counter on tumblr

Het voorjaar in Georgië de rand van Europa

10 daagse volledig verzorgde reis in de Kaukasus

10 dagen vanaf

€ 2.495

Vertrekdatum

4 mei 2023

Hoogtepunten

 • Vier Kaukasische specialiteiten: Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen, Grote Roodmus en de prachtige Witkruinroodstaart
 • Vogels en bloemen in het David-Garedzja-kloostercomplex vlakbij de grens met Azerbeidzjan
 • Majestueuze vliegende Lammergieren langs de hellingen van de Kaukasus
 • Zoogdieren als Goudjakhals en Toer

Is deze reis iets voor mij?

 • Nederlandstalige reisbegeleider en lokale gids met lokale kennis
 • Vogelen in een landschap zoals dat 50 jaar geleden bij ons was
 • Rustig tempo
 • Kleine groep: min. 6, max. 12 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Inezia Tours begeleider

Reis in het kort

De kleine staat Georgië ligt tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee, ten zuiden van Rusland. Het grootste deel van Georgië wordt ingenomen door de machtige Kaukasus; de uitgestrekte en ontelbare toppen met besneeuwde kappen zijn ruig en mooi. Vogelaars komen hier nog niet veel en er valt nog veel te verkennen. Naast de machtige bergen kent het land nog een rijke verscheidenheid aan zeer verschillende habitats, van natte bossen en moerassen tot steppen en semi-woestijnen. Het land biedt hierdoor uitstekende vogelsoorten en voor sommige soorten hier is het één van de weinige plaatsen in het Westelijk Palearctisch gebied waar ze te zien zijn – dit geldt voor Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen, Grote Roodmus en de prachtige Witkruinroodstaart.

Deze vier soorten zijn niet gemakkelijk te zien en normaal gesproken moet je hiervoor lange wandelingen maken om ze te kunnen zien. Onze reis is echter zo ontworpen dat onze reisperiode samenvalt met een korte periode in de lente, wanneer de vogels makkelijker te zien zijn. Door de nog aanwezige dikke sneeuwlaag verblijven ze dan namelijk noodgedwongen veel lager dan hun broedgebieden en bovendien zijn ze op het moment van onze reis al actief naar een partner aan het zoeken. Om ze te vinden verblijven we in het noorden van Georgië, op 1800 meter boven zeeniveau. Dit is de beste locatie in Georgië om de Kaukasische specialiteiten te vinden. We zijn hier dicht bij de Kazbegi-piek, één van de hoogste bergen in de Kaukasus op 5033 meter. Voordat we hier verblijven bezoeken we ook enkele wetlands en semi-woestijnen in het zuiden van het land, waar het vogelleven totaal anders is.
We verwachten tijdens deze tour daardoor meer dan 160 vogelsoorten te zien in totaal. We worden op onze reis niet alleen vergezeld door een Nederlandstalige reisbegeleider, ook een lokale gids (die zeer goed Engels spreekt) en een lokale chauffeur die veel algemene kennis van Georgië heeft, reizen de hele reis met ons mee.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Georgië

 • Afhankelijk van de vluchtmogelijkheden reizen we vandaag van Amsterdam naar Tbilisi. In Tblisi worden we opgewacht door onze lokale gids. De plaats van onze eerste overnachting is afhankelijk van onze aankomsttijd.

 • Dag 2

  Kaukasus

 • We rijden vanochtend in ongeveer drie uur naar het noorden, richting de Kaukasus, waar we de komende drie nachten in een klein dorpje zullen verblijven. Onderweg stoppen we op enkele zeer goede vogelplekken om onze reis al vogelend op een prettige manier te beginnen en de rijtijd wat te breken. We gaan tijdens deze stops vooral op zoek naar de eerste vogels van de bergen: Sneeuwvink, Rotskruiper en overvliegende roofvogels – waaronder Lammergier, die overvliegen. Na aankomst in onze accommodatie checken we in, eten we en na deze opfrisser gaan we op zoek naar de lokale specialiteiten.

 • Dag 3 - 4

  Kaukasus

 • Deze dagen verkennen we hellingen, bergkammen, rivierdalen en struiken in de omgeving. Onze belangrijkste doelsoorten hier zijn de vier Kaukasische specialiteiten: Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen, Grote Roodmus en de prachtige Witkruinroodstaart. Hopelijk zijn de hellingen boven ons nog bedekt met sneeuw, zodat we de eerste twee soorten heel dicht bij het dorp kunnen vinden. De andere twee zijn zelfs in het dorp te zien! We hebben genoeg tijd gereserveerd om alle vier de soorten te vinden en goed te kunnen zien. Naast deze vier bijzondere doelsoorten gaan we natuurlijk ook op zoek naar andere vogelsoorten, waarvan sommige soorten minstens zo mooi. Langs de hellingen van de Kaukasus wordt constant gepatrouilleerd door de majestueuze Lammergieren en een paar van deze vogels broedt in de buurt van het dorp. De prachtige Roodvoorhoofdkanaries zijn er ook, net als Rotskruiper, Alpenheggemus en de lokale ondersoort van Zwarte Roodstaart, semirufus. Ook grote zwermen van Alpenkraai en Alpenkauw, talrijke waterpiepers, Fraters en Beflijsters zijn te verwachten; krenten in de pap in de vorm van trekvogels als Bergtjiftjaf, Roodkeelpieper, Noordse Nachtegaal, Perzische Roodborst, Kleine Vliegenvanger en met wat geluk ook Kwartel en Kwartelkoning zijn hier ook goed mogelijk. Roofvogels waar we deze dagen op letten zijn bijvoorbeeld, Steenarend, Steppearend, Slechtvalk, Steppekiekendief, Grauwe Kiekendief, Blauwe Kiekendief, Slangenarend en Havik. Op de hellingen kunnen we de Oost-kaukasische Toer zien, een bedreigde wilde geitensoort.

 • Dag 5

  Naar Zuid georgië

 • Vol van onze prachtige waarnemingen verlaten we dit overweldigende gebied en vervolgen we onze reis. We reizen richting Tbilisi en stoppen onderweg weer enkele keren. We zullen de komende drie nachten in dorp in het zuiden van Georgië verblijven, op zoek naar totaal andere soorten dan de eerste dagen.

 • Dag 6 - 7

  David Garedzja klooster en omgeving

 • We gaan deze twee dagen het gebied van rond het prachtige David Garedzja klooster, dat op de nominatie staat om een plek de lijst van Werelderfgoed te krijgen, en een paar wetlands nabij de grens met Azerbeidzjan verkennen. De vogeltrek is tijdens ons bezoek op volop aan de gang en de meeste vogels die hier broeden zijn er dan ook al. We verwachten deze dagen onder andere Jufferkraanvogel, Armeense Meeuw, verschillende rallen- en sternsoorten, Scharrelaar, Bijeneter (Groene Bijeneter is hier ook mogelijk!), steltlopers, Dwergaalscholver, Citroenkwikstaart, Oostelijke Orpheusgrasmus, Sperwergrasmus, Veldrietzanger, Rotsklever, Isabeltapuit, Bonte Tapuit, Finsch’ Tapuit en Oostelijke Blonde Tapuit. Alsof deze zeer imposante lijst soorten nog niet genoeg is, zoeken we ook naar de grote groepen Roze Spreeuwen, Roodstuitzwaluwen, Blauwe Rotslijster, Zwartkopgors, klauwieren en veel, veel meer.

 • Dag 8 - 9

  Chachuna en omgeving

 • We verlaten het gebied en reizen in zuidoostelijke richting naar Chachuna. Het gebied rond Chachuna heeft een fantastisch landschap met savanneachtige open gebieden, gemengd met glooiende heuvels, rotsachtig gebied en rivierwouden: een spannende plek met een aantal zeer goede vogels, maar ook met bijzondere zoogdieren als Goudjakhals en Jungle Cat. Steenpatrijs, Zwartkopgors, Finsch’ Tapuit, Perzische Roodborst, Ménétries’ Zwartkop en Keizerarend zijn maar een paar van onze doelsoorten hier. Chachuna staat ook bekend om één ​​van de grootste concentraties van broedende roofvogels in de Kaukasus – onder meer Arendbuizerd, Zwarte Wouw, Balkansperwer, Havik, Wespendief, Buizerd, Keizerarend, Schreeuwarend en Sakervalk vallen hier te verwachten. We blijven twee nachten in dit spannende gebied.

 • Dag 10

  Terugreis naar Nederland

 • Afhankelijk van de tijd van onze terugvlucht, gaan we zoveel als mogelijk vanochtend nog vogelen. Daarna rijden we naar het vliegveld van Tblisi voor onze terugvlucht naar Nederland. Einde van de reis.

 
 

Praktische informatie

Georgië - Het voorjaar in Georgië de rand van Europa
10 dagen | 4 mei 2023 - 13 mei 2023

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Volpension
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Engelstalige lokale reisbegeleider
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 250,-
 • Visumkosten (indien van toepassing)
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 2 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
In Georgië beschikken we gedurende onze reis over een bus die door de lokale chauffeur bestuurd wordt.

Hotel
We verblijven in diverse kleinschalige accommodaties. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldig paspoort dat bij aankomst in Georgië nog minstens drie maanden geldig is. Een visum is niet nodig.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor Georgië. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A worden aanbevolen. Let op: dit is een algemeen advies dat geen rekenig houdt met uw gezondheidssituatie.

Tijdverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Georgië 2 uur later dan in Nederland en België. Tijdens onze wintertijd is het in Georgië 3 uur later.

Temperatuur
Georgië heeft door haar afwisselende landschappen met extreme hoogteverschillen ook een afwisselend klimaat. In het westen een subtropisch klimaat dat overgaat naar een landklimaat in het oosten en in de bergen in het noorden en zuiden. In de bergstreken is het in de zomer koel, maar aangenaam met temperaturen rond de 20°C. Aan de Zwarte Zee is het klimaat mediterraan en de vegetatie subtropisch. In de zomer kan het in Tbilisi erg warm en vochtig zijn.

Kleding
Neem luchtige, maar vooral ook warme kleding mee voor wisselende weersomstandigheden. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Een (fleece)trui of vest zijn handig voor de koele avonden.
Neem zeker comfortabele wandelschoenen mee.

Uitrusting
Er is geen verplichte uitrusting, maar we raden u wel aan een verrekijker mee te nemen. Ook een telescoop kunt u gebruiken maar deze is niet noodzakelijk. 

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Georgië: 00995.
Vanuit Nederland en België naar Georgië: 00 - 995 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Georgië naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Georgië naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Georgië beschikt over een mobiel netwerk. In het grootste deel van het land is dekking, met uitzondering van afgelegen (berg)gebieden.

Elektriciteit
De stopcontacten in Georgië hebben net als in Nederland en België ronde gaten. Voor het gebruik van deze stopcontacten is geen verloopstekker of een universele wereldstekker nodig. Stroomonderbrekingen komen voor. Reservebatterijen en een zaklamp zijn daarom handig om mee te nemen.

Taal
In Georgië wordt met name de officiële taal Georgisch gesproken. Veel mensen spreken ook Russisch, maar weigeren dit uit principe. Steeds meer jongeren spreken ook Engels.

Geld en geldzaken
In Georgie wordt met de Lari betaald (GEL). Een lari bestaat uit 100 tetri. Er gaan enkele Lari in een euro. De actuele koers kunt u nazoeken op inernet of navragen bij uw bank.
In de grote steden zijn voldoende geldautomaten en creditcards worden daar goed geaccepteerd. Buiten de grote steden en toeristische gebieden is dit anders. U kunt ook euro's meenemen die onze lokale gids voor u kan wisselen. Omdat alle maaltijden bij de prijs inbegrepen zijn, hoeft u alleen geld te wisselen voor de drankjes bij het eten en eventuele persoonlijke uitgaven.

Literatuur
Voor de determinatie kunt u gebruik maken van dezelfde gidsen als die u in Nederland en België gebruikt. De ANWB vogelgids van Europa of het boek Vogels van Europa van Lars Jonsson zijn goede en eenvoudig verkrijgbare gidsen.

Inklappen
Vanaf € 2.495 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

North Atlantic Odyssey - Ortelius 2015

We gaan weer bloggen! Over een paar weken is het zover, dan...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2017

De Keizer van het Hoge Noorden. Toppredator van de Arctis. I...

Blog bekijken

Blog Plancius 28 mei 2022 - North Atlantic Odyssey

Op dit blog houden wij u graag op de hoogte van de reis Nort...

Blog bekijken

Atlantic Odyssey 2015

Het is weer bijna zover! Ook dit jaar vertrekken er Inezia r...

Blog bekijken