counter on tumblr

Grote Trappen en tienduizenden Kraanvogels

Grote Trappen, Kraanvogels en Zeearenden bij Berlijn

4 dagen vanaf

€ 675

Vertrekdatum

6 oktober 2023

Hoogtepunten

 • Tienduizenden Kraanvogels, grotere aantallen dan waar ook
 • Tientallen Grote Trappen
 • Heel veel Zeearenden
 • Zonsondergang met invliegende Kraanvogels

Is deze reis iets voor mij?

 • Vervoer per busje, geen vlucht nodig voor deze reis
 • Het tempo van de reis is rustig, zonder lange wandelingen
 • Voor zowel beginnende als geoefende vogelaars een leuke reis met veel hoogtepunten
 • Kleine groep: min. 5, max. 14 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Josien Schenkels

Reis in het kort

Op slechts een paar uur rijden van Nederland, in de Duitse deelstaat Brandenburg, ligt een vrij onbekend vogelgebied waar in het najaar tientallen Grote Trappen, tienduizenden(!) Kraanvogels en ganzen en honderden Zeearenden zich opmaken voor de winter.

We verblijven drie nachten in een hotel in de buurt van Berlijn en gaan dagelijks op pad op zoek naar deze bijzondere soorten; groepen van tientallen Grote Trappen (ongeveer een kwart van alle Grote Trappen die nog in Noord Europa voorkomen), de grootste roofvogel van Europa, duizenden ganzen en het onvergelijkbare concert van tienduizenden Kraanvogels die naar hun slaapplaats vliegen zorgen voor een onvergetelijke reis.

Brandenburg ligt in de voormalige DDR, om de Duitse hoofdstad Berlijn heen. Door de Russische bezetting is een groot deel van de oorspronkelijke natuur niet ontwikkeld tot landbouwgebied waar tegenwoordig vooral Grote Trappen, Kraanvogels en ganzen van profiteren.

De laatste overgebleven Grote Trappen in Noord Europa, iets meer dan 100 vogels, leven in drie verschillende gebieden in Brandenburg. De vogels worden goed beschermd en de lokale bevolking is inmiddels gewend aan toeristen die speciaal komen om hun “Groẞtrappen” te bekijken. Verschillende uitkijktorens en uitzichtpunten geven een goed beeld van het beschermde gebied en de kans dat we Grote Trappen zullen zien is in deze tijd van het jaar dan ook bijna 100%!

Iets verder naar het oosten is een ander spektakel te vinden. Op hun reis van de broedgebieden in het noorden naar de overwinteringsgebieden in het zuiden komen hier elk jaar tienduizenden Kraanvogels aansterken op hun reis. De aantallen Kraanvogels zijn onvoorstelbaar: bijna twee keer zoveel als in bekendere gebieden als het Diepholzer Moor of Lac du Der in Frankrijk! Ook de Kraanvogels weten zich goed beschermd en komen elke dag na hun fourageertochten in de omliggende velden terug naar hun gezamenlijke slaapplaats waar ze zeer goed te bekijken zijn. Het is echter niet het zien van de grote aantallen Kraanvogels dat het meeste indruk zal maken, met name het karakteristieke “grus grus” geluid dat de Kraanvogels maken om contact te houden met hun soortgenoten zorgt telkens weer voor kippenvel bij de toeschouwers.

In de omgeving gaan we ook op zoek naar ganzen, vooral Kolganzen, Taiga- en Toendrarietganzen, enkele Brandganzen en af en toe ook een Dwerggans of Roodhalsgans, alles bij elkaar ruim 50.000 ganzen die in dit gebied zitten. Ook eenden en grote groepen Kieviten en Goudplevieren fourageren in het gebied, en zij trekken op hun beurt weer flink wat roofvogels aan: Zeearenden, Blauwe Kiekendieven, Ruigpootbuizerds, Haviken, Torenvalken, Smellekens en af en toe een Rode Wouw komen allemaal af op de grote hoeveelheid prooivogels in het gebied.

In de bossen in de omgeving zoeken we onder andere naar Zwarte Specht, Kleine Bonte Specht en Appelvink en we checken regelmatig de toppen van struiken in de meer open gebieden in de hoop een Klapekster te vinden.

Het tempo van de reis is rustig, zonder lange wandelingen. Het hotel is uitstekend, net als de Duitse maaltijden!

Deze reis wordt meerdere malen uitgevoerd:


Vrijdag 29 september 2023
Vrijdag 6 oktober 2023
Vrijdag 13 oktober 2023
Vrijdag 20 oktober 2023

 

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Reis naar Duitsland en eerste Kraanvogelontmoeting

 • Rond 10 uur in de ochtend verzamelen we bij station Deventer.* Hiervandaan rijden we in een ongeveer 6 uur naar ons hotel waar we inchecken. De Kraanvogels foerageren in een cirkel van enkele tientallen kilometers bij hun overnachtingsgebied vandaan en we zien dan normaal gesproken deze middag ook al de eerste groepen Kraanvogels. Afhankelijk van onze aankomsttijd kunnen we vandaag al voor het eerst naar het belangrijkste uitzichtpunt om de duizenden Kraanvogels die zich hier verzamelen voor de nacht te zien (en horen!) komen aanvliegen.

 • Dag 2 en 3

  Diverse excursies in de omgeving

 • Op minimaal één van de dagen bezoeken we het gebied van de Grote Trappen. Hoewel het gebied volledig beschermd is, lopen er twee wegen naar een uitkijktoren over het gebied. Aan de rand van het gebied is een uitzichtpunt waarvandaan de trappen regelmatig van vrij dichtbij gezien kunnen worden. Een andere bestemming voor deze dagen is een ruim 600 hectare groot beschermd meer waar we onder andere Kleine en Wilde Zwaan, Smient, Wintertaling, Pijlstaart, Brandgans, Kolgans en soms een Roerdomp kunnen vinden. Als er paniek onder de watervogels uitbreekt, is het een goed moment om omhoog te kijken: Zeearenden komen hier regelmatig foerageren. Het nabijgelegen bos is vaak een goede plek voor typische bossoorten, op eerdere reizen hebben we hier onder andere Zwarte Specht, Kleine Bonte Specht, Zwarte Mees en Taigaboomkruiper gezien.

 • Dag 4

  Terugreis naar Nederland

 • Afhankelijk van de weersomstandigheden de afgelopen dagen zijn er vandaag twee verschillende mogelijkheden. Bij goed weer kunnen we besluiten om een merengebied in het zuidelijk deel van Brandenburg aan te doen. Hier zitten regelmatig soorten als Waterral, Roodhalsfuut, Geoorde Fuut en Roerdomp. Als het deze dag of de dagen ervoor nat geweest is, is een bezoek aan dit meer echter geen optie. In dat geval is een andere optie om het uitvliegen van de Kraanvogels vanaf hun overnachtingsplek mee te maken, een spectaculair besluit van deze reis. Naar verwachting komen we in de loop van de middag aan bij station Deventer, zodat iedereen ruim voldoende tijd heeft om de zelfde avond nog thuis te komen. * In overleg is het soms mogelijk dat u met eigen vervoer deelneemt aan deze reis. Vraagt u ons gerust om de mogelijkheden.

 
 

Praktische informatie

Duitsland - Grote Trappen en tienduizenden Kraanvogels
4 dagen | 6 oktober 2023 - 9 oktober 2023

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden (vanaf diner op dag 1 tot en met lunch op dag 4)
 • Vervoer van en naar Duitsland
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Alle toegangsgelden
 • CO2 compensatie reis

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 9,- p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 165,-


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
Onze reisbegeleider(s) besturen (elk) een personenbusje. Deze busjes staan de volledige reis tot onze beschikking.
Om wat extra ruimte te houden in de busjes, bezet Inezia Tours de busjes nooit helemaal. We houden altijd minimaal 1 vrije plek per busje beschikbaar.

Hotel
We verblijven gedurende de gehele reis in hetzelfde hotel, een kleinschalig hotel vlakbij Berlijn. Van hieruit maken we de verschillende vogelexcursies. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldig paspoort óf een geldige Europese identiteitskaart. Uw rijbewijs wordt niet gezien als geldig reisdocument in Duitsland. Een visum is niet nodig.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor Duitsland

Tijdverschil
In Duitsland is het dezelfde tijd als in Nederland en België.

Temperatuur
Het klimaat is een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat de verschillen tussen zomer en winter goed merkbaar zijn, maar de temperaturen niet extreem. Net als bij ons kent de herfst dagen met regen.

Kleding
Gezien onze reistijd in oktober raden we u aan om regendichte en bij voorkeur winddichte kleding mee te nemen. Ook het gebruik van verschillende laagjes kleding (bijvoorbeeld fleece) is prettig. Hierdoor kunt u uw kleding aanpassen aan de temperatuur. Sommige mensen vinden ook het gebruik van een sjaal, muts en bijvoorbeeld vingerloze handschoenen prettig in deze tijd van het jaar. Goede wandelschoenen zijn een aanrader. Als het enkele dagen geregend heeft in het gebied kunt u eventueel ook regenlaarzen meenemen.

Uitrusting
Er is geen verplichte uitrusting, maar we raden u wel aan een verrekijker mee te nemen. Ook een telescoop kunt u gebruiken maar deze is niet noodzakelijk.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Duitsland: 0049.
Vanuit Nederland en België naar Duitsland: 00 - 49 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Duitsland naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Duitsland naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten.

Elektriciteit
De netspanning en frequentie zijn in Duitsland hetzelfde als in Nederland. U kunt dus al uw elektrische apparaten gebruiken. Ook zijn de stopcontacten gelijksoortig als in Nederland en België. U heeft dus geen verloopstekker of wereldstekker nodig.

Taal
Het Duits is de officiële taal. Veel mensen spreken ook Engels, maar zeker in het voormalige Oost-Duitsland is dit niet overal het geval.

Geld en geldzaken
In Duitsland wordt betaald met de Euro. U kunt op veel plaatsen in Duitsland bij een geldautomaat Euro's pinnen. In sommige zaken is betaling met creditcard (VisaCard en MasterCard) mogelijk, maar dit is zeker niet algemeen gebruikelijk.

Literatuur
Voor de determinatie kunt u gebruik maken van dezelfde gidsen als die u in Nederland en België gebruikt. De ANWB vogelgids van Europa of het boek Vogels van Europa van Lars Jonsson zijn goede en eenvoudig verkrijgbare gidsen.

Inklappen
Vanaf € 675 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Brandenburg, Grote trappen en tienduizenden Kraanvogels, 7 tot en met 10 oktober 2022

Dag 1, 7 oktober, de reis over de Autobahn richting Brandenb...

Blog bekijken

Beren in Finland 2012

Na al het scheepsgeweld in de eerdere blogs is het nu tijd v...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey - Plancius 2015

Binnenkort is het zover, dan vertrekken we met de ledenreis...

Blog bekijken

Atlantic Odyssey 2018

Je hebt reizen en je hebt reizen. Je kunt met de boot van De...

Blog bekijken