Hongarije: Vogels en vleermuizen

Vogels en vleermuizen in Hongarije

Natuurstation Farm Lator is de basis van deze reis in noordoost Hongarije en wordt gerund door bioloog-natuurgids-fotograaf Rob de Jong en zijn Hongaarse vrouw. Een verblijf hier geeft een extra dimensie aan de reis. Op Farm Lator komen alleen echte natuurliefhebbers en natuurfotografen. Ze komen er echter niet alleen voor de natuur, maar ook voor de heerlijkheden die er als maaltijden worden voorgeschoteld en de onderling gemoedelijke sfeer. De accommodatie heeft een prachtige wilde tuin en boomgaard (samen een hectare) waar al heel veel is te zien. In de tuin vliegen gedurende het seizoen meer dan 60 soorten dagvlinders. Smaragdhagedissen, Esculaapslangen en drie soorten slaapmuizen zijn allemaal te vinden in de tuin van de accommodatie. In de boomgaard is een voederplaats voor vogels met een schuilhut. Dit is volgens sommigen de beste plaats in Europa om Appelvinken te fotograferen. In de nabijheid broedt een paartje Keizerarenden die zo nu en dan over de accommodatie vliegen. In de gezellige bibliotheek kan alles wat men in de natuur tegenkomt op naam worden gebracht.

Noordoost Hongarije is een schaars bevolkte streek met een zeer afwisselend karakter. Het is het grensgebied van de Karpaten en de Grote Hongaarse Vlakte. Zowel oude karstgebergtes, wetlands als steppen vormen het gevarieerde landschap en zorgen voor een zeer diverse flora en fauna.

De steppen in Hongarije zijn de meest westelijke primaire steppes, zoals je ze verderop in Azië ook aantreft. In dit habitat vindt je daardoor onder de vogels echte steppesoorten met een oostelijke verspreiding, zoals Sakervalk en Keizerarend. Daarnaast zijn er de gigantische visvijvers in het beroemde Nationaal Park Hortobagy. De Kraanvogels zijn in de loop der tijd gebruik gaan maken van deze visvijvers als pleisterplaats. Dit enorm grote natuurgebied is met 80.000 hectare een van de beste vogelgebieden in Europa. Overigens is er naast de grootste samenscholingen van Kraanvogels in Europa (meer dan 100.000 in 2016) nog veel meer om opgewonden van te raken. Grote Trap, Morinelplevier, Sakervalk, Keizerarend, Zeearend, Arendbuizerd, Dwerggans en Dwergaalscholver zijn slechts een paar voorbeelden. Ook is er een kleine kans op Roodhalsgans. Bij mooi weer zijn er ook nog vlinders actief. Echte steppesoorten als Oostelijke Luzernevelinder en Oostelijk Resedawitje zullen zich dan laten zien. Ook is er nog een kans om amfibieën als Boomkikker of Roodbuikvuurpad te zien.

Het Bukkgebergte herbergt duizenden grotten met uitzonderlijk veel vleermuizen. Tijdens vangsten met mistnetten kun je veel verschillende interessante soorten van dichtbij waarnemen, zoals drie verschillende soorten Hoefijzerneuzen. Op 1 avond zie je 10 of meer soorten! Ook zullen we een spectaculair moment meemaken wanneer honderden vleermuizen een grot verlaten. Daarnaast zullen we in de beboste heuvels ook zoeken naar interessante vogels. Hoewel een beetje stil in deze tijd van het jaar kunnen we niet om de herfstbossen heen. Ze zijn alleen al qua schoonheid de moeite van een bezoek waard. De nadruk zal liggen op het speuren naar spechten en arenden. Soorten als Keizerarend, Grijze Gors, Witrugspecht, Grijskopspecht, Raaf en mogelijk Oeraluil zijn er te verwachten. Bij minder weer gaan we op zoek naar Vuursalamanders.

 Dag 1 Aankomst
Aankomst op Farm Lator, waar zal worden overnacht in een boerderij in een klein dorp. Het dorpje Lator is prachtig gelegen op de grens van Nationaal Park Bükk in de zuidoostelijke uitlopers van het Bükkgebergte. De omgeving van het dorp leent zich uitstekend voor de eerste verkenningen. In oktober doet zich het bijzonder fenomeen voor dat veel spechten uit de omgeving komen foerageren op walnoten in het dorp. Daardoor zijn de spechten vaak goed waar te nemen. Bovendien wordt er in een oude boomgaard gevoerd met zonnepitten. Daar komen o.a. Appelvinken en Middelste Bonte Spechten op af. Deze zijn van dichtbij te zien en te fotograferen vanuit een schuilhut. 

Dag 2 Nationaal Park Bükk
Het Bükkgebergte heeft sinds 25 jaar de status van Nationaal Park. Dat heeft het te danken aan de wereldberoemde grotten (o.a. de diepste van Europa), maar zeker ook aan de flora en fauna. We zullen de beste locaties bezoeken voor spechten en Keizerarend. Te verwachten zijn o.a. ook Raaf, Appelvink, Geelgors en misschien al Goudvinken en Kramsvogels. Wanneer er een of meerdere Oeraluilen op een vaste plek zitten, zullen we die ook trachten te zien. ’s Avonds rijden we diep het gebergte in naar en overwinteringsgrot van vleermuizen. Daar hangt onze gids een net op om vleermuizen te vangen. Dit is onderdeel van een regulier monitoring programma van het Nationaal Park. Op een avond kun je op deze plek 10, maar vaak meer, soorten van zeer dichtbij zien. Onder meer 3 soorten hoefijzerneuzen (Kleine, Grote en Paarse), Grijze Grootoorvleermuis, Ingekorven Vleermuis, Langoorvleermuis, Kleine Vale Vleermuis etc.

Dag 3 Beschermd landschap Borsodi Mezoseg oftewel de Kleine Hortobagy
Na het ontbijt vertrekken we naar het nabijgelegen Borsod-Mezöség. Dit steppegebied heeft de status van beschermd landschap. Het is een 20.000 ha groot gebied waarop weinig menselijke activiteiten zijn. De stilte wordt slechts onderbroken door vogels. Slechts hier en daar staat een boerderij waar men de schapen en koeien, die het gebied begrazen, onderbrengt. Sinds een aantal jaar (door de toename van de soort in Europa) verblijft ook in dit gebied een groeiend aantal Kraanvogels. Mogelijk kunnen we hier al flinke groepen waarnemen. Tegelijkertijd speuren we naar Klapeksters, Sakervalken, Arendbuizerd, Keizerarend en andere roofvogels.

Dag 4 en 5 Nationaal Park Hortobagy
Vrijwel elke vogelaar kent de naam van het beroemde Hortobagy. Het is een van de beste vogelgebieden in Europa. In het Nationaal Park Hortobágy conserveert men 70.000 ha. typisch poestalandschap; droge steppen afgewisseld met wetlands. Hortobágy was het eerste natuurgebied in Hongarije dat de status van Nationaal Park kreeg. De voornaamste reden om dit gebied te gaan beschermen waren de vogels. In totaal zijn hier meer dan 330 soorten waargenomen. Er broedt een zeer respectabel aantal van maar liefst 160 soorten. We zullen in 2 dagen alle sleutelgebieden onderzoeken.

Alleen al vanwege de tienduizenden Kraanvogels is dit gebied in oktober een bezoek waard. De visvijvers zijn de overnachtingsplaatsen van de Kraanvogels. De vliegroutes van de foerageergebieden naar de visvijvers leveren aan het einde van elke dag spectaculaire beelden op. Afhankelijk van de weersomstandigheden in Europa zijn tevens duizenden ganzen (Grauwe Ganzen, Kolganzen en Rietganzen) aanwezig. Deze roesten samen met vele watervogels op de visvijvers of de omringende steppen. Regelmatig bevinden zich Dwergganzen en Roodhalsganzen tussen deze zwermen. Hetzelfde met betrekking tot de weersituatie geldt voor eenden en steltlopers. Eenden worden o.a. vertegenwoordigd door de Witoogeend. De moerassen, maar ook de gedraineerde visvijvers trekken veel doortrekkende steltlopers en wintergasten aan: Zilverplevieren, Goudplevieren, Kemphaan, Grutto, Zwarte Ruiter, Bosruiter, Witgatje etc. Tot de late trekkers behoren mogelijk de Visarend, Zomertaling, Zwartkoprietzanger en Griel. Tot de wintergasten behoort o.a. Klapekster, die regelmatig onze weg zal kruisen.

Baardman en de Buidelmees zijn algemene standvogels. Verder behoren in deze periode Dwergaalscholver, Roodhalsfuut, Grote Zilverreiger en Lepelaar nog tot de mogelijkheden en soms zijn er nog Kwakken. Zeearenden zijn frequente bezoekers van de visvijvers. In het gebied overwinteren maar liefst 30 tot 40 individuen!

In de drogere biotopen zullen we overdag ook veel Kraanvogels tegenkomen, die een voorkeur hebben voor de omgeploegde akkers. In dit gebied leeft ook een grote populatie Grote Trappen. De roofvogels in deze periode worden vertegenwoordigd door Arendbuizerd, Ruigpootbuizerd, Blauwe Kiekendief, Sakervalk, Smelleken en Keizerarend. Daarnaast worden Morinelplevier, Griel, IJsgors, Roodkeelpieper en Waterpieper regelmatig waargenomen.

Zeldzame waarnemingen in oktober: Steppekiekendief, Bastaardarend, Zwartkopmeeuw, Grote Jager.

Dag 6 Beschermd landschap Borsod Mezoseg en NP Bukk
Deze dag bezoeken we het centrale deel van de Kleine Hortobagy. Daar zijn doorgaans veel Kraanvogels aanwezig. Met een beetje geluk is er ook een arend van de partij. Die zorgt dan voor veel opwinding onder de Kraanvogels. In deze periode kunnen dat Zeearenden zijn, maar ook Keizerarenden. Verder kijken we uit naar Sakervalk, Blauwe Kiekendief, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Klapekster etc.

Dag 7
Na een zeer enerverende week op in Hongarije vertrekken we vandaag weer richting huis.

Einde van de reis.

 

 

 • Dag 1: Amsterdam – Hongarije
 • Dag 2: Nationaal park Bükk
 • Dag 3: Borsodi Mezoseg oftewel de Kleine Hortobagy
 • Dag 4: Nationaal park Hortobagy
 • Dag 5: Nationaal park Hortobagy
 • Dag 6: Borsod Mezoseg en Nationaal park Bükk
 • Dag 7: Hongarije – Amsterdam

Einde van de reis.

Opmerkingen:

-De volgorde van de excursies is onder voorbehoud. Excursies kunnen worden gewijzigd i.v.m. met weersomstandigheden en de lokale situatie (o.a.   de aan/afwezigheid van bepaalde soorten vogels). Ook inhoudelijk kunnen er wijzigingen plaatsvinden.

-Er wordt overnacht in eenvoudige, maar sfeervolle en schone, goed verzorgde accommodatie met hoofdzakelijk prive faciliteiten

-Er worden soms flinke stukken te voet afgelegd (5-10 km), maar zeker niet elke dag

-Goede wandelschoenen, (lichte) bergschoenen zijn geen overbodige luxe

-Hoewel de nazomer in Hongarije doorgaans erg mooi is kan een regenbuitje niet worden uitgesloten: goede regenkleding is aanbevolen

-Gemiddeld nemen we ca 110 soorten vogels waar.

 

 

ReisinformatieReissom:
Euro 1295,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 175,-

Minimum aantal deelnemers: 7

Maximum aantal deelnemers: 10


Vertrek datum:
23 september 2018 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 10 + 4 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 10 + 4 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vliegticket en luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Alle toegangsgelden tot nationale parken
 • Boekingskosten

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: