten als Witvleugelstern, Woudaapje, Scharrelaar, Bijeneter, maar ook meer exotische soorten als Indische Karekiet, Dwergaalscholver en Noordse Nachtegaal.

In het landbouwgebied in de omgeving kunnen we ons ook de rest van de dag prima vermaken. Verschillende biotopen, waaronder riviertjes, half open bebouwing, bomenrijen, vijvers en akkerland herbergen een veelheid aan soorten: Witoogeend, Indische Wielewaal, Kwartel, Grauwe Fitis, Siberische Roodborstapuit, Roze Spreeuw, Turkestaanse Klauwier, Grauwe Gors en Witvleugelspecht komen hier allemaal voor.

Dag 4
Na het ontbijt rijden we dan naar het Ala Archa Nationaal Park, ongeveer 40km ten zuiden van de stad. Omdat we hier niet op een weekenddag zijn – het park is in het weekend erg populair bij de stedelingen van Bishkek – zal het relatief rustig zijn in het park. Vanaf de centrale parkeerplaats zijn auto’s niet toegestaan en vervolgen we onze tocht te voet, op zoek naar vogels. De grote coniferenbossen zijn een ideaal habitat voor Grauwe Fitis, Humes Bladkoning, Rufous-naped Tit en Blue-capped Redstart.

Langs de wild stromende rivier in het park gaan we op zoek naar de mooiste zanger van de regio: Blue Whistling Thrush! Naast deze prachtvogel kunnen we ook mooie soorten als Brown Dipper en de Europese Waterspreeuw en vier soorten gieren (Monniksgier, Vale Gier, Aasgier, Lammergier) tegenkomen. Ook komen er veel vlinders voor in het park waaronder verschillende soorten Apollovlinders. In de avond komen we terug bij ons hotel waar we van een lekker diner genieten.

Dag 5
Een landschappelijk prachtige rit langs de Chuy rivier, de natuurlijke grens met buurland Kazachstan, brengt ons naar het Chon Kemin Nationaal Park, 220 km ten oosten van Bishkek. Onderweg stoppen we bij de mooie Burana toren. Deze eenzame toren, die net als de toren van Pisa iets overhelt, staat midden in een verder vrijwel leeg weiland. Vanaf de toren is er een mooi uitzicht, maar ook de directe omgeving van de toren is de moeite waard: Langstaartklauwier, Spaanse Mus, Kleine Klapekster en Scharrelaar laten zich hier vaak mooi zien.

Op weg naar de Kemin-kloof kunnen we genieten van een mooi landschap, we vinden hier ook de Dwergaalscholvers, grote groepen Alpengierzwaluwen en Turkestaanse Klauwieren zitten in de heggen langs de vele akkers. In de Kemin-kloof zoeken we naar White-capped Bunting en hier vinden we waarschijnlijk ook Bonte Tapuit, Aziatische Steenpatrijs, Steenarend en Blauwe Rotslijster. In de avond komen we aan in ons huislijke guesthouse.

Dag 6
We vertrekken wandelend vanuit ons guesthouse en lopen omhoog, de bergen in. Tijdens onze wandeling zoeken we naar soorten als Arendbuizerd, Dwergarend, Sulphur-bellied Warbler, Blue-capped Redstart, Hume’s Bladkoning en Fazant. De Fazanten die hier voorkomen zijn dezelfde Fazanten die in Nederland voorkomen, maar in Kirgizië zijn het echte wilde Fazanten, die zich ook als echte wilde vogels gedragen.

Hoger op de helling eten we onze lunch met een prachtig uitzicht over de vallei met een kudde semi-wilden paarden die door het gebied zwerven. Doelsoorten in dit hogere gebied zijn onder andere Brown Accentor en Black-throated Accentor.

Aan het einde van de middag zijn we weer bij ons guesthouse en rijden we in ongeveer een kwartiertje naar een brede rivierbedding, die grotendeels droog ligt. In de bedding is veel landbouw, maar omdat de boeren hier geen pesticiden gebruiken is het aantal vogels dat we kunnen zien enorm groot.
Tijdens ons bezoek in 2015 noteerden we hier onder andere Citroenkwikstaart, Scharrelaar, Bijeneter, Kwartel, Kwartelkoning, Zwarte Ooievaar, Rotsduif, Grote Pieper, Oosterse Tortel, Palmtortel en Pontische Meeuw.

Dag 7
We laten de Kemin-kloof achter ons en rijden naar het hooggelegen Son Kol grasland plateau. Onderweg vinden we algemenere soorten als Rotsmus, Sneeuwvink, Strandleeuwerik, en Zwartrugcitroenkwikstaart. De laatste soort, Citroenkwikstaart, is een speciale ondersoort genaamd ‘calcarata’ met een volledig zwarte rug die hevig contrasteert met de gele kop en onderdelen. De weg naar Son Kol is al bijna net zo mooi als het grasland plateau zelf. We worden zeer hartelijk welkom geheten door de lokale dorpelingen en overnachten en eten hier in traditionele yurts aangezien hier geen hotels zijn.

Dag 8
Na het ontbijt vogelen we bij de oevers van het Son Kol meer waar we het grootste gedeelte van de morgen spenderen. Grote aantallen eenden en duikers zijn een goede mogelijkheid en hier hopen we ook Mongoolse Plevier en Reuzenzwartkopmeeuw te vinden.

In de loop van de dag verlaten we het meer en rijden we weer naar lager gelegen gebied. Onderweg genieten we van het fantastische landschap en zoeken we naar een belangrijke doelsoort van deze reis: Ibissnavel. Andere soorten die hier voorkomen zijn onder andere Eversmann’s Redstart, Brown Dipper, White-tailed Rubythroat, Sneeuwvink, Red-manteld Rosefinch en Roodvoorhoofdkanarie .

Dag 9
We rijden vandaag naar Tamga aan het Yssyk Kol meer, een prachtige plek met witte stranden. Gedurende de rit stoppen we geregeld om te vogelen terwijl we in de richting van Tamga rijden. Mochten we gisteren de Ibissnavel niet gezien hebben, dan is er vandaag nog een kans, in de bergen boven het Yssyk Kol meer.
In de avond komen we aan in Tamga en zoeken we naar Azuurmees, Hop en Noordse Nachtegaal. We slapen in een lokaal guesthouse.

Dag 10
Vandaag maken we een dagtocht naar een hoge bergpas die op ongeveer 4000m ligt. Onderweg genieten we van het overweldigende landschap en zoeken we naar soorten als Zwartkeelheggemus, Roodvoorhoofdkanarie, Rode Rotslijster, Steenpatrijs en de prachtige Eversmann’s Redstart. Langs de rivier die door de natte graslanden stroomt, zoeken we weer naar Ibissnavel.

Naarmate we hoger komen verandert het landschap, wordt het ruiger en laten we de graslanden ook achter ons. Soorten als White-tailed Rubythroat, White-browed Tit Warbler, White-winged Grosbeak en Himalayan Accentor kunnen we hier gaan verwachten.
Tegen het eind van de middag rijden we terug naar ons guesthouse.

Dag 11
Na het ontbijt rijden we verder in de richting van Karakol, de grootste stad in oost-Kirgizië. Onderweg rijden we langs het prachtige Yssyk Kol meer, waar we behalve de algemene Pontische Meeuw ook Heuglin’s Meeuw kunnen zien en 3 soorten plevieren: Kleine Plevier, Woestijnplevier en Mongoolse Plevier. In Karakol zelf hebben we een goede kans op het zien van Azuurmees in de stadsparken!

Dag 12
We volgen de oever van het Yssyk Kol meer, op weg naar onze volgende bestemming, een yurtenkamp onder het bevlogen beheer van een Nederlandse vrouw. Onderweg zoeken we onder andere naar Arendbuizerd, Kwartel, Bruinkopgors, Witkopgors en Steenarend die hoog boven ons rond cirkelt, jagend op de talloze knaagdieren die hier hun burcht in de weilanden hebben.

Dag 13
Na een heerlijk ontbijt vertrekken we vanuit onze accommodatie de bergen in. Onderweg zoeken we naar Steenarend, Himalayan Griffon, Upland Buzzard, Steenpatrijs, Rotszwaluw, Waterspreeuw en Bruine Waterspreeuw, Roodvoorhoofdkanarie en Rotsmus. We blijven het grootste deel van de dag in de hoger gelegen hellingen van het gebied, op zoek naar meer soorten.
Eén soort waar we in ieder geval op kunnen rekenen is Tien Shan Ground Squirrel die hier in grote aantallen voorkomt en het hoofdvoedsel vormt van de vele soorten roofvogels in het gebied.

Dag 14
Vandaag rijden we terug naar de hoofdstad Bishkek. Onderweg zullen we zien dat de soorten van het hooggebergte weer plaats maken voor de algemene soorten in de laaglanden: honderden Roze Spreeuwen, Scharrelaars, Kleine Klapeksters en Witvleugelspecht kunnen we vandaag weer tegenkomen.

Onderweg stoppen we nog bij een plek waar onder andere Buidelmezen en Baardmannetjes broeden voor we weer in Bishkek aankomen en ons opmaken voor het laatste diner van deze reis.

Dag 15
Afhankelijk van het moment van onze terugvlucht is er in de ochtend nog tijd om te vogelen in de omgeving van Bishkek, voor we aan boord gaan van onze vlucht terug naar Amsterdam.
Afhankelijk van de gekozen vlucht komen we ofwel vandaag nog aan in Amsterdam of eventueel in de ochtend van 29 juni.

Einde van de reis.

 

Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Bishkek
Dag 3: Visvijvers en omgeving Bishkek
Dag 4: Ala Archa Nationaal Park
Dag 5: Burana Toren en Chon Kemin
Dag 6: Chon Kemin
Dag 7: Son Kol
Dag 8: Son Kol
Dag 9: Zuidoever Yssyk Kol
Dag 10: Hooggebergte ten zuiden van Yssyk Kol
Dag 11: Karakol
Dag 12: Noordoever Yssyk Kol
Dag 13: Gebergte ten noorden van Yssyk Kol
Dag 14: Yssyk Kol – Bishkek
Dag 15: Bishkek – Amsterdam

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Azuurmees
 • Ibissnavel
 • Blue Whistling Thrush
 • Brown Dipper
 • White-capped Bunting
 • Aziatische Steenpatrijs
 • Grauwe Fitis
 • Humes’ Bladkoning
 • Turkestaanse Klauwier
 • Bonte Tapuit
 • Rode Rotslijster
 • Kwartel
 • Kwartelkoning
 • Scharrelaar
 • Bijeneter
 • Witkruinroodstaart
 • Güldenstadt’s Redstart
 • Citroenkwikstaart
 • Roze Spreeuw
 • White-tailed Rubythroat
 • Vale Woestijnvink
 • Mongoolse Woestijnvink
 • Witkopgors
 • Bruinkopgors

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Leo Apon

Reissom:
Euro 2395,- per persoon

Eenpersoonstoeslag: Euro 295,-

Minimum aantal deelnemers: slechts 5!

Maximum aantal deelnemers: 12


Vertrek datum:
10 juni 2018 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 7 + 4 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 7 + 4 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Water overdag
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Lokale gids en tolk
 • Toegangsgelden Nationale Parken
 • Boekingskosten

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Visumkosten (indien van toepassing)
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: