counter on tumblr

Reptielen & amfibieën in Zuid Bulgarije

Voor iedereen wiens bloed sneller gaat stromen van koudbloedige dieren!

8 dagen vanaf

€ 2.195

Vertrekdatum

6 mei 2023

Hoogtepunten

 • Op zoek naar herpetofauna op zonovergoten hellingen
 • Zeer divers aanbod aan amfibieën en reptielen in een zeer divers landschap!
 • In de avond genieten van een concert van boomkikkers, geelbuikvuurpadjes en groene padden
 • Ook ruim aandacht voor overige flora en fauna die we tegenkomen

Is deze reis iets voor mij?

 • Zeer leuke reis voor de herpetologen en voor diegenen die kennis willen maken met deze koudbloedige wondere wereld!
 • Alle tijd om te fotograferen met aandacht voor welzijn van de dieren, kwaliteit boven kwantiteit
 • Reis is niet zwaar, maar enige basisconditie is wel prettig
 • Kleine groep: min. 5, max. 12 deelnemers

Reisbegeleider
Joris Drubbel

Reis in het kort

Een unieke reis binnen het Inezia Tours aanbod dit voorjaar is de herpetologische reis naar Bulgarije. Voor iedereen wiens bloed sneller gaat stromen van koudbloedige dieren! Deze reis is geschikt voor zowel de beginnende als de meer ervaren waarnemer van herpetofauna. Gedurende 8 dagen doorkruisen we de hot spots voor reptielen en amfibieën in Zuid Bulgarije. Dit geeft een prima indruk van dit interessante land en bovenal gaan we ons best doen meer dan 30 soorten herpetofauna waar te nemen. Gedurende onze reis in het voorjaar zijn alle dieren uit hun winterrust en barst het voorjaar los, en dus ook de paartijd. Veel dieren zullen dus actief zijn, overdag en 's nachts!

Niets mooier dan overdag de hellingen af te struinen naar geschubde dieren onder een lekker voorjaarszonnetje en dan de dag af te sluiten met een avondconcert van groene padden, geelbuikvuurpadden en boomkikkers en andere nachtactieve dieren!

Bulgarije heeft circa 20 soorten amfibieën en 37 soorten reptielen, waarvan een zeer groot aantal in gezonde en grote populaties aanwezig zijn. Maar ook de meer zeldzamere, nacht actieve en/of lastig te vinden soorten zoals twee soorten Knoflookpadden, Katslang, Luipaardslang en Zandboa en Rode Slanke Toornslang en Oostelijke Vierstreepslang staan op de lijst om te zoeken!

Vanuit twee verschillende hotels zullen we een prima beeld krijgen van dit mooie land. Door verschillende uitvalsbasis te gebruiken, houden we de auto-reistijd zoveel mogelijk beperkt en de tijd om te struinen en te zoeken optimaal. Hou zeker ook oog open voor de overige aanwezige flora en fauna. Immers ook de orchideeën beginnen te bloeien en diverse interessante vogels zoals Slangenarend, verschillende Zilverreigers en Ralreiger zijn waar te nemen.
We nemen ruim de tijd voor de fotosessies zodat elke deelnemer zijn of haar droomplaat kan schieten. Uiteraard houden we hierbij het welzijn van de dieren op de eerste plaats. Tijdens deze reis wordt u begeleid door twee enthousiaste en bevlogen gidsen: een Nederlands sprekende gids met passie voor herpetofauna en de lokale Engels sprekende gids die afgestudeerd zoöloog is en samen werkt met het ministerie Environment en Water van Bulgarije.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Sofia

 • In samenwerking met onze lokale gids die het gebied op zijn duimpje kent, bezoeken we een scala aan diverse biotopen en fraaie natuurgebieden zoals rotskloven, meer rots- en zandachtige ruige gebieden, ruïnes, stroomdalen van beken en rivieren, diverse kleinschalige landschappen, bosranden en vijvers en poelen. Zo zullen we vanzelf een lange lijst aan waarnemingen krijgen. Op onze eerst dag vliegen we naar Sofia waar we worden opgewacht door onze lokale gids. Samen gaan we direct richting de Kresna kloof (ongeveer tweeënhalf uur) waar we de komende drie nachten overnachten. (nachtverdeling afhankelijk van de vliegtijden en onder voorbehoud van wijzigingen)

 • Dag 2 - 4

  Kresna kloof en omgeving

 • Alleen al gedurende de eerste dagen vanuit onze eerste uitvalsbasis in de Kresna kloof hebben we al kans op Oostelijke Knoflookpad, Geelbuikvuurpad, Griekse en Moorse landschildpadden, Balkanbeekschildpadden, en een heel scala aan hagedissen en slangensoorten zoals Wormslang, Slanke Toornslang, Luipaardslang, Vierstreepslang, Hagedisslang, Katslang en de altijd indrukwekkende Zandadder! Vanuit ons fantastisch gelegen hotel kunnen we zelfs lopend het veld in. We zullen deze dagen gebruiken om samen de omgeving en al het leven te ontdekken. In de middag zullen wij via Sofia richting de Oostelijke Rhodopes gebergte rijden waar we onderweg overnachten.

 • Dag 5 - 7

  Oostelijke Rhodopes gebergte

 • In de ochtend zetten we onze reis voort richting Smolyan in het Oostelijke Rhodopes gebergte in de grensstreek met Griekenland. Hier gaat de speurtocht naar nieuwe soorten onverminderd voort en tevens kunnen we soorten die we de voorgaande dagen onverhoopt hebben gemist alsnog aantreffen. Ook de Europese Moerasschildpad hopen we hier aan te treffen zodat we ons kwartet aan schildpadsoorten compleet hebben. We verblijven drie nachten (verdeling van aantal nachten onder voorbehoud van wijzigingen) in een familiair en kleinschalig hotel in een klein dorpje omgeven door de natuur. Ook dit is een geweldige uitvalsbasis voor het ontdekken van de omgeving.

 • Dag 8

  Terugvlucht naar Nederland

 • We verlaten het Oostelijke Rhodopes gebergte en rijden terug naar Sofia voor onze vlucht terug naar Nederland. Einde van de reis. De reis leent zich prima voor macrofotografie en landschapsfotografie. Ook avond- en nachtexcursies zijn mogelijk, dus nachtfotografie kan ook. Uiteraard is de reis zeer geschikt om een flinke slag te slaan in het afvinken van veel soorten reptielen en amfibieën.

 
 

Praktische informatie

Bulgarije - Reptielen & amfibieën in Zuid Bulgarije
8 dagen | 6 mei 2023 - 13 mei 2023

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Reisbegeleiding door Nederlandse herpetofaunagids
 • Engelstalige lokale herpetofaunagids
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 225,-


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
In Bulgarije beschikken we gedurende onze reis over een busje dat door de lokale gids bestuurd wordt en afhankelijk van de groepsgrootte een tweede busje dat door de Inezia Tours begeleider wordt bestuurd.

Accommodatie
We verblijven in kleinschalige familiehotels. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende. Een visum voor Bulgarije is niet nodig.

Medische Indicatie
In dit land komen geen ziekten voor waar u zich van te voren voor dient in te enten. Vaccinaties zijn dus niet nodig. Denk wel aan zonnebrandolie tegen eventuele verbranding. Over het algemeen is het drinken van water in Bulgarije veilig, maar om er zeker van te zijn niet ziek te worden van het water, is het verstandig om flessen water te kopen. Als u medicijnen gebruikt of een ziekte heeft die voor de reisbegeleiding van belang kan zijn om te weten, vertel dit dan aan het begin van de reis even aan de reisbegeleider.

Tijdverschil
In Bulgarije is het één uur later dan in Nederland.

Temperatuur
Bulgarije heeft een gematigd landklimaat met redelijk koele winters en warme zomers. Tijdens onze reis in mei zal de gemiddelde temperatuur tussen de 12 en 18 graden liggen. Aan de kust zal de temperatuur hoger zijn dan in de hoger gelegen gebieden. Ook kunnen we wat regen verwachten.

Kleding
Gezien onze reistijd raden we u aan om zowel zomerkleding als wat warmere kleding mee te nemen. 's Avonds is de temperatuur over het algemeen ook zeer aangenaam, maar een dun fleecejasje kan dan prettig zijn. Gezien het te verwachten weer en de te bezoeken gebieden is het verstandig een goede zonnebril, zonnebrand en een pet of hoed mee te nemen. Ook een regenjas voor de dagen dat er misschien een bui valt is aan te raden. Stevig schoeisel is aan te raden en ook een paar tuinwerkhandschoenen kan van pas komen.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Bulgarije: 00359.
Vanuit Nederland en België naar Bulgarije: 00 - 359 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Bulgarije naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Bulgarije naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
U zult in de meeste gebieden dekking hebben met uw mobiele telefoon. Informeer voor vertrek bij uw provider voor de kosten en bereik in Bulgarije.

Elektriciteit
In Bulgarije worden dezelfde stekkers en contactdozen gebruikt als in Nederland.

Taal
Bulgaars is de officiële taal in Bulgarije. Daarnaast wordt er op kleine schaal Turks en Romani gesproken. Op sommige plaatsen kunt u met Engels goed uit de voeten.

Geld en geldzaken
De munteenheid in Bulgarije is de lev (BGN). De Lev is onderverdeeld in 100 stotinka en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinka en 1 lev en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 leva. De koers van de lev is gekoppeld aan de koers van de Euro. De actuele koers kunt u nazoeken op internet of bij uw bank opvragen.

Literatuur
Er bestaan diverse goede Europese herpetofaunagidsen. Wij raden de volgende herpetofauna gidsen van harte aan:

European Reptile and Amphibian Guide van A. Kwet
ANWB Amfibieën- en reptielengids van J. Speybroeck, W. Beukema, B. Bok en J. van der Voort
Veldgids Amfibieën en Reptielen van T. Stumpel en H. Strijbosch

 

Inklappen
Vanaf € 2.195 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

North Atlantic Odyssey - Plancius 2015

Binnenkort is het zover, dan vertrekken we met de ledenreis...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2016 - Plancius

Na de North Atlantic Odyssey volgt de IJsberenspecial. Of, i...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2016 - Plancius

Van Zeeland naar de Arctis. Van de vroege zomer naar het vro...

Blog bekijken

Antarctica met VBN - 2017

Antarctica. Het zevende continent. Het laatste continent. He...

Blog bekijken