Macrofotografie in Hongarije

Workshop macrofotografiereis in de zomer

Een fotografie-workshop voor zowel beginnende als gevorderde fotografen op het prachtige platteland van Hongarije. Onze uitvalsbasis is natuurstation Farm Lator dat wordt gerund door de Nederlandse bioloog/natuurgids/fotograaf Rob de Jong en zijn Hongaarse vrouw. Een verblijf hier geeft een extra dimensie aan de reis; een belangrijk deel van de natuurliefhebbers dat Rob en zijn Hongaarse vrouw Barbara bezoekt, fotografeert vogels, planten, insecten en landschappen. Zij komen echter niet alleen om te fotograferen, maar zeker ook om van sfeer, de natuur en het heerlijke eten te genieten samen met de andere natuurliefhebbers die er te gast zijn.

De accommodatie heeft een prachtige wilde tuin en boomgaard (samen een hectare) waar al heel veel is te zien. In de tuin vliegen gedurende het seizoen meer dan 60 soorten dagvlinders. Smaragdhagedissen, Esculaapslangen en drie soorten slaapmuizen zijn allemaal te vinden in de tuin. In de boomgaard is een voederplaats voor vogels met een schuilhut, waarschijnlijk de beste plaats in Europa om Appelvinken te fotograferen. In de nabijheid broedt een paartje Keizerarenden dat zo nu en dan over komt vliegen. In de gezellige bibliotheek kan alles wat men in de natuur tegenkomt op naam worden gebracht. Het is tevens een ideale ruimte voor nabesprekingen.

We hebben dit keer een periode uitgekozen die wellicht niet zo voor de hand ligt, maar die in Hongarije zeer veel moois biedt om te fotograferen: week 34 (19 – 26 augustus). De weiden en hooilanden zijn in deze periode bloemenzeeën en zeer rijk aan insecten. Dieren die je in het voorjaar maar lastig kunt vinden of nog heel klein zijn, laten zich nu veel gemakkelijker vinden. Denk bijvoorbeeld maar aan (bid)sprinkhanen en tijgerspinnen. Tevens stikt het van de vlinders, die je in de wilde tuin van de accommodatie al volop kunt bewonderen. Het aantal soorten is in de nazomer niet meer zo groot, maar de aantallen zijn groot. Honderden Keizersmantels, Kardinaalsmantels en soms ook nog Tsarenmantels, Blauwoogvlinders, Oranje Steppevlinder, Konings- en Koninginnenpages etc. Het is in deze periode ook vrij gemakkelijk om Boomkikkers te vinden. Kortom, meer dan genoeg om te fotograferen. Afhankelijk van het weer, gaan we tijdens deze week ’s ochtends vroeg op pad en kunnen in de namiddag rond de accommodatie nog eens het veld in. Bij bewolkt of relatief koel weer zullen we ook overdag actief zijn.

De workshop-leider is Rob de Jong, een door de wol geverfde macro-fotograaf die er een eigen stijl op na houdt met vaak veel ruimte voor het onderwerp in een betrekkelijk rauwe natuurlijke setting. Hij zal regelmatig aansporen tot een creatieve aanpak, maar schuwt ook zeker een meer traditionele aanpak niet. Al zijn suggesties zijn geheel vrijblijvend: iedere fotograaf kan ook zijn eigen kijk op het onderwerp gebruiken en wordt daarin ondersteund.
’s Avonds zal er telkens een nabespreking zijn. Je bent dan ook in de gelegenheid om je beste foto’s te laten zien. We kijken dan met zijn allen waar er verbeterpunten zijn, zodat je als fotograaf gedurende deze week een ontwikkeling doormaakt en terugkomt met schitterende foto’s.

 

 Dag 1
We vertrekken vanuit Nederland naar Boedapest waar we worden opgewacht door onze lokale gids, Rob de Jong, die ons naar onze accommodatie in het Bukk gebergte brengt. Na aankomst is er gelegenheid om even rustig bij te komen en rond te struinen in de tuin, boomgaard en directe omgeving van de accommodatie. Er zijn hier ongetwijfeld al dingen te zien die je nooit eerder zag en de eerste foto’s zullen dan ook niet lang op zich laten wachten.
’s Avonds geeft Rob een inleiding op het gebied, zodat we een beetje gevoel krijgen met de omgeving. We bespreken onze plannen voor de komende dag en de rest van week.

Dag 2
Thema techniek.
Op de eerste ochtend zoeken we het dicht bij huis. De avond van te voren wordt de lichtval voor nachtvlinders gezet. Deze openen we na het ontbijt. De bedoeling is om te werken aan techniek: sluitertijden, diafragma, compositie, flitswerk, etc.
Nachtvlinders zijn geduldige onderwerpen waarbij je alle tijd krijgt voor het juist instellen van de camera en het zoeken naar een interessante compositie. In de tuin kom je ook hagedissen tegen. Vooral de Smaragdhagedis is een geliefde soort voor fotografen en laat zich regelmatig zien.

In de middag maken we een excursie in de omgeving van de accommodatie, op zoek naar o.a. bidprinkhanen. Als we ze vinden, zullen we ze in mooi licht vast kunnen leggen. Hier kunnen we ook de geleerde skills van de ochtend toepassen, bidsprinkhanen zijn gewillige onderwerpen, die niet te veel bewegen.

Dag 3
Thema achtergrond en kader.
’s Ochtends vroeg gaan we op pad naar de hooilanden hoger in het gebergte op zoek naar slapende vlinders (we vinden vaak Paarse Parelmoervlinders, Zilveren Manen en bijvoorbeeld Roodstreephooibeestjes) en andere insecten (bidsprinkhanen). De suggestie voor vandaag is: letten op de achtergrond. Macro-fotografen zijn vaak geneigd de achtergrond zo schoon mogelijk te houden, omdat het onderwerp er dan mooi uitspringt. Maar hoe kan de achtergrond ook iets toevoegen aan de spanning in het beeld?

We zullen dit thema ook proberen toe te passen op verreweg de meest algemene vlindersoort in dit gebied: de Keizersmantel. Deze vliegen hier echt in grote aantallen en het is niet eenvoudig om dit te laten zien in een mooie foto. Toch gaan we deze uitdaging aan.
’s Middags zijn we weer in de omgeving van de accommodatie.

Dag 4
Thema creatief.
We bezoeken vandaag een schitterend stroomdal met broedende Schreeuwarend en Zwarte Ooievaars. In de struiken zitten hier veel Grauwe Klauwieren en Sperwergrasmussen. De grote kolonie Bijeneters heeft waarschijnlijk de groeve al verlaten, maar met wat geluk hangen er nog wat vogels rond. We richten ons op de hooilanden waar in de bloemenzee het paars domineert. Je vind hier Koninginnenpages, Kardinaalsmantels, Oostelijke Vuurvlinders, Luzernevlinders, bidsprinkhanen etc. De bloemen scheppen de gelegenheid om eens lekker creatief te werk te gaan. Maak gebruik van de kleuren, maar ook van de structuren die de bloemenpracht je biedt in voorgrond of achtergrond.

Dag 5
Thema ruimte.
Heb je wel eens hilltoppende Koninginnenpages gezien? Om dit fenomeen te zien reizen we naar een ander Nationaal Park, grenzend aan Slowakije. We rijden hier overdag heen en zullen er een nacht in een mooi gelegen hotel slapen. De bewuste heuveltop bezoeken we in de namiddag en de volgende ochtend. Je vind hier soms tientallen Koninginnenpages die op zoek zijn naar een partner. Er zijn daardoor veel interacties tussen vooral mannetjes, maar soms zie je ook baltsende paartjes en met wat geluk vinden we een paring. We gaan uiteraard de vlinders zelf fotograferen, maar we zullen ook proberen dit inspirerende fenomeen in beeld te brengen, met speciaal aandacht voor het thema ruimte. Probeer het onderwerp eens in de omgeving te plaatsen. Dat kan door gewoon een stap naar achteren te doen, maar ook door het gebruik van een wijdere lens.

Dag 6
Themamix.
Een week in Hongarije kan niet zonder een bezoek aan de steppes, oftewel de poesta. In Hongarije vindt je de meest westelijk gelegen échte primaire steppes van Europa. Hier vind je dan ook echte steppevogels als Scharrelaar, Kleine Klapekster en Sakervalk. Echte steppesoorten onder de vlinders zijn Oostelijke Vuurvlinder, Oostelijk Resedawitje en Oostelijke Luzernevlinder, die allemaal zullen proberen te fotograferen.

Het hoofddoel voor vandaag zijn Boomkikkers die je hier meestal aantreft langs slootjes. Ze rusten hier vaak op een grote soort uit de russenfamilie, in tegenstelling tot  Nederland waar ze toch meestal op braam zitten. We proberen vandaag een combinatie te maken van een paar thema’s die we in deze week behandeld hebben. Het landschap is hier ook bijzonder: net zo vlak als Nederland, maar zo anders.

Dag 7
Ter bespreking.
Naar gelang de wensen van de deelnemers zal ter plekke een plan worden gesmeed dat daar bij aansluit. Het kan zijn dat het fotograferen van een bepaalde soort nog hoog op de verlanglijst staat. Een ander wil mogelijk nog oefenen met een bepaalde techniek. We zullen, mits mogelijk, proberen daar een passend programma bij te bedenken, waarbij iedereen aan zijn trekken komt. De laatste dag is vaak de dag dat de mooiste foto van de reis gemaakt wordt…..

Wellicht kunnen we even gaan kijken bij een intrigerend fenomeen dat Rob hier tijdens zijn speurtochten heeft ontdekt. Het gaat om Galmugjes van 3 mm lengte die met zijn allen aan zijdedraadjes gaan hangen en zo een ludiek onderwerp vormen voor elke natuurliefhebber, maar zeker ook voor fotografen. Omdat ze zo klein zijn, vind je ze alleen per toeval of als je weet waar je moet zoeken.

Dag 8
We vertrekken uit het Bukk gebergte en worden weer naar Boedapest gebracht waarvandaan we terugvliegen naar Nederland.

Einde van de reis.

 

 

Dag 1: Vlucht naar Boedapest – transfer naar het Bukk gebergte
Dag 2: Bukk gebergte – thema techniek
Dag 3: Bukk gebergte – thema achtergrond en kader
Dag 4: Bukk gebergte – thema creatief
Dag 5: Grensgebied met Slowakije – thema ruimte
Dag 6: Poesta – verschillende thema’s
Dag 7: Bukk gebergte
Dag 8: Transfer naar Boedapest – vlucht naar Nederland

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Bijeneter
 • Sakervalk
 • Schreeuwarend
 • Grauwe Klauwier
 • Kleine Klapekster
 • Scharrelaar
 • Zwarte Ooievaar
 • Sperwergrasmus

OVERIG:

 • Koninginnenpage
 • Koningspage
 • Tsarenmantel
 • Keizersmantel
 • Kardinaalsmantel
 • Oostelijke Luzernevlinder
 • Oostelijk Resedawitje
 • Oostelijke Vuurvlinder
 • Paarse Parelmoervlinder
 • Zilveren Maan
 • Roodstreephooibeestje
 • Boomkikker

 

Dagprogramma:
We kijken iedere dag naar het weer. Is het erg warm, dan zijn we of vooral in de vroege ochtend en late middag actief. Is het niet te warm of bewolkt dan zullen we ook overdag fotograferen. De reisbeschrijving is een leidraad, afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse kunnen we sommige onderdelen op een andere dag doen, bepaalde onderdelen aanpassen of bepaalde onderdelen toevoegen.
De kwaliteit van de reis wordt hierdoor niet aangetast.

Benodigdheden:
Camera: Spiegelreflex
Statief: mag, hoeft niet
Lenzen: alles is mogelijk van groothoeklens tot 300 mm.
Flitsers: hoeft niet, mag wel. Vaak volstaat interne flitser. Er zijn ook enkele flitsers aanwezig bij de accommodatie.
Zonnebrand, goede schoenen.
Goede gezondheid. Het kan soms behoorlijk warm zijn.

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pascal Jonckers

Reissom:
Euro 1595,- per persoon

Eenpersoonstoeslag: Euro 185,-

Minimum aantal deelnemers: 5

Maximum aantal deelnemers: 10


Vertrek datum:
19 augustus 2018 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 8 + 7 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 8 + 7 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Volpension
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleider
 • Alle toegangsgelden
 • Boekingskosten

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: