De North Atlantic Odyssey met Natuurpunt – 2018

De North Atlantic Odyssey met Natuurpunt – Via Jan Mayen naar Spitsbergen!

Logo Natuurpunt

 

Met Natuurpunt naar Spitsbergen, de North Atlantic Odyssey 

In 2014 en 2015 trok Natuurpunt voor het eerst richting Noord. De trips werd mega. Van Orka naar Ivoormeeuw. Van IJsbeer tot Walrus. Tussendoortjes op Jan Mayen, kirrende Kleine alkjes. En wat te denken van 92 Groenlandse walvissen? Het werden beide legendarische sprookjesreizen met Koningseider, tollende Rosse franjepootjes, ijsschotsen vol Zadelrob, eenzame Baardrobben, verrassend veel Noordelijke Butskoppen, Orka’s bij de vleet en Klapmutsen maar vooral een sfeer van vredige oneindigheid.  Op de Plancius, zonder meer één van de beste schepen om dit gebied te bevaren!

Niet zomaar Spitsbergen dus, maar Spitsbergen voor Natuurpunt: varend doorheen een bevroren Arctisch landschap, op weg naar 80° Noord. Walvissen, IJsberen, Poolvossen, Walrussen en veel, heel veel noordelijke vogels.

Vertrek vanuit Vlissingen (Zeeland), over de Doggersbank met dobberende Alk, Papegaaiduiker en Zeekoet, richting Jan Mayen, verder door naar de rand van het pakijs met als einddoel Spitsbergen. Doel: duizenden zeevogels: Jan-van-Gent, Zwarte Zeekoet, Alk, Grote en Kleine Jager, Noordse Stormvogel, Noordse Pijlstormvogel en Papegaaiduikers. Onderweg kunnen we ook een ganse rits zeezoogdieren tegenkomen: Bruinvis, Tuimelaar, Witsnuitdolfijn, Noordelijke dwergvinvis, Gewone vinvis, Blauwe vinvis, Noordelijke butskop en Bultrug.

Eenmaal aangekomen bij Spitsbergen trekken we de kaart van de hoog-arctische soorten als Ivoormeeuw, Rendier, Poolvos en Beluga. Vooral voor IJsbeer en Walrus zal een extra inspanning worden geleverd. Zodra we de rand van het pakijs bereiken, maken we kans op de Koning van het Noorden en ook in de fjorden van Spitsbergen kunnen we deze fraaie boterbeer spotten. Verder op de planning: een bezoek aan imposante fjorden en een landing op Poolepynten, de belangrijkste rustplaats voor Walrussen aan land.

 

 Donderdag 24 mei 2018
Vertrek, naar verwachting in de loop van de middag, vanuit Vlissingen (Zeeland), via de Westerschelde naar de Noordzee. Onderweg kijken we uit naar zeevogels en zeezoogdieren. Gewone zeehond, Grijze zeehond en Bruinvis kunnen zich hier alvast op de triplijst zwemmen.

Vrijdag 25 mei
Volle dag op zee. Tijdens eerdere edities van de North Atlantic Odyssey werden in dit deel van de Noordzee o.a. Noordelijke Dwergvinvis, Witsnuitdolfijn, Gewone dolfijn, Bruinvis, Tuimelaar, Stormvogeltje, Alk, Zwarte Zeekoet, Papegaaiduiker, Noordse Pijlstormvogel, Grote en Kleine Jager gezien. De trip van 2010 stootte hier zelfs al op een groepje Orka’s.

Zaterdag 26 mei – maandag 28 mei
We verlaten de Noordzee en komen aan in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Dit worden dagen van zee, heel veel zee, met rust, golven, water en speuren, almaar speuren. In deze periode trekt een aantal walvissen naar de voedselrijke wateren voor de kust van Spitsbergen. Hopelijk kunnen we aantal zeereuzen uit de golven oppikken. In 2010 en 2012 kwam een joekel van een Blauwe vinvis op enkele meters van de boot langszij en ook groepjes nieuwsgierige Orka’s worden hier regelmatig gespot. Ronduit mega, die koele killers van de wereldzeeën.

Dinsdag 29 mei
Jan Mayen, met de Beerenberg, de meest noordelijke actieve vulkaan ter wereld, als middelpunt. Van de flanken van deze 2.233 meter hoge vulkaan glijden imposante gletsjers recht de ijszee in. De voedselrijke wateren rond dit vulkanisch eiland zijn top voor Witsnuitdolfijnen, Noordelijke Butskoppen, Noord-Atlantische dwergvinvissen en soms ook enkele Bultruggen. Het eiland zelf was tot voor kort ontoegankelijk gebied, maar met toestemming van de Noorse autoriteiten kunnen we hier toch aan land. Even de benen strekken en het weerstation bezoeken.

