Groepsreis Ecuador 2022

Vogelreis Ecuador

Met meer dan 1600 vogelsoorten in een land half zo groot als Frankrijk, makkelijk bereikbare vogelplekken en een prachtige natuur, is Ecuador één van de meest geliefde bestemmingen voor vogelaars in Zuid-Amerika. Onze reis begint in de hoofdstad Quito waarna we als eerste naar de westelijke hellingen van de Andes gaan. We verblijven onder meer in het Mindo gebied met als één van de hoogtepunten 15 soorten kolibries die we bij de feeders op de veranda van onze lodge kunnen zien.

Na enkele dagen in de westelijke Andes vervolgen we onze reis naar de oostelijke hellingen. Niet meer dan een paar uur rijden van het Mindo gebied, maar toch een volledig ander habitat met heel veel nieuwe soorten.

U kunt ervoor kiezen om uw reis op dit punt te eindigen, maar u kunt uw reis ook vervolgen met een bezoek aan het Amazonegebied, een verblijf in een junglelodge aan de Napo rivier, één van de grote zijrivieren van de Amazone. Gelegen in het laagland en midden in de jungle, zorgt ons verblijf hier voor de perfecte combinatie met het vogelen in de Andes. Tenslotte bieden we ook een extensie naar de Galapagos eilanden aan. Heeft u interesse in deze verlenging(en), vraag ons dan naar de mogelijkheden.

Elk van de gebieden waar we verblijven heeft zijn eigen soorten en door het combineren van deze verschillende gebieden kunt u er zeker van zijn dat u met een indrukwekkende soortenlijst naar huis reist.

 Dag 1
We vertrekken van Amsterdam en vliegen naar Quito, waar we na aankomst op de luchthaven worden opgewacht door een vertegenwoordiger van onze agent die ons naar ons hotel brengt waar we kunnen bijkomen van de vlucht.

Dag 2
In de ochtend worden we opgehaald door onze lokale gids die de hele reis door de Andes bij ons zal blijven. We beginnen met vogelen in Yanacocha, een reservaat ter bescherming van een groot stuk nevelwoud ten westen van Quito. Soorten waar we naar zoeken zijn onder andere  White-banded Tyrannulet, Crowned Chat-Tyrant, Hooded Mountain-Tanager, Glossy Flowerpiercer, and Rufous-naped Brush-Finch.

In de loop van de middag rijden we richting Mindo, waar we aan het einde van de middag aankomen in onze lodge.

Dag 3 – 4
Deze twee dagen gaan we vogelen in de bossen rond Mindo, een klein dorpje in de Rio Mindo vallei. Mindo is één van de bekendste vogelplekken van Ecuador en heeft een indrukwekkende lijst van meer dan 360 soorten vogels, meer dan enige andere plek in de westelijke Andes van Ecuador.

Soorten waar we naar uitkijken zijn onder andere Dark-backed Wood-Quail, Golden-headed Quetzal, Scaled Fruiteater, Green-and-black Fruiteater, Powerful Woodpecker, Crimson-mantled Woodpecker en kolibries als Velvet-purple Coronet, Empress Brilliant en Violet-tailed Sylph.

‘s Avonds gaan we met de gids meerdere malen op pad op zoek naar de vele nachtvogels van het gebied, op welke locaties dat gebeurt is onder andere afhankelijk van de dagindeling en de aanwezige soorten in het gebied.

Dag 5
Een korte rit brengt ons naar Paz de las Aves. De eigenaar van het gebied, Angel Paz, was een aantal jaar geleden bezig met het aanleggen van een trail naar het weidegebied van zijn koeien, toen hij merkte dat verschillende antpitta’s hem tijdens zijn werk volgden en de wormen kwamen eten die door het graven uit de grond tevoorschijn kwamen. Sindsdien zijn verschillende soorten antpitta’s zo aan hem gewend geraakt dat hij ze lokt door ze bij hun naam te roepen, een unieke kans om deze mooie soorten van zeer dichtbij te zien.

In het bos is daarnaast ook een baltsplek van Cock-of-the-Rock (Oranje Rotshaan) en een voederplek waar toekans en tanagers op het aanwezige fruit afkomen; alle ingrediënten voor een prachtige dag vogelen zijn dus ruimschoots aanwezig!

Na een ochtend vol bijzondere soorten brengen we in de middag een bezoek aan de tuinen van San Tadeo. Deze prachtige tuin met tanagers en kolibries is van Rolando, een lokale vogelaar die heel hard gewerkt heeft om van zijn tuin een vogelparadijs te maken. We kunnen hier enkele zeer interessante soorten zien zoals de Beryl Spangled Tanager en Black Capped Tanager. Deze soorten zijn zeer moeilijk ergens anders te zien.

We overnachten vanavond in Quito.

Dag 6
Vanochtend bezoeken we Antisana en Chakana reserve. Op ongeveer anderhalf uur ten oosten van Quito ligt dit uitgestrekte gebied met spectaculaire landschappen en vogels! Hier kunnen we op een relatief makkelijke manier veel hooggelegen en lokale specialiteiten zien. Antisana wordt gezien als een belangrijk vogelgebied en maakt deel uit van het Condor Bioreserve van The Nature Conservancy. Condor zien op het nest (op flinke afstand om niet te verstoren) en ze zien zweven boven de bergen van Ecuador staat vandaag dan ook hoog op de wensenlijst. 

Het reservaat is een mix van elfachtig bos beneden en grasland páramo erboven. In het bos zoeken we soorten als Shining Sunbeam, Pearled Treerunner, White-throated Tyrannulet, Tufted Tit-tyrant, Unicolored (Blackish) Tapaculo, Plain-colored Seedeater en Cinereous Conebill. Wat hoger in de páramo kijken we uit naar Bar-winged Cincloded, Stout-billed Cinclodes, Black-billed Shrike-Tyrant Páramo Pipit en Plumbeous Sierra-Finch. Hoger op het plateau zoeken we de omgeving af voor Andean Lapwing, Páramo Ground-Tyrant en de lokale specialiteit: Andean Ibis. Deze geïsoleerde populatie bevindt zich aan het noordelijke einde van het verspreidingsgebied en wordt in Ecuador als bedreigd beschouwd. Groepen Black-winged Ground-Dove zijn in overvloed aanwezig, samen met Eared Dove. Streak-backed Canasteros scannen de drogere gebieden af en Carunculated Caracaras kunnen we zien als ze in de velden lopen op zoek naar eten. Ook op Puna Hawks maken we een goede kans als ze zweven en bidden langs de bergruggen. Als het zicht goed is, hebben we een zeer goede kans om de Andean Condor te zien, dit gebied herbergt één van de grootste populaties van Ecuador, net als van de Black-chested Buzzard-Eagle. Als we echt geluk hebben zien we misschien zelfs de zeldzame Cinereous Harrier en Aplomado Falcon.

We lunchen vandaag in Chakana, in 2012 uitgeroepen tot heiligdom van de Condor en deel uitmakend van de bufferzone van het Antisana Ecological Reserve.

Vol indrukken van vandaag reizen we verder naar de Guango lodge, ons hotel voor de komende twee nachten.

Dag 7
Omdat onze lodge hoog ligt, vinden we hier vogels die we verder tijdens deze reis niet zullen tegenkomen, zoals Andean Guan, Gray-breasted Mountain-Toucan en Black-eared Hemispingus. Ook hier gaan we weer veel kolibries zien.

We blijven vandaag in de omgeving van de Guango lodge en bezoeken de Papallacta Pass. Mogelijke nieuwe soorten zijn Mountain Velvetbreast, Tourmaline Sunangel, Gorgeted Woodstar en de ongelofelijke Sword-billed Hummingbird. Geen enkele vogel ter wereld heeft zo’n lange snavel in verhouding tot het lichaam. U zult verbaasd staan van de moeite die de vogel heeft om zijn snavel in de feeder te stoppen, en de precisie waarmee dit gebeurt.

Dag 8
Vanochtend lopen we voor een laatste keer over de trails van de lodge op zoek naar soorten die we nog niet eerder gezien hebben.

Na de lunch verlaten we de Guango lodge, op weg naar San Isidro. We volgen de weg die kronkelend naar beneden loopt en onderweg stoppen we enkele keren om te vogelen. We genieten van het prachtige landschap: enorme groene bossen, prachtige berghellingen en watervallen in alle vormen en maten. In snelstromende beken zoeken we naar de spectaculaire Torrent Duck, meestal zwemmend tegen de stroom in, maar soms ook zittend op één van de rotsblokken. Andere soorten die in deze beken voorkomen, zijn onder andere Torrent Tyrannulet, altijd heen en weer vliegend op zoek naar vliegen, en White-capped Dipper, de waterspreeuw van Ecuador.

In de loop van de middag komen we aan in San Isidro.

’s Avonds na het diner (de lodge staat niet alleen bekend om de vele vogels, maar ook om de uitstekende keuken) gaan we op zoek naar de San Isidro Owl. Deze uilen houden het midden tussen Black-and-white Owls en Black-banded Owls, en zijn lang aangezien voor een nieuwe soort! Tegenwoordig denkt men dat het gaat om een ondersoort van de Black-and-white Owl, maar duidelijk is wel dat het om bijzondere vogels gaat. Tijdens ons verblijf hebben we een zeer goede kans op het zien van deze uilen, die over het algemeen niet erg schuw zijn. Andere nachtvogels die we hier kunnen zien zijn onder andere: Rufous-bellied Nighthawk, Rufous-banded en Mottled Owl en Swallow-tailed Nightjar. Ook Andean Potoo wordt hier soms gezien. De vogel is hier weliswaar zeldzaam, maar soms weten de gidsen een rustplaats van de vogel te vinden.

Dag 9 – 10
Door de ligging (aanzienlijk lager dan Guango lodge) zijn de vogels hier totaal verschillend. Bronzy Inca, Chestnut-breasted Coronet en Long-tailed Sylph zijn slechts enkele van de kolibries die we hier relatief eenvoudig kunnen zien.

Voor het ontbijt bezoeken we de Antpitta feeders (alleen toegankelijk voor mensen die in deze lodge overnachten) waar we kans maken op het zien van onder ander White-bellied Antpitta en Chestnut-crowned Antpitta.

De Cabanas San Isidro liggen in een prachtige vallei met rondom groen, zo ver u kunt zien. Vandaag vogelt u op de trails van de lodge en vanaf de weg boven de lodge. Enkele van de soorten die we kunnen zien: Rufous-crowned Tody-Flycatcher, White-capped Parrot, Sickle-winged Guan, Crested en Golden-headed Quetzals, Masked Trogon, Highland Motmot, Black-billed Mountain-Toucan, Streak-capped, Striped en Flammulated Treehunters, Black-chested Fruiteater, en Golden-collared Honeycreeper.

De omgeving van de lodge is één van de beste plekken om de enige beer van Zuid-Amerika, de Spectacled Bear, te zien. Met enige regelmaat zijn er waarnemingen van dit extreem schuwe dier in de buurt van de lodge.

Dag 11
Na het ontbijt rijden we naar de Guacamayos Ridge waar we zoeken naar soorten als White-bellied Antpitta, White-rimmed Brush-Finch, Blackish, Ash-colored en Equatorial Rufous-vented Tapaculo, Whitecapped Tanager, Rufous-breasted Chat-Tyrant, Rufous-crowned Tody-Tyrant, Capped Conebill, Lacrimose Mountain-Tanager, Chestnut-bellied Thrush en Rufous-breasted Flycatcher.

In de loop van de dag rijden we met onze gids terug naar Quito. Hij brengt ons naar de luchthaven voor onze vlucht naar huis. Als u in Ecuador blijft voor de Amazone en/of Galapagos verlenging* verblijft u deze nacht in Quito.

Dag 12
Aankomst in Amsterdam

Einde van de reis

Optionele verlenging
Dag 12
Ons volgende reisdoel is het Amazonegebied van Ecuador. We vliegen vandaag naar het jungleplaatsje Coca. Per boot varen we (nog steeds met onze Nederlandse reisbegeleider) ongeveer drie uur over de prachtige Rio Napo naar de luxe Sacha Lodge waar we vier nachten zullen blijven.

Dag 12 – 15
Verblijf in de Sacha Lodge. In het gebied rond de lodge komen meer dan 500 soorten vogels voor en afhankelijk van hoeveel tijd we vogelen kunnen we hier meer dan 100 soorten zien! Deze lokale gidsen spreken beperkt Engels, maar kennen alle vogelnamen en (belangrijker nog) weten exact waar de vogels zitten.

Afhankelijk van de mogelijkheden kan een dag in de Sacha Lodge er als volgt uitzien: bij zonsopgang staan we op voor het ontbijt. Daarna gaan we met de gids één van de trails op. De lodge beschikt over een uitgebreid trailstelsel, variërend van eenvoudig tot trails die een hele dag in beslag kunnen nemen, zeker als we de trail al vogelend verkennen. Een must op minstens één van de ochtenden is een bezoek aan de clay-lick bij de lodge. Hier zien we van dichtbij honderden papegaaien zien die elke dag naar de clay-lick toekomen om de klei te eten.

Rond het middaguur zijn we terug in de lodge en is er tijd voor de lunch. Na de lunch (en eventueel de siësta) gaan we wederom op pad met onze gids op zoek naar meer ontdekkingen. Dat kunnen nieuwe vogels zijn, maar ook verschillende soorten zoogdieren komen in dit gebied voor en we hebben kans op het zien van onder andere Black-mantled Tamarin Monkeys, Squirrel Monkeys, White-fronted Capuchin Monkeys, Dusky Titi Monkeys, Red Howler Monkeys, Woolly Monkeys, Pygmy Marmosets, verschillende soorten vleermuizen en Black Agouti. Ook katachtigen als Jaguar, Ocelot en Margay komen hier voor, maar de kans dat we één van deze soorten zien is klein.

Ook bij de Sacha Lodge hebben we de mogelijkheid om op één van de avonden op zoek te gaan naar de nachtvogels van het gebied.

Dag 16
Na het ontbijt keren we per boot terug naar Coca (onderweg hebben we nog kans op Rufescent Tiger Heron en verschillende soorten ijsvogels) en vliegen we terug naar Quito. Vanaf Quito nemen we de vlucht terug naar huis aan het einde van een enerverende reis. Als u in Ecuador blijft voor de Galapagos verlenging* verblijft u deze nacht in Quito.

Dag 17
Aankomst in Amsterdam.

Einde van de reis.

*Vraagt u ons gerust naar de mogelijkheden voor een verlenging van de vogelreis naar een luxe Amazonelodge en/of een verlenging naar de Galapagos-eilanden.!

 

 

Dag 1: Amsterdam – Quito
Dag 2: Yanacocha – Mindo
Dag 3: Mindo
Dag 4: Mindo
Dag 5: Paz de las Aves – Quito
Dag 6: Antisana en Chakana Reserve
Dag 7: Papallacta Pass
Dag 8: Guango – San Isidro
Dag 9: San Isidro
Dag 10: San Isidro – de Loreta Road
Dag 11: Guacamayos Ridge trail – transfer naar Quito voor terugvlucht (of start verlenging)
Dag 12: aankomst in Amsterdam

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Little Tinamou 
 • King Vulture
 • Barred Forest-Falcon 
 • Swallow-tailed Kite 
 • Red-billed Parrot 
 • Chestnut-fronted Macaw 
 • Cobalt-winged Parakeet 
 • Sungrebe 
 • Sparkling Violetear 
 • Fork-tailed Woodnymph 
 • Many-spotted Hummingbird 
 • White-eared Jacamar 
 • Empress Brilliant 
 • Collared Trogon 
 • Amazonian White-tailed Trogon 
 • Channel-billed Toucan 
 • Golden-headed Quetzal 
 • Lined Antshrike 
 • Plain-backed Antpitta 
 • Golden-faced Tyrannulet  
 • Blue-rumped Manakin 
 • Slaty-capped Shrike-vireo 
 • Tropical Parula 
 • Swallow-wing
 • Scarlet-crowned Barbet

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter van der Luit

Reissom:
Euro 3895,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 395,-

Minimum aantal deelnemers: 6

Maximum aantal deelnemers: 11


Vertrek datum:
12 april 2022 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 1 + 6 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 1 + 6 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen 
 • Volpension m.u.v. verblijf in Quito 
 • Internationale vlucht en luchthavenbelasting 
 • Vervoer ter plaatse 
 • Nederlandse reisbegeleider 
 • Lokale gidsen 
 • Alle toegangsgelden m.u.v. toegangsgeld Parrot Lick in de Amazone

Exclusief

 • (Reis)verzekering 
 • Uitgaven van persoonlijke aard 
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: