Atlantic Odyssey 2018

De Atlantic Odyssey, droomreis van elke vogelaar

De Atlantic Odyssey, de ultieme zeereis voor vogelaars.

Van Ushuaia in Argentinië, over de Atlantische Oceaan naar South Georgia, Gough Island, Tristan da Cunha, St. Helena en Ascension: één van de meest bijzondere reizen die een vogelaar kan maken, met louter hoogtepunten onderweg.

Onderweg, tijdens de zeedagen, zullen we ons geen moment vervelen: albatrossen, pijlstormvogels, stormvogels en prions komen voorbij, terwijl we ons tijdens de landingen kunnen vergapen aan de kolonies met duizenden pinguïns en verschillende bijzondere eilandendemen. Niet alleen vogels, maar ook zeezoogdieren komen regelmatig voorbij met soorten als Peale’s Dolphin, Hourglass Dolphin, Southern Right Whale Dolphin, Bultrug, Orka, Blauwe Vinvis en Zuidkaper.

Op plekken waar landingen niet zijn toegestaan – bijvoorbeeld Gough Island en Inaccessible Island – proberen we een zodiaccruise zo dicht mogelijk langs de kustlijn te maken. Op die manier hebben we ook kans op het zien van soorten die slechts een enkeling gezien heeft, zoals Gough Bunting, Gough Moorhen en Inaccessible Island Rail.

Onze basis tijdens deze tocht is de Plancius, een voormalig onderzoeksschip, in 1976 gebouwd voor de Nederlandse marine. Na een grondige opknapbeurt is de Plancius nu het modernste polaire expeditieschip met plek voor iets meer dan 100 opvarenden.

Inezia Tours heeft een eigen, zeer ervaren, Nederlandstalige reisbegeleider aan boord!

Bij boeking van zowel de Atlantic Odyssey als de aansluitende West Africa Pelagic via Inezia Tours, krijgt u een korting van € 500,- op de West Africa Pelagic!

Boekt u zowel de Atlantic Odyssey als de zeezoogdierenspecial voorafgaand aan de Atlantic Odyssey, dan krijgt u 10% korting op beide reizen!

Boekt u zowel de Atlantic Odyssey als de voorafgaande zeezoogdierenspecial, als de aansluitende West Africa Pelagic, neem dan contact met ons op voor onze bijzondere aanbieding voor deze ultieme combinatie van drie reizen!

 Zie ook de blogs van eerdere Atlantic Odyssey die door Inezia Tours zijn gedaan!

Dinsdag 27 maart 2018
Aankomst in Ushuaia waar u op eigen gelegenheid naar het hotel gaat. Na het inchecken kunt u naar de haven van Ushuaia gaan waar soorten als Imperial Shag, Kelp Goose, Magellanic Oystercatcher, Dolphin Gull en Gray-flanked Cinclodes te zien zijn.

’s Avonds heeft u de voorlopig laatste maaltijd op het vaste land. 

Woensdag 28 maart
In de ochtend maakt u nog een laatste wandeling in Ushuaia op zoek naar soorten als Fire-eyed Diucon en Black-chinned Siskin voordat u richting de haven gaat om in te schepen. Aan het einde van de middag schepen we in in de zuidelijkste stad van Argentinie, Ushuaia.

Het schip verlaat de haven in de late middag en voert ons door het Beaglekanaal, genoemd naar het bekende zeilschip van bioloog Charles Darwin. De eerste uren bieden meteen al een groot aantal onvergetelijke panorama’s.

Donderdag 29 maart – zondag 1 april
Wanneer we in min of meer oostelijke richting op South Georgia af koersen, hoeven we ons zeker niet te vervelen. Gedurende deze dagen kunnen we ons vergapen aan verschillende soorten tot de verbeelding sprekende zeevogels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels en alkstormvogeltjes. Deze laatste groep heeft in zowel uiterlijk als gedrag iets van zowel alkachtigen als stormvogels; in dit geval is de Nederlandse naam dus niet eens zo gek gekozen.

Tijdens één van de dagen zullen we de overgang tussen de Sub-antarctische en de Antarctische wateren duidelijk merken, want de temperatuur zal binnen een paar uur gevoelig onderuit gaan; vaak wordt het binnen enkele uren een graad of tien kouder! Deze overgang levert echter wel een beloning op in de vorm van grote aantallen zeevogels. Op het punt waar de twee stromingen elkaar tegenkomen is namelijk zeer veel voedsel (plankton) voorhanden, en is daarmee één van de rijkste stukken zee in de zuidelijke oceanen als het gaat om zeevogels en zeezoogdieren. Verschillende soorten albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels, prions en jagers, alsmede enkele walvis- en dolfijnsoorten zijn vaak rondom ons schip te zien en te fotograferen.

Maandag 2 april – woensdag 4 april
In South Georgia, een groep eilanden onder Engels beheer ten oosten van de Falkland eilanden, bezoeken we Elsehul Bay met een zeer grote en drukke kolonie Fur Seals.

Bij Right Whale Bay, Salisbury Plain, Gold Harbour en Cooper Bay krijgen we een goede indruk van dit onbekende gebied. De magnifieke landschappen, enorme kolonies Koningspinguins, de reusachtige Zeeolifanten, kleurrijke Macaronipinguins en de zuidelijkste zangvogel ter wereld, South Georgia Pipit, zorgen voor een onvergetelijk bezoek aan de eilanden.

Bij Grytviken zien we de verwoestingen van een verlaten walvisjagersdorp. Gelukkig lopen de Koningspinguins inmiddels door de straten en hebben zij bezit genomen van de vervallen gebouwen. Hier bezoeken we het graf van een van de grootste Britse poolreizigers, Sir Ernest Shackleton en het Whaling History Museum.

Een ander hoogtepunt van South Georgia is een bezoek aan Prion Island waar we broedende Reuzenalbatrossen en soms ook hun balts kunnen zien. Pas als u een Reuzenalbatros van dichtbij gezien heeft, begrijpt u waarom deze vogels REUZENalbatros genoemd worden.

De laatste dag in South Georgia bezoeken we Cooper Bay met Stormbandpinguins, Macaroni Pinguins en de prachtige Roetkopalbatros. In het oostelijk deel van South Georgia probeert de expeditieleiding te landen bij Gold Harbour bij een kolonie Koningspinguins. Bij Drygalski Fjord maken we tenslotte – als de omstandigheden het toelaten – een fantastische zodiaccruise door het imposante landschap.

Donderdag 5 april – maandag 9 april
Dagen op zee. Onderweg naar het noorden komen we weer door de Antarctic Convergence. Hier botst het koude water uit het zuidpoolgebied met het warmere water van de Atlantische Oceaan, en is de kans op het zien van albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels, prions en jagers het grootst. Hier fourageren zij op het plankton dat naar het oppervlakte wordt gestuwd. De temperatuur van het zeewater kan hier in een paar uur ongeveer 10 graden kouder worden.

Dinsdag 10 april
Voor vandaag staat een een zodiaccruise rond Gough Island op het programma. Het eiland is een World Heritage Site en er broeden miljoenen zeevogels. Het is niet toegestaan hier te landen, dus – als de omstandigheden het toelaten – maken we een zodiaccruise dicht langs de kust, op zoek naar de endemische Gough Moorhen en Gough Bunting. Ook Northern Rockhopper Penguin en een aparte ondersoort van Sub-antarctic Fur Seal komen hier voor. Tijdens eerdere Atlantic Odysseys hebben we vanaf het schip bijna de volledige kustlijn van Gough Island kunnen volgen en hebben we imposante natuur en een ongekende hoeveelheid vogels en zoogdieren gezien.

Slechts weinig mensen zijn hier voor ons geweest en hier te kunnen zijn, is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van deze reis!

Woensdag 11 april – vrijdag 13 april
Bij de eilanden van Tristan da Cunha gaan we aan land bij het bewoonde deel aan de westkust van het hoofdeiland. Indien mogelijk gaan we ook aan land bij Nightingale Island met miljoenen zeevogels, varierend van Yellow-nosed Albatross tot Brown Noddy.

De landing hier is (net als tijdens de rest van de reis) nooit gegarandeerd en altijd afhankelijk van de weersomstandigheden. Sinds de eerste Atlantic Odyssey in 1998 is het tijdens 30% van de reizen niet mogelijk gebleken aan land te gaan bij Tristan.

Voor de zekerheid is een extra dag in dit gebied opgenomen, zodat we een tweede kans op een landing hebben als de eerste poging niet door kan gaan.

Zaterdag 14 april – dinsdag 17 april
Dagen op zee. Tijdens deze dagen varen we de subtropische wateren binnen, met een volledig nieuwe reeks zeevogels als Spectacled Petrel, Madeiran Storm-petrel en Bulwers Petrel. Ook de passagiers en bemanning veranderen: van winterkleding naar zomeroutfit.

Woensdag 18 april – vrijdag 20 april
Het eiland St. Helena heeft een betrouwbare ankerplaats en landingsplek. Op dit eiland hebben we uitgebreid de mogelijkheid om te genieten van het prettige klimaat, de goede restaurantjes en uiteraard de Wirebird, de Sint Helena Plevier, die broedt op de graslanden midden op het eiland. Hier bezoeken we ook de plek waar Napoleon in ballingschap leefde en stierf.

Tijdens de dagen op St. Helena hebben we de mogelijkheid om op eigen gelegenheid het eiland te verkennen of te snorkelen in het ondiepe water bij een scheepswrak met talloze vissen om ons heen.

Zaterdag 21 april en zondag 22 april
Dagen op zee. Op dit gedeelte komen we de eerste Kuhls Pijlstormvogels en Bonte Sterns tegen en is de kans op het zien van Potvissen erg groot.

Maandag 23 april en dinsdag 24 april
Ascension Island is een droog vulkanisch eiland met een rijk begroeide top. De kolonie Bonte Sterns heeft soms meer dan 1 miljoen (!) vogels.

We hebben de mogelijkheid om naar de top van het eiland te klimmen en te genieten van het uitzicht en een zodiaccruise rond Boatswain Island te maken en te snorkelen. Hier zien we ook vaak Rough-toothed Dolphin, een grote dolfijnensoort, waar de kop wel iets van een reuzenreptiel wegheeft.

Met enig geluk zien we de schildpadden in de loop van de nacht aan land komen om hun eieren te leggen.

In de loop van de avond vertrekt de Plancius van Ascension Island en zetten we koers naar de Kaapverden.

Woensdag 25 april – zondag 29 april
Op zee bent u getuige van de trek naar de broedgebieden in het noorden van soorten als Noordse Stern. Rond de evenaar komen de eerste Kleinste Jagers bij het schip en zien we regelmatig de eerste Vorkstaartmeeuwen rond het schip.

Maandag 30 april
Praia op Sao Tiago, het hoofdeiland van de zuidelijke groep, heeft een bijzondere atmosfeer. U maakt een excursie naar Cidade Velha waar de ontzagwekkende verdedigingswerken herinneren aan een tijd waarin de Spanjaarden en Portugezen samenwerkten tegen de Engelse piraten in het gebied. Het stadje heeft voldoende water en er zijn dan ook verschillende suikerrietplantages waar rum gemaakt wordt.

Vanuit Praia vliegt u vandaag of morgen – afhankelijk van welke vlucht u geboekt heeft – via Lissabon terug naar Amsterdam of Brussel.

Het is ook mogelijk aan boord te blijven voor de West Africa Pelagic, die van de Kaapverden doorvaart naar Vlissingen.
Kijk hier voor meer informatie over deze bijzondere reis!

Bij boeking van zowel de Atlantic Odyssey als de aansluitende West Africa Pelagic via Inezia Tours, krijgt u een extra korting van € 500,- op de West Africa Pelagic!

Voor passagiers die dezelfde dag/avond terugvliegen, zijn er enkele hotelkamers beschikbaar waar de bagage gedurende de dag kan blijven en waar reizigers zich even kunnen opfrissen.

 

 • Dag 1: Ushuaia – Argentinie
 • Dag 2: Ushuaia – Beagle Channel
 • Dag 3: Dag op zee
 • Dag 4: Dag op zee
 • Dag 5: Dag op zee
 • Dag 6: South Georgia
 • Dag 7: South Georgia
 • Dag 8: South Georgia
 • Dag 9: Dag op zee
 • Dag 10: Dag op zee
 • Dag 11: Dag op zee
 • Dag 12: Dag op zee
 • Dag 13: Dag op zee
 • Dag 14: Gough
 • Dag 15: Nightingale Island
 • Dag 16: Tristan da Cunha
 • Dag 17: Inaccessible Island
 • Dag 18: Dag op zee
 • Dag 19: Dag op zee
 • Dag 20: Dag op zee
 • Dag 21: Dag op zee
 • Dag 22: Sint Helena
 • Dag 23: Sint Helena
 • Dag 24: Sint Helena
 • Dag 25: Dag op zee
 • Dag 26: Dag op zee
 • Dag 27: Ascension Island
 • Dag 28: Ascension Island 
 • Dag 29: Dag op zee
 • Dag 30: Dag op zee
 • Dag 31: Dag op zee
 • Dag 32: Dag op zee
 • Dag 33: Dag op zee
 • Dag 34: Kaapverden – Einde Atlantic Odyssey U kunt met de West Africa Pelagic doorvaren tot Vlissingen. 

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Reuzenalbatros
 • Wenkbrauwalbatros
 • Light-mantled Sooty Albatross
 • Sooty Albatross
 • Tristan Albatross
 • Reuzenstormvogel
 • Snow Petrel
 • Blue Petrel
 • Antarctic Petrel
 • Wilson’s Stormvogeltje
 • Zwartbuikstormvogeltje
 • Witbuikstormvogeltje
 • Grote Pijlstormvogel
 • Ezelspinguin
 • Rotsspringerpinguin
 • Koningspinguin
 • Kinbandpinguin
 • Macaronipinguin
 • South Georgia Pipit

ZOOGDIEREN

 • Bultrug
 • Orka
 • Blauwe Vinvis
 • Vinvis
 • Dwergvinvis
 • Potvis
 • Hourglass Dolphin
 • Peale’s Dolphin
 • Zeeluipaard
 • Subantarctic Fur Seal
 • Antarctic Fur Seal
 • Zeeolifant

Map Atlantic Odyssey

 

N.B.: De route op deze kaart is de oude route. De reis in 2016 gaat rechtstreeks van Ushuaia naar South Georgia.
Het Antarctisch Schiereiland wordt op deze reis NIET MEER aangedaan!

 

VERZEKERING:
Voor alle expeditiecruises is een reisverzekering verplicht. Deze verzekering dient in ieder geval repatriëring tegen kostprijs te dekken. Andere dekkingen zijn in verschillende variëteiten mogelijk, dit is naar keuze van de reiziger.
Een annuleringsverzekering is niet verplicht voor deze reis.

U kunt de reisverzekering bij elke gewenste maatschappij afsluiten. Desgewenst kunt u de reisverzekering via Inezia Tours afsluiten. De enige voorwaarde die de verzekeringsmaatschappij daarbij stelt, is dat u in Nederland woont of hemelsbreed op niet meer dan 50 kilometer van de Nederlandse grens woont.

Een eventuele annuleringsverzekering kan door iedereen worden afgesloten, hiervoor is het niet van belang waar u woont.

VOORBEHOUD EXPEDITIECRUISES:
Voor alle expeditiecruises geldt dat de reisbeschrijving als leidraad dient, en dat geldt ook voor deze reis. Onderweg zijn er mogelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat de route en de dagindeling op een andere manier dan beschreven wordt ingevuld. Slecht weer, overheidsrichtlijnen, maar ook onverwachte mogelijkheden voor ongeplande zodiaccruises of landingen kunnen ervoor zorgen dat de reis anders verloopt dan wij op voorhand kunnen aangeven. De expeditieleider geeft u bij aanvang van de reis meer informatie en houdt u gedurende de reis op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen tijdens de reis.

De in de reisbeschrijving vermelde soorten komen allemaal in het gebied voor en worden allemaal met enige regelmaat in het gebied gezien. Het kan echter voorkomen dat u minder of andere soorten ziet dan aangegeven in de reisbeschrijving. Het is uiteraard ook mogelijk dat u méér soorten ziet dan in de reisbeschrijving staan vermeld, wij kunnen echter geen garantie geven voor de soorten of het aantal dieren dat u ziet tijdens de reis.

 

De reis wordt uitgevoerd met het modernste expeditie-cruiseschip van dit moment: de Plancius.

In dit tabblad is het dekplan van de Plancius terug te vinden, alsmede de prijzen van de verschillende hutten.

Prijzen voor de Atlantic Odyssey 2018 tot aan Sint Helena:
Helaas is het vliegveld van Sint Helena nog niet te gebruiken en kan deze reis niet in Sint Helena eindigen.

Prijzen voor de Atlantic Odyssey 2018 tot aan Ascension:
Helaas heeft de RAF het vliegschema vanaf Ascension zodanig gewijzigd dat het niet mogelijk is te eindigen op Ascension. Deze reis eindigt op de Kaapverden (of in Vlissingen indien u ook de aansluitende West Africa Pelagic boekt.)

Prijzen voor de Atlantic Odyssey 2018 tot aan Kaapverdië:

 • Prijs in een vierpersoonshut: € 6280,-
 • Prijs in een driepersoonshut: € 7010,-
 • Prijs in een tweepersoonshut met patrijspoort: € 7790,-
 • Prijs in een tweepersoonshut met raam: € 8010,-
 • Prijs in een deluxe tweepersoonhut: € 8560,-
 • Prijs in een superior hut: € 9140,-

Het boekingsformulier voor deze reis kunt u hier invullen en downloaden.

Hutten op indeling kunnen door iedereen geboekt worden. Het is voor mensen die alleen reizen dus mogelijk dat een hut op indeling gedeeld wordt met één of meerdere personen van een ander geslacht.

De deluxe tweepersoonshutten hebben twee ramen, één raam naar achter en één raam opzij.

De superior hutten hebben een tweepersoonsbed.

Alle hutten hebben toilet en douche in de hut, er zijn geen hutten met gedeeld toilet op de gang.

Genoemde prijzen zijn per persoon en cruise only.

 

b

Bijkomende kosten:

Vliegticket Amsterdam – Ushuaia: vanaf ongeveer €700,- per persoon.

Vliegticket Sint Helena – Amsterdam (indien u tot Sint Helena meevaart): nieuw vliegveld, nog niet in gebruik
Vliegticket Ascension – Amsterdam (indien u tot Ascension meevaart): deze vlucht is dit jaar niet mogelijk
Vliegticket Kaapverden – Amsterdam (indien u tot de Kaapverden meevaart): vanaf ongeveer € 300,- per persoon

Indien van toepassing: hotelkosten in Buenos Aires (indien u op de heenweg één of meerdere dagen in deze prachtige stad wilt blijven): vanaf € 85,- per kamer per nacht.

Hotelkosten op Ushuaia (indien u langer wilt blijven): vanaf € 100,- per kamer per nacht.
Bij boeking krijgt u één overnachting in Ushuaia gratis!

De hier vermelde prijzen voor de bijkomende kosten zijn prijsindicaties gebaseerd op de prijzen in 2016.

 

Aanbiedingen

West Africa Pelagic
bij boeking van de Atlantic Odyssey 2018
€ 500,- korting op de aansluitende West Africa Pelagic!

Atlantic Odyssey
Bij boeking van de voorafgaande zeezoogdierenspecial
10% korting op beide reizen!

Boek de aanbieding

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Ies Goedbloed

Reissom:
Euro 6280,- per persoon (tot de Kaapverden) obv verblijf in een vierpersoonshut

Euro 7010,- per persoon (tot de Kaapverden) obv verblijf in een driepersoonshut  

Euro 7790,- per persoon (tot de Kaapverden) obv verblijf in een tweepersoonshut met patrijspoort  

Euro 8170,- per persoon (tot de Kaapverden) obv verblijf in een tweepersoonshut met raam

Euro 9140,- per persoon (tot de Kaapverden) obv verblijf in een superiorhut


Vertrek datum:
28 maart 2018 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 8 + 3 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 8 + 3 :

Sluit venster

Inclusief

 • hotelovernachting in Ushuaia
 • informatiebijeenkomst over de Atlantic Odyssey met alle deelnemers
 • alle overnachtingen aan boord
 • alle maaltijden aan boord
 • alle landingen
 • alle zodiaccruises
 • alle havengelden
 • landing fees
 • alle lezingen
 • koffie, thee en water
 • diensten van eigen gids van Inezia Tours en de expeditiestaff

Exclusief

 • vliegticket(s)
 • extra overnachting(en) in Argentinië (indien nodig)
 • overnachting(en) op Ascension (indien nodig)
 • overnachting(en) op de Kaapverden (indien nodig)
 • reisverzekering
 • uitgaven van persoonlijke aard

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: