Zuid Australië met Orange-bellied Parrot

Zuid Australië en Tasmanië (met Orange-bellied Parrot)

Australië heeft meer endemische vogelsoorten en families dan enig ander land. Dit immense land heeft tropische regenwouden en savannes in het noorden, enkele van de heetste en droogste woestijnen op aarde in het midden, tot gematigde bossen langs de zuidelijke, westelijke en oostelijke kusten. Voeg hier een paar bergen, rivieren en wetlands aan toe en het wordt duidelijk dat vogelaars die Australië willen bezoeken zich zullen moeten richten op een bepaald deel van het land in plaats van te proberen het hele land in één keer te bezoeken. Er is uitstekend te vogelen en de reisomstandigheden zijn over het algemeen goed, dus er staat bezoekers een onvergetelijke ervaring te wachten.

Deze nieuwe tour is speciaal ontworpen met de vele specialiteiten van het zuidelijke kustgebied van Australië en de Zuid-Australische Outback als middelpunt. U begint in Adelaide waarvandaan het minder dan een dag rijden is naar het binnenland, waar zanderige en rotsachtige woestijnen worden doorkruist door (meestal droge) stroombeddingen. De Strzelecki Track voert door dit afgelegen gebied, waar u zoekt naar Thick-billed Grasswren en de zeer zeldzame Chestnut-breasted Whiteface. Vervolgens reist u door de Flinders Ranges, waar ruige rotspartijen indrukwekkend uit de open vlaktes oprijzen. Langs diepe ravijnen en waterlopen groeien hoge Red Gum bomen met hun rijke vogelleven. Hier zoekt u op heuvels bedekt met spinifex-gras naar de onlangs afgesplitste Short-tailed Grasswren. Zuidelijker komt u in uitgestrekte gebieden die bedekt zijn door het half-hoge, dichte ‘Mallee’ eucalyptus bos, waar het prachtige Gluepot reserve van Birds Australia ligt. Hier zoekt u soorten als Malleefowl, Striated Grasswren, de bedreigde Black-eared Miner, Southern Scrub-Robin, Striped Honeyeater en de zeer zeldzame Red-lored Whistler. In soortgelijke habitats zoekt u naar de schuwe Mallee Emu-wren.

Australië’s grootste rivier, de Murray, biedt soorten als Freckled Duck, Yellow Rosella en Regent Parrot.

U verlaat Zuid-Australië en in de weidse open graslanden in het noorden van Victoria zoekt u naar de endemische en zeer zeldzame Plains-Wanderer tijdens een ‘spotlighting-tour’. In de nabijgelegen droge eucalyptus bossen komen Grey-crowned Babbler en Speckled Warbler voor. Via de spectaculaire Great Ocean Road rijdt u richting Melbourne. Onderweg ziet u, met een beetje geluk, Rufous Bristlebird, Gang-gang Cockatoo en Koala. Bij Melbourne bezoekt u de uitgestrekte, natte bossen in de Dandenong heuvels, waar Superb Lyrebird en de vele andere bosvogels uw doel zijn.

De optionele verlenging brengt u van Melbourne naar Tasmanië. Hier vogelt u in de eeuwenoude bergbossen op Bruny Island voor endemen zoals Green Rosella, Strong-billed Honeyeater, Forty-spotted Pardalote en Black Currawong. De route is zo opgezet dat het mogelijk is om alle Tasmaanse endemen te zien. ’s Avonds zoekt u naar Little Pinguins die dan aan wal komen. In het juiste seizoen (oktober – januari) rondt u de tour af met een vlucht over schijnbaar eindeloze wildernis om naar één van ’s werelds zeldzaamste vogels, de Orange-bellied Parrot, te zoeken.

Deze route biedt de perfecte balans tussen het maximaliseren van het aantal soorten (naar verwachting rond de 280(!) soorten, inclusief Tasmanië) en het aantal dagen dat u onderweg bent.

Zoals alle reizen van Inezia Tours is ook deze routebeschrijving slechts een suggestie en is het mogelijk van dit voorbeeld af te wijken als u bijvoorbeeld korter of langer in dit deel van Australië wilt reizen.Dag 1
U begint de reis in Adelaide, de hoofdstad van Zuid-Australië. Hier wordt u opgehaald door uw gids en samen vertrekt u richting het noorden. Nog in de stad heeft u goede kans op Musk Lorikeet en de adelaideae ondersoort van Crimson Rosella (vaak beschouwd als een volle soort: Adelaide Rosella). Aan de rand van Adelaide zijn enkele uitstekende wetlands, waar afhankelijk van het seizoen Australian Spotted Crake, Baillon’s Crake, Black-tailed Native-hen en vele andere watervogels te vinden zijn, waaronder beide Australische lepelaars: Yellow-billed en Royal. Vandaag reist u zo’n 300 km naar de rand van de ‘Outback’. Onderweg stopt u langs de kust bij een waddengebied om groepen trekkende steltlopers te bekijken en naar de Banded Stilt te zoeken, Australië’s antwoord op de flamingo. Zeekraalvlaktes langs de kust zijn het leefgebied voor de zeldzame rosinae ondersoort van Slender-billed Thornbill, en hier maakt u ook kans op de rosina ondersoort van White-browed Scrubwren. Neophema parrots zijn een andere doelgroep langs de kust, met Elegant en Blue-winged Parrot en met enig geluk, Rock Parrot. In de heuvels niet ver landinwaarts heeft u nog een kans op Adelaide Rosella terwijl u zoekt naar de Grey-fronted Honeyeater en de bedreigde pedleri ondersoort van Chestnut-rumped Heathwren. In Port Augusta bezoekt u de uitstekende Arid Lands Botanische Tuinen waar bloeiende Melaleucas en andere inheemse struiken tal van vogels aantrekken, inclusief White-winged Fairy-Wren, Chirruping Wedgebill, Rufous Fieldwren, Redthroat en een verscheidenheid aan Honeyeaters, waaronder de nomadische Pied en White-fronted Honeyeaters. Een nabijgelegen kustmeer heeft meestal Banded Stilt, terwijl in de stadsparken vaak Purple-crowned Lorikeet foerageert.

Overnachting in Port Augusta.

Dag 2
U staat vroeg op voor de reis naar de Outback. Langs de westelijke flanken van de Flinders Ranges zoekt u naar Emu, Wedge-tailed Eagle en Little Eagle. Halverwege de ochtend arriveert u bij Mt Lyndhurst, aan de rand van de Strzelecki woestijn. Soorten waar u hier naar gaat zoeken zijn o.a. Chestnut-breasted Whiteface, een Zuid-Australische endeem, evenals Thick-billed Grasswren, Cinnamon Quail-thrush, Chirruping Wedgebill en Rufous Fieldwren. Dit is één van de meest afgelegen wildernissen in Australië, waar zanderige en rotsachtige woestijnen worden doorkruist door meestal droge rivierbeddingen. Delen van het landschap doen denken aan Mars met de schijnbaar eindeloze winderige, stenige ‘gibber’ vlaktes (gibber = stenen gepolijst door wind, het enige dat nog over is van oude bergketens). De Gibber Chat komt hier voor, evenals andere soorten zoals Budgerigar (Grasparkiet), Crimson en Orange Chat, Pied Honeyeater, White-winged Fairy-Wren, Little Crow en Zebra Finch. Later op de dag zoekt u in het laatste licht naar Inland Dotterel. Tijdens het zoeken komt u waarschijnlijk ook Thick-billed Grasswren, Cinnamon Quail-thrush, Chirruping Wedgebill en Rufous Fieldwren tegen.

Overnachting in Lyndhurst in een typische outback pub.

Dag 3
Een vroeg begin met vogelen rondom Lyndhurst om zo nodig nog een kans te hebben op soorten die u gisteren gemist heeft. Later in de ochtend gaat u naar het zuiden en rijdt u de Flinders Ranges binnen, een indrukwekkende serie steile heuvels en hoge rotsformaties aan de rand van de Australische Outback. U reist langs rivierbeddingen en door nauwe kloven die diep in geologische lagen van 800 miljoen jaar oud snijden. Hier zoekt u naar Elegant Parrot en Grey-fronted Honeyeater. U bezoekt de site van de fossiele Ediacaran fauna, die hier aan het begin van het Cambrian leefde. Hier komt u ook de bedreigde Yellow-footed Rock-wallaby tegen. Later in de middag gaat u naar heuvels bedekt met spinifex-gras om te zoeken naar de schuwe Short-tailed Grasswren, een recente split van de Striated Grasswren en één van de endemen van Zuid Australië. U eindigt de dag met een zoektocht naar Inland Thornbill aan de rand van het krater-vormige amfitheater van Wilpena Pound.

Overnachting in Hawker.

Dag 4
Vroege ochtenden in het binnenland kunnen behoorlijk koud zijn. Om te beginnen zoekt u bij nabijgelegen rotsformaties naar Southern Scrubrobin, Black-eared Cuckoo, Inland Thornbill en Grey-fronted Honeyeater. Zodra de zon een beetje warmte begint uit te stralen, keert u (indien nodig) terug naar de spinifex-hellingen om weer te zoeken naar de Short-tailed Grasswren. U ziet soorten als Wedge-tailed Eagle, Port Lincoln Ringneck en vele Red, Western Grey en Euro Kangaroes zien. Later in de ochtend verlaat u de Flinders Ranges voor de lange rit naar Waikerie. Onderweg stopt u bij Mt Remarkable waar, indien nodig, nog een kans is op de bedreigde pedleri ondersoort van Chestnut-rumped Heathwren, evenals Adelaide Rosella. Verder naar het zuiden zoekt u naar soorten die kenmerkend zijn voor het semi-open gebied zoals Redthroat en Brown Songlark. Zodra u bij Australië’s grootste rivier, de Murray komt, zoekt u de bossen in de uiterwaarden af naar de oostelijke ondersoort monarchoides van Regent Parrot evenals de flaveolus ondersoort van Crimson Rosella (vaak beschouwd als een volwaardige soort: Yellow Rosella).

Overnachting in Waikerie.

Dag 5
U verlaat Waikerie vroeg in de ochtend voor de rit van ongeveer een uur naar Birds Australia’s Gluepot reservaat, de enige plek in Australië waar de ernstig bedreigde Black-eared Miner nog te vinden is. U arriveert in Gluepot rond zonsopgang. De volgende drie of vier uur zijn de belangrijkste soorten hier het meest actief. Terwijl de zon opkomt boven eeuwenoude mallee eucalypts en zandduinen met spinifex gras, zoekt u naar Malleefowl, Red-lored Whistler, Gilbert’s Whistler, Hooded Robin, Southern Scrubrobin, Black-eared Miner, Striated Grasswren, Shy Heathwren, White-browed Treecreeper en Major Mitchell Cockatoo. Later in de dag krijgt u een kans om te zoeken naar soorten als Mallee Ringneck, Chestnut Quail-thrush, Crested Bellbird, Splendid Fairy-wren en Striated Honeyeater. Afhankelijk van het seizoen maakt u ook kans op White-winged Triller, Pied- en Black Honeyeater en Crimson en Orange Chat. Vanuit één van de vogelhutten heeft u nogmaals kans op de oostelijke ondersoort monarchoides van Regent Parrot, en veel van Gluepot’s 10 soorten Honeyeaters. U verlaat het reservaat in de namiddag om door een miljoen hectare groot terrein van mallee eucalypt scrub te rijden, zodat u nog kans heeft op soorten die u wellicht op Gluepot gemist heeft. Vervolgens bezoekt u één of meerdere wetlands bij de Murray rivier voor Freckled Duck en andere watervogels.

Overnachting in Waikerie.

Dag 6
U vertrekt vroeg voor een bezoek aan een ander mallee-eucalyptus reservaat, dit keer net over de staatsgrens in Victoria. De eerste stop zal net ten zuiden van Mildura zijn waar u in spinifexgras zoekt naar de mooie maar schuwe Mallee Emu-wren. U heeft hier ook kans op Major Mitchell’s Cockatoo. Onderweg vogelend heeft u kans soorten als Grey-fronted Babbler en Diamond Firetail tegen te komen. Laat in de middag checkt u vast in in uw hotel voor een rustpauze en het diner, alvorens u naar Terrick Terrick National Park gaat, het leefgebied van de Plains-wanderer. Deze soort is de enige in zijn familie en is bijna uitgestorven. De vogels worden zelden overdag gezien en daarom gaat u ’s avonds met behulp van ‘spotlights’ te voet op zoek naar deze soort.

Overnachting in Echuca.

Dag 7
Een meer ontspannen tempo vandaag, na de lange dag gisteren. U trekt naar het zuiden en bezoekt het Grampians National Park, het derde grootste in Victoria. Met spectaculaire rotslandschappen, kleurrijke wilde bloemen, enorme eucalyptusbossen en vogels zoals Red-tailed en Yellow-tailed Black Cockatoo, vier soorten Robins, Speckled Warbler en Diamond Firetail. Later in de middag herneemt u uw reis naar het zuiden totdat u bij de kust aankomt, aan het begin van de spectaculaire Great Ocean Road.

Overnachting in Port Campbell.

Dag 8
U begint vroeg om te zoeken naar Rufous Bristlebird in de lage kustvegetatie. Deze vogel is in het algemeen moeilijk te zien omdat hij zich schuilhoudt in de ondergroei van dicht struikgewas en kuststruweel. Met geduld en geluk is het echter wel waarschijnlijk dat u deze soort te zien krijgt. U volgt de Great Ocean Road voor het grootste deel van de dag. De weg slingert door de ongerepte Otway Ranges bossen, langs prachtige stranden, door schitterende heide en langs spectaculaire rotsformaties inclusief de beroemde Twaalf Apostelen, waarvan er één in de afgelopen jaren is ingestort. Andere vogels waar u zich hier op concentreert zijn Black-faced Cormorant, Blue-winged Parrot, Horsfield’s-, Shining Bronze- en Fan-tailed Cuckoo en Tawny-crowned Honeyeater. Afhankelijk van het seizoen kunt u ook soorten verwachten als Olive-backed Oriole, White-winged Triller, Sacred Kingfisher, Olive en Rufous Whistler evenals Brown Songlark en Stubble Quail. Naast deze vogels is er ook een goede kans op het zien van Koala.

Overnachting in Geelong.

Dag 9
U begint de dag met een bezoek aan de uitgestrekte Werribee afvalwaterzuivering, tussen Geelong en Melbourne. Dit is één van Australië’s bekendste plekken voor watervogels en steltlopers, maar ook rallen kunt u verwachten in het netwerk van de lagunes, meren, kreken en kwelders. Soorten waar u naar zoekt zijn onder andere, afhankelijk van het seizoen, Cape Barren Goose, Musk Duck, Freckled Duck, Pink-eared Duck, Australasian Shoveler, Australian Spotted, Spotless en Baillon’s Crake, Buff-banded en Lewin’s Rail, Sharp-tailed en Pectoral Sandpiper, Red-necked Stint, Banded Stilt, Little Grassbird, Golden-headed Cisticola. U rijdt verder naar het mooie plaatsje Healesville, in de heuvels aan de oostkant van Melbourne, de hoofdstad van Victoria, om de nacht door te brengen.

Overnachting in Healesville.

Dag 10
Het voornaamste doel van deze ochtend is de Superb Lyrebird, waar u naar zoekt in de hoge, mistige Eucalyptus bossen van de Dandelong Ranges. Andere soorten die u hier kunt zien zijn Yellow-tailed Black Cockatoo, Yellow-faced, White-naped, Black-chinned, Fuscous en Crescent Honeyeater, de met uitsterven bedreigde ondersoort cassidix van Yellow-tufted Honeyeater (‘Helmeted Honeyeater’), White-throated Treecreeper, Flame Robin en Eastern-Yellow Robin. 

De rest van de middag vogelt u in enkele reservaten rondom Hobart waar u kans heeft op soorten als Pink Robin, Yellow Wattlebird en Tasmanian Scrubwren. Na het diner gaat u op zoek naar de grote bedreigde Tasmaanse vorm van de Masked Owl en heeft u kans op het zien van zoogdieren zoals Ringtail Possum en Eastern Barred Bandicoot.

Overnachting in Hobart.

Dag 11
Deze ochtend maakt u een landschappelijk spectaculaire vlucht die u over de schijnbaar eindeloze South-West World Heritage wildernis naar Melaleuca zal brengen, het broedgebied van de ernstig bedreigde Orange-bellied Parrot (met minder dan 200 vogels in het wild).

U maakt een goede kans deze soort te zien vanuit het Parks & Wildlife observatorium. Andere vogels die u hier kunt zien zijn Ground Parrot, Olive Whistler, Southern Emu-wren, Striated Fieldwren and Beautiful Firetail.

De vlucht is erg afhankelijk van de weersomstandigheden, dus als de vlucht voor vandaag geannuleerd wordt, probeert u het morgen nogmaals. Na terugkomst in Hobart rijdt u ’s middags een eindje naar het zuiden en neemt u de veerboot naar Bruny Island. Vanaf de veerboot kijkt u uit naar Black-fronted Cormorant en Kelp Gull. Onderweg ziet u zeer waarschijnlijk Tasmanian Native-hen en Green Rosella. ’s Avonds brengt u een bezoek aan Little Penguin en Short-tailed Shearwater kolonies, om beide soorten in het donker te zien op weg naar hun holen.

Overnachting op Bruny Island (cottage-style met 3-4 personen per huisje met gedeelde badkamer).

Dag 12
U vogelt de hele dag op Bruny Island, waar alle Tasmaanse endemen voorkomen. In een grote verscheidenheid aan vegetaties, variërend van natte sclerophyllbossen, heide, inheemse orchideeën, boomvarens en grote gebieden met oude Eucalyptusbomen, richt u zich op het vinden van soorten als Swift Parrot, Forty-spotted Pardalote, Tasmanian Scrubwren, Scrubtit, Tasmanian Thornbill, Yellow Wattlebird, Yellow-throated, Strong-billed en Black-headed Honeyeater, Pink Robin, Dusky Robin en Black Currawong.

Overnachting Bruny Island (zoals dag 11).

Dag 13
Na het ontbijt gaat u terug naar Hobart voor de vlucht naar Melbourne. Vanuit Melbourne kunt u terugvliegen naar Nederland of uw reis verder vervolgen.

Opmerking:
Nog een nacht op Bruny Island voor de kans op het waarnemen van een reeks nachtelijke zoogdieren zoals Tasmanian Pademelon, Eastern Qoll, Bennett’s Tree-kangaroo en Brush-tailed Possum (een bijna albino variatie van de laatste twee soorten is te vinden op het eiland). Tawny Frogmouth is ook een mogelijkheid.

 • Dag 1: Adelaide
 • Dag 2: Lyndhurst
 • Dag 3: Hawker
 • Dag 4: Waikerie
 • Dag 5: Waikerie
 • Dag 6: Echuca
 • Dag 7: Port Campbell
 • Dag 8: Geelong
 • Dag 9: Healesville
 • Dag 10: Hobart
 • Dag 11: Bruny Island
 • Dag 12: Bruny Island
 • Dag 13: Transfer naar de luchthaven. Vlucht naar Melbourne
Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Orange-bellied Parrot
 • Crimson Rosella
 • Banded Stilt
 • White-fronted Honeyeater
 • Cinnamon Quail-thrush
 • Chirruping Wedgebill
 • Gibberbird
 • Elegant Parrot
 • Regent Parrot
 • Black Honeyeater
 • Black-eared Miner
 • Diamond Firetail
 • Stubble Quail
 • Freckled Duck
 • Pink-eared Duck
 • Superb Lyrebird
 • Pink Robin
 • Tasmanian Scrubwren
 • Ground Parrot
 • Forty-spotted Pardalote

ReisinformatieIndicatie reissom:
€ 4250,- p.p. bij 2 personen

€ 4095,- p.p. bij 4 personenBeste reistijd:
oktober – januari

Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Beste reistijd: oktober - januari
Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 10 + 10 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Beste reistijd: oktober - januari
Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 10 + 10 :

Sluit venster

Inclusief

 • 12 overnachtingen 
 • alle maaltijden 
 • privé-gids 
 • vlucht Melbourne – Hobart v.v. 
 • vlucht Melaleuca 
 • veerboot naar Bruny Island 
 • vervoer ter plaatse 
 • alle toegangsgelden

Exclusief

 • intercontinentaal vliegticket
 • verzekering
 • uitgaven van persoonlijke aard

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: