counter on tumblr

Amazone en Andes van Ecuador

Ecuador op zijn best. Beide zijden van de Andes en de Amazone

Hoogtepunten

 • Verblijf in het hart van het Amazone regenwoud
 • Kolibries, zeer veel (ruim 40 soorten) en zeer bijzondere soorten
 • Bezoek aan het beroemde Antpitta-reservaat van Angel Paz in Mindo
 • Veel verschillende habitats dicht bij elkaar

Is deze reis iets voor mij?

 • U bepaalt zelf uw reisgezelschap, vertrekdatum, reisduur en route
 • Veel eigen vrijheid, maar de rust van een uitgestippelde route en lokale gids
 • Rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur
 • Extensie naar de Galapagos mogelijk

Reisverslagen en reviews

Reis in het kort

Met meer dan 1600 vogelsoorten in een land half zo groot als Frankrijk, makkelijk bereikbare vogelplekken en een prachtige natuur, is Ecuador één van de meest geliefde bestemmingen voor vogelaars in Zuid-Amerika.

De reis begint in de hoofdstad Quito waar u uw chauffeur en privé-gids ontmoet. Zij brengen u eerst naar de westelijke hellingen van de Andes. U verblijft hier in twee verschillende lodges in het Mindo gebied, elk met hun eigen specialiteiten. Eén van de hoogtepunten is de 15 soorten kolibries die u bij de feeders op de veranda kunt zien.

U vervolgt uw reis naar de oostkant van de Andes. Niet meer dan een paar uur rijden van het Mindo gebied, maar toch een volledig andere habitat. Hier hebben we voor drie verschillende lodges gekozen, om een zo compleet mogelijk beeld te geven van dit gebied in Ecuador. Hoogtepunt van deze reis is waarschijnlijk een bezoek aan de nieuwe Wildsumaco Lodge die gesponsord wordt door Inezia Tours.

De reis wordt afgesloten in het Amazonegebied. Vanuit Coca vertrekt u per boot naar één van de Amazonelodges. Gelegen in het laagland en midden in de jungle, zorgt uw verblijf hier voor de perfecte combinatie met het vogelen in de Andes.

Elk van de gebieden heeft zijn eigen soorten, en door het combineren van maar liefst vijf verschillende gebieden op deze reis, kunt u er zeker van zijn dat u met een indrukwekkende soortenlijst naar huis reist.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Aankomst in Quito. Transfer naar uw hotel

 • Aankomst in Quito. Op de luchthaven wordt u opgewacht door uw chauffeur en prive-gids die u in ongeveer anderhalf uur naar de Tandayapa lodge brengt. Op de veranda van de lodge kunt u op uw gemak bijkomen van de vlucht, genietend van de tientallen kolibries die op de feeders bij de veranda afkomen. De lodge staat bekend om de vele kolibries, u kunt er op een gemiddelde dag ongeveer 15 soorten verwachten en op een goede dag zelfs meer dan 20 soorten. Soms zijn er meer dan honderd kolibries tegelijk aanwezig bij de feeders! 3 overnachtingen in de Tandayapa Lodge.

 • Dag 2 - 3

  Tandayapa valley

 • De Tandayapa lodge is gebouwd in 1999 toen de eigenaar besloot om in het westelijke gedeelte van de Andes in Ecuador een vogelaarslodge te bouwen. Een groot gedeelte van het bos was verwoest, maar sinds de opening heeft de lodge meer dan 30.000 hectare bos geplant, resulterend in een fantastisch gebied om te vogelen. U overlegt met uw gids waar u deze dagen het beste naar toe kunt om te vogelen, vaak gaat u nog voor het ontbijt naar de schuilhut, een paar honderd meter lopen vanaf de ontbijttafel. U loopt hier in het donker naar toe, zodat u het aanbreken van de dag midden in het bos kunt meemaken. De schuilhut staat midden in de jungle en beschikt over ramen die van de vloer tot het plafond lopen, zodat u een prima zicht heeft op vogels als Tyrannine Woodcreeper die hier vanaf het eerste licht op insecten komen jagen die ’s nachts op de lampen zijn afgekomen. In de loop van de ochtend gaat u met uw gids vogelen op de trails rond de lodge. U gaat op zoek naar soorten als Scaled Antpitta, Crested Quetzal, Cock of the Rock en Sickle-winged Guan. Er zijn verschillende trails die allemaal hun eigen vogelsoorten lijken te hebben. U luncht weer in de Tandayapa lodge, maar tijdens het eten hoeft u niet te stoppen met vogelen: door een van de vele ramen hebt u een fantastisch uitzicht op het bos en ziet u verschillende soorten vogels. ’s Middags heeft u de keuze: u kunt rustig genieten op de veranda, zoekend naar overvliegende roofvogels (Black-and-chestnut Eagle wordt hier regelmatig gezien). Als u op de veranda blijft, geniet u ook van de vele kolibries die af en aan vliegen bij de feeders. Een andere optie is om een van de trails te verkennen en te zoeken naar vogels die uw pad kruisen. Met wat geluk treft u een feeding flock waarin tot wel 40 verschillende soorten kunnen zitten! Aan het begin van de avond volgt het diner in de lodge als afsluiting van een fantastische vogeldag.

 • Dag 4

  Mindo

 • Een korte rit brengt u naar Paz de las Aves. De eigenaar van het gebied, Angel Paz, was een aantal jaar geleden bezig met het aanleggen van een trail naar het weidegebied van zijn koeien, toen hij merkte dat verschillende antpitta’s hem tijdens zijn werk volgden en de wormen kwamen eten die door het graven uit de grond tevoorschijn kwamen. Sindsdien zijn verschillende soorten antpitta’s zo aan hem gewend geraakt dat hij ze lokt door ze bij hun naam te roepen, een unieke kans om verschillende soorten antpittas van zeer dichtbij te zien. In het bos is daarnaast ook een baltsplek van Cock-of-the-Rock en een voederplek waar toekans en tanagers op het aanwezige fruit afkomen; alle ingrediënten voor een prachtige dag vogelen zijn dus ruimschoots aanwezig! In de loop van de middag rijdt u door naar uw lodge in Mindo. 2 overnachtingen in de Septimo Paraiso Lodge.

 • Dag 5

  Mindo

 • Na het onbijt gaat u met uw gids op pad over de trails bij de lodge op zoek naar soorten als Narino Tapaculo, Choco Toucan, Scaled Antpitta en Club-winged Manakin. Na de lunch gaat u naar de bossen rond Mindo, een klein dorpje in de Rio Mindo vallei. Mindo is een van de bekendste vogelplekken van Ecuador en heeft een indrukwekkende lijst van meer dan 360 soorten vogels, meer dan enige andere plek in de westelijke Andes van Ecuador. Hier zoekt u naar soorten als Toucan Barbet, Broad-billed Motmot, Golden-headed Quetzal, Pale-mandibled Aracari en Velvet-purple Coronet. ’s Avonds gaat u met uw gids op pad op zoek naar de vele nachtvogels van het gebied.

 • Dag 6

  Papallacta Pass

 • In ongeveer 4 uur rijdt u naar de Papallacta pas, de waterscheiding tussen de Pacifische en Atlantische Oceaan. Hier stopt u om te zoeken naar vogels van het hooggebergte zoals Ecuadorian Hillstar, Tawny Antpitta en Red-rumped Bush-Tyrant. Aan de oostkant van de pas, op een hoogte van 2700 meter, ligt de Guango lodge. Doordat de lodge zo hoog ligt, vindt u hier vogels die u verder tijdens deze reis niet zult tegenkomen, zoals Andean Guan, Gray-breasted Mountain-Toucan en Black-eared Hemispingus. Ook hier gaat u weer veel kolibries zien. Mogelijke nieuwe soorten zijn Mountain Velvetbreast, Tourmaline Sunangel, Gorgeted Woodstar en de ongelofelijke Sword-billed Hummingbird. Geen enkele vogel ter wereld heeft zo een lange snavel in verhouding tot het lichaam. U zult verbaasd staan van de moeite die de vogel heeft om zijn snavel in de feeder te stoppen, en de precisie waarmee dit gebeurt. Overnachting in de Guango lodge

 • Dag 7

  Guango lodge

 • Na het ontbijt verlaat u de Guango lodge, op weg naar San Isidro. U volgt de weg die kronkelend naar beneden loopt en onderweg stopt u meermalen om te vogelen. Onderweg geniet u van het prachtige landschap: enorme groene bossen, prachtige berghellingen en watervallen in alle vormen en maten. In snelstromende beken zoekt u naar de spectaculaire Torrent Duck, meestal zwemmend tegen de stroom in, maar soms ook zittend op een van de rotsblokken. Andere soorten die in deze beken voorkomen, zijn onder andere Torrent Tyrannulet, altijd heen en weer vliegend op zoek naar vliegen, en de White-capped Dipper, de waterspreeuw van Ecuador. In de loop van de middag komt u aan in San Isidro. Door de ligging (aanzienlijk lager dan de Guango lodge) zijn de vogels hier totaal verschillend. Bronzy Inca, Chestnut-breasted Coronet en Long-tailed Sylph zijn slechts enkele van de kolibries die u hier relatief eenvoudig kunt zien. Ondanks dat het moeilijk is om op voorhand aan te geven hoeveel soorten u tijdens deze reis ziet, kunnen wij uit eigen ervaring wel aangeven dat onder normale omstandigheden het zien van meer dan 50 verschillende soorten kolibries zeker tot de mogelijkheden behoort!

 • Dag 8

  San Isidro

 • De Cabanas San Isidro liggen in een prachtige vallei met rondom groen, zo ver u kunt zien. Vandaag vogelt u op de trails van de lodge en vanaf de weg boven de lodge. Enkele van de soorten die u kunt zien: Rufous-crowned Tody-Flycatcher, White-capped Parrot, Sickle-winged Guan, Crested en Golden-headed Quetzals, Masked Trogon, Highland Motmot, Black-billed Mountain-Toucan, Streak-capped, Striped en Flammulated Treehunters, Black-chested Fruiteater, en Golden-collared Honeycreeper. De omgeving van de lodge is een van de beste plekken om de enige beer van Zuid-Amerika, de Spectacled Bear, te zien. Met enige regelmaat zijn er waarnemingen van dit extreem schuwe dier in de buurt van de lodge. ’s Avonds na het diner (de lodge staat niet alleen bekend om de vele vogels, maar ook om de uitstekende keuken) kunt u op zoek gaan naar de San Isidro Owl. Deze uilen houden het midden tussen Black-and-white Owls en Black-banded Owls, en zijn lang aangezien voor een nieuwe soort! Tegenwoordig denkt men dat het gaat om een ondersoort van de Black-and-white Owl, maar duidelijk is wel dat het om bijzondere vogels gaat. Tijdens uw verblijf heeft u een zeer goede kans op het zien van deze uilen, die over het algemeen niet erg schuw zijn. Andere nachtvogels die u hier kunt zien zijn onder andere: Rufous-bellied Nighthawk, Rufous-banded en Mottled Owl en Swallow-tailed Nightjar. Ook Andean Potoo wordt hier soms gezien. De vogel is hier weliswaar zeldzaam, maar soms weten de gidsen een rustplaats van de vogel te vinden.

 • Dag 9

  Guacamayos Ridge en Wildsumaco

 • Op weg naar de volgende lodge stopt u bij de Guacamayos Ridge waar u zoekt naar soorten als White-bellied Antpitta, White-rimmed Brush-Finch, Blackish, Ash-colored en Equatorial Rufous-vented Tapaculo, Whitecapped Tanager, Rufous-breasted Chat-Tyrant, Rufous-crowned Tody-Tyrant, Capped Conebill, Lacrimose Mountain-Tanager, Chestnut-bellied Thrush en Rufous-breasted Flycatcher. Vervolgens rijdt u in ongeveer drie uur naar de Wildsumaco Lodge, een schitterende nieuwe lodge met uitzich op de Rio Pucuno Vallei. Drie overnachtingen in de Wildsumaco Lodge.

 • Dag 10 - 11

  De Wildsumaco Lodge

 • De Wildsumaco Lodge is een initiatief van twee Amerikaanse en een Zweedse vogelaar en wordt vanaf het eerste moment actief gesteund door Inezia Tours. De trails van de Wildsumaco Lodge behoren tot de beste van Zuid Amerika. Goed aangelegd, regelmatig onderhouden en vrijwel dagelijks gecontroleerd door mensen van de lodge. Als u over meerdere trails loopt, komt u in verschillende habitats en heeft u kans op het zien van soorten als Gray-tailed Piha, Blue-rumped Manakin, Chestnut-crowned Gnateater, Short-tailed Antthrush, Gray-throated Leaftosser en de zeer zeldzame Yellow-throated Spadebill. Ook bedreigde soorten als Military Macaw of de zeldzame Spot-winged Parrotlet vliegen soms langs. De verschillende hummingbird feeders bij de lodge zijn een goede plek voor het zien van zo’n twintig soorten kolibries, waaronder zeldzame soorten als Gould’s Jewelfront, Napo Sabrewing en Ecuadorian Piedtail. Bij de de grote Heliconia’s bij de ingang van de lodge fourageert soms White-tipped Sicklebill, een kolibrie met een bizarre, kromme snavel. Na het diner kunt u met uw gids op zoek naar nachtvogels als Great Potoo (waar soms ook overdag rustplekken van bekend zijn!), Band-bellied Owl, Rufescent Schreech-Owl en Foothill Pygmy-Owl.

 • Dag 12

  Amazonegebied

 • Uw volgende reisdoel is het Amazonegebied van Ecuador. U rijdt naar het jungleplaatsje Coca waar u afscheid neemt van uw gids. Per boot vaart u over de prachtige Rio Napo naar de La Selva Jungle Lodge*. De La Selva Jungle lodge ligt direct aan het Garzacocha meer en heeft 18 comfortabele bungalows met prive-faciliteiten. Vier nachten in La Selva Jungle Lodge.

 • Dag 13 - 15

  Amazonegebied

 • Verblijf in La Selva Jungle Lodge. La Selva heeft een van de grootste soortenlijsten ter wereld (ruim 500 soorten) en heeft lokale vogelgidsen in dienst. Deze lokale gidsen spreken beperkt engels, maar kennen alle vogelnamen en (belangrijker nog) weten exact waar de vogels zitten. Tijdens uw verblijf “deelt” u de gids met andere bezoekers van de lodge. Het is ook mogelijk om een prive-gids te verzorgen, hiervoor geldt een toeslag. Afhankelijk van de mogelijkheden kan een dag in La Selva Jungle Lodge er als volgt uitzien: bij zonsopgang staat u op voor het ontbijt. Daarna gaat u met de gids een van de trails op. De lodge beschikt over een uitgebreid trailstelsel, varierend van eenvoudig tot trails die een hele dag in beslag kunnen nemen, zeker als u de trail al vogelend verkend. Een must op minstens een van de ochtenden is een bezoek aan de clay-lick aan de overkant van de Napo rivier. Hier kunt u van dichtbij honderden papegaaien zien die hier elke dag naar toe trekken. Rond het middaguur bent u terug in de lodge en is er tijd voor de lunch. Na de lunch (en eventueel de siesta) gaat u wederom op pad met uw gids. Dat kan een trail zijn, maar ook een tocht over een nabij gelegen meer per kano op zoek naar de Zigzag Heron, die hier relatief eenvoudig te zien is. Dichtbij de lodge is de canopy tower, ruim 40 meter hoog, waar u een goed zicht heeft op soorten die hoog in het bladerdak leven. Afhankelijk van de excursie bent u vroeg in de avond weer terug en volgt het diner met aansluitend eventueel de mogelijkheid om te zoeken naar de nachtvogels van La Selva.

 • Dag 16

  Van de Amazone via Coca naar Quito

 • Na het ontbijt keert u per boot terug naar Coca en vliegt u terug naar Quito, waar u een transfer naar uw hotel krijgt. Overnachting in Quito.

 • Dag 17

  Terugvlucht naar Nederland

 • In de loop van de dag wordt u naar de luchthaven van Quito gebracht voor de terugvlucht naar Nederland of Belgie. * U kunt er ook voor kiezen om dieper het Amazonegebied in te gaan naar de Yuturi lodge. De prijs voor een verblijf in deze lodge zal lager uitvallen dan de prijs voor een verblijf in La Selva. Vraagt u ons naar de mogelijkheden.

 
 

Praktische informatie

Ecuador - Amazone en Andes van Ecuador
Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden vanaf ontbijt dag 2
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Lokale privégids (tevens chauffeur) gedurende uw reis
 • Alle toegangsgelden (muv toegangsgeld Parrot Lick in de Amazone)

Exclusief

 • Internationale vlucht en luchthavenbelasting
 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO €7,50 p.p.
 • Boekingskosten


Praktische informatie

Accommodatie
U verblijft in prachtige lodges die dicht bij de vogelplekken liggen en zelf ook een uitbundig vogelleven kennen. Alle kamers hebben eigen faciliteiten.

Vervoer ter plaatse
In Ecuador beschikt u gedurende uw reis over een privé gids met auto die met u samen de reis maakt. We kunnen zowel een Engels sprekende als een Spaans sprekende gids voor u verzorgen.

Reisdocumenten
Een paspoort is vereist. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Ecuador. Een visum is niet nodig voor een bezoek (korter dan 90 dagen) aan Ecuador.

Medische Indicatie
Vaccinatie tegen Gele koorts is enkel verplicht als u inreist vanuit een land komt waar Gele koorts voorkomt (dit geldt ook als u een overstap maakt van langer dan 12 uur in een land waar Gele koorts voorkomt). Vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A worden aanbevolen. Let op: dit is een algemeen advies dat geen rekenig houdt met uw gezondheidssituatie.

Tijdverschil
In Ecuador kent men geen zomer-of wintertijd. Tijdens onze zomertijd is het in Ecuador zeven uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Ecuador zes uur vroeger.

Temperatuur
Ecuador is een prachtig en uniek land. Door onder meer de hoogteverschillen kent het land diverse klimaatzones en zult u tijdens uw reis in bijvoorbeeld Quito, de Andes en het Amazone gebied een ander klimaat gaan meemaken. U zult tijdens uw reis regen hebben, maar ook zonneschijn. De temperaturen zijn over het algemeen niet extreem en naar verwachting tussen de 10 en 25 graden. In de hooglanden (onder meer Papallacta Pass, Guango en Yanacocha) is het wel fris en heeft u warme kleding nodig: warme en bij voorkeur regendichte jas, handschoenen, muts etc. Het is in deze hooglanden niet altijd extreem koud, maar het kan wel echt heel fris zijn. Ook staan deze gebieden bekend om hun onvoorspelbare weer en snelle weersomslag.

Kleding
Vergeet u geen insectenwerend middel voor uw reis. Ook een zonnehoed, zonnebril en zonnebrand en zwemspullen mogen niet ontbreken, aangevuld met een regenponcho of regenjas.
Lichtgewicht kleding die snel droogt is ideaal voor uw reis. Denkt u ook aan shirts met lange mouwen om het risico op muggensteken te verminderen.
Goede wandelschoenen of wandellaarzen zijn een aanrader. Voor de gelegenheden na het vogelen kunt u ook comfortabele schoenen, crocs of sandalen meenemen.
Om uw waardevolle spullen als camera's, telefoons en medicijnen droog te houden kunt u ziploc tasjes meenemen. Ook een waterproof rugzak kan handig zijn voor uw apparatuur. Vergeet u ook geen zaklamp/hoofdlamp en reservebatterijen.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Ecuador: 00593
Vanuit Nederland en België naar Ecuador: 00 - 593 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Ecuador naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Ecuador naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal in de grote steden mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten. In de afgelegen lodges is soms alleen bij nood een satelliet telefoon te gebruiken.

Elektriciteit
In Ecuador zijn de stopcontacten niet hetzelfde als in Nederland of België. Stopcontacten zijn van het Amerikaanse type, platte pootjes in plaats van ronde pootjes, soms met aardingspin in midden. U heeft een adapter of een universele wereldstekker nodig.

Taal
Het Spaans is de officiële taal. Op toeristische plaatsen wordt er vaak ook Engels gesproken.

Geld en geldzaken
In Ecuador wordt betaald met Amerikaanse dollars. U kunt op veel plaatsen bij een geldautomaat geld opnemen. Als u Amerikaanse dollars meeneemt, neem dan bij voorkeur kleine coupures dollars mee, briefjes van 50 of 100 dollar kunnen niet altijd gewisseld worden.
Bij uw reis is nagenoeg alles inbegrepen en u heeft enkel lokaal geld nodig voor drankjes en eventuele andere persoonlijke uitgaven. In de grote steden kunt u pinnen bij geldautomaten. Ook een creditcard kan handig zijn. MasterCard wordt algemeen aanvaard in Ecuador. VISA is minder gebruikelijk in Ecuador.

Literatuur
Voor de determinatie van vogels kunt u gebruik maken van de HELM Field Guide “Birds of Ecuador”.

Inklappen
Vanaf € 4.495 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotoreizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al bijna 15 jaar verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel we niet de ambitie hebben om het grootste bedrijf van Nederland of de Benelux te zijn, is Inezia Tours wel de grootste natuurreisorganisatie van de Benelux geworden. Toch heeft u bij ons altijd persoonlijk contact met iemand die u kent. Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden en tegelijk houden we de kosten laag. Onze reizen zijn dan ook zéér scherp geprijsd in vergelijking met andere aanbieders. Vertrouwd én voordelig dus.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Daarmee is het voor ons duidelijk dat onze manier van werken en onze reizen enorm aanspreken.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Atlantic Odyssey 2012

Ook in 2012 houden onze gidsen weer regelmatig een informati...

Blog bekijken

The Russian Far East 2012

Een nieuwe reis, een nieuw blog. Voor het eerst stuurt Inezi...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2019

The Polar Bear Special. In Nederland noemen wij dat gewoon d...

Blog bekijken

Atlantic Odyssey 2013

Net als in voorgaande jaren houden we ook dit jaar weer een...

Blog bekijken