Vogelreis Costa Rica 2019 – ledenreis Vogelbescherming Nederland

Groepsreis Costa Rica

Inezia Tours werkt samen met VBN

Deze volledig verzorgde ledenreis van Vogelbescherming Nederland brengt u naar het prachtige Costa Rica. Costa Rica is één van de weinige landen ter wereld waar op zo’n kleine oppervlakte zo veel vogelsoorten voorkomen. Met bijna 900 soorten bevat Costa Rica ongeveer 10 % van alle vogelsoorten terwijl het oppervlakte van 51 000 km2 slechts 0.01 % is van de totale wereldoppervlakte. Naast 7 soorten die alleen in Costa Rica voorkomen – waarvan 3 op Cocos Island – deelt het samen met het westelijke deel van buurland Panama daarnaast nog ruim zestig semi-endemen.

Bergen tot bijna 4000 m, twee grillige kustlijnen en alles wat daartussen ligt, zorgen voor een enorme diversiteit aan leefgebieden van droog tropisch bos tot natte regenwouden en van droge steppes tot mangroves. Deze ongekende diversiteit in het landschap wordt als voornaamste reden aangehaald voor de extreem hoge diversiteit die niet alleen bij vogels, maar ook bij andere flora en fauna terug te vinden is.

Tijdens deze vogelreis laten we zoveel mogelijk van de mooiste natuurgebieden van Costa Rica aan bod komen, mijden we de toeristisch drukste plekken en maken wij gebruik van rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur, zodat we rechtstreeks vanuit onze kamer in alle rust kunnen genieten van de spectaculaire flora en fauna van Costa Rica.

Reispartner VBN

 

Fotogalerij:

Woensdag 10 april 2019
Samen met de Nederlandstalige gids vliegen we vanaf Schiphol naar San Jose, waar we worden verwelkomd door onze tweede gids Pieter Westra, die in Costa Rica woont en werkt. We verblijven in een hotel in rustige buurt van San Jose.

Eén overnachting nabij San Jose.

Donderdag 11 april en vrijdag 12 april
Per bus dalen we af naar de Caraïbische laaglanden via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo. In Caño Blanco stappen we over op een boot en via kanaaltjes door de jungle varen we naar een afgelegen jungle lodge, mooi geïntegreerd in het regenwoud met een zwembad en omgeven door tropische tuinen.
Een korte wandeling door de tuin zal ons alvast heel wat mooie vogelsoorten opleveren met mogelijkheid op tot 3 soorten toekans (Collared Aracari, Yellow-throated Toucan en Keel-billed Toucan), Purple-throated Fruitcrow, kleurrijke tanagers zoals Passerini’s Tanager, Golden-hooded Tanager en Red-legged Honeycreeper.

Op onze tweede dag hebben we 2 privé-bootexcursies (2 uur elk) door het Parque Nacional Tortuguero waar we overrompeld zullen worden door de spectaculaire diversiteit in fauna en flora. Buiten heel wat watervogels (een 10-tal reigersoorten, tot 6 soorten ijsvogels, slangenhalsvogels) kunnen we hier tot 3 soorten apen verwachten, Groene Leguanen, kleurrijke Pijlgifkikkertjes en de Brilkaaiman.

Twee overnachtingen in de Evergreen Lodge.


Zaterdag 13 april en zondag 14 april
Per boot en bus trekken we naar het erg biodiverse gebied van Puerto Viejo de Sarapiqui. We verblijven in een rustig gelegen lodge met zwembad en vlindertuin langs een mooie riviertje in een setting van een mooie tropische tuin.
Aan de receptie staat een vruchtenfeeder die massaal bezocht wordt door kleurrijke vogels zoals Green Honeycreeper, Black-cowled Oriole, Red-throated Ant-tanager en nog veel meer. Deze vogels zijn erg goed benaderbaar en fotografeerbaar.

Op onze tweede dag hier bezoeken we het Selva biologisch station, waar we via een uitgebreid netwerk van goed toegankelijke cementen wandelpaden een prachtig stuk maagdelijk regenwoud betreden. Hier gaan we op zoek gaan naar onder meer Rufous Motmot, Broad-billed Motmot, Great Tinamou, Rufous-tailed Jacamar, met wat geluk kunnen we hier ook enkele zeldzaamheden ontdekken zoals de met uitsterven bedreigde Great Green Macaw, de zeldzame Great Currasow en Snowy Cotinga.

Twee overnachtingen in La Quinta de Sarapiqui Lodge.
 

Maandag 15 april en dinsdag 16 april
Onze volgende bestemming is een prachtige afgelegen lodge aan de rand van het regenwoud met spectaculair uitzicht op de imposante Arenal vulkaan. Vanuit de lodge vertrekken goed onderhouden wandelpaadjes door mooie tropische tuinen en een mooi stuk regenwoud waar het heel vogelrijk is. Soorten om naar uit te kijken zijn oa Red-lored Parrot, Crimson-collared Tanager, Orange-bellied Trogon, Crested Guan en enkele interessante kolibriesoorten bij de vele verbenastruiken met kleine paarse bloemetjes die her en der verspreid staan zoals Violet-headed Hummingbird, Rufous-tailed Hummingbird, Steely-vented Hummingbird en met wat geluk zelfs de erg fraaie Black-crested Coquette.

Op onze tweede dag  maken we een unieke regenwoudwandeling gedeeltelijk door het dak van het regenwoud via enorme suspensiebruggen waardoor de fauna en flora van de boomtoppen wat meer toegankelijk worden. Ook hier zullen we verwend worden met kleurrijke vogels en maken we kans op o.a. de krachtige Ornate Hawk-eagle en White Hawk, en de schuwe Yellow-eared Toucanet en Spotted en Zeledon’s Antbird.

Twee overnachtingen in Arenal Observatory Lodge.


Woensdag 17 april, donderdag 18 april en vrijdag 19 april
We steken de continentale scheidingslijn over en verlaten de vochtige Caraïbiche laaglanden en komen aan in de drogere Pacifische kant. De komende dagen verblijven we in een gezellige lodge met spectaculair uitzicht op de mangroves voor de Stille Oceaan en het Parque Nacional Carara. Dit unieke natuurgebied beschermt één van de laatste stukken overgangsbos tussen het tropisch regenwoud van het zuidwesten en het tropisch droog bos van het noordwesten. Daarnaast is dit gebied één van de laatste van het land met een gezonde populatie Scarlet Macaws. Deze spectaculaire knalrode papegaaien zijn hier niet te missen.

Tijdens ons verblijf maken we een privé-bootexcursie op de Tarcoles rivier. Onze ervaren kapitein is goed getraind in het rustig benaderen van de vele vogels die te zien zijn op de oevers zoals Yellow-crowned Night-herons, Roseate Spoonbills, White Ibis, Magnificent Frigatbirds en Brown Pelicans. We verkennen ook de mangroves waar we op zoek gaan naar enkele typische mangrove-specialisten zoals de Mangrove Vireo, piepkleine American Pygmy Kingfisher en de endemische Mangrove Hummingbird, die enkel in Costa Rica voorkomt en nergens anders ter wereld.
Ook bezoeken we ook een lokale vogelaar in Orotina. Deze vogelaar is heel gepassioneerd door vogels en vogelfotografie en is vaak op de hoogte van de locatie van een aantal uilensoorten zoals de Pacific Screech Owl, Black-and-White Owl, de kleine Ferruginous Pygmy Owl en Spectacled Owl. Ook enkele typische soorten van het tropisch droog bos komen hier aan bod zoals de fraaie Turqoise-browed Motmot en Black-headed Trogon.

Tenslotte bezoeken we het Parque Nacional Carara en kijken we uit naar o.a. Royal Flycatcher, de endemische Baird’s Trogon, Fiery-billed Aracari, Orange-collared Manakin, Red-capped Manakin en Blue-crowned Manakin.

Drie overnachtingen Cerro lodge

Zaterdag 20 april en zondag 21 april
We rijden de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte op en passeren onderweg de 3400 m. Hier komen we terecht in het paramo: een soort tropische alpiene vegetatie bestaande uit lage struiken, mini-bamboe, wolfsklauw en heel veel mossen. We gaan hier op zoek naar enkele paramo-specialisen zoals de Volcano Junco, Timberline Wren en de kleinste vogel van het land: de Volcano Hummingbird die slechts 2 gram weegt. Vervolgens dalen we af naar de groene Savegre vallei, waar we verblijven in een mooi hotel aan de oevers van de snelstromende Savegre rivier. Een uitgebreid netwerk van goed onderhouden wandelpaden vertrekt vanuit het hotel en geeft toegang tot het mysterieuze nevelwoud, waar bijna elke vierkante centimeter van elke boom volledig bedekt is met epifyten zoals mossen, varens, bromelia’s en zelfs orchideeën.

De bijzondere avifauna van deze plek trekt vogelliefhebbers aan van over de hele wereld. Dit is één van de beste pekken in Costa Rica om de spectaculaire Resplendent Quetzal waar te nemen. Deze groen-met rode vogel met staart van wel 1 meter lang is steeds te vinden in de buurt van de aguacatillo of wilde avocado boom, het favoriete voedsel van de Quetzal. Daarnaast kunnen we veel endemische soorten verwachten zoals de Collared Redstart, Long-tailed Silky-flycatcher, Yellow-thighed Finch en Spangle-cheeked Tanager. Ook kolibries komen uitgebreid aan bod: tot 5 soorten kunnen in detail vanaf korte afstand worden waargenomen en gefotografeerd rond de feeders die in de buurt van het hotel hangen.

Twee overnachting in Quetzal Paradise Lodge

Maandag 22 april
We keren terug naar de Centrale Vallei. Onderweg bezoeken we nog een leuk wegrestaurantje aan de rand van het nevelwoud waar suikerfeeders ondermeer de erg kleurrijke Fiery-throated Hummingbird aantrekken. Onze laatste nacht brengen we door in een mooi hotel iets buiten het drukke centrum van San José met een grote botanische tuin aan waar we een laatste keer een wandeling maken en hoogst waarschijnlijk zullen beloond worden met de erg kleurrijke Lesson’s Motmot en waar we ook Squirrel Cuckoo en Crimson-fronted Parakeets kunnen verwachten.

Dinsdag 23 april
We rijden naar de luchthaven van San Jose waar we op de vlucht naar huis stappen. Afhankelijk van onze vertrektijd hebben we ook vanochtend nog de gelegenheid om te vogelen, op zoek naar de laatste soorten van deze bijzondere vogelreis door Costa Rica.
 
Woensdag 24 april
Aankomst op Schiphol.
 
 
 • Dag 1: Amsterdam – San Jose
 • Dag 2: Tortuguero
 • Dag 3: Tortuguero
 • Dag 4: Puerto Viejo de Sarapiqui
 • Dag 5: La Selva biologisch station
 • Dag 6: Arenal
 • Dag 7: Arenal
 • Dag 8: Parque Nacional Carara
 • Dag 9: Parque Nacional Carara
 • Dag 10: Tarcoles
 • Dag 11: Talamanca hooggebergte
 • Dag 12: Talamanca hooggebergte
 • Dag 13: Centrale vallei
 • Dag 14: Centrale vallei – transfer naar luchthaven
 • Dag 15: Aankomst in Amsterdam
Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Resplendent Quetzal
 • Flame-throated Warbler
 • Collared Redstart
 • Yellow-thighed Finch
 • Sulfur-winged Parakeet
 • Bairds Trogon
 • Fiery-billed Aracari
 • Red-capped Manakin
 • Scarlet Macaw
 • Roseate Spoonbill
 • Violet Sabrewing
 • Great Currasow
 • Plain-capped Starthroat
 • Snowcap
 • Black-crested Coquette
 • Great Tinamou
 • Tawny-crested Tanager
 • Red-legged Honeycreeper
 • White-fronted Nunbird
 • Yellow-eared Toucanet
 • Mangrove Humminbird
 • Royal Flycatcher
 • Speckled Tanager

ZOOGDIEREN:

 • Coati
 • White-faced Capuchin Monkey
 • Central American Squirrel Monkey
 • Mantled Howler
 • Goudhaas
 • Northern Tamandua
 • Luiaard

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter Westra

Reissom:
Euro 3295,- per persoon

Eenpersoonstoeslag: Euro 495,-

Minimum aantal deelnemers: slechts 10!

Maximum aantal deelnemers: 16


Vertrek datum:
10 april 2019 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 4 + 8 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 4 + 8 :

Sluit venster

Inclusief

 • vlucht en luchthavenbelasting Schiphol
 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden
 • 3(!) privé-boottochten
 • vogelchecklist
 • Nederlandstalige gids*
 • vervoer ter plaatse
 • alle toegangsgeldenAfhankelijk van het aantal deelnemers 1 of 2 gidsen

Exclusief

 • reisverzekering
 • vertrekbelasting Costa Rica (indien van toepassing)
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: