Vlinders en vleermuizen Hongarije

Workshop macrofotografiereis in de zomer

Een fotografie-workshop voor zowel beginnende als gevorderde fotografen.

De reis vindt plaats in het Bukk-gebergte en de zogenaamde Kleine Hortobagy in het noordoosten van Hongarije. Het Bukk-gebergte is een oud karstgebergte met schitterende kalkgraslanden en oude sub-montane beukenbossen die zeer rijk zijn aan bijzondere insecten en planten. De kleine Hortobagy is een authentiek steppegebied met speciale steppesoorten die hier in het meest westelijke puntje van hun verspreidingsgebied voorkomen, zoals Roodpootvalken, Keizerarend, Sakervalk, Roodbuikvuurpad, Oostelijke Vuurvlinder etc.

We hebben een periode uitgekozen die in Hongarije zeer veel moois biedt om te fotograferen: 22 – 29 juni. De weiden en hooilanden in het Bukk gebergte zijn in deze periode bloemenzeeën en zeer rijk aan insecten. Het wemelt van de vlinders, die je in de wilde tuin van de accommodatie al volop kunt bewonderen. De diversiteit is in deze periode het grootst, evenals de aantallen. Honderden Keizersmantels, Kardinaalsmantels en ook Tsarenmantels, Konings- én Koninginnepages etc. Naast vlinders zijn er ook veel andere insecten actief, zoals het Vliegend Hert en de Alpenboktor. Het is in deze periode ook vrij gemakkelijk om Boomkikkers en Roodbuikpadjes te vinden. Kortom, meer dan genoeg om te fotograferen. Afhankelijk van het weer gaan we tijdens deze week ’s ochtends vroeg op pad en kunnen we in de namiddag rond de accommodatie nog eens het veld in. Bij bewolkt of relatief koel weer zullen we ook overdag actief zijn. Als het warm is kun je onder de walnootboom in de schaduw lekker ontspannen. Vogelfotografen komen ook aan hun trekken. Zij kunnen terecht in de schuilhut in de boomgaard, waar Appelvinken, Middelste Bonte Specht en veel andere soorten foerageren. Tevens kunnen we gebruik maken van een schuilhut bij een Bijeneterkolonie. ’s Avonds is er gelegenheid om met behulp van infraroodapparatuur (aanwezig bij de accommodatie) vleermuizen en/of nachtvlinders in de vlucht te fotograferen. Dit is een erg spannende tak van de fotografie en wij bieden dit als één van de weinigen in Europa aan.

De reis wordt begeleid door Ineziagids en fotograaf Pascal Jonckers en onze lokale Nederlandse gids, Rob de Jong.

 Dagprogramma
We bepalen dagelijks ons dagprogramma aan de hand van het weer. Is het erg warm, dan zijn we of vooral in de vroege ochtend en late middag actief. Is het niet te warm of bewolkt dan zullen we ook overdag fotograferen.

Dag 1
We vertrekken vanuit Nederland naar Boedapest waar we worden opgewacht door onze Nederlandse lokale gids  die ons naar onze accommodatie in het Bukk gebergte brengt. Na aankomst is er gelegenheid om even rustig bij te komen en rond te struinen in de tuin, boomgaard en directe omgeving van de accommodatie. Er zijn hier ongetwijfeld al dingen te zien die je nooit eerder zag en de eerste foto’s zullen dan ook niet lang op zich laten wachten.
’s Avonds krijgen we een inleiding op het gebied, zodat we een beetje gevoel krijgen met de omgeving. We bespreken onze plannen voor de komende dag en de rest van week.

Dag 2   Thema techniek
Op de eerste ochtend zoeken we het dicht bij huis. De avond van te voren wordt de lichtval voor nachtvlinders gezet. Deze openen we na het ontbijt. Waarschijnlijk zullen er verschillende soorten pijlstaarten in zitten, zoals de grote Eikenpijlstaart en andere kleurige soorten. De bedoeling is om te werken aan techniek: sluitertijden, diafragma, compositie, flitswerk, etc.
Nachtvlinders zijn geduldige onderwerpen waarbij je alle tijd krijgt voor het juist instellen van de camera en het zoeken naar een interessante compositie. In de tuin kom je ook hagedissen tegen. Vooral de Smaragdhagedis is een geliefde soort voor fotografen en laat zich regelmatig zien.

In de middag maken we een excursie in de omgeving van de accommodatie, op zoek naar o.a. Alpenboktor en Vliegend Hert. Als we ze vinden, zullen we ze in mooi licht vast kunnen leggen. Hier kunnen we ook de geleerde skills van de ochtend toepassen, bidsprinkhanen zijn gewillige onderwerpen, die niet te veel bewegen.

Dag 3   Thema achtergrond
’s Ochtends vroeg gaan we op pad naar de hooilanden hoger in het gebergte op zoek naar slapende vlinders (we vinden vaak Paarse Parelmoervlinders, Zilveren Manen en bijvoorbeeld Roodstreephooibeestjes) en andere insecten (bidsprinkhanen). De suggestie voor vandaag is: letten op de achtergrond. Macro-fotografen zijn vaak geneigd de achtergrond zo schoon mogelijk te houden, omdat het onderwerp er dan mooi uitspringt. Maar hoe kan de achtergrond ook iets toevoegen aan de spanning in het beeld?

We zullen dit thema ook proberen toe te passen op verreweg de meest algemene vlindersoort in dit gebied: de Keizersmantel. Deze vliegen hier echt in grote aantallen en het is niet eenvoudig om dit te laten zien in een mooie foto. Toch gaan we deze uitdaging aan.
’s Middags zijn we weer in de omgeving van de accommodatie.

Dag 4   Thema ruimte
We bezoeken vandaag een schitterend stroomdal met broedende Schreeuwarend en Zwarte ooievaars. In de struiken zitten hier veel Grauwe Klauwieren en Sperwergrasmussen. De grote kolonie Bijeneters heeft waarschijnlijk de groeve al verlaten, maar met wat geluk hangen er nog wat vogels rond. We richten ons op de hooilanden waar in de bloemenzee het paars domineert. Je vind hier Koninginnepages, Kardinaalsmantels, Dubbelstipparelmoervlinders, Oostelijke Vuurvlinders, Luzernevlinders, veel soorten sprinkhanen etc. Vandaag is de achtergrond belangrijk. Plaats het object in zijn omgeving. Maak gebruik van de kleuren maar ook van de structuren die de bloemenpracht je biedt in voorgrond of achtergrond. Gebruik eens een andere lens, een langere of een kortere.
’s Avonds kan een deel van de groep vleermuizen in de vlucht fotograferen. Je heb daar alleen een remote voor je camera voor nodig.

Dag 5   Creatief
Heb je wel eens hilltoppende Koninginnenpages gezien? Om dit fenomeen te zien reizen we naar een ander Nationaal Park, grenzend aan Slowakije. We rijden hier overdag heen en zullen er een nacht in een mooi gelegen hotel slapen. De bewuste heuveltop bezoeken we in de namiddag en de volgende ochtend. Je vind hier soms tientallen Koninginnenpages die op zoek zijn naar een partner. Er zijn daardoor veel interacties tussen vooral mannetjes, maar soms zie je ook baltsende paartjes en met wat geluk vinden we een paring. We gaan uiteraard de vlinders zelf fotograferen, maar we zullen ook proberen dit inspirerende fenomeen in beeld te brengen, met speciaal aandacht voor het thema ruimte. Probeer het onderwerp eens in de omgeving te plaatsen. Dat kan door gewoon een stap naar achteren te doen, maar ook door het gebruik van een wijdere lens.

Dag 6   Themamix
Een week in Hongarije kan niet zonder een bezoek aan de steppes, oftewel de poesta. In Hongarije vindt je de meest westelijk gelegen échte primaire steppes in Europa. Hier vind je dan ook echte steppevogels als Scharrelaar, Kleine Klapekster en Sakervalk. Echte steppesoorten onder de vlinders zijn de Oostelijke Vuurvlinder, Oostelijk Resedawitje en Oostelijke Luzernevlinder.

Het hoofddoel voor deze dag zijn Boomkikkers die je hier meestal aantreft langs slootjes. Ze rusten hier vaak op een grote soort uit de russenfamilie, in tegenstelling tot Nederland waar ze toch meestal op braam zitten. We proberen vandaag een combinatie te maken van een paar thema’s die we in deze week behandeld hebben. Het landschap is hier ook bijzonder: net zo vlak als Nederland, maar zo anders.
’s Avonds kan weer een deel van de groep vleermuizen fotograferen.

Dag 7   Ter bespreking
Naar gelang de wensen van de deelnemers zal ter plekke een plan worden gesmeed dat daar bij aansluit. Het kan zijn dat het fotograferen van een bepaalde soort nog hoog op de verlanglijst staat. Een ander wil mogelijk nog oefenen met een bepaalde techniek. We zullen, mits mogelijk, proberen daar een passend programma bij te bedenken, waarbij iedereen aan zijn trekken komt. De laatste dag is vaak de dag dat de mooiste foto van de reis gemaakt wordt…..

Wellicht kunnen we even gaan kijken bij een intrigerend fenomeen dat onze lokale gids hier tijdens zijn speurtochten heeft ontdekt. Het gaat om Galmugjes van 3 mm lengte die met zijn allen aan zijdedraadjes gaan hangen en zo een ludiek onderwerp vormen voor elke natuurliefhebber, maar zeker ook voor fotografen. Omdat ze zo klein zijn, vind je ze alleen per toeval of als je weet waar je moet zoeken.

Dag 8
We vertrekken uit het Bukk gebergte en worden weer naar Boedapest gebracht waarvandaan we terugvliegen naar Nederland.

Einde van de reis.

 

Dag 1: Vlucht naar Boedapest – transfer naar het Bukk gebergte
Dag 2: Bukk gebergte – thema techniek
Dag 3: Bukk gebergte – thema achtergrond en kader
Dag 4: Bukk gebergte – thema ruimte
Dag 5: Grensgebied met Slowakije – thema creatief
Dag 6: Poesta – verschillende thema’s
Dag 7: Bukk gebergte
Dag 8: Transfer naar Boedapest – vlucht naar Nederland

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Bijeneter
 • Sakervalk
 • Schreeuwarend
 • Keizerarend
 • Roodpootvalk
 • Grauwe Klauwier
 • Kleine Klapekster
 • Scharrelaar
 • Zwarte Ooievaar
 • Sperwergrasmus
 • Hop
 • Appelvink

OVERIG:

 • Koninginnenpage
 • Koningspage
 • Tsarenmantel
 • Keizersmantel
 • Kardinaalsmantel
 • Oostelijke Luzernevlinder
 • Oostelijk Resedawitje
 • Resedawitje
 • Vuurvlinder
 • Oostelijke Vuurvlinder
 • Paarse Parelmoervlinder
 • Kleine Weerschijnvlinder
 • Grote Weerschijnvlinder
 • Grote Boswachter
 • Spireazwever
 • Lathyruszwever
 • Zilveren Maan
 • Roodstreephooibeestje
 • Snuitvlinder
 • Vliegend Hert
 • Alpenboktor
 • Witpuntoeverlibel
 • Vuurlibel
 • Boomkikker
 • Roodbuikvuurpad

 

Dagprogramma:
We kijken iedere dag naar het weer. Is het erg warm, dan zijn we of vooral in de vroege ochtend en late middag actief. Is het niet te warm of bewolkt dan zullen we ook overdag fotograferen. De reisbeschrijving is een leidraad, afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse kunnen we sommige onderdelen op een andere dag doen, bepaalde onderdelen aanpassen of bepaalde onderdelen toevoegen.
De kwaliteit van de reis wordt hierdoor niet aangetast.

Benodigdheden:
Camera: Spiegelreflex of systeemcamera
Statief: mag, hoeft niet
Remote: aangeraden, niet noodzakelijk
Lenzen: alles is mogelijk van groothoeklens tot 300 mm.
Flitsers: hoeft niet, mag wel. Vaak volstaat interne flitser. Er zijn ook enkele flitsers aanwezig bij de accommodatie.
Zonnebrand, goede schoenen.
Goede gezondheid. Het kan soms behoorlijk warm zijn.

 

Natuurstation Farm Lator is de basis van deze reis in NO Hongarije en wordt gerund door bioloog/natuurgids/fotograaf Rob de Jong en zijn Hongaarse vrouw. Een verblijf hier geeft een extra dimensie aan de reis. Een belangrijk deel van de natuurliefhebbers die Rob en zijn Hongaarse vrouw Barbara bezoeken, fotograferen vogels, planten, insecten en landschappen. Zij komen echter niet alleen om te fotograferen, maar zeker ook om van sfeer en natuur te genieten samen met de andere natuurliefhebbers die er te gast zijn. De heerlijkheden die er als maaltijden worden voorgeschoteld worden ook niet versmaad. De accommodatie heeft een prachtige wilde tuin en boomgaard (samen een hectare) waar al heel veel is te zien. In de tuin vliegen gedurende het seizoen meer dan 60 soorten dagvlinders. Smaragdhagedissen, Esculaapslangen en drie soorten slaapmuizen zijn allemaal te vinden in de tuin van de accommodatie. In de boomgaard is een voederplaats voor vogels met een schuilhut. Dit is volgens de gasten de beste plaats in Europa om Appelvinken te fotograferen. In de nabijheid broedt een paartje Keizerarenden die je zo nu en dan over de accommodatie ziet vliegen. In de gezellige bibliotheek kan alles wat men in de natuur tegenkomt op naam worden gebracht. Het is tevens een ideale ruimte voor nabesprekingen.

Onze lokale gids en workshop-leider is Rob de Jong, een door de wol geverfde macro-fotograaf die er een beetje eigen stijl op na houdt met vaak veel ruimte voor het onderwerp in een betrekkelijk rauwe natuurlijke setting. Hij zal regelmatig aansporen tot een creatieve aanpak, maar schuwt ook zeker een meer traditionele aanpak niet. Al zijn suggesties zijn geheel vrijblijvend. Je kunt gewoon je eigen ding doen en ook daarin worden ondersteund.
’s Avonds zal er zo nu en dan een nabespreking zijn. Je bent dan ook in de gelegenheid om je beste foto’s te laten zien. We kijken dan met zijn allen waar er verbeterpunten zijn, zodat je gedurende deze week een ontwikkeling doormaakt.
Ineziagids en fotograaf Pascal Jonckers zal vanaf Schiphol de hele reis met de groep meereizen, we hebben dus maar liefst twee volwaardige gidsen tijdens deze reis!

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pascal Jonckers

Reissom:
Euro 1595,- per persoon

Eenpersoonstoeslag: Euro 185,-

Minimum aantal deelnemers: 5

Maximum aantal deelnemers: 10


Vertrek datum:
22 juni 2019 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 1 + 8 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 1 + 8 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Volpension
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleider
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: