counter on tumblr

Vogels van Costa Rica

Volledig verzorgde reis brengt u naar het prachtige Costa Rica.

15 dagen vanaf

€ 4.695

Vertrekdatum

1 april 2023

Hoogtepunten

 • Spectaculair landschap van Arenal Volcano National Park
 • De mangroven van Carara National Park
 • Talrijke kleurrijke tanagers, toekans en motmots
 • Suikerfeeders bij de lodges vol verschillende soorten kolibries

Is deze reis iets voor mij?

 • Prachtige rondreis langs verschillende habitats
 • Rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur. We mijden de toeristisch drukke plekken
 • Zeer deskundige Nederlandstalige begeleiding
 • Easy birding op zijn best: rustig tempo, heerlijk weer en veel vogels
 • Kleine groep: min. 6, max. 16 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Inezia Tours begeleider

Reis in het kort

Deze volledig verzorgde reis brengt u naar het prachtige Costa Rica. Costa Rica is één van de weinige landen ter wereld waar op zo’n kleine oppervlakte zo veel vogelsoorten voorkomen. Met bijna 900 soorten bevat Costa Rica ongeveer 10 % van alle vogelsoorten terwijl het oppervlakte van 51 000 km2 slechts 0.01 % is van de totale wereldoppervlakte. Naast 7 soorten die alleen in Costa Rica voorkomen – waarvan 3 op Cocos Island – deelt het samen met het westelijke deel van buurland Panama daarnaast nog ruim zestig semi-endemen.

Bergen tot bijna 4000 m, twee grillige kustlijnen en alles wat daartussen ligt, zorgen voor een enorme diversiteit aan leefgebieden van droog tropisch bos tot natte regenwouden en van droge steppes tot mangroves. Deze ongekende diversiteit in het landschap wordt als voornaamste reden aangehaald voor de extreem hoge diversiteit die niet alleen bij vogels, maar ook bij andere flora en fauna terug te vinden is.

Tijdens deze vogelreis laten we zoveel mogelijk van de mooiste natuurgebieden van Costa Rica aan bod komen, mijden we de toeristisch drukste plekken en maken wij gebruik van rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur, zodat we rechtstreeks vanuit onze kamer in alle rust kunnen genieten van de spectaculaire flora en fauna van Costa Rica.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Costa Rica

 • We vliegen vanaf Schiphol naar San Jose, waar we worden verwelkomd door onze gids Pieter Westra, die in Costa Rica woont en werkt. We verblijven in een comfortabel hotel op een kwartiertje rijden van de luchthaven. Eén overnachting nabij San Jose.

 • Dag 2 - 3

  Puerto Viejo de Sarapiqui

 • Via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo komen we aan in Guapiles in de vochtige Caraïbische laaglanden. We bezoeken onderweg een gepassioneerde lokale natuurliefhebber die zijn kleine achtertuintje heeft omgetoverd in een waar vogelparadijs. Zijn vruchtenfeeders trekken ongelooflijk veel kleurrijke vogels aan zoals Red-legged Honeycreeper, Scarlet-rumped Tanager en mogelijk Collared Aracari. Ook hangen er suikerfeeders die 5 verschillende kolibriesoorten aantrekken, waaronder de zeldzame White-tipped Sicklebill, de kolibrie met de kromste snavel van alle kolibries. Alle vogels zijn erg goed benaderbaar en makkelijk te fotograferen. Na het bezoek aan zijn tuin neemt de man ons mee naar een nabijgelegen stukje regenwoud waar we met wat geluk de fraaie Spectacled Owls kunnen bewonderen. Op onze twee dag hier bezoeken we het Selva biologisch station, waar we via een uitgebreid netwerk van goed toegankelijke cementen wandelpaden een prachtig stuk maagdelijk regenwoud betreden. Hier gaan we op zoek gaan naar onder meer Rufous Motmot, Broad-billed Motmot, Great Tinamou, Rufous-tailed Jacamar en met wat geluk kunnen we hier ook enkele zeldzaamheden ontdekken zoals de met uitsterven bedreigde Great Green Macaw, de zeldzame Great Currasow en Snowy Cotinga. Maar ook zoogdieren komen hier uitgebreid aan bod met kans op 3 soorten apen, 2 soorten luiaards en pecarries (Costa Ricaanse wilde zwijnen). Twee overnachtingen in La Quinta de Sarapiqui Lodge.

 • Dag 4 - 5

  Arenal

 • Onze volgende bestemming is een prachtige afgelegen lodge aan de rand van het regenwoud met spectaculair uitzicht op de imposante Arenal vulkaan. Vanuit de lodge lopen goed onderhouden wandelpaadjes door mooie tropische tuinen en een mooi stuk regenwoud waar het heel vogelrijk is. Soorten om naar uit te kijken zijn o.a. Red-lored Parrot, Crimson-collared Tanager, Orange-bellied Trogon, Crested Guan en enkele interessante kolibriesoorten bij de vele verbenastruiken met kleine paarse bloemetjes die her en der verspreid staan zoals Violet-headed Hummingbird, Rufous-tailed Hummingbird, Steely-vented Hummingbird en met wat geluk zelfs de erg fraaie Black-crested Coquette. Op onze tweede dag maken we een unieke regenwoudwandeling gedeeltelijk door het dak van het regenwoud via enorme suspensiebruggen waardoor de fauna en flora van de boomtoppen wat meer toegankelijk worden. Ook hier zullen we verwend worden met kleurrijke vogels en maken we kans op o.a. de krachtige Ornate Hawk-eagle, White Hawk en de schuwe Yellow-eared Toucanet en Spotted en Zeledon’s Antbird. Twee overnachtingen in Arenal Observatory Lodge.

 • Dag 6 - 8

  Pacifische kust, Tarcoles rivier en Parque Nacional Carara

 • We steken de continentale scheidingslijn over en verlaten de vochtige Caraïbiche laaglanden en komen aan in de drogere Pacifische kant. De komende dagen verblijven we in een gezellige lodge met spectaculair uitzicht op de mangroves voor de Stille Oceaan en het Parque Nacional Carara. Dit unieke natuurgebied beschermt één van de laatste stukken overgangsbos tussen het tropisch regenwoud van het zuidwesten en het tropisch droog bos van het noordwesten. Daarnaast is dit gebied één van de laatste van het land met een gezonde populatie Scarlet Macaws. Deze spectaculaire knalrode papegaaien zijn hier niet te missen. Tijdens ons verblijf maken we een privé-bootexcursie op de Tarcoles rivier. Onze ervaren kapitein is goed getraind in het rustig benaderen van de vele vogels die te zien zijn op de oevers zoals Yellow-crowned Night-herons, Roseate Spoonbills, White Ibis, Magnificent Frigatbirds en Brown Pelicans. We verkennen ook de mangroves waar we op zoek gaan naar enkele typische mangrove-specialisten zoals de Mangrove Vireo, de piepkleine American Pygmy Kingfisher en de endemische Mangrove Hummingbird, die enkel in Costa Rica voorkomt en nergens anders ter wereld. Ook bezoeken we een lokale vogelaar in Orotina. Deze vogelaar is heel gepassioneerd door vogels en vogelfotografie en is vaak op de hoogte van de locatie van een aantal uilensoorten zoals de Pacific Screech Owl, Black-and-White Owl, de kleine Ferruginous Pygmy Owl en Spectacled Owl. Ook enkele typische soorten van het tropisch droog bos komen hier aan bod zoals de fraaie Turqoise-browed Motmot en Black-headed Trogon. Op onze laatste dag tenslotte bezoeken we het Parque Nacional Carara en kijken we uit naar o.a. Royal Flycatcher, de endemische Baird’s Trogon, Fiery-billed Aracari, Orange-collared Manakin, Red-capped Manakin en Blue-crowned Manakin. Drie overnachtingen Hotel Villa Lapas.

 • Dag 9 - 10

  Talamanca hooggebergte

 • We beklimmen de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte en passeren onderweg de 3400 meter. Hier komen we terecht in het paramo: een soort tropische alpiene vegetatie bestaande uit lage struiken, mini-bamboe, wolfsklauw en heel veel mossen. We gaan hier op zoek naar enkele paramo-specialisten zoals Volcano Junco, Timberline Wren en de kleinste vogel van het land: de Volcano Hummingbird die slechts 2 gram weegt. Vervolgens dalen we af naar de groene Savegre vallei, waar we verblijven in een mooi hotel aan de oevers van de snelstromende Savegre rivier. Een uitgebreid netwerk van goed onderhouden wandelpaden vertrekt vanuit het hotel en geeft toegang tot het mysterieuze nevelwoud, waar bijna elke vierkante centimeter van elke boom volledig bedekt is met epifyten zoals mossen, varens, bromelia’s en zelfs orchideeën… De bijzondere avifauna van deze plek trekt vogelliefhebbers aan van over de hele wereld. Dit is één van de beste pekken in Costa Rica om de spectaculaire Resplendent Quetzal waar te nemen. Deze groen-met-rode vogel met een staart van wel één meter lang is steeds te vinden in de buurt van de aguacatillo of wilde avocado boom, het favoriete voedsel van de Quetzal. Daarnaast kunnen we hier heel veel endemische soorten verwachten zoals de Collared Redstart, Long-tailed Silky-flycatcher, Yellow-thighed Finch en Spangle-cheeked Tanager. Ook kolibries komen uitgebreid aan bod: tot 5 soorten kunnen in detail vanaf korte afstand worden waargenomen en gefotografeerd rond de feeders die in de buurt van het hotel hangen. Twee overnachtingen Hotel Savegre.

 • Dag 11 - 12

  Orosi vallei – Parque Nacional Tapanti

 • We dalen af naar de groene Orosi vallei omgeven door koffieplantages en groene heuvels bedekt met regenwoud aan de voet van de indrukwekkende Irazu vulkaan. Onderweg nemen we een kijkje in Paraiso centrum waar vaak een koppeltje Tropical Screech Owl en een Barn Owl te zien is in het parkje voor de kerk. Ook maken we een korte wandeling langs een koffieplantage in Ujaras waar soms de endemisch Cabani’s Ground Sparrow te zien is. We verblijven de komende dagen in een exclusief eco-boutique hotel, erg rustig gelegen in het gehuchtje Cachi en omgeven door prachtige natuur. José, de eigenaar van dit mooie hotel, is een fervente vogelfotograaf en heeft zijn tuin prachtig ingericht met allerlei bloemen en planten die vogels aantrekken. Vooral voor kolibries is dit een zeer interessante tuin met enkele unieke soorten zoals de Green Thorntail, Black-breasted Hummingbird, White-bellied Mountain-gem en de endemische Coppery-headed Emerald (enkel voorkomend in Costa Rica). Daarnaast is José een fantastische kok die ons zal verwennen met heerlijke maaltijden met lekkere verse ingrediënten die rechtstreeks uit zijn moestuin komen. Op 4 maart gaan we op stap naar Parque Nacional Tapanti, een weinig bezocht natuurreservaat waar het mooi wandelen is en waar we een aantal mooie soorten kunnen verwachten die elders vrij moeilijk te zien zijn zoals mogelijk Red-headed Barbet, Elegant Euphonia, Black Guan en Azure-hooded Jay. 2 overnachtingen in Cachi.

 • Dag 13

  Centrale vallei

 • We keren terug naar de Centrale Vallei. Onderweg bezoeken we Ujaras waar we tussen de koffieplantages op zoek gaan naar o.a. de endemische Cabani’s Ground Sparrow, Rufous-capped Warbler en White-lined Tanager. Onze laatste nacht brengen we door in een mooi hotel iets buiten het drukke centrum van San José met een grote botanische tuin waar we een laatste keer een wandeling maken en hoogst waarschijnlijk beloond zullen worden met de erg kleurrijke Lesson’s Motmot en waar we ook Squirrel Cuckoo en de Crimson-fronted Parakeets kunnen verwachten.

 • Dag 14

  Centrale vallei – transfer naar luchthaven

 • We rijden naar de luchthaven van San Jose waar we op de vlucht naar huis stappen. Afhankelijk van onze vertrektijd hebben we ook vanochtend nog de gelegenheid om te vogelen, op zoek naar de laatste soorten van deze bijzondere vogelreis door Costa Rica.

 • Dag 15

  Via de centrale vallei naar de luchthaven

 • Aankomst op Schiphol. Einde van de reis

 
 

Praktische informatie

Costa Rica - Vogels van Costa Rica
15 dagen | 1 april 2023 - 15 april 2023

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Ongelimiteerd gezuiverd drinkwater
 • Privé-boottocht en regenwoudwandeling met suspensiebruggen
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandstalige gids
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van €7,50 p.p.
 • Boekingskosten
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 750,-
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 2 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag


Praktische informatie

Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt de reis door 1 of 2 gidsen begeleid.

Accommodatie
We verblijven in comfortabele en rustige hotels en lodges die dicht bij de vogelplekken liggen. Alle kamers hebben eigen faciliteiten.

Vervoer ter plaatse
In Costa Rica beschikken we gedurende onze reis over een bus (met lokale chauffeur) met airconditioning. De exacte bus hangt af van onze groepsgrootte maar de grootte van de bus wordt altijd royaal bemeten zodat u de ruimte heeft en uw spullen kwijt kunt.

Reisdocumenten
Een paspoort is vereist. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Costa Rica. Een visum is niet nodig voor een bezoek aan Costa Rica.

Medische Indicatie
Vaccinatie tegen Gele koorts is enkel verplicht als u inreist vanuit een land komt waar Gele koorts voorkomt (dit geldt ook als u een overstap maakt van langer dan 12 uur in een land waar Gele koorts voorkomt). Vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A worden aanbevolen. Let op: dit is een algemeen advies dat geen rekenig houdt met uw gezondheidssituatie.

Tijdverschil
In Costa Rica kent men geen zomer-of wintertijd. Tijdens onze zomertijd is het in Costa Rica acht uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Costa Rica zeven uur vroeger.

Temperatuur
Costa Rica heeft een tropisch klimaat en wordt soms “het land van de eeuwige lente” genoemd. De gemiddelde temperatuur bedraagt 21°C in de hooglanden en varieert in de laaglanden tussen 21 en 28°C. Er is een regenseizoen van mei tot en met november en het droge seizoen duurt van december tot en met april. In het regenseizoen zijn de ochtenden echter ook vaak zonnig. De temperatuurverschillen tussen de seizoenen zijn klein en de temperatuur is voornamelijk afhankelijk van  de hoogte. Het regenseizoen duurt van maart tot oktober met de meeste neerslag in april/mei en augustus/september.

Kleding
Het makkelijkste is om luchtige katoenen of linnen kleding mee te nemen. Absoluut noodzakelijk zijn een zonnebril, (zonne)hoed of pet en goede zonnebrandcrème. Ook stevige wandelschoenen en sandalen mogen niet ontbreken.
In de laaglanden is het vaak warm en raden we aan lichte, luchtige (katoenen) kleding te dragen. Als u het regenwoud bezoekt is het handig om zo veel mogelijk van de huid te bedekken om muggenbeten te vermijden; een lange broek, gesloten schoenen en eventueel een hemd met lange mouwen zijn daarom aan te raden.
In de hooglandgebieden die u ook bezoekt kan het vooral `s avonds fris zijn en kan een trui of fleece nuttig zijn. Ongeacht of u reist in het droog seizoen of nat seizoen raden wij u steeds aan regenkleding of een paraplu mee te nemen.
Voor wandelingen zijn comfortabele gesloten wandelschoenen aan te raden. Teva's of slippers zijn steeds handig aan het strand.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Costa Rica: 00506
Vanuit Nederland en België naar Costa Rica: 00 - 506 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Costa Rica naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Costa Rica naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Het mobiel netwerk in Costa Rica is van redelijke kwaliteit. De meeste hotels en lodges zijn uitgerust met (gratis) draadloos internet.

Elektriciteit
In Costa Rica zijn de stopcontacten niet hetzelfde als in Nederland of België. Stopcontacten zijn van het Amerikaanse type, platte pootjes in plaats van ronde pootjes. U heeft een adapter type A of B nodig, of een universele wereldstekker.

Taal
Het Spaans is de officiële taal in Costa Rica.

Geld en geldzaken
De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC). Er zijn briefjes van 1000, 2000, 5000 en 10.000 colones. De actuele koers kunt u nazoeken op internet of bij uw bank opvragen. Euro's worden bijna nergens aanvaard maar US dollars worden wel algemeen aanvaard. Neem kleine coupures US dollars mee, briefjes van 50 of 100 dollar kunnen zelden gewisseld worden.
Bij uw reis is nagenoeg alles inbegrepen en u heeft enkel lokaal geld nodig voor drankjes en eventuele andere persoonlijke uitgaven. In de grote steden kunt u pinnen bij geldautomaten. Ook een creditcard kan handig zijn.

Literatuur
Er zijn diverse algemene reisgidsen te verkrijgen over Costa Rica, alsmede diverse vogelgidsen. Deze vogelgidsen zijn veelal in het Engels, maar goed bruikbaar.

Een goede vogelgids is ondere andere de HELM Field Guide “Birds of Costa Rica”. Onze soortenlijst is op dit boek afgestemd (bij voorkeur second edition).
Voor de determinatie van de zoogdieren kunt u gebruik maken van het boek A Field Guide to the Mammals of Central America and Southeast Mexico van Fiona Reid.

Inklappen
Vanaf € 4.695 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Kleurencodes en reisverzekeringen

De wereld van de kleurencodes en reisverzekeringenOch, wat h...

Blog bekijken

Antarctica met VBN - 2017

Antarctica. Het zevende continent. Het laatste continent. He...

Blog bekijken

The West Africa Pelagic 2013

Een verlenging van de Atlantic Odyssey of een reis op zich?...

Blog bekijken

West Africa Pelagic 2016

Voor de derde keer wordt deze reis gemaakt: van de Kaapverde...

Blog bekijken