Fotoreis Bayerischer Wald compleet in de herfst

Het Bayerischer Wald compleet

Het Bayerischer Wald is het oudste beboste gebergte van Midden-Europa. Nog voor het ontstaan van de Alpen, vormde zich in het zuidoosten van Duitsland een uniek natuurgebied dat zich in Tsjechië voortzet als Sumava Nationaal Park. Het Bayerischer Wald is ook het oudste Nationaal Park van Duitsland en biedt door verantwoord natuurbeheer een zeer gevarieerde aanbod voor landschap-, tele- en macrofotografie.

Deze 8-daagse fotografiereis kent drie verschillende focussen:

1. Dagelijkse bezoeken aan drie verspreid liggende leefgebieden met verschillende diersoorten, waaronder bedreigde. Deze zgn. Tierfreigelände bieden unieke kansen om vanaf diverse observatiepunten dieren in hun natuurlijke, afgeschermde biotopen, – soms zo groot als enkele voetbalvelden -, te fotograferen.

2. Als tweede fotografische hoogtepunt wacht ons de schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe. Dit wordt gevoed door een klein stuwmeer, omsloten door naald- en loofbomen met in de Herfst vlammende herfstkleuren. Als natuurfotograaf kun je je tussen de bemoste rotsformaties uitleven op een aantal kleine, maar zeer fotogenieke watervalletjes en op de oevers met o.a. varens en houtzwammen.

3. Het derde onderdeel van deze meerdaagse fotografiereis is de fotowandelexcursie naar de top van de 1373 m hoge berg de Lusen. Gelegen op de grens met Tsjechië loop je door een mysterieus boslandschap tot aan de voet van de Lusen. Hier begint een korte, steile beklimming van 150 m over imposante rotsblokken. Boven gekomen wacht een schitterend vergezicht, rotsblokken met kleurrijke korstmossen en kans op hagedissen tussen de rotspartijen.

We verblijven in een typisch Beiers hotel in de buurt van Neuschönau, dichtbij de ingang van het park. Comfort en bourgondische gastvrijheid voeren de boventoon.

 

 De onderstaande dagindeling op de beschreven locaties is indicatief. Doel is om de verschillende onderwerpen zo optimaal mogelijk voor de lens te krijgen. Afhankelijk van de weersomstandigheden stemt de reisbegeleider de avond ervoor het reisprogramma voor de volgende dag af. Bij een zonovergoten dag zijn voor verschillende dieren juist vroege of late fotomomenten het beste. Na een mistige of druilerige nacht kunnen de watervalletjes ’s morgens op hun mooist zijn. Eventueel bestaat de kans dat bij slecht weer een onderdeel wordt verschoven of komt te vervallen. Ook maakt de reisbegeleider praktische combinaties waardoor met zo weinig mogelijk verplaatsingen verschillende reisdoelen tot een dagvullend programma worden gebundeld.
Het kan voorkomen dat één of meer fotografen het maximale uit hun bezoeken willen halen door bijvoorbeeld herhaalde keren of extra lang de wolven te bekijken om zo hun sociale rangorde optimaal te fotograferen. Of langer willen genieten van de Europese Lynx, of de Bruine Beer, of …

Deze fotografiereis biedt fotografen deze flexibiliteit.

Reisbeschrijving

Zaterdag 16 oktober 2021
Vertrek vanuit een centraal punt in Nederland met een personenbusje naar ons hotel in het Bayerischer Wald, dicht bij de ingang van het park. ’s Avonds volgt de briefing met het programma voor de komende dagen en informeert de reisbegeleider met een fotopresentatie alle deelnemers over de omstandigheden waaronder gefotografeerd gaat worden en hoe tot goede opnamen te komen.

Zondag 17 oktober 
We staan vroeg op om direct na het traditioneel uitgebreide ontbijtbuffet het park te gaan verkennen. We maken kennis met de enorme buitenverblijven van de Tierfreigelände die onzichtbaar opgaan in de uitgestrekte natuur van het Bayerischer Wald. Deze dag is het begin van veel uitdagende zoektochten naar de mooiste settings voor het fotograferen van dieren en hun omgeving.
Het programma wordt dagelijks afgestemd om iedere fotograaf de maximale flexibiliteit te bieden zich te focussen op de gewenste onderwerpen. Deze dag concentreren we ons in principe op de Europese Lynx, Wisent, Oehoe en Wolf.

De herfst met zijn bont gekleurde deken bekoort elke natuurfotograaf en de fotomomenten en onderwerpen zijn ontelbaar. We zitten op 800 m hoogte tussen de bossen, dus mocht de eerste sneeuw al vallen dan hebben we extra geluk. We hebben lunchpakketten bij ons, dus een onderbreking van mooie momenten wordt door iedere deelnemer zelf bepaald. Iedereen heeft de keuze om na kennisgeving zelfstandig in het gebied op pad te gaan, of samen met de reisbegeleider het park te verkennen, om zo ook te werken aan het verbeteren van de fototechniek.
’s Avonds genieten we, zoals elke avond van deze reis, van de goede Duitse keuken.

Maandag 18 oktober 
Deze dag heeft dezelfde dagindeling en flexibiliteit als de vorige. Omdat de vele natuuronderwerpen in het park niet allemaal op één dag te fotograferen zijn, is deze dag een vervolg op waar we de vorige dag gestopt zijn. Op deze manier kunnen we de gemiste kansen alsnog verzilveren. In principe staan vandaag de Europese Wilde Kat, Europese Otter, Boommarter en Bruine Beer op het programma.

Dinsdag 19 oktober 
Na het uitgebreide ontbijtbuffet gaan we weer vroeg op pad. Deze dag wordt het tweede fotografische hoogtepunt: de wandelexcursie door de schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe in een nabij gelegen dorpje. Dit sierlijke beekje wordt gevoed door een klein stuwmeer, omsloten door naald- en loofbomen. In de herfst overheersen de vlammende herfstkleuren. Kleine, maar oh zo fotogenieke watervalletjes tussen bemoste rotsformaties bieden mogelijkheden om desgewenst met sluitertijden te spelen, of om je uit te leven op Art of Nature effecten. Op de oevers van het beekje wachten diverse varens en houtzwammen.

Aansluitend maken we voor wie dit wil ’s middags de fotowandelexcursie naar de top van de 1373 m hoge berg de Lusen, het derde hoogtepunt van deze meerdaagse fotografiereis. Gelegen op de grens met Tsjechië lopen we door een mysterieus boslandschap tot aan de voet van de Lusen. Hier begint een korte beklimming van 150 m over imposante rotsblokken. Boven gekomen wacht een schitterend vergezicht, rotsblokken met kleurrijke korstmossen en kans op hagedissen tussen de rotspartijen.

Woensdag 20 oktober 
Na het ontbijtbuffet vertrekken we naar Scheuereck voor het Tierfreigelände met Edelherten.
In de bronsttijd hoor je in de verte al het oorverdovende burlen. Omdat het dan te gevaarlijk is dit gebied te betreden, verplaatsen we ons naar een gunstig gelegen observatiepunt dat goede kansen biedt dit schouwspel te fotograferen.

In de namiddag volgt een korte rit naar het Tierfreigelände van Ludwigsthal. Dit is opnieuw een fotogenieke locatie om Europese Lynxen op rotsformaties of omgevallen bomen te fotograferen. Uniek is de 100 meter lange wandelpromenade die over en door het reusachtig grote leefgebied van de Wolven is aangelegd. Met wat geluk hebben we vanaf deze promenade kans op schitterende fotomomenten als de roedel zich verplaatst. Soms zien we wolven op ooghoogte tussen de bomen in herfstkleuren waar ze paraderen, poseren en soms zelfs indrukwekkend huilen.

Donderdag 21 oktober 
Vandaag gaan we na het ontbijtbuffet weer vroeg naar het ons inmiddels vertrouwde Tierfreigelände. We concentreren ons in principe op Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen, Oeraluil, Ruigpootuil, Dwerguil, Zwarte Ooievaar, Wespendief en Schreeuwarend. Ook deze dag heeft dezelfde mogelijkheden en flexibiliteit als de vorige dagen, waardoor we de fotokansen optimaal kunnen benutten.

Vrijdag 22 oktober 
Opnieuw starten we met het uitgebreide ontbijtbuffet. We kunnen deze dag desgewenst gebruiken om nóg mooiere juweeltjes van Europese Lynx, Wolf of Bruine Beer te maken. In principe staan Wild Zwijn, Eland en als we geluk hebben ook Bever op het programma.
We zijn inmiddels vertrouwd met het wandeltraject door het Bayerischer Wald om aan de hand van de verschillende routes, verkorte doorsteekroutes en diverse informatieborden onze optimale route naar de fotografische voorkeuren te bepalen.

Ook deze laatste avond genieten we weer van de overvloedige Duitse maaltijden en wisselen we belevenissen en foto’s van de voorbije dag uit.

Zaterdag 23 oktober 
Na het ontbijt vertrekken we voor de terugreis naar Nederland met als extra bagage onze unieke natuurbelevingen en volle geheugenkaarten als herinneringen aan deze fotografiereis.

 

Dag 1: Vertrek vanuit Nederland naar het Bayerischer Wald
Dag 2: Tierfreigelände Bayerischer Wald voor Lynx, Wissent, Oehoe en Wolf
Dag 3: Tierfreigelände Bayerischer Wald voor Wilde Kat, Visotter, Boommarter en Beer
Dag 4: Kleine Ohe en Lusen
Dag 5: Naar Scheureck voor Edelherten, naar Ludwigsthal voor Wolf en Lynx
Dag 6: Tierfreigelände Bayerischer Wald voor Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen en Raaf
Dag 7: Tierfreigelände Bayerischer Wald voor Lynx, Wolf, Wild Zwijn en Eland
Dag 8: Terugreis vanuit het Bayerischer Wald naar Nederland

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Wolf
 • Lynx
 • Bruine Beer
 • Europese Otter
 • Bever
 • Wild Zwijn
 • Boommarter
 • Wisent
 • Edelhert
 • Bruine Eekhoorn
 • Europese Wilde Kat
 • Oeraluil
 • Auerhoen
 • Korhoen
 • Ruigpootuil
 • Dwerguil
 • Oehoe
 • Wespendief
 • Schreeuwarend

Zorg voor:

 • een foto-uitrusting waar u (enigszins) vertrouwd mee bent
 • geschikte kleding en schoeisel die tegen regen, wind en een stootje kunnen
 • een normale, gezonde lichamelijke conditie

De reisbegeleider zorgt voor:

 • briefings met audiovisuele fotopresentaties over locaties en onderwerpen
 • adviezen over het gezamenlijk reizen, fotograferen en verblijf op locatie
 • tips en aanbevelingen om op de juiste momenten de beste foto’s te maken

Wetenswaardigheden

 • We verblijven in een comfortabel landgasthof met voortreffelijke keuken
 • Iedere avond stemt de reisbegeleider het programma voor de volgende dag af
 • We beginnen iedere dag met het uitgebreide ontbijtbuffet
 • Voor de lunch kunt u kiezen uit een lunchpakket op aanvraag uit het hotel (inbegrepen in de reissom), of u gaat op eigen gelegenheid naar het restaurantje in het wildpark (niet inbegrepen in de reissom)
 • Dagelijks zijn we intensief maar toch ontspannen bezig, soms in een observatiehut
 • Voor alle foto-excursies is een normale, gezonde lichamelijke conditie nodig. In het algemeen dient u rekening te houden met eenvoudige klim- en klauterpartijen en hoogteverschillen. Hierbij bepaalt u uw eigen tempo. Neem voor de beklimming naar de top van de 1373 m hoge Lusen zo nodig bergstokken en drinken mee
 • De reisbegeleider past het programma aan als de weersomstandigheden en veiligheid daar aanleiding toe geven
 • Neem voor de heenreis uw eigen lunchpakket en drinken mee. Uiteraard wordt er onderweg gestopt voor tanken en sanitair
 • Een reisverzekering is verplicht, maar u kunt zelf de noodzaak van een bagage-, annulerings-, ongevallen- en/of kostbaarhedenverzekering van uw fotoapparatuur beoordelen

Apparatuur

 • Groothoek-, macro- en matig tot extreem telebereik zijn ideaal
 • Zorg voor rainsleeves om de camera en lens te beschermen in geval van regen
 • Zorg voor plastic regenhoezen voor de overige uitrusting
 • Plastic vuilniszakken zijn handig voor macrowerk op een vieze ondergrond
 • Een statief of rijstzak zijn handig
 • Zorg voor voldoende geheugenkaarten, opgeladen accu’s en bijbehorende opladers. Opladen kan in de kamer
 • Overweeg zeker ook om een verrekijker mee te nemen
 • Neem de gebruiksaanwijzingen van de apparatuur mee
 • Neem een mobiel mee (en oplader). U bent dan voor ons bereikbaar als u die dag kenbaar maakt om zelfstandig op andere locaties te gaan fotograferen.

Kleding (afhankelijk van de periode)

 • Draag warme, ademende, regen- en winddichte kleding in lagen
 • ’s Morgens kan het, zeker na een koude nacht, fris zijn als we vertrekken
 • Neem handschoenen, hoofdbedekking, zonnebril en anti-zonnebrand mee
 • Zorg met goede sokken/kousen voor warme voeten in de bergschoenen (met eventueel gamaschen tegen regen of ruige begroeiing)
 • Voor de beklimming naar de top van de 1373 m hoge Lusen geven bergstokken extra stabiliteit bij het dragen van de fotospullen op de rug. Het laatste stuk stappen we nl. van rotsblok naar rotsblok (een miljarden jaren oude rotsblokkenzee) en gaat het over de laatste circa 150 m. behoorlijk steil naar boven (de zgn. Himmelsleiter)

Condens
Treedt altijd op bij de overgang van kou naar warmte. Maar condens hoeft bij juist handelen geen problemen te geven. Ga niet vegen en leg de apparatuur zeker niet bij de verwarming. Laat alle apparatuur langzaam op temperatuur komen. Dan verdwijnt condens vanzelf zonder schade te veroorzaken.

Verwissel geen objectief of geheugenkaart zolang de apparatuur beslagen is. Dan komt de condens namelijk verder in het binnenste van de lens en/of de camera. Condens kan dan moeilijker weg en bijv. vuil hecht zich vaster op de sensor.
Laat binnen de fototas openliggen. Dan warmt alles sneller op.
Houd buiten de fototas zoveel mogelijk dicht. Dan koelt alles minder snel af; dit geldt zeker voor accu’s en batterijen.

 

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter de Vries

Reissom:
Euro 995,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 175,-

Minimum aantal deelnemers: slechts 4!

Maximum aantal deelnemers: slechts 7!


Vertrek datum:
16 oktober 2021 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 1 + 10 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 1 + 10 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vervoer van en naar het Bayerischer Wald
 • Reisbegeleiding door een Nederlandse natuurfotograaf
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: