Helgoland – najaarstrek en dwaalgasten

vogelreis Helgoland

Helgoland is een begrip onder vogelaars. Op nog geen vijf uur rijden van Utrecht ligt dit kleine Duitse eiland, een waar vogelparadijs. Een eiland waar je in een uur omheen kan lopen, maar dat groot genoeg is om je dagen te vermaken en één te voelen met je omgeving. De manier van vogelen op Helgoland, lekker de hele dag op het gemak struinen tussen al het groen, is wat veel vogelaars benoemen als één van de hoogtepunten van hun bezoek aan Helgoland. En daarnaast natuurlijk de opvallende tamheid van veel aanwezige vogels. Dit omdat deze dieren vaak een eind over zee hebben gevlogen voordat ze weer land onder hun voeten hebben.

Onze reis vindt plaats in de trektijd en we hopen dan ook op veel aanwezige trekvogels. Natuurlijk hangt dit ook met de weersomstandigheden samen, maar een weekje Helgoland zorgt altijd voor verrassingen. Oktober is een maand waarin veel zeldzame vogels op het eiland opduiken, maar ook de maand van de massaliteit van de “gewone” trekvogels. Bij goede omstandigheden zullen de Graspiepers door de dorpsstraat lopen en staan we op een halve meter van de Goudhaantjes. We kunnen vogels verwachten van een breed soortenspectrum. Zo is Helgoland natuurlijk één van de dichtstbij gelegen broedplaats van de nodige zeevogels. Zeekoeten en een enkele Alk zijn nog aanwezig, terwijl de Jan van Genten al van de kolonie weg zijn. Hopelijk treffen we nog een Zwarte Zeekoet, een soort die vaak gebruik maakt van de vele aanwezige haventjes op Helgoland. Op zee hebben we kans op doortrek van allerlei aan zee gebonden soorten, zoals verschillende jagers, diverse meeuwen, maar we maken ook al kans op de eerste duikers, zoals Roodkeelduiker. Langs de strandjes zijn, naast zangvogels die overal aanwezig zijn, de nodige steltlopers hun kostje bij elkaar aan scharrelen, waaronder Rosse Grutto en Zilverplevier. En natuurlijk gaan we ook op zoek naar het Bokje, een soort die zich in Nederland vaak lastig laat zien, maar zich op Helgoland opvallend vaak mooi laat fotograferen. Een bezoek aan het naastgelegen eilandje Düne, vooral bekend van de daar verblijvende Grijze en Gewone Zeehonden, mag natuurlijk niet ontbreken. Naast deze zeehonden is dit eiland voor trekvogels ook een prima plek om even bij te komen. Het eiland heeft een zoetwaterplasje wat de nodige vogels aantrekt.

Helgoland is groen en zo goed als het gehele eiland is bedekt met bosjes, struikjes en grasveldjes en zangvogels kunnen overal opduiken. Maar een bezoek aan het Noordstrand mag niet achterwege blijven. Naast eventuele zeevogeltrek, wat steltlopers en de nodige Eidereenden die vaak voor de kust aanwezig zijn, zijn het toch vooral de tamme zangvogels die hier de show stelen. Tapuiten die op enkele meters voor je zitten, IJs- en Sneeuwgorzen en hopelijk een groepje Strandleeuweriken. Veel van deze zangers zoeken voedsel in het wier dat op het strand aanwezig is en zijn hier prima te fotograferen.
Tussen de gewone soorten door houden we onze ogen natuurlijk open voor de zogenaamde krenten in de pap. De informatievoorziening op het eiland verloopt prima met een WhatsApp groep waar waargenomen soorten op worden doorgegeven. Een beetje kennis van de plekken op het eiland is dan wel handig, naast kennis van de Duitse vogelnamen.

We hopen op soorten als Beflijster, Bladkoning, Dwerggors, Sperwergrasmus, Kleine Vliegenvanger en natuurlijk op een absolute klapper. Zo had men in 2020 in deze tijd nog de vijfde Kleine Sprinkhaanzanger voor Duitsland op het eiland zitten.
Kortom, een heerlijke reis waarin het tempo laag ligt, we de hele dag rustig lopend het eiland verkennen en waarbij voor zowel beginnende als gevorderde vogelaar en fotograaf voldoende te beleven zal zijn.

 Dag 1
We verzamelen in de namiddag bij ons hotel in de buurt van Cuxhaven, op ongeveer 4 uur rijden vanaf Utrecht. Bent u niet in de gelegenheid om zelf naar Cuxhaven te komen, dan is er beperkt mogelijkheid om tegen betaling met de reisbegeleiding mee te rijden. We dineren gezamenlijk en bespreken de verwachtingen.

Dag 2
In de ochtend vertrekken we met de boot naar Helgoland* en vanaf de boot hopen we al de nodige vogels te zien te krijgen. We maken kans op diverse soorten meeuwen een laatste stern, wat doortrekkende zangvogels, maar bijvoorbeeld ook op één of meer van de vier jagersoorten. Daarnaast zal, afhankelijk van het weer, al de nodige vogeltrek zijn waar te nemen.
Onze bagage wordt op het eiland naar het hotel gebracht en we kunnen al vogelend naar het hotel lopen waar we halverwege de middag in kunnen checken. Helgoland is een klein eiland en goed te belopen. We zullen de komende dagen dan ook alles lopend doen, een ideale manier om vogels te kijken en je één te voelen met de natuur. In de avond wordt er in het dorp beneden gedineerd in één van de vele restaurantjes.
*De auto blijft op de bewaakte parkeerplaats in Cuxhaven.

