counter on tumblr

Florida in het voorjaar

wintervogels in het zuiden van de Verenigde Staten

10 dagen vanaf

€ 2.695

Vertrekdatum

15 januari 2022

Hoogtepunten

 • Verken de wereldberoemde Everglades
 • Bezoek aan de Florida Keys
 • De endemische Florida-Struikgaai (Florida Scrub Jay)
 • Bijzondere soorten als Kaalkopooievaar, Koerlan (Limpkin), Amerikaanse Schaarbek, Katvogel, Parulazanger en Geelkruinkwak
 • Tientallen Zeekoeien (Manatees)

Is deze reis iets voor mij?

 • Heerlijk even weg uit het winterse Nederland
 • Perfecte introductie op het vogelen in Amerika
 • Prachtige vogels in een rustig tempo in heerlijk weer
 • Begeleiding door een zéér ervaren Amerika gids
 • Kleine groep: min. 5, max. 10 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Pieter van der Luit

Reis in het kort

In het zuiden van Florida wordt het nooit echt winter; de temperaturen blijven overdag vaak ruim boven de 20 graden, de zon schijnt volop en veel vogelsoorten uit Amerika en Canada kiezen er voor om in Florida te blijven overwinteren. De beste periode om Florida te bezoeken is in het droge seizoen, van november tot april. De Amerikaanse vogelwereld verschilt enorm van de Europese: de vele kleurige soorten doen exotisch aan en de vogels zijn vaak goed te benaderen.

Soorten als Zwarte Gier, Kalkoengier, Slangenhalsvogel, Witbuikreiger, Bruine Pelikaan, Rode Lepelaar, Witte Ibis en de majestueuze Amerikaanse Zeearend zijn algemeen aanwezig en laten zich vaak goed zien. Bijzondere soorten als Kaalkopooievaar, Koerlan (Limpkin), Amerikaanse Schaarbek, Katvogel, Parulazanger en Geelkruinkwak spreken tot de verbeelding en vormen maar een kleine greep uit het totale aanbod van soorten.

Eén van de soorten waar we specifiek naar zullen zoeken is de enige endemische soort die Florida rijk is: de Florida-Struikgaai (Florida Scrub Jay). Naast de vele vogelsoorten zoeken we ook naar Alligator, Zeekoe, Wasbeer en Zebra Longwing, een prachtige vlinder die we regelmatig tegenkomen tijdens deze reis.

We verblijven op verschillende locaties in gunstig gelegen accommodaties, zodat we snel de verschillende gebieden kunnen bereiken waar we op zoek gaan naar de mooie soorten die hier overwinteren. Met recht een prachtige reis door “the Sunshine State”…

De reis wordt begeleid door Pieter van der Luit, de eigenaar van Inezia Tours. Pieter is met meer dan 40 bezoeken aan de Verenigde Staten, waarvan 8 keer een bezoek aan Florida, niet alleen een expert op het gebied van de vogels en zoogdieren van het land, ook over de cultuur en de geschiedenis weet hij veel te vertellen.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Florida

 • We vertrekken uit Nederland naar Florida waar we in de middag of vroege avond aankomen en op het vliegveld onze auto ophalen. Vervolgens rijden we naar ons hotel en afhankelijk van het vluchtschema kunnen we onderweg al een eerste stop maken om te gaan vogelen.

 • Dag 2

  Cape Canaveral

 • We staan vroeg op en gaan naar het eerste van verschillende natuurreservaten ten noorden van Miami. Door dit gebied lopen enkele boardwalks waarvandaan we een goed zicht hebben op de verschillende soorten die hier voorkomen. We zoeken hier onder andere naar Dennezanger, Palmzanger, Geelkeelzanger, Blauwkopvireo, Dikbekfuut, Blauwvleugeltaling, Amerikaanse Roerdomp en de schuwe Amerikaanse Woudaap. Aan het einde van de ochtend rijden we naar het volgende gebied, slechts een paar kilometer verderop. Ook hier loopt een boardwalk dwars door het het gebied en veel van de soorten die we vanochtend gezien hebben, zullen we dan ook nu weer zien, maar dit gebied heeft ook enkele specialiteiten: Soraral, Mottled Duck en Zwartbuikfluiteend zijn hier eenvoudiger te zien en het is de enige plek in het zuiden van Florida waar zowel Double-crested Cormorant als Neotropical Cormorant te zien zijn. Tijdens de warmere middaguren rijden we verder naar het noorden, richting Cape Canaveral, de plek waar we morgen zullen zijn. In de buurt van Melbourne ligt een natuurreservaat dat niet alleen landschappelijk tot de mooiste plekken van Florida behoort, maar waar we ook regelmatig Amerikaanse Zwarte Specht zien. In het riviertje dat door het reservaat stroomt zwemmen in deze tijd van het jaar ook verschillende zeekoeien die zich soms van dichtbij laten zien. Als er voldoende tijd is bezoeken we hier in de buurt nog een ander reservaat waar we op zoek gaan naar de enige endemische vogelsoort van Florida, de Floridastruikgaai.

 • Dag 3

  Tampa

 • We beginnen vroeg vandaag. Onze doelsoort, de zeer zeldzame Red-cockaded Woodpecker, is met name in de ochtend te zien. De vogels overnachten in vaste nestholen en foerageren ’s ochtends meestal even in de buurt van hun roestbomen; dat is ook het moment om de vogels te zien, later op de dag worden de vogels maar weinig waargenomen. Hoewel dit een zeer goed gebied is om deze soort te zien, moeten we een flinke portie geluk hebben, maar omdat hun roestbomen duidelijk gemarkeerd zijn, weten we exact waar we moeten zoeken. In de loop van de ochtend rijden we richting Cape Canaveral, de plek waar de Space Shuttles gelanceerd worden. In het omliggende gebied zijn activiteiten maar beperkt toegestaan; de natuur heeft sinds de jaren ’60 grotendeels haar gang kunnen gaan. In de vele meertjes van het gebied overwinteren in deze tijd van het jaar veel vogels die de gevaarlijke oversteek naar Zuid Amerika of Mexico niet willen maken. We zoeken naar vogels als de majestueuze Amerikaanse Zeearend, Visarend, Witte Pelikaan, Bruine Pelikaan, Kleine Blauwe Reiger, Amerikaanse Blauwe Reiger, Marmergrutto, Amerikaanse Kluut, Bandijsvogel en Amerikaanse Schaarbek, een soort die een erg lange ondersnavel heeft, waarmee ze door het water vliegen, net zolang tot ze beet hebben om de snavel dan razendsnel dicht te klappen. Na de lunch verplaatsen we ons naar de noordkant van het schiereiland, waar we op zoek gaan naar de enige endemische vogelsoort van Florida, de Floridastruikgaai. Er zijn verschillende beschermde natuurgebieden waar de Floridastruikgaai vrij algemeen voorkomt en wij bezoeken een gebied met een grote dichtheid van deze zeldzame soort, die slechts een paar duizend vogels telt. We hebben op deze reis dan ook een goede kans op deze soort! Een leuke bonus in dit gebied is de goede kans om zowel Zeekoeien als Tuimelaars van dichtbij te zien. De dieren gebruiken een waterweg die twee lagunes verbindt en zijn hier vaak zeer goed te bekijken. Ook soorten als Bruine Pelikaan, Koningsstern, Bandijsvogel en Roze Lepelaar zijn hier te vinden.

 • Dag 4

  Naples

 • Ten noorden van Tampa ligt een prachtig natuurgebied waar enkele soorten voorkomen die we verder tijdens deze reis waarschijnlijk niet zullen zien zoals Roodkeelsialia, Carolinamees, Carolinawinterkoning, Carolina-eend en Bruinkopboomklever. Landschappelijk is dit gebied ook erg mooi en naast vogels kunnen we hier ook enkele soorten zoogdieren zien, waaronder Amerikaanse Otter, al is deze soort vrij schaars. In de middag rijden we via de baai van Tampa naar het zuiden. Onderweg staat nog minimaal één stop gepland: een enorme elektriciteitscentrale vormt hier het ongewone decor. De centrale levert elektriciteit aan een groot deel van centraal Florida en gebruikt het water van de baai van Tampa als koelwater bij de productie. Het warm geworden koelwater wordt aan het einde van het proces weer teruggepompt de baai in waar het tientallen Zeekoeien aantrekt die die warme water heerlijk vinden om in te zwemmen en rusten. Waarnemingen van deze zeldzame soort zijn hier dan ook zo goed als gegarandeerd! Mochten we de Floridastruikgaai nog niet gezien hebben, dan hebben we aan het einde van deze middag nog de gelegenheid om naar deze soort te zoeken voor we doorrijden naar ons hotel voor de komende twee nachten.

 • Dag 5

  Westkant Everglades

 • We beginnen deze ochtend in één van de vele onlangs gebouwde stedelijke gebieden in Florida, op zoek naar Holenuil. Dit uiltje heeft wel iets weg van een Steenuil, maar leeft in holen in de grond. Vroeger was dit een zeer algemene soort in het zuiden van de Verenigde Staten, maar door de oprukkende bebouwing is de soort enorm hard achteruit gegaan. Zo erg zelfs, dat enkele van de belangrijkste plekken waar de soort nog voorkomt, letterlijk midden tussen de huizen is op stukjes grond die niet bebouwd worden. Deze vogels zijn erg aan mensen gewend en zijn dan ook zeer goed te fotograferen. Onze volgende stop ligt slechts een paar kilometer verderop, een bizarre mix van strandtoerisme en één van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor steltlopers in de staat. We parkeren de auto en lopen (of waden, afhankelijk van het tij) naar het strand. Waar de toeristen zich vooral aan de zeekant van het strand ophouden, zullen wij ons meer richten op de andere kant. Hier liggen enkele lagunes waar een belangrijk deel van de wereldpopulatie van de bedreigde Dwergplevier overwintert, samen met soorten als Dikbekplevier, Kleine en Grote Geelpootruiter, Kleinste Strandloper, Alaskastrandloper, Steltstrandloper, Willet, Roze Pelikaan, Forster’s Stern en de grote, maar zeer behendige Amerikaanse Fregatvogel die aast op het eten van de vele Bruine Pelikanen die hier vliegen. ’s Middags rijden richting het westelijke deel van de Everglades. Dit rustige gedeelte van de Everglades is groter dan de provincie Gelderland en beslaat een veel groter oppervlakte dan het bekende Everglades National Park dat vaak wordt overlopen door toeristen. Het westelijke deel is over het algemeen droger en herbergt andere soorten zoals Witkaakweidespreeuw, Gouden Grondspecht en Roodflanktowie. Behalve voor vogels is dit ook een goed gebied voor andere diersoorten. Tijdens eerdere reizen zagen we hier onder andere verschillende soorten slangen, Rode Lynx en zelfs één keer de ernstig bedreigde lokale ondersoort van Poema, de Florida Panther.

 • Dag 6

  Corkscrew Swamp sanctuary

 • Corkscrew Swamp Sanctuary is een belangrijk onderdeel van de Everglades en een toevluchtsoord voor veel vogels en zoogdieren. We komen hier in de ochtend aan en lopen dan over de boardwalk het gebied in. Van de boardwalk, die zowel over droge stukken grasland, als door bossen die onder water staan loopt, zoeken we naar de soorten van dit gebied. Vooral voor Kaalkopooievaars is dit een belangrijke broedplaats, maar ook andere aansprekende soorten als Bonte Zanger, Maskerzanger, Amerikaanse Zwarte Specht, Gestreepte Bosuil, Witoogvireo, Mirtezanger, Brilparulazanger en de prachtig gekleurde Purpergors komen hier voor. Zoogdieren komen hier ook in flinke aantallen voor en we houden onze ogen open op zoek naar onder andere Rode Lynx, Coyote, Witstaarthert, Opussum, Wasbeer en Amerikaanse Otter, voor we verder rijden, terug naar het oostelijke deel van Florida.

 • Dag 7

  Zuidkant Everglades

 • We blijven een groot deel van de dag in het Everglades ecosysteem, dit keer in het nattere zuidelijke gedeelte, waar we op vorige reizen enorm veel soorten hebben gezien. Niet alleen is dit de beste plek in de staat om Alligators van dichtbij te zien, ook vogels als Amerikaanse Zwarte Specht, Blauwe Gaai, Witte Ibis, Witbuikreiger, Grote Zilverreiger, Kleine Blauwe Reiger, Amerikaanse Blauwe Reiger, Mirtezanger, Amerikaanse Klapekster, Rode Kardinaal, Grote Kuiftiran, Bandijsvogel en Amerikaanse Roodborstlijster hebben we hier eerder gezien. ’s Middags gaan we op zoek naar één van de kenmerkende vogels van Florida, in het oostelijke deel van de Everglades. De Slakkewouw is een soort die in Midden en Zuid Amerika soms algemeen voorkomt, maar in Florida heeft de soort een zeer beperkte verspreiding. Er zijn enkele bekende plekken om deze soort te zien, hoewel er soms wat geduld voor nodig is. Vlakbij het grootste indianenreservaat van de Everglades is de beste plek en hier zullen we afwachten tot we de soort opmerken. Mocht er tijd over zijn dan is deze regio vaak goed voor zeldzame wintergasten. We houden de Florida Rare Bird alert goed in de gaten en hebben eventueel de mogelijkheid om wat tijd te besteden aan soorten die hier normaal gesproken niet voorkomen. Zeldzaamheden die we tijdens eerdere reizen gezien hebben zijn onder andere de Yucatánamazilia, Westelijke Spindalis en Cubaanse Kwartelduif. De exotische namen van deze soorten geven goed aan dat Florida in de winter elk jaar weer goed is voor verschillende verrassingen uit Midden Amerika en de Caraïben.

 • Dag 8

  Florida Keys

 • De Florida Keys is een serie eilanden die zich ten zuiden van het vasteland uitstrekken en met elkaar zijn verbonden door een serie bruggen. Dit gebied heeft maar weinig openbaar toegankelijke plekken, het meeste is privé-bezit, maar we kunnen op enkele plekken terecht om onze honger naar vogels te stillen. Afhankelijk van hoeveel soorten we eerder in de week al gezien hebben, kunnen we een bezoek brengen aan een vogelasiel dat niet alleen gewonde vogels opvangt, maar waar vaak ook “wilde” soorten als Bonte Zanger, Mirte Zanger, Witte Ibis en Geoorde Aalscholver te vinden zijn. Een andere plek om te bezoeken is Big Pine Key, waar een endemische ondersoort van het Witstaarthert voorkomt, het zeer kleine Key Deer. Hier hebben we ook kans op Kortstaartbuizerd, Roodstaartbuizerd, Roodschouderbuizerd en Coopers Sperwer, die qua grootte tussen onze Sperwer en Havik valt.

 • Dag 9

  Via oostkant Everglades naar Miami

 • Omdat de meeste vluchten naar Europa pas in de middag vertrekken, hebben we in de ochtend nog wat tijd voor een laatste stop om te vogelen. We kunnen ervoor kiezen een zelfde gebied als één van de eerdere dagen te bezoeken, maar vaak bezoeken we een klein stadspark in het zuiden van Miami waar we tijdens eerdere reizen soorten als Roodbuikspecht, Geelbuiksapspecht, Kalkoengier, Visarend, Bruine Pelikaan, Brilparulazanger, Mirtezanger, Palmzanger, Prairiezanger, Witoogvireo, Ringsnavelmeeuw, Viskraai, Spotlijster en La Sagra’s Tiran gezien hebben. Deze laatste soort komt hier alleen als dwaalgast uit Cuba voor, maar wordt tegenwoordig bijna elke winter wel gezien. Na onze laatste stop kunnen we terug kijken op een fantastische reis met prachtige soorten en rijden we terug naar het vliegveld waar we aan boord gaan van de vlucht terug naar Nederland.

 • Dag 10

  Aankomst in Amsterdam

 • Aankomst in Nederland. Einde van de reis.

 
 

Praktische informatie

Verenigde Staten - Florida in het voorjaar
10 dagen | 15 januari 2022 - 24 januari 2022

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Ontbijt en diner
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie vlucht
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandstalige reisbegeleider(s)
 • Alle toegangsgelden Nationale Parken

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Lunch
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten
 • Toegang privé-reservaten en staatsparken (maximaal USD 25,- p.p.)
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 275,-


Praktische informatie

Accommodatie
We verblijven in verschillende hotels en motels die langs onze route en dicht bij de vogelplekken liggen. Alle kamers hebben eigen faciliteiten.

Vervoer ter plaatse
In Florida beschikken we gedurende onze reis over een busje met airconditioning dat door onze reisbegeleider(s) wordt bestuurd.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldig paspoort dat geldig is tot minimaal de dag na uw vertrek uit de Verenigde Staten.
Daarnaast dient iedere reiziger in het bezit te zijn van een Visa Waiver, de zogenaamde ESTA.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor Verenigde Staten

Tijdverschil
In Florida is het zes uur vroeger dan in Nederland en België.

Temperatuur
In het zuiden van Florida wordt het nooit echt winter; de temperaturen blijven overdag vaak ruim boven de 20 graden, de zon schijnt volop en veel vogelsoorten uit Amerika en Canada kiezen er voor om in Florida te blijven overwinteren. De beste periode om Florida te bezoeken is in het droge seizoen, van december tot april.

Kleding
Gezien onze reistijd raden we u aan vooral zomerkleding mee te nemen. Korte broek en sandalen zijn een veel gezien beeld in de vogelgebieden overdag. Het is ook raadzaam om ten minste één kledingstuk met lange mouwen mee te nemen, voor gebieden waar we muggen kunnen tegenkomen. 's Avonds is de temperatuur over het algemeen ook zeer aangenaam, maar een dun fleecejasje kan dan prettig zijn. Gezien het te verwachten weer en de te bezoeken gebieden is het verstandig een goede zonnebril, zonnebrand en een insectenwerend middel mee te nemen op deze reis.
Periodes met regen zijn zeldzaam in deze tijd van het jaar in Florida, maar voor de zekerheid kunt u een regenjasje meenemen. Vanwege de soms intense zon is een zonnehoed of baseballpet vaak prettig om te dragen. Goede wandelschoenen zijn een aanrader, net als sandalen waarmee u in het water kunt lopen. Afhankelijk van het getij kunt u er op sommige locaties soms voor kiezen om door het (warme) water lopen. Open sandalen zoals Teva's zijn hier bijzonder geschikt voor. Regenlaarzen hoeft u niet mee te nemen.

Uitrusting
Er is geen verplichte uitrusting voor deze reis, maar een verrekijker is zeker aan te bevelen voor deze reis. Als u in het bezit bent van een telescoop is het ook de moeite waar deze mee te nemen. Vogels in Florida laten zich over het algemeen eenvoudig fotograferen, een camera kan daarom een prettige extra zijn.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Noord Amerika: 00 1
Vanuit Nederland en België naar Florida: 00 - 1 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Florida naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Florida naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is op veel plaatsen mogelijk. Om in de Verenigde Staten mobiel te kunnen bellen dient u in het bezit te zijn van een Quad-band toestel.

Elektriciteit
De netspanning in de Verenigde Staten is 110 Volt. Ook is het stopcontact anders dan in Nederland en België, ze hebben twee platte pootje. Vrijwel alle elektrische apparaten kunt u gebruiken op het Amerikaanse stroomnet, maar twijfelt u of dat met een bepaald apparaat kan, dan kunt u het beste contact opnemen met de leverancier om hier navraag naar te doen.
Voor het gebruik van de Amerikaanse stopcontacten heeft u een adapter of wereldstekker nodig.

Taal
Engels is de officiële taal. In Florida wordt op sommige plaatsen ook Spaans gesproken, maar overal wordt ook Engels gesproken.

Geld en geldzaken
In Florida wordt betaald met Amerikaanse Dollars. De koers van de dollar fluctueert, de actuele koers kunt u nazoeken op internet of bij uw bank opvragen. In de Verenigde Staten is het zeer gebruikelijk om alles met een creditcard af te rekenen, zelfs kleine maaltijden en dagelijkse boodschappen worden vaak op deze manier betaald. De meest geaccepteerde creditcards zijn Visa, Mastercard en American Express. Ook kunt u in de Verenigde Staten geld uit een geldautomaat pinnen. In vrijwel alle gevallen zal de geldautomaat waar u het geld opneemt een extra toeslag van ongeveer 3 Amerikaanse Dollar rekenen voor het opnemen van contant geld. Daarnaast kan uw bank ook nog een bedrag rekenen voor het opnemen van contant geld.

Literatuur
De reisbegeleiders zullen voldoende determinatiegidsen bij zich hebben, zowel voor vogels als voor zoogdieren. Wilt u zelf ook een determinatiegids meenemen, dan zijn de volgende gidsen zeer bruikbaar.

Een goede vogelgids is ondere andere Field Guide To Birds Of North America (National Geographic).
Een andere goede vogelgids is de The Sibley Field Guide to Birds of Eastern North America van David Allen Sibley.

Voor zoogdieren kunt  gebruik  maken van het boek, Mammals of North America van Roland Kays.

Inklappen
€ 2.695 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotoreizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al bijna 15 jaar verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel we niet de ambitie hebben om het grootste bedrijf van Nederland of de Benelux te zijn, is Inezia Tours wel de grootste natuurreisorganisatie van de Benelux geworden. Toch heeft u bij ons altijd persoonlijk contact met iemand die u kent. Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden en tegelijk houden we de kosten laag. Onze reizen zijn dan ook zéér scherp geprijsd in vergelijking met andere aanbieders. Vertrouwd én voordelig dus.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Daarmee is het voor ons duidelijk dat onze manier van werken en onze reizen enorm aanspreken.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties of kom kennismaken op één van onze kantoren (in Groningen en Flevoland), op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Kleurencodes en reisverzekeringen

De wereld van de kleurencodes en reisverzekeringenOch, wat h...

Blog bekijken

West Africa Pelagic 2016

Voor de derde keer wordt deze reis gemaakt: van de Kaapverde...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2019

Voor het zesde jaar op rij vertrekken we vanuit Nederland na...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2017

De Keizer van het Hoge Noorden. Toppredator van de Arctis. I...

Blog bekijken