De North Atlantic Odyssey

De North Atlantic Odyssey – via Schotland en Jan Mayen naar Spitsbergen!

Deze unieke natuur-cruise vertrekt vanuit Vlissingen in de provincie Zeeland over de Noordzee naar Aberdeen in Schotland, het prachtige natuureiland Fair Isle en het kleine Noorse eiland Jan Mayen, midden in de Noord Atlantische Oceaan. Na ons bezoek aan Jan Mayen varen we verder, richting de rand van het pakijs met als einddoel Spitsbergen.  Onderweg zien we duizenden zeevogels als Papegaaiduiker, Jan van Gent, Zwarte Zeekoet, Alk, Kleine Alk, Grote Jager, Kleine Jager, Noordse Stormvogel, Noordse Pijlstormvogel en de in Nederland zeer zeldzame Dikbekzeekoet. Bovendien is er kans op het zien van zeezoogdieren als Bruinvis, Tuimelaar, Witsnuitdolfijn, Dwergvinvis, Gewone Vinvis, Blauwe Vinvis, Butskop en Bultrug.

Eenmaal aangekomen bij Spitsbergen kijken we uit naar hoog-arctische soorten als Koningseider, Ivoormeeuw, Poolvos, Rendier en Beluga. Vooral voor IJsbeer en Walrus zullen extra inspanningen worden geleverd. Zodra we de rand van het pakijs bereiken, maken we kans op IJsberen en ook in de fjorden van Spitsbergen kunnen we deze Koning van het Noorden spotten. Verder op de planning: een landing op Poolepynten, de belangrijkste rustplaats voor Walrussen aan land.

U gaat aan boord van de Ortelius op zoek naar de vele noordelijke zeevogels, walvissen, IJsberen, Poolvossen en Walrussen.

 Vrijdag 18 mei 2018
We vertrekken vanuit Vlissingen in Zeeland, via de Westerschelde naar de Noordzee. Zelfs in de eerste paar uren als we nog in de Westerschelde varen is het de moeite waard aan dek te staan. Tijdens eerdere reizen zagen we hier onder andere Wespendief, Slechtvalk, Dwergstern en Bruinvis!

Zaterdag 19 mei
Dag op zee. In 5 eerdere overtochten van Hansweert naar Aberdeen zagen we o.a. Dwergvinvissen, Witsnuitdolfijnen, Gewone Dolfijnen, Bruinvissen, Tuimelaars, Stormvogeltjes, Alken, Zwarte Zeekoeten, Papegaaiduikers, Noordse Pijlstormvogels, Grote Jagers en Kleine Jagers. Tijdens de reis in mei 2010 zagen we behalve al deze soorten ook Orka en Noorse Vinvis!

Zondag 20 mei
In de loop van de ochtend komt het schip aan in Aberdeen. Hier heeft u de gelegenheid van boord te gaan en deze prachtige stad en de omgeving te verkennen. Bij voldoende belangstelling organiseren we een excursie naar het Schotse achterland waar we soorten als Raaf, Rode Wouw, Steenarend, Waterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart en Gekraagde Roodstaart kunnen zien. In de loop van de middag varen we de Noordzee weer op, richting Fair Isle. In Aberdeen zal een deel van de passagiers die alleen de overtocht tussen Nederland en Schotland geboekt hebben, van boord gaan. Hun plaats wordt ingenomen door veel Engelse vogelaars en natuurliefhebbers die mee zullen varen naar Spitsbergen.

Maandag 21 mei
Bij Fair Isle, één van de Shetland eilanden, gaan we aan land en lopen naar het wereldberoemde Bird Observatory. Op een ander eiland waar we mogelijk aan land gaan, Mousa, bezoeken we één van de best bewaard gebleven brochs in Schotland. Een broch is een ronde toren van stenen, waarschijnlijk gebouwd door de Picten. Overdag zien we Zwarte Zeekoeten, Roodkeelduikers, Kleine Jagers en Grijze Zeehonden, maar het hoogtepunt van de dag is een excursie waar we, als we op het juiste moment aan land zijn, duizenden Stormvogeltjes zien en vooral horen terugkeren naar hun nesten op het eiland.

Dinsdag 22 mei en Woensdag 23 mei
Het schip zet koers naar het noorden, richting het Noorse eiland Jan Mayen, dat zo’n 300 zeemijl ten noordoosten van IJsland ligt. Dit is het gebied waar de North Atlantic Odyssey op zijn best is. Tijdens deze twee dagen op zee staan de gidsen volop aan dek op de uitkijk naar zeezoogdieren en zeevogels. Het schip heeft meer dan voldoende ruimte voor alle passagiers om ook aan dek te staan en te genieten van waarnemingen van bijvoorbeeld Dwergvinvis, Gewone Vinvis, de enorme Blauwe Vinvis (tijdens de reis van 2012 zagen we een Blauwe Vinvis op minder dan 30 meter voor de boot!), Butskop, Bultrug, Tuimelaar en Witsnuitdolfijn en vogels als Alk, Papegaaiduiker, Kleine Alk, misschien al de eerste Dikbekzeekoet, Noordse Stormvogel, Zwarte Zeekoet, Jan van Gent en Kleine Jager. Orka’s komen hier ook voor en zijn vaak erg nieuwsgierig, regelmatig dichtbij het schip zwemmend. Tijdens de reis in 2014 kwamen we in dit gebied ogen tekort: letterlijk honderden walvissen en dolfijnen van verschillende soorten (o.a. Butskop, Gewone Vinvis, Witflankdolfijn, Noorse Vinvis, Bultrug, Dwergvinvis en Orka) fourageerden in dit gebied.

Donderdag 24 mei
Jan Mayen is een klein vulkanisch eiland met Mount Beerenberg als middelpunt. Van de flanken van deze 2300 meter hoge vulkaan glijden imposante gletsjers de zee in. Tot voor kort was het niet toegestaan dit eiland met zijn militaire basis te bezoeken, maar met toestemming van de Noorse autoriteiten is het tegenwoordig meestal mogelijk hier aan land te gaan om het weerstation te bezoeken. Bij Kvalrossbukta bezoeken we de overblijfselen van een 17e eeuwse nederzetting van Nederlandse walvisjagers, waar tegenwoordig een grote kolonie Noordse Stormvogels is. We varen langs Koksletta waar duizenden Kleine Alken en Dikbekzeekoeten dichtbij de gletsjer broeden, bekeken door hongerige Grote Burgemeesters.

Vrijdag 25 – Zondag 27 mei
Het schip vaart noordwaarts richting de rand van het zeeijs, zoekend naar andere walvissen, dolfijnen, zeehonden en zeevogels. Als we niet verder naar het noorden kunnen omdat we de rand van het pakijs bereikt hebben, zetten we koers naar Noord Spitsbergen. Dit is ook het gebied waar we uitkijken naar de zeer zeldzame Groenlandse Walvis, die hier in kleine aantallen voorkomt en met enige regelmaat gezien wordt. Met 24 uur ‘dag’licht zullen de ervaren begeleiders van Inezia Tours continu op de uitkijk staan. Dit is het gebied waar deze verlengde North Atlantic Odyssey op zijn best is: met de ijsversterkte Ortelius proberen we het pakijs in te varen op zoek naar een ontmoeting met de Keizer van het Noorden: de IJsbeer. Met 24 uur daglicht kan dit zelfs midden in de nacht! Als we ’s nachts een IJsbeer tegen het lijf lopen, zullen we dit via het omroepsysteem bekend maken, zodat niemand deze ontmoeting hoeft te missen! 
Afhankelijk van het zeeijs en mogelijke loodsverplichtingen, varen we één van de fjorden in het westen van Spitsbergen in. Hier hebben we kans op Walrussen en IJsberen die jagen op zonnende robben. Ten westen van Spitsbergen, nog op open zee is een gebied waar we vrijwel jaarlijks meerdere walvissoorten zien, waaronder het grootste dier op aarde, de Blauwe Vinvis!

Maandag 28 mei
Aan de oostkant van Prins Karls Forland ligt Poolepynten, een lage wal met een binnenzee en stranden aan beide kanten. Hier gaan we nog eens op zoek naar Walrussen. De Walrussen komen er aan land om te rusten en hun eten te verteren en laten zich meestal van dichtbij bekijken en fotograferen. De laatste stop proberen we bij Alkhornet te maken, een enorme berg aan de ingang van Isfjorden. Op de berg broeden tienduizenden vogels die onder luid geroep, gepiep en gekakel af en aan vliegen. Aan de voet van de berg hebben verschillende Poolvossen hun burcht. Ook het Rendier komt hier in flinke aantallen voor. Ze hebben kortere poten dan hun soortgenoten op het vasteland en laten zich vaak erg goed en van dichtbij zien en fotograferen. Mochten we hier niet aan land kunnen, dan is het goed te weten dat zowel Poolvos als Rendier ook in Longyearbyen voorkomen en zich daar eigenlijk altijd laten zien aan mensen die na afloop van de bootreis nog een aantal dagen op Spitsbergen blijven…

Dinsdag 29 mei
We gaan in de ochtend van boord in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Hier heeft ieder de keus om meteen het vliegtuig naar huis te nemen, één of meerdere dagen langer te blijven of meteen aan boord te gaan voor een aansluitende cruise bij Spitsbergen voor een langer verblijf bij deze noordelijke archipel.

 LET OP:
Het is mogelijk om aan boord te blijven voor de expeditiecruise Noord Spitsbergen. Als u zowel de North Atlantic Odyssey als de expeditiecruise Noord Spitsbergen boekt, krijgt u ook nog eens een flinke korting op de totale reissom. Vraagt u ons gerust om meer informatie.

N.B.: Voor alle expeditiecruises geldt dat de reisbeschrijving als leidraad dient, en dat geldt ook voor deze reis. Onderweg zijn er mogelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat de route en de dagindeling op een andere manier dan beschreven wordt ingevuld. Slecht weer, overheidsrichtlijnen, maar ook onverwachte mogelijkheden voor ongeplande zodiaccruises of landingen kunnen ervoor zorgen dat de reis anders verloopt dan wij op voorhand kunnen aangeven. De expeditieleider geeft u bij aanvang van de reis meer informatie en houdt u gedurende de reis op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen tijdens de reis.

De in de reisbeschrijving vermelde soorten komen allemaal in het gebied voor en worden allemaal met enige regelmaat in het gebied gezien. Het kan echter voorkomen dat u minder of andere soorten ziet dan aangegeven in de reisbeschrijving. Het is uiteraard ook mogelijk dat u méér soorten ziet dan in de reisbeschrijving staan vermeld, wij kunnen echter geen garantie geven voor de soorten of het aantal dieren dat u ziet tijdens de reis. • Dag 1: Vertrek uit Vlissingen in Zeeland
 • Dag 2: Noordzee
 • Dag 3: Aberdeen – Schotland
 • Dag 4: Fair Isle
 • Dag 5: Noordelijke Atlantische Oceaan
 • Dag 6: Noordelijke Atlantische Oceaan
 • Dag 7: Jan Mayen
 • Dag 8: Noordelijke IJszee
 • Dag 9: Noordelijke IJszee
 • Dag 10: Noordwest Spitsbergen
 • Dag 11: West Spitsbergen
 • Dag 12: Aankomst in Longyearbyen op Spitsbergen
Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Dikbekzeekoet
 • Papegaaiduiker
 • Zwarte Zeekoet
 • Alk
 • Kleine Alk
 • Roodkeelduiker
 • Grote Jager
 • Kleine Jager
 • Middelste Jager
 • Ivoormeeuw
 • Grote Burgemeester
 • Stormvogeltje
 • Noordse Pijlstormvogel
 • Jan van Gent
 • Noordse Stormvogel
 • Rosse Franjepoot
 • Koningseider
 • Vorkstaartmeeuw
 

ZOOGDIEREN:

 

 • Bruinvis
 • Tuimelaar
 • Witsnuitdolfijn
 • Witflankdolfijn
 • Dwergvinvis
 • Gewone Vinvis
 • Blauwe Vinvis (zeldzaam)
 • Bultrug
 • Orka
 • Butskop
 • Beluga
 • Groenlandse Walvis (zeer zeldzaam)
 • Baardrob
 • Ringelrob
 • Walrus
 • Rendier
 • Poolvos
 • IJsbeer

 MAP North Atlantic Odyssey 2015 VBN

 

REIS EN ROUTE:
De reis begint in Vlissingen in Zeeland, Nederland en eindigt in Longyearbyen op Spitsbergen. In Longyearbyen heeft een ieder de mogelijkheid om direct terug te vliegen, nog één of meerdere dagen in Longyearbyen te blijven of om meteen aan boord te gaan van een aansluitende cruise bij Spitsbergen.
Meer informatie over deze aansluitende cruise vindt u hier.


VERZEKERING:
Voor alle expeditiecruises is een reisverzekering verplicht. Deze verzekering dient in ieder geval repatriëring tegen kostprijs te dekken. Andere dekkingen zijn in verschillende variëteiten mogelijk, dit is naar keuze van de reiziger.
Een annuleringsverzekering is niet verplicht voor deze reis.

U kunt de reisverzekering bij elke gewenste maatschappij afsluiten. Desgewenst kunt u de reisverzekering via Inezia Tours afsluiten. Ook een eventuele annuleringsverzekering  kan Inezia Tours voor u afsluiten.

VOORBEHOUD EXPEDITIECRUISES:
Voor alle expeditiecruises geldt dat de reisbeschrijving als leidraad dient, en dat geldt ook voor deze reis. Onderweg zijn er mogelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat de route en de dagindeling op een andere manier dan beschreven wordt ingevuld. Slecht weer, overheidsrichtlijnen, maar ook onverwachte mogelijkheden voor ongeplande zodiaccruises of landingen kunnen ervoor zorgen dat de reis anders verloopt dan wij op voorhand kunnen aangeven. De expeditieleider geeft u bij aanvang van de reis meer informatie en houdt u gedurende de reis op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen tijdens de reis.

De in de reisbeschrijving vermelde soorten komen allemaal in het gebied voor en worden allemaal met enige regelmaat in het gebied gezien. Het kan echter voorkomen dat u minder of andere soorten ziet dan aangegeven in de reisbeschrijving. Het is uiteraard ook mogelijk dat u méér soorten ziet dan in de reisbeschrijving staan vermeld, wij kunnen echter geen garantie geven voor de soorten of het aantal dieren dat u ziet tijdens de reis.


ENKEL INDIEN VAN TOEPASSING – BRANDSTOFTOESLAG:
De genoemde prijzen zijn cruise only en gebaseerd op een brandstofprijs van USD 120 per vat, drie maanden vóór aanvang van de reis.
Mocht de brandstofprijs hoger liggen dan USD 120, dan geldt een brandstoftoeslag van € 18,- per persoon per nacht.
Mocht de brandstofprijs hoger liggen dan USD 150, dan geldt een brandstoftoeslag van € 36,- per persoon per nacht.

KINDEREN:
Kinderen zijn (onder voorbehoud) welkom om samen met hun ouders of grootouders deel te nemen aan deze reis. 
Vraag ons gerust om meer informatie.

 

De reis wordt uitgevoerd met één van de modernste expeditie-cruiseschepen van dit moment: de Ortelius.

In dit tabblad zijn verschillende foto’s en het dekplan van de Ortelius terug te vinden, alsmede de prijzen van de verschillende hutten.

Prijzen voor deze reis (zie ook het tabje Praktische informatie):

 • Prijs in een vierpersoonshut: € 1950,-
 • Prijs in een driepersoonshut: € 2450,-
 • Prijs in een tweepersoonshut met patrijspoort: € 2950,-
 • Prijs in een tweepersoonshut met raam: € 3200,-
 • Prijs in een superior hut: € 3600,-

Hutten op indeling kunnen door iedereen geboekt worden. U kunt dan worden ingedeeld met een andere alleenreizende passagier. U deelt de hut altijd met iemand van hetzelfde geslacht.

Alle hutten hebben toilet en douche in de hut, er zijn geen hutten met gedeeld toilet op de gang.
De Superiorhutten hebben een tweepersoonsbed.
Genoemde prijzen zijn per persoon en cruise only.
 

Bijkomende kosten:

Vliegticket Spitsbergen – Amsterdam: vanaf ongeveer € 225,- per persoon.

Indien van toepassing: hotelkosten in Oslo (indien de terugvlucht niet op dezelfde dag kan plaatsvinden):
vanaf € 99,- per kamer.

Hotelkosten op Spitsbergen (indien u langer wilt blijven): vanaf € 110,- per kamer.

Kosten voor de heenreis naar Vlissingen.
U kunt per auto reizen; Hansweert ligt op ongeveer 35 kilometer van Bergen op Zoom en Middelburg.
Er is echter geen parkeergelegenheid om uw auto daar achter te laten.
U kunt per trein reizen; Vlissingen is eenvoudig te bereiken en heeft een eien treinstation.

De hier vermelde prijzen voor de bijkomende kosten zijn prijsindicaties gebaseerd op de prijzen in 2017.

                         

Foto’s van het schip, de gemeenschappelijke ruimtes en de verschillende hutten:
(blijf met de muis op de afbeelding staan om de beschrijving te zien)

 Foto Ortelius

 

Foto restaurant Ortelius

Foto lezingenzaal Ortelius

Foto vierpersoonshut Ortelius

Foto suite slaapkamer Ortelius

Foto Ortelius bij Spitsbergen

 

 

Boek uw reis

 

Voor deze reis zijn verschillende determinatiegidsen en naslagwerken beschikbaar.
Hieronder vindt u een selectie van de meest relevante literatuur voor een zeer scherpe prijs.
Als u de literatuur via onderstaande link bestelt, betaalt u in Nederland en België GEEN VERZENDKOSTEN!

Picture Arctic Wildlife

A complete guide to Arctic Wildlife

picture whales and dolphins

A field guide to marine mammals

Picture birds of Europe

Birds of Europe

Picture flowers of Svalbard

 Flowers of Svalbard

 

Aanbiedingen

North Atlantic Odyssey
bij boeking van de aansluitende expeditiecruise Noord Spitsbergen
een korting van 5% op de totale reissom!

Boek de aanbieding

ReisinformatieReissom:
€ 1950,- per persoon in een vierpersoonshut

€ 2450,- per persoon in een driepersoonshut

€ 2700,- per persoon in een tweepersoonshut met patrijspoort

€ 2950,- per persoon in een tweepersoonshut met raam

€ 3600,- per persoon in een Superior hut


Vertrek datum:
18 mei 2018 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 6 + 7 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 6 + 7 :

Sluit venster

Inclusief

 • Verblijf aan boord van expeditiecruiseschip Ortelius
 • Alle maaltijden aan boord
 • Koffie, thee en water aan boord
 • Alle zodiaccruises
 • Alle excursies
 • Alle lezingen

Exclusief

 • Vliegticket Longyearbyen – Amsterdam (enkele reis!)
 • Vervoer naar Hansweert
 • Eventuele eigen overnachtingen op Spitsbergen (indien van toepassing)
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking
 • Reisverzekering (Verplicht – zie tabje Praktische Informatie)
 • Enkel indien van toepassing: brandstoftoeslag (zie tabje Praktische Informatie)

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: