counter on tumblr

Birding on a budget in Costa Rica

15 daagse rondreis op eigen gelegenheid

Hoogtepunten

 • La Selva biologisch station; een begrip bij natuurliefhebbers
 • De Resplendent Quetzal, de mooiste vogel van het westelijk halfrond
 • Fantastich uitzicht op de Arenal vulkaan
 • De spectaculaire Scarlet Macaw
 • Veel vogels, maar ook apen, kikkers, Luiaards, Coati’s, en Goudhaas

Is deze reis iets voor mij?

 • Veel eigen vrijheid maar de rust van een uitgestippelde route
 • Voldoende privé excursies om alles uit de reis te halen
 • Rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur. We mijden de toeristisch drukste plekken
 • Goede fotomogelijkheden

Reis in het kort

Costa Rica is één van de weinige landen ter wereld waar op zo’n kleine oppervlakte zo veel vogelsoorten voorkomen. Met 878 soorten bevat Costa Rica ongeveer 10 % van alle vogelsoorten terwijl het oppervlakte van 51 000 km2 slechts 0.01 % is van de totale wereldoppervlakte. Naast 7 soorten die alleen in Costa Rica voorkomen – waarvan 3 op Cocos Island – deelt het samen met het westelijke deel van buurland Panama daarnaast nog ruim zestig semi-endemen.

Bergen tot bijna 4000 m, twee grillige kustlijnen en alles wat daartussen ligt, zorgen voor een enorme diversiteit aan leefgebieden van droog tropisch bos tot natte regenwouden en van droge steppes tot mangroves. Deze ongekende diversiteit in het landschap wordt als voornaamste reden aangehaald voor de extreem hoge diversiteit die niet alleen bij vogels, maar ook bij andere flora en fauna terug te vinden is.

In onze reissuggesties laten wij zoveel mogelijk de mooiste natuurgebieden van Costa Rica aan bod komen, mijden we de toeristisch drukste plekken en maken wij gebruik van rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur, zodat u rechtstreeks vanuit uw kamer in alle rust kunt genieten van de spectaculaire flora en fauna van Costa Rica.

Deze budgetreis laat u de mooiste gebieden van Costa Rica zien, maar dan op een betaalbare manier.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Costa Rica

 • Aankomst op het vliegveld van San José waar u wordt opgehaald door een Nederlandstalige vertegenwoordiger van Inezia Tours die u naar een rustig hotel in San José brengt. Eén overnachting in Hotel Aranjuez

 • Dag 2 - 3

  Centraal massief

 • Met uw huurauto rijdt u de bergen in waar u verblijft in een eenvoudige lodge op ongeveer 2500 meter. U bevindt zich hier midden in het mysterieuze nevelwoud, waar tal van (semi-)endemen leven zoals Black-and-yellow Silky-flycatcher, Flame-throated Warbler, Ochraceous Wren, Yellow-thighed Finch en Ruddy Treerunner. Tegen de schemering heeft u kans om hier Dusky Nightjar, endemisch voor Costa Rica en Panama, te zien. Op dag 3 gaat u met een gespecialiseerde lokale vogelgids op zoek naar de Resplendent Quetzal; volgens velen de mooiste vogel van het westelijk halfrond. Twee overnachtingen in Quetzal Paradise Lodge.

 • Dag 4 - 5

  Rivas

 • Via het indrukwekkende berglandschap van de Cerro de la Muerte komt u in Rivas, waar u verblijft in een afgelegen lodge aan de oevers van de rivier El General en aan de voet van de Cerro Chirripó, de hoogste berg van Costa Rica. In de weelderige tuinen krioelt het van de vogels en u kunt hier (semi-)endemen als Fiery-billed Aracari, Streaked Saltator en Snowy-bellied Hummingbird zien. Op dag 5 gaat u met een gespecialiseerd lokale vogelgids naar het Los Cusingos reservaat (halve dag), de vroegere woonplaats van de gerenomeerde ornitholoog Dr. Alexander Skutch, die hier enkele jaren geleden op 99 jarige leeftijd overleed. U bezoekt de mooie tuinen waar veel kleurrijke tanagers als Speckled Tanager, Bay-headed Tanager, Cherrie’s Tanager, Shining Honeycreeper, Red-legged Honeycreeper en Blue Dacnis kunt vinden. Vervolgens maakt u een wandeling door het bos, een zeer goede plek voor Red-capped Manakin en Blue-crowned Manakin. Los Cusingos is tevens één van de beste plekken in Costa Rica om de met uitsterven bedreigde Turqoise Cotinga te zien. Twee overnachtingen in de Talari Mountain Lodge.

 • Dag 6 - 7

  Carara

 • U vervolgt uw reis naar het noordwesten en rijdt naar het Carara gebied. U verblijft in een eenvoudige lodge op enkele kilometers van het Nationaal Park Carara met een mooi uitzicht op de Stille Oceaan. Dankzij de unieke ligging op de overgangszone tussen het droge tropische bos van het noorden en het nattere tropische regenwoud van het zuiden is dit gebied zeer vogelrijk. Het zogenaamde overgangsbos bevat typische soorten van beide streken en is zeer biodivers. Daarnaast is Carara één van de weinige plekken in Costa Rica waar u nog een goede kans heeft op de spectaculaire Scarlet Macaw. Op dag 7 bezoekt u in gezelschap van een gespecialiseerde vogelgids het Nationaal Park Carara, waar u naast veel vogels ook kans heeft op apen (3 soorten), Coati’s, Luiaards en Goudhaas… (halve dag). Twee overnachtingen in Hotel Villa Lapas.

 • Dag 8 - 9

  Guanacaste

 • Voor u verder rijdt maakt u eerst nog een bootexcursie op de Tarcoles rivier door een bijzonder mangrovebos. U kunt hier heel wat mangrovespecialisten zien zoals Mangrove Black Hawk, 5 soorten ijsvogels, Mangrove Warbler, Mangrove Vireo en met wat geluk zelfs de endemische Mangrove Hummingbird. Na de boottocht rijdt u verder naar het noorden en komt u in het Guanacaste gebied. Dit gebied is de droogste streek van Costa Rica, met als natuurlijke vegetatie tropisch droog bos: bladverliezend tijdens het droge seizoen en groen tijdens het natte seizoen. U verblijft in een rustige lodge temidden van uitgestrekte weilanden en stukken tropisch droog bos, vlakbij de monding van de Rio Tempisque. Hier heeft u kans op enkele typerende vogelsoorten zoals Double-striped Thick-knee, Turquoise-browed Motmot, White-throated Magpie-jay, Yellow-naped Parrot en White-fronted Parrot. Veel steltlopers overwinteren in een nabijgelegen zoutwinningsgebied waar ze zich te goed doen aan allerlei ongewervelden. Mogelijke soorten zijn onder andere Least, Spotted, Western en Solitary Sandpiper, Wilson’s en Semipalmated Plover, maar ook soorten als White Ibis, Roseate Spoonbill, Wood Stork en veel reigersoorten zijn hier vaak te zien… Twee overnachtingen in La Ensenada Lodge.

 • Dag 10 - 11

  Arenal vulkaan

 • U verlaat de kust en rijdt door de bergen naar een afgelegen lodge aan de voet (op veilige afstand) van de actieve Arenal vulkaan. De prachtige natuurlijke ligging aan de rand van het regenwoud en de vele kleurrijke vogels die hier voorkomen maken deze plek bijzonder. De mooi onderhouden tuinen en bospaadjes van de lodge leveren steeds weer soorten als Crested Guan, Keel-billed Toucan, Chestnut-mandibled Toucan, Collared Aracari, Crimson-collared Tanager en Emerald Tanager op. Op dag 11 bezoekt u samen met een gespecialiseerde vogelgids de Arenal Hanging Bridges, waar u een wandeling maakt in het “dak” van het regenwoud via grote hangbruggen. In dit gebied zitten verschillende soorten die elders moeilijk te zien zijn, zoals White-fronted Nunbird, Yellow-eared Toucanet en Keel-billed Motmot (halve dag). Twee overnachtingen in de Arenal Observatory Lodge.

 • Dag 12 - 13

  La Selva

 • Vandaag rijdt u naar het La Selva biologisch station, een absolute klassieker voor vogelaars in Costa Rica. U verblijft hier in een eenvoudige kamer aan de rand van het regenwoud en u heeft toegang tot de kilometers aan wandelpaden door primair en secundair regenwoud. De meer open gebieden en de bosrand zijn hier zeer productief en leveren vaak spectaculaire soorten zoals Snowy Cotinga of Great Green Macaw op. In het primaire bos zijn er weer typische bosvogels te zien zoals Great Tinamou, Northern Barred Woodcreeper, Rufous-winged Woodpecker, Pale-billed Woodpecker en Rufous Motmot. Op dag 13 gaat u op pad met een gespecialiseerde vogelgids wat zonder twijfel enkele nieuwe soorten zal opleveren. Twee overnachtingen in het La Selva biological station.

 • Dag 14

  Terugvlucht naar Nederland

 • De laatste nacht brengt u door in een hotel met zwembad vlakbij de vlieghaven. Afhankelijk van de terugvlucht kunt u eventueel nog een excursie naar het nabijgelegen Cinchona doen, Aan de feeders zijn heel wat kolibries te zien. Tenslotte levert u de huurauto in en wordt u naar de luchthaven gebracht.

 • Dag 15

  Aankomst in Amsterdam

 
 

Praktische informatie

Costa Rica - Birding on a budget in Costa Rica
Inclusief

 • Alle overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Ontbijt
 • Volpension bij sommige lodges
 • Alle entreegelden nodig voor de voorziene activiteiten
 • Huurauto Suzuki Jimmy 4 x 4 + basisverzekering
 • Uitgebreid informatiepakket en wegenkaart

Exclusief

 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Alle vermelde excursies en transfers
 • Extra maaltijden, excursies en overige uitgaven van persoonlijke aard
 • (Reis)verzekering
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van €7,50 p.p.
 • Boekingskosten


Praktische informatie

Accommodatie
U verblijft in comfortabele en rustige hotels en lodges die dicht bij de vogelplekken liggen. Alle kamers hebben eigen faciliteiten.

Vervoer ter plaatse
In Costa Rica beschikt u gedurende uw reis over een huurauto. Van ons ontvangt u een gedetailleerde routebeschrijving.

Reisdocumenten
Een paspoort is vereist. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Costa Rica. Een visum is niet nodig voor een bezoek aan Costa Rica.

Medische Indicatie
Vaccinatie tegen Gele koorts is enkel verplicht als u inreist vanuit een land komt waar Gele koorts voorkomt (dit geldt ook als u een overstap maakt van langer dan 12 uur in een land waar Gele koorts voorkomt). Vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A worden aanbevolen. Let op: dit is een algemeen advies dat geen rekenig houdt met uw gezondheidssituatie.

Tijdverschil
In Costa Rica kent men geen zomer-of wintertijd. Tijdens onze zomertijd is het in Costa Rica acht uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Costa Rica zeven uur vroeger.

Temperatuur
Costa Rica heeft een tropisch klimaat en wordt soms “het land van de eeuwige lente” genoemd. De gemiddelde temperatuur bedraagt 21°C in de hooglanden en varieert in de laaglanden tussen 21 en 28°C. Er is een regenseizoen van mei tot en met november en het droge seizoen duurt van december tot en met april. In het regenseizoen zijn de ochtenden echter ook vaak zonnig. De temperatuurverschillen tussen de seizoenen zijn klein en de temperatuur is voornamelijk afhankelijk van  de hoogte. Het regenseizoen duurt van maart tot oktober met de meeste neerslag in april/mei en augustus/september.

Kleding
Het makkelijkste is om luchtige katoenen of linnen kleding mee te nemen. Absoluut noodzakelijk zijn een zonnebril, (zonne)hoed of pet en goede zonnebrandcrème. Ook stevige wandelschoenen en sandalen mogen niet ontbreken.
In de laaglanden is het vaak warm en raden we aan lichte, luchtige (katoenen) kleding te dragen. Als u het regenwoud bezoekt is het handig om zo veel mogelijk van de huid te bedekken om muggenbeten te vermijden; een lange broek, gesloten schoenen en eventueel een hemd met lange mouwen zijn daarom aan te raden.
In de hooglandgebieden die u ook bezoekt kan het vooral `s avonds fris zijn en kan een trui of fleece nuttig zijn. Ongeacht of u reist in het droog seizoen of nat seizoen raden wij u steeds aan regenkleding of een paraplu mee te nemen.
Voor wandelingen zijn comfortabele gesloten wandelschoenen aan te raden. Teva's of slippers zijn steeds handig aan het strand.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Costa Rica: 00506
Vanuit Nederland en België naar Costa Rica: 00 - 506 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Costa Rica naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Costa Rica naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Het mobiel netwerk in Costa Rica is van redelijke kwaliteit. De meeste hotels en lodges zijn uitgerust met (gratis) draadloos internet.

Elektriciteit
In Costa Rica zijn de stopcontacten niet hetzelfde als in Nederland of België. Stopcontacten zijn van het Amerikaanse type, platte pootjes in plaats van ronde pootjes. U heeft een adapter type A of B nodig, of een universele wereldstekker.

Taal
Het Spaans is de officiële taal in Costa Rica.

Geld en geldzaken
De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC). Er zijn briefjes van 1000, 2000, 5000 en 10.000 colones. De actuele koers kunt u nazoeken op internet of bij uw bank opvragen. Euro's worden bijna nergens aanvaard maar US dollars worden wel algemeen aanvaard. Neem kleine coupures US dollars mee, briefjes van 50 of 100 dollar kunnen zelden gewisseld worden.
Bij uw reis is nagenoeg alles inbegrepen en u heeft enkel lokaal geld nodig voor drankjes en eventuele andere persoonlijke uitgaven. In de grote steden kunt u pinnen bij geldautomaten. Ook een creditcard kan handig zijn.

Literatuur
Er zijn diverse algemene reisgidsen te verkrijgen over Costa Rica, alsmede diverse vogelgidsen. Deze vogelgidsen zijn veelal in het Engels, maar goed bruikbaar.

Een goede vogelgids is ondere andere de HELM Field Guide “Birds of Costa Rica”. Onze soortenlijst is op dit boek afgestemd (bij voorkeur second edition).
Voor de determinatie van de zoogdieren kunt u gebruik maken van het boek A Field Guide to the Mammals of Central America and Southeast Mexico van Fiona Reid.

Inklappen
Vanaf € 1.995 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

North Atlantic Odyssey 2016 - Plancius

Van Zeeland naar de Arctis. Van de vroege zomer naar het vro...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2016 - Ortelius

Ook dit jaar staat de North Atlantic Odyssey, vroeger ook be...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2014

Direct aansluitend op de succesvolle North Atlantic Odyssey...

Blog bekijken

Hondius 2023

Elke dag ontvangen we, indien de verbinding dit toelaat, een...

Blog bekijken