Bewerkt 1537
Bewerkt 1433
Bewerkt 1650
Bewerkt 2787
bewerkt 17OKT 2977
helgoland okt 2022 5194

Helgoland najaar

Ontdek dit bijzondere eiland in het najaar

Reis in het kort

Hoogtepunten

  • Lekker de gehele dag te voet vogelen en genieten van de natuur
  • Kans op veel trekvogels aan de grond als we een zogenaamde ‘Fall’ meemaken
  • De aanwezige vogels laten zich vaak erg fraai bekijken en fotograferen na hun lange reis
  • Grote kans op wat schaarse doortrekkers of zelfs dwaalgasten: dwerggors, kleine vliegenvanger, etc.

Is deze reis iets voor mij?

  • Vervoer heen per auto (ong. vijf uur vanaf utrecht) dus geen vliegreis
  • Op Helgoland alles te voet en lekker de hele dag struinen. (Eiland is klein !)
  • Kan me ook even terugtrekken als ik wil en later weer bij de groep aansluiten
  • Leer de geheimen van vogeltrek in het veld
  • Deze reis is geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde vogelaar
  • Vogels laten zich vaak van dichtbij zien
  • Kleine groep: min. 5, max. 10 deelnemers

Reisomschrijving

Helgoland is een begrip onder vogelaars. Op nog geen vijf uur rijden van Utrecht ligt dit kleine Duitse eiland, een waar vogelparadijs. Een eiland waar je in een uur omheen kan lopen, maar dat groot genoeg is om je dagen te vermaken en één te voelen met je omgeving.

De manier van vogelen op Helgoland, lekker de hele dag op het gemak struinen tussen al het groen, is wat veel vogelaars benoemen als één van de hoogtepunten van hun bezoek aan Helgoland. En daarnaast natuurlijk de opvallende tamheid van veel aanwezige vogels. Dit omdat deze dieren vaak een eind over zee hebben gevlogen voordat ze weer land onder hun voeten hebben.

Onze reis vindt plaats in de trektijd en we hopen dan ook op veel aanwezige trekvogels. Natuurlijk hangt dit ook met de weersomstandigheden samen, maar een weekje Helgoland zorgt altijd voor verrassingen. Oktober is een maand waarin veel zeldzame vogels op het eiland opduiken, maar ook de maand van de massaliteit van de “gewone” trekvogels. Bij goede omstandigheden zullen de graspiepers door de dorpsstraat lopen en staan we op een halve meter van de goudhaantjes.

We kunnen vogels verwachten van een breed soortenspectrum. Zo is Helgoland natuurlijk één van de dichtbij gelegen broedplaats van de nodige zeevogels. Zeekoeten en een enkele alk zijn nog aanwezig, terwijl de Jan van Genten al van de kolonie weg zijn. Hopelijk treffen we nog een zwarte zeekoet, een soort die vaak gebruik maakt van de vele aanwezige haventjes op Helgoland. Op zee hebben we kans op doortrek van allerlei aan zee gebonden soorten, zoals verschillende jagers, diverse meeuwen, maar we maken ook al kans op de eerste duikers, zoals roodkeelduiker. Langs de strandjes zijn, naast zangvogels die overal aanwezig zijn, de nodige steltlopers hun kostje bij elkaar aan scharrelen, waaronder rosse grutto en zilverplevier. En natuurlijk gaan we ook op zoek naar het bokje, een soort die zich in Nederland vaak lastig laat zien, maar zich op Helgoland opvallend vaak mooi laat fotograferen.

Een bezoek aan het naastgelegen eilandje Düne, vooral bekend van de daar verblijvende grijze en gewone zeehonden, mag natuurlijk ook niet ontbreken. Naast deze zeehonden, is dit eiland voor trekvogels ook een prima plek om even bij te komen. Het eiland heeft een zoetwaterplasje wat de nodige vogels aantrekt.

Helgoland is groen en eigenlijk is het gehele eiland bedekt met bosjes, struikjes en grasveldjes en kunnen zangvogels overal opduiken. Maar een bezoek aan het Noordstrand mag niet achterwege blijven. Naast eventuele zeevogeltrek, wat steltlopers en de nodige eidereenden die vaak voor de kust aanwezig zijn, zijn het toch vooral de tamme zangvogels die hier de show stelen. Tapuiten die op enkele meters voor je zitten, ijs en sneeuwgorzen en hopelijk een groepje strandleeuweriken. Veel van deze zangers zoeken voedsel in het wier dat op het strand aanwezig is en zijn hier prima te fotograferen.  

Tussen de gewone soorten door houden we onze ogen natuurlijk open voor de zogenaamde krenten in de pap. De informatievoorziening op het eiland verloopt prima met een WhatsApp groep waar waargenomen soorten op worden doorgegeven. Een beetje kennis van de plekken op het eiland is dan wel handig, naast kennis van de Duitse vogelnamen.

We hopen op soorten als beflijster, bladkoning, dwerggors, sperwergrasmus, kleine vliegenvanger en natuurlijk op een absolute klapper. Zo had men in 2020 in deze tijd nog de vijfde kleine sprinkhaanzanger voor Duitsland op het eiland zitten.

Kortom, een heerlijke reis waarin het tempo laag ligt, we de hele dag rustig lopend het eiland verkennen en waarbij voor zowel beginnende als gevorderde vogelaar en fotograaf voldoende te beleven zal zijn. 


Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

  • Dag 1

    Reis naar Cuxhaven

    We verzamelen in de namiddag bij ons hotel in de buurt van Cuxhaven, op ongeveer 4,5 uur rijden vanaf Utrecht. Bent u niet in de gelegenheid om zelf naar Cuxhaven te komen dan is er beperkt mogelijkheid om tegen betaling met de reisbegeleiding mee te rijden of mee te rijden met anderen. We dineren gezamenlijk en bespreken de verwachtingen.

  • Dag 2

    Boot naar Helgoland

    In de ochtend vertrekken we met de boot naar Helgoland en vanaf de boot hopen we al de nodige vogels te zien te krijgen. We maken kans op diverse soorten meeuwen een laatste stern wat doortrekkende zangvogels maar bijvoorbeeld ook op één of meer van de vier jager soorten. Daarnaast zal, afhankelijk van het weer, al de nodige vogeltrek zijn waar te nemen.

    Onze bagage wordt op het eiland naar het hotel gebracht en we kunnen al vogelend naar het hotel waar we halverwege de middag in kunnen checken. Helgoland is een klein eiland en goed te belopen. We zullen dan de komende dagen ook alles lopend doen, een ideale manier om vogels te kijken en je één te voelen met de natuur.

    In de avond wordt ere in het dorp beneden gedineerd in één van de vele restaurantjes.

  • Dag 3 - 5

    Geniet van het eiland

    We hebben drie dagen de tijd om al lopend te genieten van de vogels op Helgoland. Afhankelijk van de gedane waarnemingen en het weer zullen de verschillende hoeken van het eiland worden verkend. We zullen voor het ontbijt een korte wandeling maken, de vogels zitten immers overal, zo ook rond het hotel. Na het ontbijt gaan we weer vogelen en de lunch zullen we in het veld nuttigen. Naar behoefte en afhankelijk van het weer is er natuurlijk voldoende gelegenheid om overdag een heerlijke bak koffie te nuttigen in de vele restaurantjes.

    Het eiland is zo klein dat je in 20 minuten van de ene naar de andere kant kunt lopen, wat onze flexibiliteit ten goede komt. Er zijn eigenlijk geen goed en slechte plekken op het eiland, want vogels kunnen, zeker als we goed weer hebben en de trek volop aan de gang is, echt overal zitten, zelfs in de winkelstraat beneden in het dorp, waar in 2020 nog een kleine vliegenvanger opdook.

    Uiteraard zullen we de kliffen bezoeken waar we misschien nog een laatste Jan van Gent kunnen zien. De meeste vogels zijn inmiddels van de nesten af. Wel zullen er nog behoorlijk wat zeekoeten op de kliffen aanwezig zijn. Het bovenland bestaat uit wat grasvelden waar vaak strandleeuweriken en ijsgorzen worden gezien. Ook de velduil wordt vaak jagend boven deze vlakte gezien.

    De vuurtoren die aan de zuidgrens van deze vlakte staat werkt vaak als een magneet voor trekvogels en de bosjes rondom zijn altijd een bezoekje waard.

    Een andere plek die zeker bezocht zal worden is het laagland voor de jeugdherberg. In dit grote bosjescomplex huizen veel trekvogels en de kans op het zien van beflijsters is hier groot. Maar ook de vele sijzen, goudhaantjes en graspiepers maken dit gedeelte tot een heerlijk stuk om te struinen.

    De vogels zijn vaak zo tam dat je ze bijna kan aanraken. Als we doorlopen komen we bij het Noordstrand, een zeer bekende plek voor bezoekers van Helgoland. Dit omdat er naast zeevogels ook veel zangvogels te bewonderen en te fotograferen zijn die voedsel zoeken tussen het aanwezige zeewier. Dit is vaak een plek waar tapuit, ijsgors en sneeuwgorzen gezien en gefotografeerd worden.

    Één van de dagen zullen we gebruiken om naar het nabijgelegen Düne te gaan. Met een klein bootje zijn we daar in minder dan tien minuten. Düne is bekend om zijn grijze en gewone zeehonden, maar is ook een prima eilandje om een dagje te vogelen.

    Natuurlijk hopen we op leuke soorten als bladkoning, sperwergrasmus en kleine vliegenvanger, maar ook de massale aanwezigheid van “gewone” soorten die vaak opvallend minder schuw zijn dan in Nederland maken dit hopelijk onvergetelijke dagen.

  • Dag 6

    Terugreis

    In de ochtend kunnen we nog vogelen op het eiland en in de middag gaan we met de boot terug naar Cuxhaven waar onze reis weer tot een einde komt.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
  • Hotel in Cuxhaven en op Helgoland met eigen sanitair
  • Alle dagen ontbijt (vanaf dag 2)
  • Overtocht naar en van Helgoland
  • Eventuele overtocht naar Dune (klein eilandje bij Helgoland waar zeehonden liggen).
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Alle toegangsgelden
  • CO2 compensatie van uw reis

Exclusief
  • Vervoer naar (en eventueel parkeren) in Cuxhaven
  • Lunch, diner en uitgaven van persoonlijke aard
  • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van 9,00 p.p.
  • Boekingskosten €25,00 per boeking
  • Reis- en/of annuleringsverzekering
  • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 250,-
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen