Exclusieve natuurreis Costa Rica

Exclusieve maatwerkreis Costa Rica

Costa Rica is één van de weinige landen ter wereld waar op zo’n kleine oppervlakte zo veel vogelsoorten voorkomen. Met 878 soorten bevat Costa Rica ongeveer 10 % van alle vogelsoorten terwijl het oppervlakte van 51 000 km2 slechts 0.01 % is van de totale wereldoppervlakte. Naast 7 soorten die alleen in Costa Rica voorkomen – waarvan 3 op Cocos Island – deelt het samen met het westelijke deel van buurland Panama daarnaast nog ruim zestig semi-endemen.

Bergen tot bijna 4000 m, twee grillige kustlijnen en alles wat daartussen ligt, zorgen voor een enorme diversiteit aan leefgebieden van droog tropisch bos tot natte regenwouden en van droge steppen tot mangroves. Deze ongekende diversiteit in het landschap wordt als voornaamste reden aangehaald voor de extreem hoge diversiteit die niet alleen bij vogels, maar ook bij andere flora en fauna terug te vinden is.

In onze reissuggesties laten wij zoveel mogelijk de mooiste natuurgebieden van Costa Rica aan bod komen, mijden we de toeristisch drukste plekken en maken wij gebruik van rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur, zodat u rechtstreeks vanuit uw kamer in alle rust kunt genieten van de spectaculaire flora en fauna van Costa Rica.

Deze reis brengt u naar enkele van de mooiste plekken van Costa Rica waar u verblijft in zeer goede accommodaties. Door de verschillende privé-excursies die in het programma zitten, ziet u bijzonder veel van de natuur van Costa Rica. De reis beperkt zich niet alleen tot vogels, ook andere diersoorten zoals zoogdieren, reptielen en amfibieën komen aan bod.Dag 1

Dag 1
Aankomst op het vliegveld van San José waar u wordt opgehaald door een Nederlandstalige vertegenwoordiger van Inezia Tours die u naar een rustig hotel met zwembad op slecht 15 minuten van de luchthaven brengt.
Deze middag kunt u deelnemen aan een gegidste wandeling in Tortuguero dorp om daar de relaxte Caraïbische sfeer op te snuiven.

Eén overnachting in hotel Country Inn.

Dag 2 – 3
U wordt bij uw hotel opgehaald voor een transfer via de uitgestrekte wildernis van het Nationaal Park Braulio Carillo naar de Caraïbische laaglanden. Hiervandaan reist u per boot verder naar een junglelodge aan de rand van het Nationaal Park Tortuguero. Dit park is één van de meest afgelegen plekken in Costa Rica, alleen te bereiken per boot of vliegtuig. In de tropische tuinen van het hotel wemelt het van kleurrijke vogels als Black-cowled Oriole, Palm en Blue-gray Tanager, Montezuma Oropendola, Red-lored Parrot, White-crowned Parrot, Collared Aracari en Rufous-tailed Hummingbird. Op dag 3 maakt u samen met een gids twee verschillende privé-boottochten van elke 2 uur door het Nationaal Park Tortuguero; u vaart door smalle jungleriviertjes met heel veel vogels: 6 soorten ijsvogels, verschillende reigersoorten, slangenhalsvogels, maar ook apen (3 soorten), luiaards (2 soorten) leguanen en kaaimannen laten zich hier geregeld zien…
Ook kunt u vandaag deelnemen aan een gegidste natuurwandeling door de tuinen van de lodge met bezoek aan vlinder- en kikkertuin.

Twee overnachtingen in de Mawamba Lodge.

Dag 4 – 5
U krijgt een transfer naar Guapiles waar u uw huurauto ophaalt en vervolgens rijdt u verder naar Puerto Viejo de Sarapiqui, waar u verblijft in een mooie jungle lodge aan de rand van de mooie Sarapiqui rivier. Dit is één van de beste plekken van het land om de bizarre Sunbittern en de schuwe Fasciated Tiger-heron te zien. Daarnaast trekken de mooie tuinen van de lodge veel kleurrijke vogels: 3 soorten toekans, verschillende papegaaien en parkieten (met kans op Brown-hooded Parrot, White-crowned Parrot, Mealy en Red-lored Parrot, Orange-chinned Parakeet, Olive-throated Parakeet en Crimson-fronted Parakeet), tanagers (Red-throated Ant-tanager, Summer, Palm en Blue-gray Tanager), maar ook de kleurrijke pijlgifkikkertjes zijn hier in overvloed aanwezig en zijn eenvoudig te zien. Tegen de schemering is er een gegidste avondwandeling om op zoek te gaan naar nacht actieve dieren. De kans is groot om de iconische roodoogmaki-kikker te zien en met wat geluk enkele andere kleurrijke kikkers zoals de doorschijnende “glass frog”: door zijn transparante huid kan je zijn ingewanden zien liggen ! Ook slangen of buidelratten (opossums) worden regelmatig tijdens deze avondexcursies waargenomen.

Op dag 5 brengt u samen met een lokale privé natuurgids een bezoek aan het La Selva biologisch station. U zult zich zeker vermaken aan de bosrand van dit gebied, waar kleurrijke vogels af en aan vliegen, parasolmieren aan het werk zijn en u toegang heeft tot een prachtig stuk primair regenwoud met woudreuzen tot wel 40 meter hoog…

Twee overnachtingen in de Selva Verde Lodge.

Dag 6 – 7
Ook uw volgende lodge ligt zeer afgelegen en biedt de beste locatie om de spectaculaire oranjerode lavastroom van de Arenal vulkaan te bewonderen. De lodge is zeer rustig gelegen midden in de natuur en waarschijnlijk wordt u ’s morgens gewekt door het lawaai van de brulapen en gaat u ’s avonds slapen met de roep van de Pauraque op de achtergrond… Verschillende paadjes lopen vanuit de lodge door het regenwoud waar u wederom veel van de kleurrijke vogels als oropendola’s, Crested Guans en verschillende tanagers kunt zien.

Op dag 7 bezoekt u samen met een privé natuurgids (die een professionele telescoop meeneemt) de Arenal Hanging Bridges, waar u een wandeling maakt in het “dak” van het regenwoud via grote hangbruggen. In dit gebied zitten verschillende soorten die elders moeilijk te zien zijn, zoals White-fronted Nunbird, Yellow-eared Toucanet en Keel-billed Motmot. Met wat geluk vindt u ook de knalgele “Eye-lash Pit-viper” of een groepje slingerapen. 

Twee overnachtingen in de Arenal Observatory Lodge

Dag 8 – 9
U steekt de continentale scheidingslijn over en daalt vervolgens af naar de Pacifische kust om geurende de komende dagen te verblijven in een mooi hotel met zwembad en omgeven door tropische tuinen aan de rand van het Parque Nacional Carara. Dit is een uniek gebied, het is een overgangszone tussen het tropisch droog bos van het noordwesten en het typische tropische regenwoud van het zuidwesten.

Op dag 9 heeft u een privé-excursie in het Parque Nacional Carara. Dit is een goede plek om de unieke White Ghost bat te zien: vaak hangend ondersteboven aan de bladeren van grote palmbomen. Maar ook heel wat bijzondere vogels kunt u hier zien, waarvan velen endemisch voor Costa Rica en Panama zoals de kleurrijke Orange-collared Manakin, Baird’s Trogon en Black-hooded Antshrike.
In de middag heeft u een privé-bootexcursie op de Tarcoles rivier. Verwacht hier overdonderd te worden door de vele watervogels (voornamelijk tijdens de periode oktober – april wanneer noordelijke migranten aanwezig zijn). Tientallen reigersoorten, Witte Ibissen, Rode Lepelaars, verschillende soorten steltopers, Bruine Pelikanen, Fregatvogels, maar ook tot 5 soorten ijsvogels en de endemische Manrgove Hummingbird, enkel voorkomend in de mangroves van Costa Rica. Naast een weelde aan vogels zijn ook de Spitsnuitkrokodillen hier vrij algemeen. De ervaren kapitein is erg behendig in het benaderen van de dieren zodanig dat dit ook een zeer productieve tour is voor natuurfotografen (je blijft altijd op veilige afstand van de krokodillen).

Twee overnachtingen in Hotel Villa Lapas

Dag 10 – 12
U rijdt verder zuidwaarts evenwijdig met de kustlijn met onderweg spectaculair zeezicht en betreedt geleidelijk aan het meer ongerepte zuidelijk gedeelte van Costa Rica. In Sierpe stapt u over op de boot en vervolgens vaart u de Sierpe rivier af langs het grootste mangrovebos van het land om uiteindelijk in open zee te komen. Vervolgens vaart u  evenwijdig aan de maagdelijke kustlijn van het Osa schiereiland om eindelijk in een erg afgelegen lodge te komen vlak aan het strand en omgeven door prachtig regenwoud. In de tuin van de lodge kunt u toekans zien, Geelvleugelara’s, capucijnapen en kunt u genieten van een schitterende zonsondergang.

Op dag 11 bezoekt u het ultieme natuurreservaat van Costa Rica: Parque Nacional Corcovado. Parque Nacional Corcovado is volgens National Geographic één van de biologisch meest intense plaatsen op aarde, en beschermt één van de grootste stukken intact laagland primair regenwoud van Centraal Amerika. Dit is de beste plek van het land voor het spotten van zoogdieren, het enige nationale park in Costa Rica waar je op één dag al de 4 apen soorten van het land kan zien, inclusief de met uitsterven bedreigde Gele Doodshoofdaapjes. Ook is Corcovado de beste plek voor de Baird’s Tapir, met 350 kg het grootste landzoogdier van Costa Rica.

Een extra dag in het paradijs in het Osa schiereiland is geen overbodige luxe. De lodge is ideaal om in een relaxte stoel te genieten van de rust en de natuur, maar je kan ook mooie wandelingen maken langs een paadje evenwijdig aan de kustlijn door stukjes regenwoud en die verschillende mooie stranden met elkaar verbindt.

Drie overnachtingen in de Caletas Lodge.

Dag 13 – 14
Per boot keert u terug naar Sierpe en vervolgens rijdt u opnieuw richting Centrale Vallei. Onderweg komt u langs het dramatische landschap van het Talamanca hooggebergte bekend om zijn prachtige nevelwouden en unieke avifauna. In het hart van dit gebergte op 2200 m in San Gerardo de Dota, aan de oevers van de Savegre rivier ligt uw volgende hotel. U bevindt zich te midden van bloemenrijke tuinen met suikerfeeders die verschillende soorten kolibries aantrekken die van zeer dichtbij kunt zien. Daarnaast vertrekken er verschillende wandelpaden door het aangrenzende nevelwoud reservaat exclusief toegankelijk voor de hotelgasten.
 Op dag 14 heeft u een vroege ochtendexcursie met een lokale vogelexpert om op zoek te gaan naar de mythische Resplendent Quetzal, waarvan het volwassen mannetje een prachtig iridiserend rood-groen verenkleed heeft en een staart van wel 1 meter lang. De lokale gids weet goed waar de quetzal te zien is zodat de kans op het zien van de quetzal relatief hoog is. In de middag kunt u uitgebreid wandelen langs de paden van het hotel door een prachtig oud eikenbos.

Twee overnachtingen Hotel Savegre

Dag 15
U keert terug naar de Centrale Vallei en de laatste dag hebben we een mooi hotel iets buiten het drukke centrum van San José voor u verzorgd. Het hotel beschikt over een prachtige botanische tuin met een grote collectie orchideeën, en waar enkele tropische plantenfamilies erg goed vertegenwoordigt zijn zoals heliconias en palmen. Daarnaast krioelt het er van de kleurrijke vogels en vlinders. Om 17:00 wordt uw huurauto opgehaald in het hotel

Eén overnachting in Hotel Bougainvillea

Dag 16

Met een privé transfer wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht.

Einde van de reis.

 • Dag 1: Aankomst in Costa Rica. Transfer naar uw hotel
 • Dag 2: Transfer naar Nationaal Park Tortuguero
 • Dag 3: Nationaal Park Tortuguero
 • Dag 4: Transfer naar Guapiles. Ontvangst huurauto. Sarapiqui
 • Dag 5: Sarapiqui
 • Dag 6: Arenal vulkaan
 • Dag 7: Arenal vulkaan
 • Dag 8: Carara gebied
 • Dag 9: Carara gebied
 • Dag 10: Corcovado
 • Dag 11: Corcovado
 • Dag 12: Corcovado
 • Dag 13: San Gerardo de Dota
 • Dag 14: San Gerardo de Dota
 • Dag 15: Terugkeer naar Centrale vallei
 • Dag 16: Transfer naar de luchthaven.
Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Scarlet Macaw
 • Long-tailed Manakin
 • White-fronted Nunbird
 • Crested Guan
 • Pauraque
 • Brown-hooded Parrot
 • Palm Tanager
 • Fasciated Tiger-heron
 • Sunbittern
 • Quetzal
 • Montezuma Oropendola
 • Black-cowled Oriole
 • Collared Aracari
 • Rufous-tailed Hummingbird

ReisinformatieIndicatie reissom:
€ 4295,- p.p. bij 2 personen (L)

€ 3995,- p.p. bij 4 personen (L)

€ 4495,- p.p. bij 2 personen (H)

€ 4295,- p.p. bij 4 personen (H)

L= Laagseizoen                          H= HoogseizoenBeste reistijd:
Hele jaar

Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Beste reistijd: Hele jaar
Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 6 + 10 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Beste reistijd: Hele jaar
Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 6 + 10 :

Sluit venster

Inclusief

 • transfer van-en naar de luchthaven
 • boot-en bustransport van en naar lodge in Tortuguero
 • boottransport van en naar lodge Corcovado
 • alle overnachtingen 
 • alle dagen ontbijt
 • lunch op dagen 2, 3, 4, 10, 11 en 12
 • diner op de dagen 2, 3, 10, 11 en 12
 • alle vermelde excursies en entreegelden
 • huurauto Ssangyong Korando 4 x 4 + basisverzekering van dag 4 tot en met dag 15
 • uitgebreid informatiepakket met wegenkaart
 • Toegang tot Nederlandstalige helpdesk

Exclusief

 • intercontinentaal vliegticket
 • niet genoemde maaltijden en activiteiten
 • (reis)verzekering
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: