Vogelreis Ethiopië

Ethiopië – vogelen in de Hoorn van Afrika

Ethiopië is als vogelland enorm in opkomst; vogelen in Ethiopië is dan ook prachtig. Waar je ook kijkt of stopt, overal zitten vogels. Veel vogels, maar vooral ook heel veel verschillende soorten vogels. Niet alleen zitten er in het land bijna 30 endemische vogelsoorten (soorten die alleen in Ethiopië gezien kunnen worden), op onze route kunnen wij meer dan de helft hiervan zien! In de tijd van onze reis zitten er ook veel overwinterende vogels uit Europa, meer dan 300 soorten vogels in nog geen twee weken vogelen is in dit land dan ook zeker mogelijk.

Ethiopië ligt in de Hoorn van Afrika, dichter bij ons land dan klassieke bestemmingen als Kenia of Zuid Afrika, en hoewel de cultuur een echte mix van Afrika en Azië met een vleugje Europa is, heeft het toch een echt “safari Afrika” gevoel. De meeste grote Afrikaanse zoogdieren kun je hier dan ook tegenkomen, variërend van apen (we gaan onder andere op zoek naar de prachtige Gelada), antilopen (10 soorten op onze route), knaagdieren en katachtigen. Ook de zeldzaamste hondachtige van de wereld vind je in Ethiopië: de Ethiopische Wolf. De kans dat we dit prachtige dier gaan zien op onze reis is meer dan 95%!

Het zijn echter niet alleen de dieren die Ethiopië de moeite waard maken. Het bijzondere landschap, de zeer vriendelijke en behulpzame bevolking maken een bezoek de moeite ook meer dan waard.Dag 1
We vertrekken vandaag uit Amsterdam.

Dag 2
Naar verwachting arriveren we in de ochtend in Addis. Na aankomst worden we opgewacht door onze loakle gids en in ongeveer 1 uur naar onze lodge gebracht.

Na een rustpauze om op te frissen en te rusten gaan we vogelen waarbij we op zoek gaan naar de Spotted Creeper, Red Troated Wryneck, Ethiopian Boubou, Banded Barbet, Black winged Love Bird. Op deze eerste dag verwachten we een hondertal van de 850 Ethiopische vogels te zien aan de verschillende meren van Debre Zeit.

Dag 3
In ongeveer 5 uur rijden we naar het Awassa meer waar we gaan wandelen. Deze mooie plek herbergt regelmatig de Saddle billed Stork, de Senegalees Thick Knee, de Squacco reiger en de Goliath reiger en de Pygme goose.

Awassa is de topplek van de Rift valley meren. Moerassige meeroevers, afgewisseld met bos geeft een enorme variatie aan vogels. We kijken ook uit naar de Silvery cheeked Hornbill, Banded barbet, Robin Chats, rufous necked wryneck en Double Toothed Barbet.

De Nijlvaraan ligt vaak te zonnen op enkele vulkanische stenen.

Overnachting in Awassa, vlakbij het meer.

Dag 4
Deze ochtend gaan we vogelen in het stadspark van Awassa waarna we in ongeveer anderhalf uur naar het Abiata-Shalla National Park rijden met duizenden Flamingos in een afrikaanse savanne biotoop.

We overnachten vandaag tussen het Chitu en Shalla meer van Abiata-Shalla National Park.

Dag 5
Een rit van enkele uren doet ons klimmen naar het eerste deel van het Balé Mountains National Park. Menelik’s Bushbuck, Mountain Nyala, Bohor Reedbuck zijn de endemische zoogdieren waarnaar we vandaag uitkijken. Ook de Abyssinian Catbird en Abyssinian Groundthrush zijn vaak in de buurt

Verder gaan we op zoek naar verschillende uilen in de buurt , ondermeer de Abyssinian Long-Eared Owl, wood owl en Cap Eagle Owl.

Overnachting in GOBA.

Dag 6
We klimmen s’morgens vroeg tot boven de 4000 m op de hoogste weg in Afrika om in een transalpine klimaat terecht te komen. We verblijven de hele dag op het Sanetti plateau waar we de Ethiopische Wolf van dichtbij kunnen observeren. Spot-breasted Lapwing, Giant Mole Rat, Wattled Crane,Ruddy Shelduck, Lammergeier, Moorland Francolin, Rouget’s Rail, Black-Headed Siskin en Abyssinian Woodpecker staan ook op de wensenlijst an vandaag.

Overnachting in GOBA.

Dag 7
Vanochtend gaan we nog een laatste keer vogelen in Balé Mountains National Park waarna we verder trekken naar Wondo Genet. Overnachting in Wondo Genet.

Dag 8
Vandaag staat een bezoek aan het Forestry Instituut op het programma. We maken ondermeer een wandeling in het subtropisch bos samen met de lokale vogelgids in Wondo Genet. We gaan op zoek naar de Yellow fronted Parrot, Abyssinian woodpecker, Narina Trogon, Olive Pigeon en White cheeked Turaco. Dit bergachtige bos is een kleine plek die ongeschonden blijft als onderdeel deel van het bosinstituut. In dit bos is ook een grote verscheidenheid aan vlinders te vinden.

We rijden door naar Ziway waar we vanavond overnachten. We gaan vogelen aan de rand van het Ziway meer op zoek naar Lesser Jacana en Black Crowned Crane.

Dag 9
Awash Park behoort bij de Top 5 Afrikaanse Parken voor vogelliefhebbers met meer dan 460 vogels. Een rit van ongeveer 4 uur brengt ons naar dit park, de enige plek waar je de 6 bustards kan vinden. Verder zoeken we hier naar de Ethiopian Cliff Swallow, Yellow-troated Serin en de Sombre Rock Chat.

Overnachting in Awash Stad.

Dag 10
We sluiten ons bezoek aan Awash Park vanochtend af door te gaan vogelen in het Noordelijk deel van het Park. In de middag rijden we in circa een uur naar Alegedi Sanctuary voor de Arabian Bustard, Secretary bird , Gerenuk, Grevy Zebra en meer.

Overnachting in Awash Stad.

Dag 11
Na een rit langs de Kesem rivier, aan de noordzijde van Fentale Mountain klimmen we uit de Rift Vallei naar het hoge Plateau in Ankober. We gaan op zoek naar de Ankober Serin, Lammergeier, Verreaux’s Eagle, Wattled Ibis, White-collared Pigeon, Banded Barbet, Groundscraper Thrush, Moorland Chat, Shining Sunbird, Ethiopian (or Black-headed) Siskin en Brown-rumped Serin.

Overnachting in Debre Birhan.

Dag 12 
Dwars door het Ethiopische hoogland rijden we naar Debre Libanos. Onderweg kunnen we de volgende soorten nog tegenkomen: Rüppell’s Black Chat, White-winged Cliff Chat, White-billed Starling, Swainson’s Sparrow, Red-billed Pytilia, and Yellow-rumped (or White-throated) Seedeater, Half-collared Kingfisher, Abyssinian Wheatear, Foxy Cisticola, Ethiopian Boubou, Cinnamon-breasted Bunting, Black-winged Red Bishop en Yellow Bishop.

In de middag rijden we naar Addis Ababa waar we ons opfrissen in een hotel en vervolgens de avondvlucht nemen naar Nederland.

Dag 13
Aankomst in Amsterdam.

Einde van de reis.

Dag 1: Amsterdam – Addis Ababa
Dag 2: meren van Debre Zeit
Dag 3: Hawassa
Dag 4: Hawassa
Dag 5: Balé Mountains National Park
Dag 6: Sanetti plateau
Dag 7: Balé Mountains National Park – Wondo Genet
Dag 8: Wondo Genet – Ziway meer
Dag 9: Awash
Dag 10: Awash
Dag 11: Plateau in Ankober
Dag 12: Debre Libanos – Addis Ababa – vertrek uit Addis
Dag 13: aankomst Amsterdam

Einde van de reis.

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Josien Schenkels

Reissom:
Euro 2995,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 295,-

Minimum aantal deelnemers: 5

Maximum aantal deelnemers: 12


Vertrek datum:
23 maart 2020 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 4 + 3 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 4 + 3 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Water overdag
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Engelstalige lokale gids
 • Alle toegangsgelden en excursies volgens het programma

 

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Lunch
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

 

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: