counter on tumblr

Bayerischer Wald in de winter

een 8 daagse compleet verzorgde reis naar Tierfreigelände in Beieren

8 dagen vanaf

€ 995

Vertrekdatum

15 januari 2022

Hoogtepunten

 • Prachtige inheemse diersoorten als Wolf, Bruine Beer en Lynx
 • Grote kans op sneeuw voor prachtige winterse opnames
 • Schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe
 • Zeer gevarieerd aanbod voor landschap-, tele- en macrofotografie

Is deze reis iets voor mij?

 • We maken dagelijks excursies vanuit één vaste uitvalsbasis
 • Vervoer per busje, geen vlucht nodig voor deze reis
 • Excursies worden zo ingedeeld dat de timing het beste is voor fotografie
 • Ervaren reisbegeleider die het gebied op zijn duimpje kent
 • Interessante reis voor zowel beginners als meer gevorderde fotografen
 • Kleine groep: min. 4, max. 7 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Pieter de Vries

Reis in het kort

Het Bayerischer Wald is het oudste beboste gebergte van Midden-Europa. Nog voor het ontstaan van de Alpen, vormde zich in het zuidoosten van Duitsland een uniek natuurgebied dat zich in Tsjechië voortzet als Sumava Nationaal Park. Het Bayerischer Wald is ook het oudste Nationaal Park van Duitsland en biedt door verantwoord natuurbeheer een zeer gevarieerde aanbod voor landschap-, tele- en macrofotografie.

Deze 8-daagse fotografiereis kent twee verschillende focussen:

1. Dagelijkse bezoeken aan drie verspreid liggende leefgebieden met verschillende diersoorten, waaronder bedreigde. Deze zogenoemde Tierfreigelände bieden unieke kansen om vanaf diverse observatiepunten dieren in hun natuurlijke, afgeschermde biotopen, – soms zo groot als enkele voetbalvelden -, te fotograferen.

2. Als tweede fotografische hoogtepunt wacht ons de schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe. Dit wordt gevoed door een klein stuwmeer, omsloten door naald- en loofbomen. Als natuurfotograaf kun je je tussen de besneeuwde rotsformaties uitleven op een aantal kleine, maar zeer fotogenieke watervalletjes.

We verblijven in een typisch Beiers hotel in de buurt van Neuschönau, dichtbij de ingang van het park. Comfort en bourgondische gastvrijheid voeren de boventoon.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Reis naar Duitsland

 • Vertrek vanuit een centraal punt in Nederland met een personenbusje naar ons hotel in het Bayerischer Wald, dicht bij de ingang van het park. ’s Avonds volgt de briefing met het programma voor de komende dagen en informeert de reisbegeleider met een fotopresentatie alle deelnemers over de omstandigheden waaronder gefotografeerd gaat worden en hoe tot goede opnamen te komen.

 • Dag 2

  Excursie Bayerischer Wald

 • We staan vroeg op om direct na het traditioneel uitgebreide ontbijtbuffet het park te gaan verkennen. We maken kennis met de enorme buitenverblijven van de Tierfreigelände die onzichtbaar opgaan in de uitgestrekte natuur van het Bayerischer Wald. Deze dag is het begin van veel uitdagende zoektochten naar de mooiste settings voor het fotograferen van dieren en hun omgeving. Het programma wordt dagelijks afgestemd om iedere fotograaf de maximale flexibiliteit te bieden zich te focussen op de gewenste onderwerpen. Deze dag concentreren we ons in principe op de Europese Lynx, Wissent, Oehoe en Wolf. De winter met zijn witte deken bekoort elke natuurfotograaf en de fotomomenten en onderwerpen zijn ontelbaar. We hebben lunchpakketten bij ons, dus een onderbreking van mooie momenten wordt door iedere deelnemer zelf bepaald. Iedereen heeft de keuze om na kennisgeving zelfstandig in het gebied op pad te gaan, of samen met de reisbegeleider het park te verkennen, om zo ook te werken aan het verbeteren van de fototechniek. ’s Avonds genieten we, zoals elke avond van deze reis, van de goede Duitse keuken.

 • Dag 3

  Excursie Bayerischer Wald

 • Na het uitgebreide ontbijtbuffet gaan we weer vroeg op pad. Deze dag wordt het tweede fotografische hoogtepunt: de wandelexcursie door de schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe in een nabij gelegen dorpje. Dit sierlijke beekje wordt gevoed door een klein stuwmeer, omsloten door naald- en loofbomen. Gezien onze reisperiode verwachten we sneeuw en bevroren stukken met prachtige fotokansen. Mocht door zware sneeuwval onverhoeds de uitgebreide toegankelijkheid niet mogelijk zijn (1 tot 1.5 m sneeuw zijn geen uitzondering) dan vervolgen we eerder deze dagtrip naar Scheuereck voor het fotograferen van Edelherten in een fraai afgelegen Tierfreigelände..

 • Dag 4

  Excursie Bayerischer Wald

 • Vandaag gaan we na het uitgebreide ontbijtbuffet weer vroeg naar het ons inmiddels vertrouwde Tierfreigelände. We concentreren ons in principe op Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen, Oeraluil, Ruigpootuil, Dwerguil, Zwarte Ooievaar, Wespendief en Schreeuwarend. Ook deze dag heeft dezelfde mogelijkheden en flexibiliteit als vorige dagen, waardoor we onze fotokansen optimaal kunnen benutten. We kunnen deze dag desgewenst ook gebruiken om nóg mooiere juweeltjes van Europese Lynx, Wolf of Bruine Beer te scoren. In principe staan Wild Zwijn, Eland en als we geluk hebben ook Visotter en Bever op het programma.

 • Dag 5

  Excursie Bayerischer Wald

 • Na het uitgebreide ontbijtbuffet gaan we vroeg op pad en maken een treinreis naar Ludwigsthal. Opnieuw een fotogenieke locatie om Europese Lynxen in de sneeuw, op rotsformaties of omgevallen bomen te fotograferen. Uniek is de 100 meter lange wandelpromenade die over en door het reusachtig grote leefgebied van de Wolven is aangelegd. Met wat geluk hebben we vanaf deze promenade kans op schitterende fotomomenten als de roedel zich verplaatst. Soms zien we wolven op ooghoogte tussen de bomen waar ze paraderen, poseren en soms zelfs indrukwekkend huilen.

 • Dag 6

  Excursie Bayerischer Wald

 • We zijn inmiddels vertrouwd met het wandeltraject door het Bayerischer Wald om aan de hand van verschillende routes, verkorte doorsteekroutes en diverse informatieborden onze optimale route naar fotografische voorkeuren te bepalen. We gebruiken deze slotdagen dan ook om onze favoriete plekken nogmaals te bezoeken. We kunnen deze dag desgewenst ook gebruiken om nóg mooiere juweeltjes van Europese Lynx, Wolf of Bruine Beer te scoren. De natuur en diergedragingen zijn niet iedere dag hetzelfde waardoor onze fotokansen en fotoscores dagelijks variëren. ’s Avonds genieten we, zoals elke avond van deze reis, van de goede Duitse keuken.

 • Dag 7

  Excursie Bayerischer Wald

 • Vandaag gaan we na het uitgebreide ontbijtbuffet weer vroeg naar het ons inmiddels vertrouwde Tierfreigelände. Ook deze dag heeft dezelfde mogelijkheden en flexibiliteit als de vorige dagen, waardoor we de fotokansen optimaal kunnen benutten. Indien de sneeuwval ons niet belemmert, gaan we via een onopvallende wandelroute op zoek naar Wissenten. Ook deze avond genieten we weer van de overvloedige Duitse maaltijden en wisselen we belevenissen en foto’s van de voorbije dagen uit.

 • Dag 8

  Terugreis naar Nederland

 • Na het ontbijt vertrekken we voor de terugreis naar Nederland met als extra bagage onze unieke natuurbelevingen en volle geheugenkaarten als herinneringen aan deze fotografiereis. Einde van de reis.

 
 

Praktische informatie

Duitsland - Bayerischer Wald in de winter
8 dagen | 15 januari 2022 - 22 januari 2022

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vervoer van en naar het Bayerischer Wald
 • Reisbegeleiding door een Nederlandse natuurfotograaf
 • Ale toegangsgelden
 • Treinreis naar Ludwigsthal
 • CO2 compensatie van uw reis

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO €7,50 per persoon
 • Boekingskosten
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 175,-


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
De reisbegeleider belt iedere deelnemer vooraf persoonlijk voor een kennismaking, het afspreken van een mogelijk handigere opstaplocatie in de reisroute en met praktische informatie over mee te nemen foto uitrusting, kleding en schoeisel. Onze reisbegeleider bestuurt een personenbusje. Dit busje staat de volledige reis tot onze beschikking. Om wat extra ruimte te houden in de busjes, bezet Inezia Tours de busjes nooit helemaal. We houden altijd minimaal 1 vrije plek per busje beschikbaar.

Hotel
We verblijven gedurende de gehele reis in hetzelfde hotel, een kleinschalig hotel vlakbij de ingang van het Bayerischer Wald. Van hieruit maken we de verschillende fotoexcursies. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldig paspoort óf een geldige Europese identiteitskaart. Uw rijbewijs wordt niet gezien als geldig reisdocument in Duitsland. Een visum is niet nodig.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor Duitsland

Tijdverschil
In Duitsland is het dezelfde tijd als in Nederland en België.

Temperatuur
Het klimaat is een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat de verschillen tussen zomer en winter goed merkbaar zijn, maar de temperaturen niet extreem. Net als bij ons kan er in december ook neerslag vallen

Kleding
Gezien onze reistijd in december raden we u aan om regendichte en bij voorkeur winddichte en ademende kleding mee te nemen. Ook het gebruik van verschillende laagjes kleding (bijvoorbeeld fleece) is prettig. Hierdoor kunt u uw kleding aanpassen aan de temperatuur. Sommige mensen vinden ook het gebruik van een sjaal, muts en bijvoorbeeld vingerloze handschoenen prettig in deze tijd van het jaar. Goede wandelschoenen zijn een aanrader. Zorg met goede sokken/kousen voor warme voeten in de bergschoenen (met eventueel gamaschen tegen regen of ruige begroeiing).

Uitrusting
Er is geen verplichte uitrusting.
Groothoek-, macro- en matig tot extreem telebereik zijn ideaal.
Zorg voor rainsleeves om de camera en lens te beschermen in geval van regen.
Zorg voor plastic regenhoezen voor de overige uitrusting.
Plastic vuilniszakken zijn handig voor macrowerk op een vieze ondergrond.
Een statief of rijstzak zijn handig.
Zorg voor voldoende geheugenkaarten, opgeladen accu’s en bijbehorende opladers. Opladen kan in de kamer.
Overweeg zeker ook om een verrekijker mee te nemen.
Neem de gebruiksaanwijzingen van de apparatuur mee
Neem een mobiel mee (en oplader). U bent dan voor ons bereikbaar als u die dag kenbaar maakt om zelfstandig op andere locaties te gaan fotograferen.
U kunt tijdens het kennismakings telefoongesprek met de reisbegeleider vragen naar specifiek materiaal om mee te nemen of thuis te laten.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Duitsland: 0049.
Vanuit Nederland en België naar Duitsland: 00 - 49 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Duitsland naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Duitsland naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten.

Elektriciteit
De netspanning en frequentie zijn in Duitsland hetzelfde als in Nederland. U kunt dus al uw elektrische apparaten gebruiken. Ook zijn de stopcontacten gelijksoortig als in Nederland en België. U heeft dus geen verloopstekker of wereldstekker nodig.

Taal
Het Duits is de officiële taal. Veel mensen spreken ook Engels, maar zeker in het voormalige Oost-Duitsland is dit niet overal het geval.

Geld en geldzaken
In Duitsland wordt betaald met de Euro. U kunt op veel plaatsen in Duitsland bij een geldautomaat Euro's pinnen. In sommige zaken is betaling met creditcard (VisaCard en MasterCard) mogelijk, maar dit is zeker niet algemeen gebruikelijk.

Literatuur
Voor de determinatie kunt u gebruik maken van dezelfde gidsen als die u in Nederland en België gebruikt. De ANWB vogelgids van Europa of het boek Vogels van Europa van Lars Jonsson zijn goede en eenvoudig verkrijgbare gidsen.

 

Inklappen
€ 995 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotoreizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al bijna 15 jaar verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel we niet de ambitie hebben om het grootste bedrijf van Nederland of de Benelux te zijn, is Inezia Tours wel de grootste natuurreisorganisatie van de Benelux geworden. Toch heeft u bij ons altijd persoonlijk contact met iemand die u kent. Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden en tegelijk houden we de kosten laag. Onze reizen zijn dan ook zéér scherp geprijsd in vergelijking met andere aanbieders. Vertrouwd én voordelig dus.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Daarmee is het voor ons duidelijk dat onze manier van werken en onze reizen enorm aanspreken.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties of kom kennismaken op één van onze kantoren (in Groningen en Flevoland), op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

IJsberenspecial 2013

De keizer van het Hoge Noorden. Toppredator van de Arctis. M...

Blog bekijken

Polar Bear Special 2015

Ook dit jaar hebben we, na afloop van de North Atlantic Odys...

Blog bekijken

Antarctica 2018

Het bekende blog van Inezia Tours zal, dit jaar alweer voor...

Blog bekijken

Antarctica met VBN - 2017

Antarctica. Het zevende continent. Het laatste continent. He...

Blog bekijken