counter on tumblr

Arctische lente in Spitsbergen

Geniet van het ontluikende voorjaar op deze bijzondere plek

5 dagen vanaf

€ 1.645

Vertrekdatum

1 juni 2023

Hoogtepunten

 • Koningseiders in broedkleed
 • Op ganzeneieren jagende Poolvossen
 • Adembenemende landschappen en uitzichten
 • Fotograferen vanaf het water in de richting van de gletsjer

Is deze reis iets voor mij?

 • Mytische bestemming in ontluikend voorjaar met zachte temperaturen
 • Volle dagen fotograferen: het wordt niet donker hier
 • Zeer geschikt als verlenging na North Atlantic Odyssey
 • Kleine groep: min. 5, max. 7 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Pascal Jonckers

Reis in het kort

De vogels van het hoge noorden zijn in het korte poolvoorjaar erg snel met voortplanten en doen dat ook nog eens allemaal tegelijkertijd. In een korte periode komen alle vogels in hun prachtkleed, zoeken ze een partner en zorgen ze voor hun nageslacht. Dit is precies de periode dat wij op Spitsbergen zullen zijn om al dit moois van dichtbij mee te maken. De fotokansen volgen elkaar in snel tempo op: Koningseiders en IJseenden baltsen er lustig op los, Rosse Franjepoten en Paarse Strandlopers vliegen luidruchtig heen en weer tijdens hun liefdesspel, grote groepen Kleine Alken vliegen onverwacht op als een Poolvos langs komt lopen, Kleine Rietganzen en Brandganzen krijgen het aan de stok met een paartje Kleine Jagers voor de beste broedplek: een stukje ontdooid toendragras. Zwarte Zeekoeten en Kortbekzeekoeten zwemmen in het koude water van het Isfjord met daarboven de eerste Noordse Sterns die aankomen vanuit hun overwinteringsgebied in zuidelijk Afrika.
Tijdens de poolzomer, van begin mei tot begin augustus, is het 24 uur per dag licht op Spitsbergen en we hebben dan ook letterlijk dag en nacht de tijd om foto’s te maken. We verblijven in een rustige accommodatie in het moderne plaatsje Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Een onvergetelijke reis met louter fotografische hoogtepunten!

Deze reis wordt veelal geboekt als verlenging na de expeditiecruise North Atlantic Odyssey, van Vlissingen naar Spitsbergen.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Aankomst in Spitsbergen, Longyearbyen en omgeving Isdammen

 • Vandaag ontschepen we in de ochtend in Longyearbyen na afloop van onze expeditiereis de North Atlantic Odyssey. De North Atlantic Odyssey heeft ons van Vlissingen naar Spitsbergen gebracht. Of, wanneer u niet aan boord bent geweest, dan bent u vermoedelijk gisteren al aangekomen in uw hotel. (eerste nacht voorafgaand aan de reis tegen bijbetaling) Vandaag kunnen we meteen op pad en de omgeving gaan verkennen. Direct in de omgeving van het dorp en onze accommodatie is er al een overvloed aan onderwerpen te fotograferen: de Sneeuwgorzen vliegen al rond de gebouwen, een Poolvos steekt voor de auto over, de Kleine Rietganzen en Brandganzen lopen in de berm naast de auto, een Spitsbergenrendier loopt over het talud op een ontdooid veldje, Paarse Strandlopers baltsen op en langs de weg, Spitsbergen Sneeuwhoenders roepen in de verte, grote groepen Kleine Alken vliegen boven ons naar de rotsen; onmetelijke vergezichten over het Isfjord, een onwaarschijnlijk mooi uitzicht op de prachtige besneeuwde wanden en bergen, sneeuwvormen in smeltwater, de eerste bloemetjes op de schrale bodem en oude ornamenten van een niet meer bestaande mijnindustrie. Ook rijden we vandaag door naar de hondenkennels waar Eiders al in flinke aantallen op het nest zitten en misschien al een Koningseider of een Ivoormeeuw te zien is. Aan de rand van het dorp ligt het ijsmeer, Isdammen. Dit is een hotspot voor Koningseider, IJseend, Rosse Franjepoot, Paarse Strandloper, Roodkeelduiker, Witbuikrotgans, Brandgans, Wintertaling, Brilduiker, Smient, Kleine Rietgans en Bonte Strandloper. Het is ook mogelijk om vanuit Nederland/België aan te sluiten bij deze fotoreis. Vraag ons naar de mogelijkheden.

 • Dag 2

  Glacier boottocht Tempelfjorden

 • In de ochtend brengen we ons eerste bezoek aan de lagune waar we mogelijk de machtige Koningseider gaan zien. Na de lunch gaan we aan boord voor een boottocht naar de machtige Tuna- en Von Post-gletsjer in het hart van de Tempelfjorden. Onderweg passeren we 'Villa Fredheim', het huis van de oude lokale legende Hilmar Nøis. We maken een korte stop bij de prachtige vogelklif Diabas, waar we de duizenden nestelende vogels van dichtbij kunnen bekijken. Aan de noordkant van Sassenfjorden wacht een fantastisch uitzicht op de berg Tempelfjellet. Dit alles terwijl we de gletsjer in de verte steeds dichterbij zien komen.

 • Dag 3

  Fotoexcursie omgeving vliegveld en camping

 • Vandaag gaan we onze omgeving verder verkennen. Op het ontdooiende campingterrein naast het vliegveld zitten al de eerste Kleine Jagers en grote zwermen Kleine Alken vliegen langs richting de steile wanden van het fjord om te gaan broeden. We kunnen weer een lange fotosessie maken met o.a. Kleine Rietgans, Sneeuwgors, Bontbekplevier, Zwarte Zeekoet, Noordse Stormvogel (donkere vorm) en de mooie Poolvosjes.

 • Dag 4

  Fotoexcursie Adventalen

 • We gaan een gehele dag naar de pooltoendra, zo ver en hoog mogelijk het Adventdalen dal in; drinken en proviand gaan mee. Ook deze dag zal zich kenmerken door hoogtepunten zoals het Spitsbergenrendier met prachtig bastgewei, Koningseider, IJseend en Rosse Franjepoot. Ook bezoeken we vandaag de haven en ondernemen we de zoektocht naar Kortbekzeekoeten, Alken, Papegaaiduikers, Zwartbuik rotganzen en vele strandlopers. Aan het einde van het dal gaan we, als de weg al voldoende begaanbaar is, over een onverharde weg de berg op. Eenmaal boven worden we getrakteerd op een aantal fabelachtige 360-graden panorama's over het besneeuwde achterland en het complete Adventdalen. Hier boven op de besneeuwde berg zitten veel Paarse Strandlopers die fraai aan het baltsen zijn en Spitsbergen Sneeuwhoenders die totaal niet schuw zijn en nog helemaal wit.

 • Dag 5

  Terugvlucht naar Nederland/België

 • Afhankelijk van het tijdstip van onze terugvlucht gaan we naar het vliegveld voor de vlucht terug naar huis. Einde van de reis.

 
 

Praktische informatie

Svalbard en Jan Mayen - Arctische lente in Spitsbergen
5 dagen | 1 juni 2023 - 5 juni 2023

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Ontbijt
 • Vervoer ter plaatse
 • Gletsjer boottocht Tempelfjorden
 • Alle toegangsgelden
 • Reisbegeleiding door een Nederlandstalige natuurfotograaf
 • CO2 compensatie van uw reis

Exclusief

 • Vliegticket
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Lunch, diner en uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 7,50 per boeking
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 195,-


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
Onze reisbegeleider bestuurt een personenbusje. Deze busjes staan de volledige reis tot onze beschikking.

Hotel
We verblijven op Spitsbergen in een sfeervol Guesthouse aan de rand van het dorp. Alle kamers hebben gedeelde voorzieningen, één badkamer per 4 kamers. Het is ook mogelijk om tijdens de reis in een nabij gelegen hotel te verblijven met eigen voorzieningen (tegen bijbetaling).

Reisdocumenten
Omdat Spitsbergen niet tot Schengen behoort, raden we u aan om te reizen met een geldig paspoort. Een visum is niet nodig.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor Spitsbergen.

Tijdverschil
In Spitsbergen is het dezelfde tijd als in Nederland en België.

Temperatuur
In juni is het voorjaar begonnen en zijn de temperaturen zacht, meestal net boven het vriespunt. Neerslag is er zelden.

Kleding
We raden u aan om regendichte en bij voorkeur winddichte kleding mee te nemen. Ook het gebruik van verschillende laagjes kleding (bijvoorbeeld fleece) is prettig. Hierdoor kunt u uw kleding aanpassen aan de temperatuur. Goede handschoenen, muts en waterdichte wandelschoenen zijn onmisbaar. Extra kleding voor de zodiacexcursie wordt verzorgd, dit hoeft u niet zelf mee te nemen.

Uitrusting
Groothoeklens (16-35 en/of 24-70) of korte telelens (70-200) zijn ideaal voor landschapsfotografie, voor wildlife is een iets langere tele (100-400) geschikt.
Camera, met voldoende geheugenkaartjes en zeker extra batterijen (door de koud lopen deze sneller leeg). Een goede fototas om uw materiaal (waterdicht) in op te bergen/beschermen tijdens de lokale trips.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Noorwegen: 0049.
Vanuit Nederland en België naar Noorwegen: 00 - 49 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Noorwegen naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Noorwegen naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten.

Elektriciteit
De netspanning en frequentie zijn in Spitsbergen hetzelfde als in Nederland. U kunt dus al uw elektrische apparaten gebruiken. Ook zijn de stopcontacten gelijksoortig als in Nederland en België. U heeft dus geen verloopstekker of wereldstekker nodig.

Taal
Het Noors is de officiële taal. Veel mensen spreken ook Engels.

Geld en geldzaken
In Spitsbergen wordt betaald met de Noorse Kroon (NOK). Het is mogelijk met uw bankpas geld te pinnen of te betalen. Ook kunt u op veel plaatsen betalen met uw creditcard.

Literatuur
Voor de determinatie van vogels kunt u gebruik maken van dezelfde gidsen als die u in Nederland en België gebruikt. De ANWB vogelgids van Europa of het boek Vogels van Europa van Lars Jonsson zijn goede en eenvoudig verkrijgbare gidsen.
Een mooie algemene gids is A Complete Guide to Arctic Wildlife van Richard Sale.
Voor de flora kunt u gebruiken maken van het boek Flowers of Svalbard van Olaf Ronning.
Voor de zeezoogdieren raden wij het boek Whales,Dolphins and Seals : A Field Guide to the Marine Mammals of the World van Hadoram Shirihai aan.

Inklappen
Vanaf € 1.645 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Polar Bear Special 2015

Ook dit jaar hebben we, na afloop van de North Atlantic Odys...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2016 - Plancius

Van Zeeland naar de Arctis. Van de vroege zomer naar het vro...

Blog bekijken

Atlantic vs. Pacific 2011

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillen...

Blog bekijken

IJsland - Vlissingen 2018

Een nieuwe reis. Van IJsland per boot terug naar Vlissingen....

Blog bekijken