Een maanlandschap, met Paarse Steenbreek, Oesterplanten, een verdwaalde IJsgors of Tapuit. Bij Kvalrossbukta zien we de restanten van een 17de eeuwse nederzetting van Nederlandse walvisjagers. De skeletten van Groenlandse Walvissen op het strand zijn een stille getuige van een driest verleden. Aan de waterlijn foerageren honderden Noordse Stormvogels, van die donkere. We varen langs Koksletta waar duizenden Kleine Alken en Kortbekzeekoeten dichtbij de gletsjer broeden, onder de hongerige blik van Grote Burgemeesters.

Woensdag 30 mei – vrijdag 1 juni
In de middernachtszon varen we noordwaarts, zoekend naar meer walvissen, robben en zeevogels. Het plan is om vanaf Jan Mayen zo snel mogelijk naar het noordoosten, naar de rand van het pakijs, te varen en daarvandaan het ijs te volgen richting oost, naar de kust van Spitsbergen. Met 24 uur ‘dag’licht zullen de ervaren begeleiders van Natuurpunt continu op de uitkijk staan.

Hier kan het elk moment gebeuren: een machtige ontmoeting met de Keizer van het Noorden: mister IJsbeer, zelfs midden in de nacht! En waar IJsberen zijn, zijn Ivoormeeuwen nooit veraf. Van zodra er leuke soorten worden gezien, wordt iedereen via de intercom gewekt. Zo’n botergele beer mag je gewoon niet missen. De rand van het pakijs is ook het gebied waar we uitkijken naar Groenlandse Walvis die hier in erg lage aantallen voorkomt. De kans? Naald in een ijsberg, maar wie niet waagt, niet wint. In 2015 stootte Natuurpunt hier op een groep van maar liefst 92 Groenlandse Walvissen en maakte daarmee stevige furore. Ook in 2016 dienden zich enkele van deze Bowheads aan. Die naald in die hooiberg: laat dus maar komen! Dit gebied is bovendien een hotspot voor Ringelrob en Zadelrob. Soms enkele, soms met duizenden, afhankelijk van waar de ideale ijsplaten liggen. Welkom in het ijs!

Zaterdag 2 juni
De Plancius brengt ons aan de noordwestpunt van Spitsbergen. Hier wordt het kijken welke richting het ijs ons uitstuurt. Een bezoek aan Moffen is een optie, mits er tijd is. Moffen is een wereldvermaard walrusreservaat, een klein eiland dat nergens meer dan twee meter boven de zee uitstijgt. Het is niet toegestaan om aan land te gaan maar vanaf het dek wordt het vast genieten van zoveel walrusserige oerkracht. Vaak blobberen enkele nieuwsgierige exemplaren tot dichtbij het schip om er hun blinkende slagtanden te showen. Mocht het ijs ons de weg verhinderen: geen erg, uitwijkmogelijkheden zat.

Raudfjord bijvoorbeeld, of één van de andere fjorden in, met kans op Baardrob, IJsbeer, Beluga. Of Fuglesangen, goed voor duizenden Kleine Alken die op hun almaar flappende minivleugeltjes kirrend rond hun broedplek vliegen: een imposante ervaring. Wat we deze dag ook zullen doen: het word een onvergetelijk avontuur in een megamachtige setting.

Zondag 3 juni
Aan de oostkant van Prins Karls Forland ligt Poolepynten, een lage wal met een binnenzee en stranden aan beide kanten. Hier gaan we nog eens op ‘walrusjacht’. De Walrussen komen er aan land om te rusten en hun eten te verteren en laten zich meestal van dichtbij bekijken en fotograferen. Op de plasjes vlakbij dobberen Roodkeelduiker en Rosse Franjepoot en soms een Vorkstaartmeeuw.

De laatste stop wordt (normaal gezien) een landing bij Alkhornet, een enorme berg aan de ingang van Isfjorden. Op de berg broeden tienduizenden vogels die onder luid geroep, gepiep en gekakel af en aan vliegen. Aan de voet van de berg hebben verschillende Poolvossen hun burcht. Ook de kortpotige ondersoort van Rendier komt hier in flinke aantallen voor. Leuke beestjes. Koningseider en Kleinste Jager pikken we normaal gezien onderweg ook wel op.

Maandag 4 juni
We gaan in de vroege voormiddag van boord in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Hier heeft ieder de keus om meteen het vliegtuig naar huis te nemen, één of meerdere dagen langer te blijven of meteen aan boord te gaan voor een aansluitende cruise* bij Spitsbergen voor een langer verblijf bij deze noordelijke archipel.

*Op dit moment is het programma voor de aansluitende cruise (de IJsberenspecial bij Spitsbergen) voor 2018 nog niet bekend. Voor een indruk van het programma van deze IJsberenspecial kunt u kijken bij het programma voor 2017. Het is zeer waarschijnlijk dat het programma zoals dat voor 2017 beschreven is, gelijk is aan het programma zoals dat in 2018 zal zijn.
Hier vindt u het programma van de IJsberenspecial.

 

N.B.: Voor alle expeditiecruises geldt dat de reisbeschrijving als leidraad dient, en dat geldt ook voor deze reis. Onderweg zijn er mogelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat de route en de dagindeling op een andere manier dan beschreven wordt ingevuld. Slecht weer, overheidsrichtlijnen, maar ook onverwachte mogelijkheden voor ongeplande zodiaccruises of landingen kunnen ervoor zorgen dat de reis anders verloopt dan wij op voorhand kunnen aangeven. De expeditieleider geeft u bij aanvang van de reis meer informatie en houdt u gedurende de reis op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen tijdens de reis.

De in de reisbeschrijving vermelde soorten komen allemaal in het gebied voor en worden allemaal met enige regelmaat in het gebied gezien. Het kan echter voorkomen dat u minder of andere soorten ziet dan aangegeven in de reisbeschrijving. Het is uiteraard ook mogelijk dat u méér soorten ziet dan in de reisbeschrijving staan vermeld, wij kunnen echter geen garantie geven voor de soorten of het aantal dieren dat u ziet tijdens de reis.

Boeklink
 • Dag 1: Vertrek uit Vlissingen in Zeeland
 • Dag 2: Noordzee
 • Dag 3: Noordelijke Atlantische Oceaan
 • Dag 4: Noordelijke Atlantische Oceaan
 • Dag 5: Noordelijke Atlantische Oceaan
 • Dag 6: Jan Mayen
 • Dag 7: Noordelijke IJszee
 • Dag 8: Noordelijke IJszee
 • Dag 9: Noordelijke IJszee
 • Dag 10: Noordwest Spitsbergen
 • Dag 11: West Spitsbergen
 • Dag 12: Aankomst in Longyearbyen op Spitsbergen
Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

ZOOGDIEREN:
 
 • Bruinvis
 • Tuimelaar
 • Witsnuitdolfijn
 • Witflankdolfijn
 • Dwergvinvis
 • Gewone Vinvis
 • Blauwe Vinvis (zeldzaam)
 • Bultrug
 • Orka
 • Butskop
 • Beluga
 • Groenlandse Walvis (zeer zeldzaam)
 • Baardrob
 • Ringelrob
 • Walrus
 • Rendier
 • Poolvos
 • IJsbeer

VOGELS:

 • Dikbekzeekoet
 • Papegaaiduiker
 • Zwarte Zeekoet
 • Alk
 • Kleine Alk
 • Roodkeelduiker
 • Grote Jager
 • Kleine Jager
 • Middelste Jager
 • Ivoormeeuw
 • Grote Burgemeester
 • Stormvogeltje
 • Noordse Pijlstormvogel
 • Jan van Gent
 • Noordse Stormvogel
 • Rosse Franjepoot
 • Koningseider
 • Vorkstaartmeeuw
 

Mogelijke route Natuurpunt 2018

Beschikbaarheid van de verschillende huttypes voor deze reis:


VierpersoonshutWachtlijst
DriepersoonshutWachtlijst
Twin patrijspoortWachtlijst
Twin raamWachtlijst
Twin deluxeWachtlijst
Superior hutWachtlijst
BESCHIKBAARHEID UP TO DATE TOT: 20 februari 2018

 

REIS EN ROUTE:
De reis begint in Vlissingen in Zeeland, Nederland en eindigt in Longyearbyen op Spitsbergen. In Longyearbyen heeft een ieder de mogelijkheid om direct terug te vliegen, of nog één of meerdere dagen in Longyearbyen te blijven.
Het is mogelijk om ook aan boord te blijven voor een aansluitende expeditiecruise bij Spitsbergen. Deelnemers die zowel de North Atlantic Odyssey als de expeditiecruise bij Spitsbergen boeken, krijgen een extra korting op de totale reissom. Meer informatie over deze aansluitende expeditiecruise* is nog niet beschikbaar maar wordt hier zo gauw als mogelijk gepost.

VERZEKERING:
Voor alle expeditiecruises is een reisverzekering verplicht. Deze verzekering dient in ieder geval repatriëring tegen kostprijs te dekken. Andere dekkingen zijn in verschillende variëteiten mogelijk, dit is naar keuze van de reiziger.
Een annuleringsverzekering is niet verplicht voor deze reis.

U kunt de reisverzekering bij elke gewenste maatschappij afsluiten. Desgewenst kunt u de reisverzekering via Inezia Tours afsluiten. De enige voorwaarde die de verzekeringsmaatschappij daarbij stelt, is dat u hemelsbreed op niet meer dan 50 kilometer van de Nederlandse grens woont.
Een eventuele annuleringsverzekering kan door iedereen worden afgesloten, hiervoor is het niet van belang waar u woont.

VOORBEHOUD EXPEDITIECRUISES:
Voor alle expeditiecruises geldt dat de reisbeschrijving als leidraad dient, en dat geldt ook voor deze reis. Onderweg zijn er mogelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat de route en de dagindeling op een andere manier dan beschreven wordt ingevuld. Slecht weer, overheidsrichtlijnen, maar ook onverwachte mogelijkheden voor ongeplande zodiaccruises of landingen kunnen ervoor zorgen dat de reis anders verloopt dan wij op voorhand kunnen aangeven. De expeditieleider geeft u bij aanvang van de reis meer informatie en houdt u gedurende de reis op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen tijdens de reis.

Ook het tijdstip van vertrek vanuit Vlissingen is tot enkele maanden voor vertrek een verwacht tijdstip. Zodra het definitieve tijdstip van aan boord gaan bekend is, zullen wij dit de deelnemers laten weten.

De in de reisbeschrijving vermelde soorten komen allemaal in het gebied voor en worden allemaal met enige regelmaat in het gebied gezien. Het kan echter voorkomen dat u minder of andere soorten ziet dan aangegeven in de reisbeschrijving. Het is uiteraard ook mogelijk dat u méér soorten ziet dan in de reisbeschrijving staan vermeld, wij kunnen echter geen garantie geven voor de soorten of het aantal dieren dat u ziet tijdens de reis.


INDIEN VAN TOEPASSING – BRANDSTOFTOESLAG:
De genoemde prijzen zijn cruise only en gebaseerd op een brandstofprijs van minder dan USD 120 per vat, drie maanden vóór aanvang van de reis.
Mocht drie maanden voor vertrek de brandstofprijs hoger liggen dan USD 120, dan geldt een brandstoftoeslag van € 18,- per persoon per nacht.
Mocht drie maanden voor vertrek de brandstofprijs hoger liggen dan USD 150, dan geldt een brandstoftoeslag van € 36,- per persoon per nacht.

 

KINDEREN:
Kinderen zijn (onder voorbehoud) welkom om samen met hun ouders of grootouders deel te nemen aan deze reis.
Vraag ons gerust om meer informatie.

 

NATUURPUNT:
Natuurpunt zal zorgdragen voor minimaal 4 ervaren gidsen aan boord tijdens deze reis. Ook vanuit Inezia Tours zal er minimaal 1 ervaren gids aan boord zijn.

 

Meer informatie over de reis en de achtergrond is ook te lezen op de website van Natuurpunt.

 

Boeklink

Logo Natuurpunt

 

 

 

 

 

 

*Op dit moment is het programma voor de aansluitende cruise (de IJsberenspecial bij Spitsbergen) voor 2018 nog niet bekend. Voor een indruk van het programma van deze IJsberenspecial kunt u kijken bij het programma voor 2017. Het is zeer waarschijnlijk dat het programma zoals dat voor 2017 beschreven is, gelijk is aan het programma zoals dat in 2018 zal zijn.
Hier vindt u het programma van de IJsberenspecial met de Plancius.

 

De reis wordt uitgevoerd met het modernste expeditie-cruiseschip van dit moment: de Plancius.

In dit tabblad zijn verschillende foto’s en het dekplan van de Plancius terug te vinden, alsmede de prijzen van de verschillende hutten.

Prijzen voor deze Natuurpuntreis (zie ook het tabje beschikbaarheid):

 • Prijs in een vierpersoonshut: € 1895,-
 • Prijs in een driepersoonshut: € 2295,-
 • Prijs in een tweepersoonshut  met patrijspoort: € 2695,-
 • Prijs in een tweepersoonshut met raam: € 2995,-
 • Prijs in een deluxe tweepersoonhut: € 3295,-
 • Prijs in een superior hut: € 3495,-

Hutten op indeling kunnen door iedereen geboekt worden. Het is dus mogelijk dat een hut op indeling gedeeld wordt met één of meerdere personen van het zelfde geslacht.

De deluxe tweepersoonshutten hebben twee ramen, één raam naar achter en één raam opzij.
De superior hutten hebben een tweepersoonsbed.
Alle hutten hebben toilet en douche in de hut, er zijn geen hutten met gedeeld toilet op de gang.

Genoemde prijzen zijn per persoon voor leden van Natuurpunt en cruise only.
Niet-leden betalen een toeslag van € 100,- per persoon.
U kunt op elk moment voor slechts € 27,- per jaar lid worden van Natuurpunt.

Bijkomende kosten:

Vliegticket Spitsbergen – Brussel: vanaf ongeveer € 220,- per persoon.
Vliegticket Spitsbergen – Amsterdam: vanaf ongeveer € 180,- per persoon.

Indien van toepassing: hotelkosten in Oslo (indien de terugvlucht niet op dezelfde dag kan plaatsvinden): vanaf € 99,- per kamer.

Hotelkosten op Spitsbergen (indien u langer wilt blijven): vanaf € 125,- per kamer.

Kosten voor de heenreis naar Vlissingen.
U kunt per auto reizen; Vlissingen ligt op ongeveer 80 kilometer van Antwerpen.
Er is echter geen parkeergelegenheid om uw auto daar achter te laten.
U kunt per trein reizen; Vlissingen is eenvoudig te bereiken vanaf station Antwerpen.
De prijs voor een enkele reis van Antwerpen naar Kruiningen-Yerseke per trein is ongeveer € 22,-

De hier vermelde prijzen voor de bijkomende kosten zijn prijsindicaties gebaseerd op de prijzen in 2016.

 

Het dekplan van de Plancius:

a

 

Foto’s van het schip, de gemeenschappelijke ruimtes en de verschillende hutten:
(blijf met de muis op de afbeelding staan om de beschrijving te zien)

Foto Plancius

Lounge foto

Foto restaurant

Foto superior hut

Twin deluxe foto

Twin window picture

Twin porthole foto

Quadruple hut foto

Private facilities foto

 

 

Boeklink

 

 

Voor deze reis zijn verschillende determinatiegidsen en naslagwerken beschikbaar.
Hieronder vindt u een selectie van de meest relevante literatuur voor een zeer scherpe prijs.
Als u de literatuur via onderstaande link bestelt, betaalt u in Nederland en België GEEN VERZENDKOSTEN!

Picture Arctic Wildlife

A complete guide to Arctic Wildlife

picture whales and dolphins

A field guide to marine mammals

Picture birds of Europe

Birds of Europe

Picture flowers of Svalbard

 Flowers of Svalbard

Aanbiedingen

North Atlantic Odyssey 2018 met Natuurpunt
bij boeking van de aansluitende IJsberenspecial bij Spitsbergen
een korting van 5% op de totale reissom!

Boek de aanbieding

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter van der Luit

Reissom:
€ 1895,- per persoon in een vierpersoonshut

€ 2295,- per persoon in een driepersoonshut

€ 2695,- per persoon in een tweepersoonshut met patrijspoort

€ 2995,- per persoon in een tweepersoonshut met raam

€ 3495,- per persoon in een superior hut


Vertrek datum:
24 mei 2018 Genoemde prijzen gelden voor leden van Natuurpunt; voor niet-leden geldt een toeslag van € 100,- per persoon. Lidmaatschap van Natuurpunt kost slechts € 27,-!

Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 10 + 10 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 10 + 10 :

Sluit venster

Inclusief

 • Verblijf aan boord van expeditiecruiseschip Plancius
 • Eigen reisbegeleiding vanuit Natuurpunt
 • Eigen reisbegeleiding vanuit Inezia Tours
 • Alle maaltijden aan boord
 • Koffie, thee en water aan boord
 • Alle zodiaccruises
 • Alle landingen
 • Alle lezingen

Exclusief

 • Vliegticket Longyearbyen – Brussel (enkele reis!)
 • Vervoer naar Vlissingen
 • Eventuele eigen overnachtingen op Spitsbergen
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking
 • Reisverzekering (Verplicht – zie tabje Praktische Informatie)
 • Enkel indien van toepassing: brandstoftoeslag (zie tabje Praktische Informatie)

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: