Vogels van Costa Rica

Vogels van vier ecozones

Costa Rica is één van de weinige landen ter wereld waar op zo’n kleine oppervlakte zo veel vogelsoorten voorkomen. Met 878 soorten bevat Costa Rica ongeveer 10 % van alle vogelsoorten terwijl het oppervlakte van 51 000 km2 slechts 0.01 % is van de totale wereldoppervlakte. Naast 7 soorten die alleen in Costa Rica voorkomen – waarvan 3 op Cocos Island – deelt het samen met het westelijke deel van buurland Panama daarnaast nog ruim zestig semi-endemen.

Bergen tot bijna 4000 m, twee grillige kustlijnen en alles wat daartussen ligt, zorgen voor een enorme diversiteit aan leefgebieden van droog tropisch bos tot natte regenwouden en van droge steppes tot mangroves. Deze ongekende diversiteit in het landschap wordt als voornaamste reden aangehaald voor de extreem hoge diversiteit die niet alleen bij vogels, maar ook bij andere flora en fauna terug te vinden is.

In onze reissuggesties laten wij zoveel mogelijk de mooiste natuurgebieden van Costa Rica aan bod komen, mijden we de toeristisch drukste plekken en maken wij gebruik van rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur, zodat u rechtstreeks vanuit uw kamer in alle rust kunt genieten van de spectaculaire flora en fauna van Costa Rica.Dag 1
Aankomst op het vliegveld van San José waar u wordt opgehaald door een Nederlandstalige vertegenwoordiger van Inezia Tours die u naar een rustig hotel in San José brengt.

Eén overnachting in Hotel Rincon de San José.

Dag 2 – 3
Met uw huurauto rijdt u naar de Talamanca bergketen en komt u in het afgelegen bergdorpje San Gerardo de Dota terecht, waar u verblijft in een rustig hotel aan de rand van het mysterieuze regenwoud en de Savegre rivier.

Het regenwoud is de natuurlijke vegetatie die in Costa Rica gekenmerkt wordt door een zeer rijke en unieke avifauna met veel endemen en semi-endemen (soorten die alleen in Costa Rica en West Panama voorkomen) zoals Collared Redstart, Flame-throated Warbler, Yellow-thighed Finch, Ruddy Treerunner en Sulfur-winged Parakeet. San Gerardo de Dota is waarschijnlijk de beste plek ter wereld om de spectaculaire Resplendent Quetzal te zien.

Op dag 3 krijgt u een privé-tour van een gespecialiseerde vogelgids (halve dag).

Twee overnachtingen in de Savegre Mountain Lodge.

Dag 4 – 5
U vervolgt uw weg naar de zuidelijke laaglanden van de westkust. Ook dit is een zeer goede plek om vogels te zien, met een flink aantal (semi-) endemen als Orange-collared Manakin, Baird’s Trogon, Black-hooded Antshrike, Riverside Wren en Spot-crowned Euphonia. U verblijft in een mooie, afgelegen ecolodge in La Gamba, aan de rand van het Parque Nacional Piedras Blancas. Verschillende wandelpaden vanuit het hotel voeren door primair en secundair regenwoud, waar u kennis kunt maken met soorten als Fiery-billed Aracari, Orange-collared Manakin, Red-capped Manakin, Baird’s Trogon en de endemische Black-cheeked Ant-tanager.

De aangrenzende weilanden bieden goede mogelijkheden voor het zien van soorten als Blue Ground-dove, Yellow-bellied Seedeater, Red-breasted Blackbird, Brown-throated Parakeet en Blue-headed Parrot, soorten die elders in Costa Rica zeer moeilijk te zien zijn.

Op dag 5 krijgt u een privé-tour met een lokale gids (halve dag).

Twee overnachtingen in de Esquinas Rainforest Lodge.

Dag 6
In ongeveer twee uur rijdt u naar Dominical waar u een rustige dag in het vooruitzicht heeft. U verblijft in een eenvoudige maar mooie lodge aan de rand van het regenwoud, op slechts een paar honder meter van een mooi zandstrand met prachtige palmbomen. Vanuit de lodge lopen wandelpaden naar het regenwoud, waar u een goede kans heeft om Capucijnapen en Coati’s tegen te komen. Op het strand zijn Magnificent Frigatebird en Brown Pelican eenvoudig te zien en tijdens onze winter verblijven hier verschillende soorten steltlopers.

Eén overnachting in Hacienda Barú.

Dag 7 – 8
Langs de kust rijdt u richting het noordwesten naar het Carara gebied. U verblijft in een mooi hotel op slechts enkele kilometers van het Nationaal Park Carara. Dankzij de unieke ligging op de overgangszone tussen het droge tropische bos van het noorden en het nattere tropische regenwoud van het zuiden is dit gebied zeer vogelrijk. Het zogenaamde overgangsbos bevat typische soorten van beide streken en is zeer biodivers. Daarnaast is Carara één van de weinige plekken in Costa Rica waar u nog een goede kans heeft op de spectaculaire Scarlet Macaw.

Op dag 8 bezoekt u in gezelschap van een gespecialiseerde vogelgids het Nationaal Park Carara, waar u naast veel vogels ook kans heeft op apen (3 soorten), Coati’s, Luiaards en Goudhaas… (halve dag).

Twee overnachtingen in Hotel Villa Lapas.

Dag 9 – 10
Voor u verder rijdt maakt u eerst nog een bootexcursie op de Tarcoles rivier door een bijzonder mangrovebos. U kunt hier heel wat mangrovespecialisten zien zoals Mangrove Black Hawk, 5 soorten ijsvogels, Mangrove Warbler, Mangrove Vireo en met wat geluk zelfs de endemische Mangrove Hummingbird.

Na de boottocht rijdt u verder naar het noorden en komt u in het Guanacaste gebied. Dit gebied is de droogste streek van Costa Rica, met als natuurlijke vegetatie tropisch droog bos: bladverliezend tijdens het droge seizoen en groen tijdens het natte seizoen. U verblijft in een rustige lodge temidden van uitgestrekte weilanden en stukken tropisch droog bos, vlakbij de monding van de Rio Tempisque. Hier heeft u kans op enkele typerende vogelsoorten zoals Double-striped Thick-knee, Turquoise-browed Motmot, White-throated Magpie-jay, Yellow-naped Parrot en White-fronted Parrot. Veel steltlopers overwinteren in een nabijgelegen zoutwinningsgebied waar ze zich te goed doen aan allerlei ongewervelden. Mogelijke soorten zijn onder andere Least, Spotted, Western en Solitary Sandpiper, Wilson’s en Semipalmated Plover, maar ook soorten als White Ibis, Roseate Spoonbill, Wood Stork en veel reigersoorten zijn hier vaak te zien…

Twee overnachtingen in La Ensenada Lodge.

Dag 11 – 12
Uw volgende bestemming ligt zeer afgelegen aan de rand van het nevelwoud van Bajo del Toro, vlakbij het Parque Nacional Juan Castro Blanco. Na een prachtige rit van ongeveer vier en een half uur komt u aan bij het bekende hotel Bosque de Paz.

De bloemenrijke tuinen trekken verschillende soorten kolibries aan, zoals Purple-throated Mountain-gem, Violet Sabrewing en Magenta-throated Woodstar. Andere vogels die u makkelijk vanuit de lodge kunt zien zijn onder andere Black Guan en Chestnut-capped Brush-finch. Enkele goed onderhouden wandelpaden voeren door het nevelwoud waar u op zoek gaat naar bossoorten als Azure-hooded Jay, Orange-bellied Trogon, Spot-crowned Woodcreeper, Spangle-cheeked Tanager, Three-striped Warbler, Slate-throated Redstart en Red-faced Spinetail.

Op dag 12 maakt u onder leiding van een gespecialiseerde vogelgids een vroege ochtendwandeling.

Twee overnachtingen in Hotel Bosque de Paz.

Dag 13 – 14
De komende twee dagen verblijft u in een mooi hotel omgeven door primair en secundair regenwoud aan de rand van de idyllische Sarapiqui rivier. Dit is één van de beste plekken van het land om de bizarre Sunbittern en de schuwe Fasciated Tiger-heron te zien. Daarnaast trekken de mooie tuinen van de lodge veel kleurrijke vogels: 3 soorten toekans, verschillende papegaaien en parkieten (met kans op Brown-hooded Parrot, White-crowned Parrot, Mealy en Red-lored Parrot, Orange-chinned Parakeet, Olive-throated Parakeet en Crimson-fronted Parakeet), tanagers (Red-throated Ant-tanager, Palm, Summer en Blue-gray Tanager), maar ook de kleurrijke pijlgifkikkertjes zijn hier in overvloed aanwezig en zijn eenvoudig te zien.

Op dag 14 bezoekt u onder leiding van een gespecialiseerde vogelgids het La Selva biological station, een absolute klassieker voor vogelaars in Costa Rica. De bosrand is goed voor spectaculaire soorten als Barred en Great Antshrike, Violaceous Trogon en Yellow-tailed Oriole. In het prachtige primaire regenwoud heeft u kans op Great Currasow, Rufous Motmot, Bare-necked Umbrellabird en Ocelated Antbird.

Twee overnachtingen in de Selva Verde Lodge.

Dag 15 – 16
De laatste nacht brengt u door in een rustig hotel temidden van koffieplantages met een prachtig uitzicht op de Centrale Vallei. Een korte trail door de koffieplantages kan nog soorten als Plain Wren, Plain-capped Starthroat en White-eared Ground-sparrow opleveren.

Eén overnachting in Hotel Buena Vista.

Op dag 16 levert u uw huurauto in en wordt u naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht.

 • Dag 1: Aankomst in Costa Rica. Transfer naar uw hotel
 • Dag 2: Ontvangst huurauto. San Gerardo de Dota
 • Dag 3: San Gerardo de Dota
 • Dag 4: Zuidelijke laaglanden
 • Dag 5: Zuidelijke laaglanden
 • Dag 6: Dominical
 • Dag 7: Nationaal Park Carara
 • Dag 8: Nationaal Park Carara
 • Dag 9: Bootexcursie Tarcoles. Guanacaste
 • Dag 10: Guanacaste
 • Dag 11: Bajo del Toro
 • Dag 12: Bajo del Toro
 • Dag 13: Sarapiqui
 • Dag 14: Sarapiqui
 • Dag 15: Centrale Vallei
 • Dag 16: Inleveren huurauto. Transfer naar de luchthaven
Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Quetzal
 • Flame-throated Warbler
 • Collared Redstart
 • Yellow-thighed Finch
 • Sulfur-winged Parakeet
 • Bairds Trogon
 • Fiery-billed Aracari
 • Red-capped Manakin
 • Scarlet Macaw
 • Double-striped Thick-knee
 • Roseate Spoonbill
 • Violet Sabrewing
 • Great Currasow
 • Plain-capped Starthroat

ReisinformatieIndicatie reissom:
€ 2595,- p.p. bij 2 personen (L)

€ 2495,- p.p. bij 4 personen (L)

€ 2795,- p.p. bij 2 personen (H)

€ 2595,- p.p. bij 4 personen (H)

L=Laagseizoen                           H=HoogseizoenBeste reistijd:
Hele jaar

Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Beste reistijd: Hele jaar
Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 4 + 1 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Beste reistijd: Hele jaar
Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 4 + 1 :

Sluit venster

Inclusief

 • alle overnachtingen 
 • ontbijt 
 • volpension bij sommige lodges 
 • alle vermelde excursies en transfers 
 • huurauto Suzuki Jimmy 4×4 max. twee jaar oud met full cover verzekering 
 • mobiele telefoon tijdens gebruik huurauto 
 • uitgebreid informatiepakket

Exclusief

 • vliegticket
 • vertrekbelasting Costa Rica (ca. 26 USD)
 • entreegelden Nationale Parken
 • niet genoemde maaltijden
 • niet genoemde activiteiten
 • verzekering
 • uitgaven van persoonlijke aard

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: