counter on tumblr

Noorderlicht en het Varangerfjord

7 daagse reis naar het witte landschap van Finland en Noorwegen

7 dagen vanaf

€ 1.745

Vertrekdatum

5 april 2023

Hoogtepunten

 • Vanuit het hotel in the middle of nowhere genieten van het Noorderlicht
 • Tijdens het ontbijt genieten van de Haakbekken en Taigagaaien die op nog geen meter achter het raam op de voederplaats zitten
 • Adembenemende landschappen in zowel Finland als langs de Varangerfjord
 • De vogels van de Varangerfjord, waaronder de Koningseiders en Stellers Eiders
 • Bezoek aan Hornoya vogeleiland met o.a. Papegaaiduikers, Kuifaalscholvers en hopelijk een jagende Giervalk

Is deze reis iets voor mij?

 • Deskundige en ervaren reisbegeleider die dit gebied al diverse keren heeft bezocht
 • We reizen ter plaatse met 2 auto’s, dus er is maar plek voor 6 deelnemers
 • De temperaturen liggen meestal rond het vriespunt en de auto is nooit ver weg
 • Veel gelegenheid om te fotograferen, zowel de Haakbekken op anderhalve meter, als ook onderweg en op Hornoya
 • Kleine groep: min. 4, max. 6 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Eduard Opperman

Reis in het kort

Veel mensen gaan in de zomer naar Finland en het Varangerfjord, maar ook in maart is er al veel te beleven in het hoge noorden. Alleen al voor het witte landschap en de stilte is het de moeite waard om eens in deze tijd naar het hoge noorden af te reizen. Dit is ook de tijd dat de kans op het zien van het Noorderlicht groot is. De nachten zijn nog donker en lang genoeg, maar ook is het al 12 uur per dag licht en voldoende tijd dus om te vogelen. Natuurlijk zijn een hoop vogels nog niet terug, maar in de winter ga je dan ook niet voor de kwantiteit, maar voor de kwaliteit. De Bruinkopmezen en Haakbekken op de voerplek bij Kamaanen zijn beroemd en prachtig om te zien en te fotograferen. Ook Taigagaaien laten zich met een beetje geluk fraai bekijken en dit in een prachtig winterse setting. In de avond zullen we bij geschikte weersomstandigheden een poging doen het Noorderlicht te zien te krijgen.

Onderweg naar het Varangerfjord turen we de boomtoppen af en is er bijna altijd wel een Sperweruil te vinden, afgelopen jaar zelfs een parend stelletje. Ook proberen we het nu geheel witte Moerassneeuwhoen te vinden. Over de besneeuwde weg rijden we Finland uit en Noorwegen in. Langs de wegen in de Varanger meestal wat minder sneeuw,  hoewel de wegen in Finland ook goed te berijden zijn. Langs het Varangerfjord verblijven diverse groepen eenden en de eerste Zeearenden zijn meestal ook al gearriveerd. We overnachten in een eenvoudige accommodatie halverwege het fjord die ook een vogelvoerplaats in de tuin heeft. Hier worden vaak Witstuitbarmsijzen gezien, maar ook Goudvinken en de altijd aanwezige Groenlingen. We hebben twee dagen de tijd om in de Varanger te vogelen, waarbij we met name op zoek gaan naar de twee mooiste eenden van Europa, de Stellers Eider en de Koningseider. Twee soorten die in juni erg lastig zijn in het fjord en zeker wat betreft de volwassen mannetjes. Deze hebben dan meestal de Varangerfjord alweer verlaten. Maart is de tijd om grotere groepen Koningseiders te vinden, alsmede de wat makkelijker te vinden Stellers Eider. Beide eenden zullen waarschijnlijk ook redelijk te fotograferen zijn, met name in de haven van Kiberg. Daarnaast zullen hier ook behoorlijke aantallen IJseenden aantreffen. Maart is ook de tijd dat er grote groepen Koningseiders in de buurt van Vardo verschijnen en vanaf de kant zullen we trachten zo’n groep van enige duizenden exemplaren te vinden. Ook zullen we een excursie maken per boot naar het eilandje Hornoya. Hier zijn de zeevogels al aangekomen en onderweg maken we natuurlijk ook al kans op de eerder genoemde Eidereenden.

Een reis die niet gemaakt moet worden voor het aantal soorten, maar met name voor de beleving en de kwaliteit van de soorten. Een prachtig landschap, Noorderlicht en de vogels maken deze reis tot een onvergetelijke ervaring.

De reis wordt begeleid door Eduard Opperman, die al vele vogelreizen in verschillende delen van Finland heeft begeleid en het land goed kent.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Oslo

 • We vliegen begin van de avond van Amsterdam naar Oslo. We zullen laat in de avond aankomen en inchecken in ons hotel nabij de luchthaven. Route naar hotel met busje van hotel of taxi.

 • Dag 2

  Vlucht van Oslo via Kirkenes naar Kamaanen

 • Na het ontbijt in het hotel gaan we richting vliegveld en vliegen in de ochtend naar Kirkenes. Daar halen we ons busje op en rijden al vogelend/fotograferend richting ons hotel in Kamaanen. De afstand zal ongeveer 170 kilometer bedragen. Lunch eventueel onderweg. Afhankelijk van weer en wat we onderweg tegenkomen zullen we al bij licht bij het hotel zijn. Dan zal de rest van de lichturen gebruikt worden voor vogelen/fotograferen bij de feeder van het hotel. Op deze feeder zijn vaak naast gewone soorten als goudvinken, barmsijzen en groenlingen ook haakbekken te vinden. Maar ook bruinkopmezen laten zich in de regel goed zien en met ene beetje geluk komt ook de Taigagaai nog even op het voer zitten. Na het eten kunnen we een excursie maken voor noorderlicht. Hotel ligt in langs doorgaande weg in “the midle of nowhere” en het is dus behoorlijk donker.

 • Dag 3

  Kamaanen

 • We hebben de hele dag om bij de feeder in Kamaanen te verblijven. Ook kunnen we in de middag nog een bezoek brengen aan Inari of de omgeving verkennen. We overnachten voor de tweede nacht in Kamaanen.

 • Dag 4

  Van Kamaanen naar Varangerfjord

 • In de ochtend kunnen we nog vogelen/fotograferen in het hotel bij de feeder en in de loop van de ochtend rijden we richting Noorwegen (ongeveer 250 kilometer). Onderweg ruimte om te stoppen en te genieten van het fraaie landschap en de vogels die we tegenkomen. Een sperweruil in de top van de boom of de moerassneeuwhoen in mooi wit winterkleed staan hoog op de verlanglijst. Aan het einde van de middag of begin van de avond checken we in bij ons verblijf in Noorwegen. Lunch gebruiken we onderweg in Utjoki. In de avond mogelijk excursie Noorderlicht. Het kan zijn dat we in het hotel in Noorwegen gedeelde faciliteiten hebben, dus geen eigen wc en douche op de kamer.

 • Dag 5

  Varangerfjord

 • We hebben de gehele dag om de Varanger te verkennen. We zullen beginnen in de haven van Vardo en gaan op zoek naar de nodige eidereenden, waaronder hopelijk ook Koningseider en Stellers eider. Vervolgens vervolgen we onze weg richting Vardo en onderweg checken we de fjord op eidereenden. Met name rond Vardo zullen we zeker Konings en Stellers eiders tegenkomen, maar daarnaast ook vele ijseenden, grote burgemeester en andere soorten. In de avond mogelijk excursie noorderlicht. Als het weer het toelaat brengen we een bezoek aan het vogeleiland Hornoya voor de kust bij Vardo. Hornoya is één van de plekken waar de Kortbekzeekoet te bewonderen is, maar ook de papegaaiduikers in de sneeuw is een prachtig gezicht.

 • Dag 6

  Varangerfjord

 • Afhankelijk van de vorige dag en het weer zouden we richting Batsfjord kunnen rijden over de mete sneeuw bedekte toendra. Een prachtig landschap en in Batsfjord weer veel kans op de stellers en koningseider. In de avond mogelijk excursie Noorderlicht. Mocht dit door het weer niet kunnen dan verblijven we nog een dag in de Varangerfjord en gaan weer richting Vardo.

 • Dag 7

  Terugvlucht naar Nederland

 • Vandaag rijden we terug naar het vliegveld van Kirkenes wat dus ongeveer 150 km rijden betekent. Vanaf hier pakken we onze vlucht naar Oslo en vandaar vliegen we door naar Amsterdam waar aan deze fantastische reis een einde komt. Zodra het in de avond helder is, zullen we proberen het Noorderlicht te zien. Dit fenomeen is sterk afhankelijk van de activiteit op de zon en er is zeker geen garantie te geven op het zien van Noorderlicht. Uiteraard zullen we hier wel onze uiterste best voor doen.

 
 

Praktische informatie

Noorwegen - Noorderlicht en het Varangerfjord
7 dagen | 5 april 2023 - 11 april 2023

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Ontbijt en diner
 • Vliegticket en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Boottocht naar Hornøya
 • Nederlandstalige reisbegeleiding

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Lunch
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 295,-


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
Bij aankomst in Kirkenes halen we twee grote stationwagons op die de gehele reis tot onze beschikking staan. De reisbegeleiders besturen elk één auto met drie klanten. Er is dus altijd een vrije plek in de auto.

Hotel
We verblijven in drie verschillende hotels. De hotels zijn eenvoudig en gekozen op hun ligging.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldig paspoort. Een visum is niet nodig.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor deze reis.

Tijdverschil
In Finland is het één uur later dan in Nederland. In Noorwegen is het dezelfde tijd als in Nederland en België.

Temperatuur
Het is lastig op voorhand aan te geven wat de temperatuur tijdens onze reis zal zijn. De temperatuur kan ver beneden nul liggen (tot wel – 20 graden Celsius), maar de gevoelstemperatuur hangt ook van de wind af. Ervaring in het verleden leert dat de temperatuur vaak rond het vriespunt ligt. Het kan sneeuwen en er ligt in ieder geval een dik pak sneeuw, waarbij opgemerkt dient te worden dat er in Finland meer sneeuw ligt dan in Noorwegen. De reisbegeleider belt u voor vertrek om kennis te maken, vragen door te nemen en de weersverwachting te bespreken.

Kleding
Voor deze reis zijn warme en waterdichte kleding nodig, inclusief handschoenen en muts. Denk ook aan waterdichte schoenen. We zullen vaak in de buurt van de auto blijven en geen lange stukken lopen, maar in de sneeuw staan/lopen. Waterdichte schoenen zijn dan nodig om geen koude voeten te krijgen.

Uitrusting
Er is geen verplichte uitrusting, maar we raden u wel aan een verrekijker mee te nemen. Ook een telescoop kunt u gebruiken maar deze is niet noodzakelijk.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Noorwegen/Finland: 0047/358
Vanuit Nederland en België naar Noorwegen/Finland: 00 - 47/358 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Noorwegen/Finland naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Noorwegen/Finland naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten.

Elektriciteit
De netspanning en frequentie zijn in Noorwegen en Finland hetzelfde als in Nederland. U kunt dus al uw elektrische apparaten gebruiken. Ook zijn de stopcontacten gelijksoortig als in Nederland en België. U heeft dus geen verloopstekker of wereldstekker nodig.

Taal
Het Noors en Fins zijn de officiële taal. Veel mensen spreken ook Engels.

Geld en geldzaken
In Finland kan gewoon met euro’s betaald worden. In Noorwegen is valuta de Noorse Kroon (NOK). In één euro gaan meedere kronen. De actuele koers kunt u opzoeken op internet of navragen bij uw bank. Noorse kronen pinnen kan pas in Vardo. Het is verstandig om kronen vanuit Nederland mee te nemen.

Literatuur
Voor de determinatie kunt u gebruik maken van dezelfde gidsen als die u in Nederland en België gebruikt. De ANWB vogelgids van Europa of het boek Vogels van Europa van Lars Jonsson zijn goede en eenvoudig verkrijgbare gidsen.

Inklappen
Vanaf € 1.745 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Polar Bear Special 2015

Ook dit jaar hebben we, na afloop van de North Atlantic Odys...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2016 - Plancius

Van Zeeland naar de Arctis. Van de vroege zomer naar het vro...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2014

Direct aansluitend op de succesvolle North Atlantic Odyssey...

Blog bekijken

Atlantic Odyssey 2018

Je hebt reizen en je hebt reizen. Je kunt met de boot van De...

Blog bekijken