Dag 3 tot en met dag 5
We hebben drie dagen de tijd om al lopend te genieten van de vogels op Helgoland. Afhankelijk van de gedane waarnemingen en het weer zullen de verschillende hoeken van het eiland worden verkend. We zullen voor het ontbijt een korte wandeling maken, de vogels zitten immers overal, zo ook rond het hotel. Na het ontbijt gaan we weer vogelen en de lunch zullen we in het veld nuttigen. Naar behoefte en afhankelijk van het weer is er natuurlijk voldoende gelegenheid om overdag een heerlijke bak koffie te nuttigen in de vele restaurantjes.
Het eiland is zo klein dat je in 20 minuten van de ene naar de andere kant kunt lopen, wat onze flexibiliteit ten goede komt. Er zijn eigenlijk geen goede en slechte plekken op het eiland, want vogels kunnen, zeker als we goed weer hebben en de trek volop aan de gang is, echt overal zitten, zelfs in de winkelstraat beneden in het dorp, waar in 2020 nog een Kleine Vliegenvanger opdook.

Uiteraard zullen we de kliffen bezoeken waar we misschien nog een laatste Jan van Gent kunnen zien. De meeste vogels zijn inmiddels van de nesten af. Wel zullen er nog behoorlijk wat Zeekoeten op de kliffen aanwezig zijn. Het bovenland bestaat uit wat grasvelden waar vaak Strandleeuweriken en IJsgorzen worden gezien. Ook de Velduil wordt vaak jagend boven deze vlakte gezien.
De vuurtoren die aan de zuidgrens van deze vlakte staat, werkt vaak als een magneet voor trekvogels en de bosjes rondom zijn altijd een bezoekje waard. Een andere plek die we zeker bezoeken is het laagland voor de jeugdherberg. In dit grote bosjescomplex huizen veel trekvogels en de kans op het zien van Beflijsters is hier groot. Maar ook de vele Sijzen, Goudhaantjes en Graspiepers maken dit gedeelte tot een heerlijk stuk om te struinen. De vogels zijn vaak zo tam dat je ze bijna kunt aanraken.

Als we doorlopen komen we bij het Noordstrand, een zeer bekende plek voor bezoekers van Helgoland. Dit omdat er naast zeevogels ook veel zangvogels te bewonderen en te fotograferen zijn die voedsel zoeken tussen het aanwezige zeewier. Dit is vaak een plek waar Tapuit, IJsgors en Sneeuwgors gezien en gefotografeerd worden.

Één van de dagen zullen we gebruiken om naar het nabijgelegen Düne te gaan. Met een klein bootje zijn we daar in minder dan tien minuten. Düne staat bekend om zijn Grijze en Gewone Zeehonden, maar is ook een prima eiland om een dagje te vogelen.
Natuurlijk hopen we op leuke soorten als Bladkoning, Sperwergrasmus en Kleine Vliegenvanger, maar ook de massale aanwezigheid van “gewone” soorten die vaak opvallend minder schuw zijn dan in Nederland maken dit hopelijk onvergetelijke dagen.

Dag 6
In de ochtend kunnen we nog vogelen op het eiland en in de middag gaan we met de boot terug naar Cuxhaven waar onze reis weer tot een einde komt.

Einde van de reis.

 

 

 • Dag 1: Cuxhaven
 • Dag 2: Cuxhaven / Helgoland
 • Dag 3: Helgoland
 • Dag 4: Helgoland – Düne
 • Dag 5: Helgoland
 • Dag 6: Helgoland / Cuxhaven

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

We kunnen de soorten verwachten die ook in Nederland in de herfst voorkomen. Daarnaast staat Helgoland bekend om de aanwezigheid van vele zeldzaamheden.

 • Boomvalk
 • Velduil
 • Smelleken
 • Zeekoet
 • Zwarte zeekoet
 • Alk
 • Kuifaalscholver
 • Jan van Gent
 • Bokje
 • Beflijster
 • Bladkoning
 • Sperwergrasmus
 • Kleine Vliegenvanger
 • Strandleeuwerik
 • IJsgors
 • Sneeuwgors
 • Dwerggors
 • Onverwachte dwaalgasten

 

 

 

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Eduard Opperman

Reissom:
Euro 795,- per persoon 

Eenpersoonstoeslag Euro 200,- (Beperkt beschikbaar!)

Minimum aantal deelnemers: 4

Maximum aantal deelnemers: 10


Vertrek datum:
17 oktober 2021 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 6 + 10 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 6 + 10 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle dagen ontbijt (vanaf dag 2)
 • Overtocht met de boot naar en van Helgoland
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Overtocht naar Düne
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • Vervoer naar (en eventueel parkeren in) Cuxhaven
 • (Reis)verzekering
 • Lunch, diner en uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: