counter on tumblr

Najaarstrek in Bulgarije

Najaarstrek langs de Via Pontica

8 dagen vanaf

€ 1.195

Vertrekdatum

16 september 2022

Hoogtepunten

 • Vogeltrek bij één van de beste trektelpunten van Europa
 • Veel trek van Schreeuwarenden en pelikanen, maar ook trek van Roodpootvalken
 • Zeer gevarieerd biotoop, waardoor aantal waar te nemen soorten hoog kan zijn op deze reis
 • Kans op leuke soorten waaronder Rouwmees, Syrische Bonte Specht en Keizerarend

Is deze reis iets voor mij?

 • Reis wordt uitgevoerd vanuit één hotel, weinig reistijd ter plaatse
 • We wisselen de trektelpost af met lekker vogelen in de omgeving
 • Vogelen op een vogeltrek hotspot is altijd spannend, elke dag anders en vogels kunnen overal zijn
 • Er komen veel verschillende soortgroepen aan bod zoals roofvogels, steltlopers, zangvogels etc.
 • Op een relaxte manier kennismaken met het fenomeen vogeltrek
 • Kleine groep: min. 5, max. 14 deelnemers

Reis in het kort

Een reis in een rustig tempo vanuit één hotel langs één van de meest indrukwekkende trekroutes van Europa. Iedere herfst trekken meer dan 90.000 roofvogels, 30.000 pelikanen, 240.000 Ooievaars en vele duizenden steltlopers en zangvogels langs de Zwarte Zee in Bulgarije, op weg naar het zuiden om te overwinteren.

Het zuidelijke deel van de kust van de Zwarte Zee in Bulgarije fungeert als “bottleneck” voor vogels uit Rusland, Oost-Europa en zelfs Scandinavië en het is dan ook niet ongebruikelijk om op een goede dag vele duizenden Ooievaars, pelikanen of roofvogels te zien!

We bekijken de vogeltrek vanaf verschillende locaties langs de kust, maar we bezoeken ook enkele moeras- en steppegebieden en bossen waardoor we tijdens deze reis geregeld meer dan 150 soorten zien. Onder de vogels die we kunnen zien, zitten roofvogels als Steppekiekendief, Balkansperwer, Arendbuizerd, Steppebuizerd, Schreeuwarend, Roodpootvalk maar ook andere leuke soorten als Dunbekmeeuw, Ralreiger, Breedbekstrandloper, Klein Waterhoen, Syrische bonte specht, Grijskopspecht, Middelste Bonte Specht, Roodkeelpieper, Kleine Vliegenvanger, Roodkopklauwier, Kleine klapekster en Rouwmees.

We verblijven in slechts 1 hotel welke op 20 minuten van de belangrijkste telpost is gelegen aan de kust. Tegenover het hotel is nog een mooi stukje duinachtig gebied waar we bij eerdere reizen Onder andere Grijskopspecht, kleine vliegenvanger en kwartel hadden.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Bulgarije

 • Aankomst in Bulgarije en ophalen van ons busje. Afhankelijk van de aankomsttijd zullen we nog langs de kust gaan vogelen en anders gaan we richting ons hotel gelegen op ongeveer 20 minuten van de luchthaven.

 • Dag 2 -7

  Excursies in de omgeving van de Burgas-wetlands

 • Deze dagen brengt u door in de omgeving van de Burgas-wetlands. We bezoeken de trektelpost om te genieten van grote aantallen Zwarte Ooievaars, Roze Pelikanen, Kroeskoppelikanen, Bijeneters en roofvogels als Schreeuw-, Slangenarend, Visarend, Dwergarend, Zwarte wouw, Wespendief, Steppebuizerd, Bruine kiekendief, Grauwe kiekendief, Steppekiekendief, Balkansperwer, Boomvalk en Roodpootvalk. In deze wetlands zitten veel meeuwen – Dunbekmeeuw, Zwartkopmeeuw, Dwergmeeuw en Geelpootmeeuw – sterns waaronder Witwangstern en Witvleugelstern, eenden, maar vooral ook steltlopers als Breedbekstrandloper, Krombekstrandloper, Zwarte Ruiter, Poelruiter en mogelijk Grauwe Franjepoot. Naast grote zoutmeren zijn er ook meren met zoet water en uitgestrekte moerasgebieden omzoomd door heuvelland met eikenbossen. In de moerassen behoren soorten als Kwak, Ralreiger, Roerdomp, Zwarte Ibis, Klein Waterhoen, IJsvogels en Buidelmees tot de mogelijkheden. In de omringende bossen komt ook de Rouwmees voor waar we zeker naar op zoek zullen gaan. We zullen in de ochtend kijken hoe het weer en met name de wind is en dan kijken of er veel trek te verwachten is. Als de omstandigheden goed zijn voor de trek dan zullen we eerst naar de trektelpost gaan. Mocht blijken dat de trek toch tegenvalt of te hoog zit, dan zijn er vele gebiedjes in de omgeving een bezoek waard. We zitten midden in de trektijd en derhalve kan in elk struikje of stukje bos wel iets leuks opduiken. Afhankelijk van het najaar kunnen we zelfs nog bijeneters en scharrelaars verwachten. Eten doen we over het algemeen in het veld. Twee dagen zullen we wat verder van Burgas gaan, één dag naar het noorden en één dag naar het zuiden. Op de dag dat we wat verder naar het noorden gaan bezoeken we kaap Emine, gelegen net ten noorden van Nessebar. Deze kaap steekt een stuk in zee uit en werkt als een magneet voor trekvogels. We hebben hier een mooi uitzicht over zee en gaan vogelen in een open terrein met diverse bossages die vol kunnen zitten met allerlei zangvogels. In 2019 hadden wij hier onder andere nog scharrelaar, koekoek en wielewaal, naast meer dan 100 kleine vliegenvangers. In het zuiden gaan we tot aan het Strandzha gebergte. Daar gaan we wat de hoogte in met name voor soorten als rouwmees, middelste bonte bpecht en cirlgors, maar we maken hier ook kans op de steenarend. We bezoeken hier de historische site Petrova Niva.

 • Dag 8

  Terugvlucht naar Nederland

 • Afhankelijk van de vlucht kunnen we deze dag nog in de buurt van Bourgas vogelen of maken we de transfer naar het vliegveld. Meestal vertrekken we met hetzelfde vliegtuig als dat we aankomen, dus als we op de eerste dag laat aankomen zullen we deze laatste dag ook laat weer weg gaan en dus tijd hebben om te vogelen. Als we de eerste dag vroeg aankomen, hebben we die dag nog tijd om te vogelen maar zullen we vandaag weinig tijd in het veld besteden.

 
 

Praktische informatie

Bulgarije - Najaarstrek in Bulgarije
8 dagen | 16 september 2022 - 23 september 2022

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Ontbijt en diner
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle toegangsgelden
 • Reisbegeleiding door Nederlandstalige reisbegeleider(s)

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Lunch
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds van € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 150,-


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
Onze reisbegeleider(s) besturen twee personenbusjes. Deze busjes staan de volledige reis tot onze beschikking. Om wat extra ruimte te houden in de busjes, bezet Inezia Tours de busjes nooit helemaal. We houden altijd minimaal 1 vrije plek per busje beschikbaar.

Hotel
We verblijven gedurende de gehele reis in hetzelfde hotel, een viersterren hotel op een 30 minuten rijden van Bourgas. Van hieruit maken we de verschillende vogelexcursies.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende. Een visum voor Bulgarije is niet nodig.

Medische Indicatie
In dit land komen geen ziekten voor waar u zich van te voren voor dient in te enten. Vaccinaties zijn dus niet nodig. Denk wel aan zonnebrandolie tegen eventuele verbranding. Over het algemeen is het drinken van water in Bulgarije veilig, maar om er zeker van te zijn niet ziek te worden van het water, is het verstandig om flessen water te kopen. Als u medicijnen gebruikt of een ziekte heeft die voor de reisbegeleiding van belang kan zijn om te weten, vertel dit dan aan het begin van de reis even aan de reisbegeleider.

Tijdverschil
In Bulgarije is het één uur later dan in Nederland.

Temperatuur
De gemiddelde temperatuur in de reisperiode ligt rond de 20 graden Celsius. Afhankelijk van de ligging van hoge en lage drukgebieden kan het wat warmer of wat kouder zijn, uitschieters tot 28 graden in de middag behoort tot de mogelijkheden. Ook regen behoort zelfs tot de mogelijkheden. In de ochtenduren kan het nog behoorlijk fris zijn.

Kleding
Het makkelijkste is om verschillende lagen kleding aan te doen, zodat u een laagje uit kan doen als het warmer wordt overdag. Ook regenkleding of een paraplu kan handig zijn. Daar we veel tijd zullen doorbrengen op de telpost is een inklapbaar stoeltje of iets om op te zitten ook heel handig.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Bulgarije: 00359.
Vanuit Nederland en België naar Bulgarije: 00 - 359 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Bulgarije naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Bulgarije naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
U zult in de meeste gebieden dekking hebben met uw mobiele telefoon. Informeer voor vertrek bij uw provider voor de kosten en bereik in Bulgarije.

Elektriciteit
In Bulgarije worden dezelfde stekkers en contactdozen gebruikt als in Nederland.

Taal
Bulgaars is de officiële taal in Bulgarije. Daarnaast wordt er op kleine schaal Turks en Romani gesproken. Op sommige plaatsen kunt u met Engels goed uit de voeten.

Geld en geldzaken
De munteenheid in Bulgarije is de lev (BGN). De Lev is onderverdeeld in 100 stotinka en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinka en 1 lev en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 leva. De koers van de lev is gekoppeld aan de koers van de Euro. De actuele koers kunt u nazoeken op internet of bij uw bank opvragen. We raden u aan om uw pinpas mee te nemen als ook circa EUR 100,- per persoon contant. Euro’s zijn op veel plaatsen te wisselen. Houd rekening met een uitgave van maximaal circa EUR 70,- per persoon tijdens de reis. Dit voor de lunch, drankjes en eventuele andere persoonlijke uitgaven. (veel drankjes in het hotel zijn inbegrepen)

Literatuur
De ANWB vogelgids beschrijft alle soorten die we in dit gebied kunnen tegenkomen. Er zijn diverse goede wegenkaarten in omloop van de Bulgarije.

Inklappen
Vanaf € 1.195 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotoreizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al bijna 15 jaar verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel we niet de ambitie hebben om het grootste bedrijf van Nederland of de Benelux te zijn, is Inezia Tours wel de grootste natuurreisorganisatie van de Benelux geworden. Toch heeft u bij ons altijd persoonlijk contact met iemand die u kent. Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden en tegelijk houden we de kosten laag. Onze reizen zijn dan ook zéér scherp geprijsd in vergelijking met andere aanbieders. Vertrouwd én voordelig dus.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Daarmee is het voor ons duidelijk dat onze manier van werken en onze reizen enorm aanspreken.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Fotoverslag najaarstrek in Bulgarije

Van 17 t/m 24 september zijn we met 14 mensen naar Bulgarije...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2014

Dit jaar vertrekken we begin juni vanuit Hansweert in Zeelan...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2018

Zeg je North Atlantic Odyssey, zeg je Inezia Tours. Sinds 20...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey - Ortelius 2015

We gaan weer bloggen! Over een paar weken is het zover, dan...

Blog bekijken