Noorderlicht en het Varangerfjord

Het Noorderlicht en de Varangerfjord

GEGARANDEERD VERTREK!*
We hebben voldoende deelnemers voor deze reis, of de reis daadwerkelijk kan doorgaan hangt echter af van de ontwikkelingen rondom het COVID 19 virus.

Veel mensen gaan in de zomer naar Finland en het Varangerfjord, maar ook in maart is er al veel te beleven in het hoge noorden. Alleen al voor het witte landschap en de stilte is het de moeite waard om eens in deze tijd naar het hoge noorden af te reizen. Dit is ook de tijd dat de kans op het zien van het Noorderlicht groot is. De nachten zijn nog donker en lang genoeg, maar ook is het al 12 uur per dag licht en voldoende tijd dus om te vogelen. Natuurlijk zijn een hoop vogels nog niet terug, maar in de winter ga je dan ook niet voor de kwantiteit, maar voor de kwaliteit. De Bruinkopmezen en Haakbekken op de voerplek bij Kamaanen zijn beroemd en prachtig om te zien en te fotograferen. Ook Taigagaaien laten zich met een beetje geluk fraai bekijken en dit in een prachtig winterse setting. In de avond zullen we bij geschikte weersomstandigheden een poging doen het Noorderlicht te zien te krijgen.

Onderweg naar het Varangerfjord turen we de boomtoppen af en is er bijna altijd wel een Sperweruil te vinden, afgelopen jaar zelfs een parend stelletje. Ook proberen we het nu geheel witte Moerassneeuwhoen te vinden. Over de besneeuwde weg rijden we Finland uit en Noorwegen in. Langs de wegen in de Varanger meestal wat minder sneeuw,  hoewel de wegen in Finland ook goed te berijden zijn. Langs het Varangerfjord verblijven diverse groepen eenden en de eerste Zeearenden zijn meestal ook al gearriveerd. We overnachten in een eenvoudige accommodatie halverwege het fjord die ook een vogelvoerplaats in de tuin heeft. Hier worden vaak Witstuitbarmsijzen gezien, maar ook Goudvinken en de altijd aanwezige Groenlingen. We hebben twee dagen de tijd om in de Varanger te vogelen, waarbij we met name op zoek gaan naar de twee mooiste eenden van Europa, de Stellers Eider en de Koningseider. Twee soorten die in juni erg lastig zijn in het fjord en zeker wat betreft de volwassen mannetjes. Deze hebben dan meestal de Varangerfjord alweer verlaten. Maart is de tijd om grotere groepen Koningseiders te vinden, alsmede de wat makkelijker te vinden Stellers Eider. Beide eenden zullen waarschijnlijk ook redelijk te fotograferen zijn, met name in de haven van Kiberg. Daarnaast zullen hier ook behoorlijke aantallen IJseenden aantreffen. Maart is ook de tijd dat er grote groepen Koningseiders in de buurt van Vardo verschijnen en vanaf de kant zullen we trachten zo’n groep van enige duizenden exemplaren te vinden. Ook zullen we een excursie maken per boot naar het eilandje Hornoya. Hier zijn de zeevogels al aangekomen en onderweg maken we natuurlijk ook al kans op de eerder genoemde Eidereenden.

Een reis die niet gemaakt moet worden voor het aantal soorten, maar met name voor de beleving en de kwaliteit van de soorten. Een prachtig landschap, Noorderlicht en de vogels maken deze reis tot een onvergetelijke ervaring.

De reis wordt begeleid door Eduard Opperman, die al vele vogelreizen in verschillende delen van Finland heeft begeleid en het land goed kent.

 Reisbeschrijving:

Dag 1 Amsterdam-Oslo
We vliegen begin van de avond van Amsterdam naar Oslo. We zullen laat in de avond aankomen en inchecken in ons hotel nabij de luchthaven. Route naar hotel met busje van hotel of taxi.

Dag 2 Oslo Kirkenes
Na het ontbijt in het hotel gaan we richting vliegveld en vliegen in de ochtend naar Kirkenes. Daar halen we ons busje op en rijden al vogelend/fotograferend richting ons hotel in Kamaanen. De afstand zal ongeveer 170 kilometer bedragen. Lunch eventueel onderweg. Afhankelijk van weer en wat we onderweg tegenkomen zullen we al bij licht bij het hotel zijn. Dan zal de rest van de lichturen gebruikt worden voor vogelen/fotograferen bij de feeder van het hotel. Op deze feeder zijn vaak naast gewone soorten als goudvinken, barmsijzen en groenlingen ook haakbekken te vinden. Maar ook bruinkopmezen laten zich in de regel goed zien en met ene beetje geluk komt ook de Taigagaai nog even op het voer zitten. Na het eten kunnen we een excursie maken voor noorderlicht. Hotel ligt in langs doorgaande weg in “the midle of nowhere” en het is dus behoorlijk donker.

Dag 3 Kamaanen
We hebben de hele dag om bij de feeder in Kamaanen te verblijven. Ook kunnen we in de middag nog een bezoek brengen aan Inari of de omgeving verkennen. We overnachten voor de tweede nacht in Kamaanen.

Dag 4 Kamaanen –Varangerfjord
In de ochtend kunnen we nog vogelen/fotograferen in het hotel bij de feeder en in de loop van de ochtend rijden we richting Noorwegen (ongeveer 250 kilometer). Onderweg ruimte om te stoppen en te genieten van het fraaie landschap en de vogels die we tegenkomen. Een sperweruil in de top van de boom of de moerassneeuwhoen in mooi wit winterkleed staan hoog op de verlanglijst. Aan het einde van de middag of begin van de avond checken we in bij ons verblijf in Noorwegen. Lunch gebruiken we onderweg in Utjoki. In de avond mogelijk excursie Noorderlicht. Het kan zijn dat we in het hotel in Noorwegen gedeelde faciliteiten hebben, dus geen eigen wc en douche op de kamer.

Dag 5 Varangerfjord
We hebben de gehele dag om de Varanger te verkennen. We zullen beginnen in de haven van Vardo en gaan op zoek naar de nodige eidereenden, waaronder hopelijk ook Koningseider en Stellers eider. Vervolgens vervolgen we onze weg richting Vardo en onderweg checken we de fjord op eidereenden. Met name rond Vardo zullen we zeker Konings en Stellers eiders tegenkomen, maar daarnaast ook vele ijseenden, grote burgemeester en andere soorten. In de avond mogelijk excursie noorderlicht. Als het weer het toelaat brengen we een bezoek aan het vogeleiland Hornoya voor de kust bij Vardo. Hornoya is één van de plekken waar de Kortbekzeekoet te bewonderen is, maar ook de papegaaiduikers in de sneeuw is een prachtig gezicht.

Dag 6 Varangerfjord
Afhankelijk van de vorige dag en het weer zouden we richting Batsfjord kunnen rijden over de mete sneeuw bedekte toendra. Een prachtig landschap en in Batsfjord weer veel kans op de stellers en koningseider. In de avond mogelijk excursie Noorderlicht. Mocht dit door het weer niet kunnen dan verblijven we nog een dag in de Varangerfjord en gaan weer richting Vardo.

Dag 7 Varangerfjord – Oslo – Amsterdam
Vandaag rijden we terug naar het vliegveld van Kirkenes wat dus ongeveer 150 km rijden betekent.
Vanaf hier pakken we onze vlucht naar Oslo en vandaar vliegen we door naar Amsterdam waar aan deze fantastische reis een einde komt.

Zodra het in de avond helder is, zullen we proberen het Noorderlicht te zien. Dit fenomeen is sterk afhankelijk van de activiteit op de zon en er is zeker geen garantie te geven op het zien van Noorderlicht. Uiteraard zullen we hier wel onze uiterste best voor doen.

Dag 1: Amsterdam – Oslo
Dag 2: Oslo – Kirkenes – Kamaanen
Dag 3: Kamaanen 
Dag 4: Kamaanen – Varangerfjord
Dag 5: Varangerfjord – boottocht Hornoya
Dag 6: Varangerfjord
Dag 7: Varangerfjord – Kirkenes – Oslo – Amsterdam

Einde van de reis.

 

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Koningseider
 • Steller’s Eider
 • IJseenden
 • Sperweruil
 • Giervalk
 • Moerassneeuwhoen
 • Grote/ Kleine Burgemeester
 • Kortbekzeekoet
 • Zwarte Zeekoet
 • Bruinkopmees
 • Taigagaai
 • Haakbek

 

 

Finland en Noorwegen in 2019——————————–

Noorwegen en Finland - Noorderlicht 2017

Klik op de foto om het reisverslag te bekijken.

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Eduard Opperman

Reissom:
Euro 1745,- per persoon

Eenpersoonstoeslag: Euro 295,- (beperkt beschikbaar)

Minimum aantal deelnemers: 3

Maximum aantal deelnemers: 6


Vertrek datum:
15 maart 2021 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 9 + 6 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 9 + 6 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Ontbijt
 • Diner
 • Vliegticket en luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • Begeleiding door Eduard Opperman
 • Boottocht naar Hornoya

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Lunch
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: