Vogelreis Costa Rica 2022

Groepsreis Costa Rica

Deze volledig verzorgde reis brengt u naar het prachtige Costa Rica. Costa Rica is één van de weinige landen ter wereld waar op zo’n kleine oppervlakte zo veel vogelsoorten voorkomen. Met bijna 900 soorten bevat Costa Rica ongeveer 10 % van alle vogelsoorten terwijl het oppervlakte van 51 000 km2 slechts 0.01 % is van de totale wereldoppervlakte. Naast 7 soorten die alleen in Costa Rica voorkomen – waarvan 3 op Cocos Island – deelt het samen met het westelijke deel van buurland Panama daarnaast nog ruim zestig semi-endemen.

Bergen tot bijna 4000 m, twee grillige kustlijnen en alles wat daartussen ligt, zorgen voor een enorme diversiteit aan leefgebieden van droog tropisch bos tot natte regenwouden en van droge steppes tot mangroves. Deze ongekende diversiteit in het landschap wordt als voornaamste reden aangehaald voor de extreem hoge diversiteit die niet alleen bij vogels, maar ook bij andere flora en fauna terug te vinden is.

Tijdens deze vogelreis laten we zoveel mogelijk van de mooiste natuurgebieden van Costa Rica aan bod komen, mijden we de toeristisch drukste plekken en maken wij gebruik van rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur, zodat we rechtstreeks vanuit onze kamer in alle rust kunnen genieten van de spectaculaire flora en fauna van Costa Rica.

Reispartner VBN

 

Fotogalerij:

Vrijdag 25 februari 2022

We vliegen vanaf Schiphol naar San Jose, waar we worden verwelkomd door onze gids Pieter Westra, die in Costa Rica woont en werkt. We verblijven in een comfortabel hotel op een kwartiertje rijden van de luchthaven.

Eén overnachting nabij San Jose.

Zaterdag 26 februari en zondag 27 februari

Via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo komen we aan in Guapiles in de vochtige Caraïbische laaglanden. We bezoeken onderweg een gepassioneerde lokale natuurliefhebber die zijn kleine achtertuintje heeft omgetoverd in een waar vogelparadijs. Zijn vruchtenfeeders trekken ongelooflijk veel kleurrijke vogels aan zoals Red-legged Honeycreeper, Scarlet-rumped Tanager en mogelijk Collared Aracari. Ook hangen er suikerfeeders die 5 verschillende kolibriesoorten aantrekken, waaronder de zeldzame White-tipped Sicklebill, de kolibrie met de kromste snavel van alle kolibries. Alle vogels zijn erg goed benaderbaar en makkelijk te fotograferen. Na het bezoek aan zijn tuin neemt de man ons mee naar een nabijgelegen stukje regenwoud waar we met wat geluk de fraaie Spectacled Owls kunnen bewonderen.

Op onze twee dag hier bezoeken we het Selva biologisch station, waar we via een uitgebreid netwerk van goed toegankelijke cementen wandelpaden een prachtig stuk maagdelijk regenwoud betreden. Hier gaan we op zoek gaan naar onder meer Rufous Motmot, Broad-billed Motmot, Great Tinamou, Rufous-tailed Jacamar en met wat geluk kunnen we hier ook enkele zeldzaamheden ontdekken zoals de met uitsterven bedreigde Great Green Macaw, de zeldzame Great Currasow en Snowy Cotinga. Maar ook zoogdieren komen hier uitgebreid aan bod met kans op 3 soorten apen, 2 soorten luiaards en pecarries (Costa Ricaanse wilde zwijnen).

Twee overnachtingen in La Quinta de Sarapiqui Lodge.

Maandag 28 februari en dinsdag 1 maart

Onze volgende bestemming is een prachtige afgelegen lodge aan de rand van het regenwoud met spectaculair uitzicht op de imposante Arenal vulkaan. Vanuit de lodge lopen goed onderhouden wandelpaadjes door mooie tropische tuinen en een mooi stuk regenwoud waar het heel vogelrijk is. Soorten om naar uit te kijken zijn o.a. Red-lored Parrot, Crimson-collared Tanager, Orange-bellied Trogon, Crested Guan en enkele interessante kolibriesoorten bij de vele verbenastruiken met kleine paarse bloemetjes die her en der verspreid staan zoals Violet-headed Hummingbird, Rufous-tailed Hummingbird, Steely-vented Hummingbird en met wat geluk zelfs de erg fraaie Black-crested Coquette.

Op onze tweede dag maken we een unieke regenwoudwandeling gedeeltelijk door het dak van het regenwoud via enorme suspensiebruggen waardoor de fauna en flora van de boomtoppen wat meer toegankelijk worden. Ook hier zullen we verwend worden met kleurrijke vogels en maken we kans op o.a. de krachtige Ornate Hawk-eagle, White Hawk en de schuwe Yellow-eared Toucanet en Spotted en Zeledon’s Antbird.

Twee overnachtingen in Arenal Observatory Lodge.

Woensdag 2 maart, donderdag 3 maart en vrijdag 4 maart

We steken de continentale scheidingslijn over en verlaten de vochtige Caraïbiche laaglanden en komen aan in de drogere Pacifische kant. De komende dagen verblijven we in een gezellige lodge met spectaculair uitzicht op de mangroves voor de Stille Oceaan en het Parque Nacional Carara. Dit unieke natuurgebied beschermt één van de laatste stukken overgangsbos tussen het tropisch regenwoud van het zuidwesten en het tropisch droog bos van het noordwesten. Daarnaast is dit gebied één van de laatste van het land met een gezonde populatie Scarlet Macaws. Deze spectaculaire knalrode papegaaien zijn hier niet te missen.

Tijdens ons verblijf maken we een privé-bootexcursie op de Tarcoles rivier. Onze ervaren kapitein is goed getraind in het rustig benaderen van de vele vogels die te zien zijn op de oevers zoals Yellow-crowned Night-herons, Roseate Spoonbills, White Ibis, Magnificent Frigatbirds en Brown Pelicans. We verkennen ook de mangroves waar we op zoek gaan naar enkele typische mangrove-specialisten zoals de Mangrove Vireo, de piepkleine American Pygmy Kingfisher en de endemische Mangrove Hummingbird, die enkel in Costa Rica voorkomt en nergens anders ter wereld.

Ook bezoeken we een lokale vogelaar in Orotina. Deze vogelaar is heel gepassioneerd door vogels en vogelfotografie en is vaak op de hoogte van de locatie van een aantal uilensoorten zoals de Pacific Screech Owl, Black-and-White Owl, de kleine Ferruginous Pygmy Owl en Spectacled Owl. Ook enkele typische soorten van het tropisch droog bos komen hier aan bod zoals de fraaie Turqoise-browed Motmot en Black-headed Trogon.

Op onze laatste dag tenslotte bezoeken we het Parque Nacional Carara en kijken we uit naar o.a. Royal Flycatcher, de endemische Baird’s Trogon, Fiery-billed Aracari, Orange-collared Manakin, Red-capped Manakin en Blue-crowned Manakin.

Drie overnachtingen Hotel Villa Lapas.

Zaterdag 5 maart en zondag 6 maart

We beklimmen de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte en passeren onderweg de 3400 meter. Hier komen we terecht in het paramo: een soort tropische alpiene vegetatie bestaande uit lage struiken, mini-bamboe, wolfsklauw en heel veel mossen. We gaan hier op zoek naar enkele paramo-specialisten zoals Volcano Junco, Timberline Wren en de kleinste vogel van het land: de Volcano Hummingbird die slechts 2 gram weegt. Vervolgens dalen we af naar de groene Savegre vallei, waar we verblijven in een mooi hotel aan de oevers van de snelstromende Savegre rivier. Een uitgebreid netwerk van goed onderhouden wandelpaden vertrekt vanuit het hotel en geeft toegang tot het mysterieuze nevelwoud, waar bijna elke vierkante centimeter van elke boom volledig bedekt is met epifyten zoals mossen, varens, bromelia’s en zelfs orchideeën…

De bijzondere avifauna van deze plek trekt vogelliefhebbers aan van over de hele wereld. Dit is één van de beste pekken in Costa Rica om de spectaculaire Resplendent Quetzal waar te nemen. Deze groen-met-rode vogel met een staart van wel één meter lang is steeds te vinden in de buurt van de aguacatillo of wilde avocado boom, het favoriete voedsel van de Quetzal. Daarnaast kunnen we hier heel veel endemische soorten verwachten zoals de Collared Redstart, Long-tailed Silky-flycatcher, Yellow-thighed Finch en Spangle-cheeked Tanager. Ook kolibries komen uitgebreid aan bod: tot 5 soorten kunnen in detail vanaf korte afstand worden waargenomen en gefotografeerd rond de feeders die in de buurt van het hotel hangen.

Twee overnachtingen Hotel Savegre.

Maandag 7 maart en dinsdag 8 maart

We dalen af naar de groene Orosi vallei omgeven door koffieplantages en groene heuvels bedekt met regenwoud aan de voet van de indrukwekkende Irazu vulkaan. Onderweg nemen we een kijkje in Paraiso centrum waar vaak een koppeltje Tropical Screech Owl en een Barn Owl te zien is in het parkje voor de kerk. Ook maken we een korte wandeling langs een koffieplantage in Ujaras waar soms de endemisch Cabani’s Ground Sparrow te zien is. We verblijven de komende dagen in een exclusief eco-boutique hotel, erg rustig gelegen in het gehuchtje Cachi en omgeven door prachtige natuur. José, de eigenaar van dit mooie hotel, is een fervente vogelfotograaf en heeft zijn tuin prachtig ingericht met allerlei bloemen en planten die vogels aantrekken. Vooral voor kolibries is dit een zeer interessante tuin met enkele unieke soorten zoals de Green Thorntail, Black-breasted Hummingbird, White-bellied Mountain-gem en de endemische Coppery-headed Emerald (enkel voorkomend in Costa Rica). Daarnaast is José een fantastische kok die ons zal verwennen met heerlijke maaltijden met lekkere verse ingrediënten die rechtstreeks uit zijn moestuin komen.

Op 4 maart gaan we op stap naar Parque Nacional Tapanti, een weinig bezocht natuurreservaat waar het mooi wandelen is en waar we een aantal mooie soorten kunnen verwachten die elders vrij moeilijk te zien zijn zoals mogelijk Red-headed Barbet, Elegant Euphonia, Black Guan en Azure-hooded Jay.

2 overnachtingen in Cachi.

Woensdag 9 maart

We keren terug naar de Centrale Vallei. Onderweg bezoeken we Ujaras waar we tussen de koffieplantages op zoek gaan naar o.a. de endemische Cabani’s Ground Sparrow, Rufous-capped Warbler en White-lined Tanager. Onze laatste nacht brengen we door in een mooi hotel iets buiten het drukke centrum van San José met een grote botanische tuin waar we een laatste keer een wandeling maken en hoogst waarschijnlijk beloond zullen worden met de erg kleurrijke Lesson’s Motmot en waar we ook Squirrel Cuckoo en de Crimson-fronted Parakeets kunnen verwachten.

Donderdag 10 maart

We rijden naar de luchthaven van San Jose waar we op de vlucht naar huis stappen. Afhankelijk van onze vertrektijd hebben we ook vanochtend nog de gelegenheid om te vogelen, op zoek naar de laatste soorten van deze bijzondere vogelreis door Costa Rica.

Vrijdag 11 maart

Aankomst op Schiphol.

 • Dag 1: Amsterdam – San Jose
 • Dag 2: Puerto Viejo de Sarapiqui
 • Dag 3: Puerto Viejo de Sarapiqui
 • Dag 4: Arenal
 • Dag 5: Arenal
 • Dag 6: Pacifische kust
 • Dag 7: Tarcoles rivier
 • Dag 8: Parque Nacional Carara
 • Dag 9: Talamanca hooggebergte
 • Dag 10: Talamanca hooggebergte
 • Dag 11: Orosi vallei – Parque Nacional Tapanti
 • Dag 12: Orosi vallei
 • Dag 13: Centrale vallei
 • Dag 14: Centrale vallei – transfer naar luchthaven
 • Dag 15: Aankomst in Amsterdam
Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Resplendent Quetzal
 • Flame-throated Warbler
 • Collared Redstart
 • Yellow-thighed Finch
 • Sulfur-winged Parakeet
 • Bairds Trogon
 • Fiery-billed Aracari
 • Red-capped Manakin
 • Scarlet Macaw
 • Roseate Spoonbill
 • Violet Sabrewing
 • Great Currasow
 • Plain-capped Starthroat
 • Snowcap
 • Black-crested Coquette
 • Great Tinamou
 • Tawny-crested Tanager
 • Red-legged Honeycreeper
 • White-fronted Nunbird
 • Yellow-eared Toucanet
 • Mangrove Humminbird
 • Royal Flycatcher
 • Speckled Tanager

ZOOGDIEREN:

 • Coati
 • White-faced Capuchin Monkey
 • Central American Squirrel Monkey
 • Mantled Howler
 • Goudhaas
 • Northern Tamandua
 • Luiaard

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter Westra

Reissom:
Euro 3695,- per persoon

Eenpersoonstoeslag: Euro 625,-

Minimum aantal deelnemers: slechts 7

Maximum aantal deelnemers: 16


Vertrek datum:
25 februari 2022 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 9 + 10 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 9 + 10 :

Sluit venster

Inclusief

 • vlucht en luchthavenbelasting Schiphol
 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden
 • ongelimiteerd gezuiverd drinkwater
 • privé-boottocht en regenwoudwandeling met suspensiebruggen
 • vogelchecklist
 • Nederlandstalige gids*
 • vervoer ter plaatse
 • alle toegangsgelden

  *Afhankelijk van het aantal deelnemers 1 of 2 gidsen

Exclusief

 • reisverzekering
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: