Ghana, tropische verrassing

Ghana – tropische verrassing

Een verrassende en afwisselende reis door tropisch West Afrika!

Als het gaat over vogelen in West Afrika denken mensen al snel aan de vogelrijkdom van Gambia. Zo’n 2000 km naar het zuidoosten ligt echter nog een buitengewoon interessant land met een enorme vogelrijkdom.

Eén van de meest aansprekende vogels van Afrika en misschien wel van de wereld komt voor in Ghana: de White-necked Rockfowl (Witnekkaalkopkraai) is een haast prehistorische verschijning die zich vooral springend over de bosbodem voortbeweegt en broedt in grotten. Dankzij plaatselijke gidsen hebben we een grote kans om deze fantastische soort te zien.
Naast de Rockfowl heeft Ghana natuurlijk nog veel meer te bieden: verschillende kleurrijke bijeneters, zoals de Rosy Bee-eater (Roze Bijeneter), Swallow-tailed Bee-eater (Zwaluwstaartbijeneter) en White-throated Bee-eater (Witkeelbijeneter) en daarnaast nog geheimzinnige soorten als de Nkulengu Rail (Nkulengural) en de Fraser’s Eagle-Owl (Kleine Oehoe).

Hoewel we ons het meest zullen focussen op vogels besteden we ook veel tijd aan zoogdieren en vlinders. Vanaf de beroemde Canopy Walkway in het regenwoud van Kakum maken we kans op de zeldzame Long-tailed Pangolin (Langstaartschubdier) en verschillende apensoorten.
Om een indruk te geven van de diversiteit aan vlinders: we brengen een bezoek aan het Bobiri Butterfly Sanctuary en alleen al in dat reservaat zijn meer dan 600 soorten dagvlinders gezien!
Veel van dit moois is in een vrij klein deel van Ghana te zien is, we zijn daarom weinig tijd kwijt aan reizen, maar des te meer aan genieten van de prachtige natuur in dit relatief onbekende Afrikaanse land!

 Dag 1
We vertrekken vanuit Amsterdam naar Ghana. Op het vliegveld van Accra worden we opgehaald door onze plaatselijke gids en vertrekken we naar Tema aan de rand van Accra voor onze eerste nacht in Ghana.

Eén nacht in Tema

Dag 2
Na een vroeg ontbijt vertrekken we naar het Shai Hills reservaat. Een savannegebied waar we in een grottenstelsel zoeken naar de zeldzame Egyptian Tomb Bat. Andere zoogdieren waar we hier kans op maken zijn Olive Baboon en Red-fronted Duiker.

Het savannegebied is een goede plek om kennis te maken met de meer algemene vogelsoorten van Ghana, maar daar zitten al prachtige soorten bij zoals Double-toothed Barbet, Guinea Turaco en Swallow-tailed Bee-eater. Op het gebied van vlinders kunnen we Mocker Swallowtail, Common Dotted Boarder en African Joker verwachten.

Afhankelijk van hoeveel tijd we spenderen aan het vogelen is er ook de mogelijkheid een bezoek te brengen aan één van de vele heiligdommen die in dit gebied liggen.

Na de lunch vertekken we richting Kakum National Park, waar we in de vroege avond arriveren. Voor of na het diner doen we een poging om verschillende zoogdieren zoals Potto en Pangolin te zien.

Nacht in Rainforest Lodge

Dag 3
Ruim voor zonsopgang ontbijten we zodat we op tijd in Kakum National Park zijn. Dit park ligt op ongeveer 15 minuten rijden van onze accommodatie. In Kakum starten we de dag op de beroemde Canopy Walkway. De Walkway is ruim opgezet, het is prima mogelijk om op de platforms een fototoestel of telescoop op statief te gebruiken. Op 40 meter boven de bosgrond staan we op ooghoogte van alles wat de boomkruinen te bieden hebben. Sabine’s Puffback, Rosy Bee-eater, Collared Lovebird, Yellow-footed Honeyguide en vele andere prachtige soorten behoren tot de mogelijkheden.

De Canopy Walkway is ook de plek om uit te kijken naar Long-tailed Pangolin en meer dan vijf soorten eekhoorns. Uiteraard letten we ook hier weer op de vlinders en kunnen we onder andere de zeldzame Auberger’s Glider zien, een vlinder die alleen hier en op een paar plekken in Ivoorkust wordt gezien.

In de nacht krioelt het regenwoud van het leven en daarom houden we een lange siësta om ’s avonds weer fit te zijn. Onze belangrijkste doelsoorten zijn Olive Colobus, Lowes Mona, Geoffrey’s Pied Colobus, Long-tailed Pangolin, Lord Derby’s en Pels Anomalure en de grappige Lesser Spot-nosed Monkey. Daarnaast kunnen we verschillende soorten eekhoorns en vleermuizen zien.

Tijdens het zoeken naar de verschillende zoogdieren hopen we ook Brown Nightjar en Frasers Eagle Owl te zien.

Nacht in Rainforest Lodge

Dag 4
Vandaag zijn we weer vroeg in het bos te vinden op zoek naar prachtige vogels. Wat te denken van vier soorten bijeneters, de stiekeme White-spotted Flufftail, of de machtige Ayres’s Hawk-Eagle?

De lijst van zoogdieren die we vandaag kunnen zien is ronduit indrukwekkend: alle hier voorkomende pangolins, Bossman’s Potto, Demidoff’s Galago, Common Cusimanse, Tree Hyrax, Giant Pouched Rat, verschillende soorten apen, Anamolures, Royal Antelope en Maxwell’s Duiker.

Gedurende de hele dag kijken we uit naar vlinders; we hopen op verschillende soorten Charaxes en Common Forest Queen.

Nacht in Rainforest lodge

Dag 5
We vertrekken vandaag vroeg om al vogelend richting Ankasa Reserve te gaan. Onderweg proberen we nog Slender Mongoose and Ground Striped Squirrel te zien.

Vogels die we tijdens de verschillende stops kunnen zien zijn Marsh Tchagra, Compact Weaver, Oriole Warbler, Red-headed Quelea, Black-rumped Waxbill, Wilson’s Indigobird en African Wattled Lapwing.

Aan het einde van de middag arriveren we in Ankasa in prachtig evergreen forest. We zullen hier op een afgelegen plek kamperen, maar onder prima omstandigheden. Het kamp wordt voor onze komst ingericht, er zijn toiletten, douches, stromend water en elektriciteit.

Aan het begin van de avond maken we onze eerste wandeltocht, speurend naar Demidoff’s Galago, African Palm Civet en verschillende soorten vleermuizen. Eén van de mogelijke vleermuizen is de Hammer-headed Fruit-bat die een apart geluid produceren.

Bij terugkomst in het kamp kunnen we genieten van een goede avondmaaltijd en de geluiden van het oerwoud dat ons overal omringt.

Twee nachten kamperen in Ankasa

Dag 6
Met de aanwezige 4x4s kunnen we tot diep in het moeilijk toegankelijke bos worden gebracht. Tijdens het vogelen zien we soorten als Yellow-bearded Greenbul, Rufous-winged Illadopsis, Green-tailed Bristlebill, Ansorge’s, Icterine, Red-tailed en Western-bearded Greenbul’s, Pale-breasted en Blackcap Illadopsis, Forest Robin, White-tailed Ant Thrush, White-tailed Alethe, Shining Drongo, Cassin’s Flycatcher, Yellow-spotted Barbet, White-throated Bee-eater, Chestnut-breasted Negrofinch, Blue-headed Wood Dove, Western Bronze-naped Pigeon, Yellow-billed en Great Blue Turaco’s, Black-capped Apalis, Grey-headed Bristlebill, Tiny Sunbird en Red-fronted Antpecker.

Wat betreft zoogdieren zullen we vandaag ook aan onze trekken komen. Met geluk kunnen we hier bijvoorbeeld de prachtige Bongo en Red River Hog zien. Bij de poelen in het bos maken we kans op Dwarf Crocodile.

Nacht in Ankasa

Dag 7
’s Ochtends maken we een laatste tocht in de omgeving van het kamp in Ankasa. Hierna gaan we terug naar een plek die we al kennen, want ’s avonds overnachten we weer in de Rainforest Lodge bij Kakum. Voordat we daar arriveren bezoeken we nog Kakum zelf om te zoeken naar soorten die we eerder gemist hebben.

Nacht in Rainforest Lodge

Dag 8
Vandaag is een belangrijke dag! We gaan op zoek naar de Picathartes, bij veel vogelaars hoog op de most-wanted-list!

Na het ontbijt vogelen we nog wat in Kakum, maar daarna gaan we naar de nestplaats van de Yellow-headed Picathartes. We moeten daarvoor naar een afgelegen dorpje aan de rand van een stuk regenwoud. Voor zo ver bekend heeft dit bos de grootste dichtheid aan nesten van deze iconische vogel. De vogels worden hier goed beschermd door de inspanning van de organisatie waar onze plaatselijke gidsen voor werken.

Waarschijnlijk zal ons geduld vandaag wel op de proef worden gesteld, want meestal vereist een waarneming lang en in volkomen stilte wachten. Het is echter een magische ervaring om ineens een prehistorische Picathartes aan te zien komen hoppen!

Nacht in Bonkro

Dag 9
In Kwabena Sam Forest zijn honderden verschillende soorten gezien en wij hebben de hele dag om er van te genieten! We gebruiken daarbij naast onze “eigen” lokale gids ook nog plaatselijke gidsen uit een afgelegen dorpje. Op deze manier ziet de plaatselijke bevolking het nut van het beschermen van de uitbundige flora en fauna. Als we nog geen pangolins hebben gezien zullen de gidsen daar vandaag fanatiek naar zoeken.

Nacht in Kumasi

Dag 10
Onze laatste dag in het veld besteden we in Bobiri Butterfly Sanctuary. Dit droge bos is een van de laatste stukjes droog bos dat in Ghana te vinden is. Het heeft een heel eigen biodiversiteit en is uitzonderlijk rijk aan vlinders. Alleen al in dit bosfragment zijn meer dan 600 soorten gezien! We gaan ons best doen om er zoveel mogelijk van te genieten.

We kunnen soorten verwachten als African Nettle-tree Butterfly, verschillende soorten Grass Yellows en Charaxes.

Natuurlijk letten we ook weer op het vogelleven. Blue-headed Wood Dove, White-crested Hornbill, Red-vented Malimbe, Purple-throated Cuckoo-shrike en Red-chested Owlet zijn slechts een paar van de pareltjes die hier voorkomen.

Na de lunch gaan we richting Accra en het vliegveld en komt deze onvergetelijke reis tot een einde.

Dag 11
Aankomst in Amsterdam.

Einde van de reis.

Dag 1: Amsterdam – Accra
Dag 2: Shai Hills
Dag 3: Kakum National Park
Dag 4: Kakum National Park
Dag 5: Ankasa
Dag 6: Ankasa
Dag 7: Ankasa – Kakum National Park
Dag 8: Op zoek naar de Picathartes
Dag 9: Kwabena Sam Forest
Dag 10: Bobiri Butterfly Sanctuary, transfer naar Accra
Dag 11: Aankomst in Amsterdam

Einde van de reis.

 

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Yellow-headed Picathartes
 • Rosy Bee-eater
 • Swallow-tailed Bee-eater
 • White-throated Bee-eater
 • Collared Lovebird
 • Yellow-footed Honeyguide
 • Oriole Warbler
 • Compact Weaver
 • Ayre’s Hawk-Eagle
 • Fraser’s Eagle Owl
 • Red-chested Owlet
 • Forest Robin
 • Tiny Sunbird
 • Great Blue Turaco
 • Yellow-billed Turaco
 • Black-capped Apalis
 • Grey-headed Bristlebill
 • Red-vented Malimbe
 • White-crested Hornbill

ZOOGDIEREN:

 • Long-tailed Pangolin
 • Geoffrey’s Pied Colobus
 • Olive Colobus
 • Lesser Spot-nosed Monkey
 • Lowes Mona
 • Tree Hyrax
 • Royal Antelope
 • Maxwell’s Duiker
 • African Palm Civet
 • Hammer-headed Fruitbat
 • Egyptian Tomb Bat
 • Bongo (zeldzaam)
 • Red River Hog

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter van der Luit

Reissom:
Euro 2895,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 195,-

Minimum aantal deelnemers: 6

Maximum aantal deelnemers: 10


Vertrek datum:
24 oktober 2021 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 3 + 7 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 3 + 7 :

Sluit venster

Inclusief

 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Alle overnachtingen
 • In Ankasa volledig ingericht kamp met douches, toiletten en electriciteit
 • Alle maaltijden
 • Drinkwater
 • Fruit en snacks
 • Vervoer ter plaatse (met airco)
 • 4 x 4 tijdens ons bezoek van Ankasa
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Nederlandstalige reisbegeleider van Inezia Tours
 • Alle toegangsgelden en excursies volgens het programma

 

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

 

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: