Extremadura en la Mancha

Extremadura en La Mancha

Extremadura en La Mancha

Midden-Spanje heeft een bijzonder gevarieerde natuur. U vindt er zoet- en zoutwatermeertjes, unieke dehesas en oneindige steppen. In La Mancha liggen 150 natuurlijke, vogelrijke plassen die door grondwater gevoed worden. Hier ligt ook het Nationale Park Cabañeros, begroeid met Mediterrane vegetatie en dehesas.

Meer dan de helft van de autonome regio Extremadura bestaat uit “dehesas”: bossen van kurk- en steeneiken waartussen weides met een diverse kruidenvegetatie te vinden zijn. Hier worden schapen, varkens en koeien (inclusief de bekende vechtstieren) gehouden. De steppen zijn gebieden met weinig regenval en een lage kruidenvegetatie. In het voorjaar (april-mei) is het land nog niet opgedroogd, is de temperatuur aangenaam en is er bloemenpracht alom.

In Midden-Spanje komen vogelsoorten voor die elders in Europa moeilijk te vinden zijn: Grijze Wouw, Monniksgier, Spaanse Keizerarend, Havikarend, Roodstuitzwaluw en Blauwe Ekster. Ooievaars en Kleine Torenvalk zijn er verbazingwekkend algemeen en de aantallen roofvogels en zangvogels zijn groot: Rode en Zwarte wouw, Slangenarend, Dwergarend, Hop en Bijeneter zijn hier algemeen. Op de plasjes van La Mancha zitten soorten als Witkopeend, Lachstern en Witwangstern.

Extremadura

Extremadura is uniek, nergens staan zoveel dehesas als hier en bijna alles is afgesloten met hekken en dus niet toegankelijk. Vogels kijken gebeurt dan ook vooral vanaf kleine wegen en paden, die vaak perfect geasfalteerd zijn, maar waar bijna geen verkeer komt. Het Nationaal Park Monfragüe is het indrukwekkendst: dehesas tot de horizon, prachtige rivieren, kale rotsen en overal roofvogels in de lucht. Bijzonder zijn de nesten van Spaanse Keizerarend, Aasgier, Vale Gier, Monniksgier, Zwarte Ooievaar en Raaf waarop de broedende vogels met een telescoop goed te zien zijn. De steppen zijn uitgestrekt en verlaten. Kleine Trap zit op veel plaatsen, maar de goede plekken variëren van jaar tot jaar. Grote Trappen zitten in groepjes en wandelen langzaam het veld in als er een auto met vogelaars stopt om ze te bekijken. Met 23.000 exemplaren leeft ruim de helft van de wereldpopulatie Grote Trappen in Spanje. Overal zitten Kalanderleeuweriken, Iberische Klapeksters, Grauwe Kiekendieven en andere steppevogels. Middeleeuwse stadjes als Trujillo hebben een aparte sfeer: op de eeuwenoude gebouwen broeden grote aantallen Ooievaars en Kleine Torenvalken.

La Mancha

Rond het dorp Pedro Muñoz liggen grotere en kleinere zoet- en brakwatermeren, waarvan een aantal beschermd is. In de loop van het voorjaar drogen bijna alle meren op, maar op de grootste meren, gelegen in het hart van La Mancha, broeden dan 150 paar Lachsterns, Purperreigers, Kleine Zilverreigers, Dwergsterns, Witwangsterns, Vorkstaartplevieren en Steltkluten en fourageren er soorten als Flamingo en Krooneend. De Witkopeend was bijna uitgestorven, maar dankzij een beschermingsprogramma broeden er nu ruim 2.000 paar in Midden- en Zuid-Spanje, u heeft dan ook een zeer goede kans deze zeldzame soort te zien. Tijdens de voorjaarstrek verblijven er soms duizenden steltlopers bij deze plasjes.

Cabañeros is één van de symbolen van de Spaanse natuurbescherming. Eens bestemd als schietbaan voor straaljagers van de luchtmacht, werd dit gebied na lang actievoeren door natuurbeschermingsorganisaties een bekend Nationaal Park. Er zijn grote, moderne bezoekerscentra en vriendelijke parkwachters begeleiden dagelijks excursies door het park. Kurkeiken, steeneiken en gras- en graanvelden domineren Cabañeros en dankzij de verspreid staande bomen doet dit gebied aan de Afrikaanse savanne denken. Kleine Trap, Kalanderleeuwerik, Kortteenleeuwerik en Griel zijn slechts enkele van de steppevogels die hier broeden. In de heuvels vindt u niet alleen veel Zuid-Europese zangvogels en Blauwe Eksters, maar ook 160 paar Monniksgieren, Spaanse Keizerarend en andere roofvogels. Daarnaast leven er veel Edelherten, Wilde Zwijnen en Iberische Hazen.Dag 1
Aankomst in Madrid* waar u wordt opgehaald door uw Nederlandstalige privé-gids.

U rijdt naar La Mancha en als u dit wilt, kunt u de karakteristieke ´Don Quichote´ molens van de streek bekijken.

Twee overnachtingen bij Alcazar de San Juan.

Dag 2
Meren van Pedro Muñoz.

In het grootste zoutmeer van La Mancha broeden soorten als Lachstern, Geoorde Fuut, Purperreiger, Kleine Zilverreiger, Steltkluut, Dwergstern, Witwangstern, Baardman en Vorkstaartplevier en fourageren soorten Flamingo en Krooneend. Ook Witkopeend broedt hier en u heeft dan ook een zeer goede kans deze zeldzame soort te zien.

Tijdens de voorjaarstrek verblijven er soms steltlopers als Kanoetstrandloper, Bonte Strandloper, Kemphaan, Grutto, Tureluur en Groenpootruiter bij deze plasjes.

Dag 3
Las Tablas de Daimiel.

In dit kleinste Nationale Park van Spanje zijn mooie routes uitgezet door het habitat van riet, wilgen, water en modder waar een klein riviertje doorheen stroomt.

Tablas zijn in deze regio plekken waar het water van de schaarse riviertjes wordt samengehouden. De vogels zijn mensen gewend en laten zich rustig van dichtbij bekijken. Buidelmezen, Grote Karekieten, Purperreigers, Kleine Zilverreigers, Woudaapjes, Kuifkoekoek, Dwergooruil, Blonde Tapuit en weer heel veel steltlopers zijn hier te vinden. Na de middag rijdt u dwars door La Mancha richting Cabañeros.

Twee overnachtingen bij Cabañeros.

Dag 4
Nationaal Park Cabañeros.

Kurkeiken, steeneiken en gras- en graanvelden domineren Cabañeros. Met de verspreid staande bomen doet dit gebied aan de Afrikaanse savanne denken. Kleine Trappen, Kalanderleeuweriken, Kortteenleeuweriken en Grielen zijn enkele van de steppevogels die hier broeden. In de heuvels broeden niet alleen Zuid-Europese zangvogels en Blauwe Eksters, maar ook 160 paar Monniksgieren, Spaanse Keizerarend en andere roofvogels als Steenarend en Havik. Cabañeros is een afgesloten gebied, maar een parkwachter laat u per truck de mooiste stukken van het gebied zien. In het gebied leven tevens veel Edelherten, Wilde Zwijnen en Iberische Hazen.

Dag 5
Naar Mérida.

Na een ochtendwandeling rijdt u naar Mérida, met verschillende stops onderweg. In de middag bekijkt u de Alpengierzwaluwen en de slaapplaats van Koereigers en Kwakken vanaf de Romeinse brug.

Overnachting aan de voet van de Romeinse brug in Mérida.

Dag 6
Cáceres en Torrejón.

U rijdt via de steppen van Cáceres naar het noorden en zoekt naar soorten als Grote Trap, Kleine Trap, Grauwe Kiekendief, Witbuik- en Zwartbuikzandhoen, Scharrelaar, Kuifkoekoek, Spaanse Mus, Grijze Wouw en de vele soorten leeuweriken die hier voorkomen.

Twee overnachtingen in Torrejón el Rubio, aan de rand van Monfragüe.

Dag 7
Parque Natural de Monfragüe.

U bezoekt alle bekende plekken in dit natuurpark, op zoek naar onder andere Vale Gier, Monniksgier, Aasgier, Spaanse Keizerarend, Zwarte Ooievaar, Raaf, Oehoe en Kaffergierzwaluw (zomer). Stops langs de weg worden afgewisseld met korte wandelingen.

Dag 8
U rijdt terug naar Madrid. Afhankelijk van het tijdstip van uw terugvlucht, is het mogelijk om onderweg nog te vogelen.

*Het is ook mogelijk deze reis met eigen vervoer te doen en op een andere locatie te beginnen, vraag ons naar de mogelijkheden.

 • Dag 1: Aankomst in Madrid. Overnachting Alcazar de San Juan
 • Dag 2: Pedro Muñoz
 • Dag 3: Las Tablas de Daimiel
 • Dag 4: Cabañeros
 • Dag 5: Merida
 • Dag 6: Cáceres en Torrejón
 • Dag 7: Monfragüe
 • Dag 8: Terugreis naar Madrid
Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Witwangstern
 • Vorkstaartplevier
 • Flamingo
 • Witkopeend
 • Buidelmees
 • Dwergooruil
 • Kalanderleeuwerik
 • Kleine Trap
 • Blauwe Ekster
 • Monniksgier
 • Vale Gier
 • Spaanse Keizerarend
 • Kwak
 • Scharrelaar
 • Grijze Wouw
 • Kaffergierzwaluw

ReisinformatieIndicatie reissom:
€ 1595,- p.p. bij 2 personen

€ 1275,- p.p. bij 4 personenBeste reistijd:
maart – juni ÉN

november – februari

Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Beste reistijd: maart - juni ÉN
Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 7 + 5 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Beste reistijd: maart - juni ÉN
Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 7 + 5 :

Sluit venster

Inclusief

 • 7 overnachtingen 
 • volpension 
 • Nederlandstalige privé-gids 
 • vervoer ter plaatse 
 • alle toegangsgelden

Exclusief

 • vliegticket 
 • verzekering 
 • uitgaven van persoonlijke aard

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: