Fotoreis Polen: Zeearenden, Wisenten en meer

De Oderdelta in Polen –  Zeearenden, Wisenten en meer…
 De Oderdelta is één van de gebieden waar Zeearenden zich verzamelen in de visrijke delta’s van Oost-Europa om op krachten te komen voor het aankomende barre winterweer. In het najaar zit in de Oderdelta van Polen dan ook de grootste concentratie Zeearenden van Europa en we gaan dit schouwspel samen met de lokale vissers meerdere malen opzoeken.

De vissers, die met kleine bootjes in de delta langs de ondiepe waterkanten en in de smalle kreken varen, herkennen sommige Zeearenden vanwege de dagelijkse ontmoetingen die zij met deze majestueuze vogels hebben. Dankzij deze bijzondere band tussen mens en dier worden we getrakteerd op een weergaloze vliegshow van de sterren zelf, de Zeearenden.

Maar naast drie boottrips met als hoogtepunten de acrobatische toeren van Zeearenden om razendsnel vis te vangen, biedt deze reis veel meer.We maken fotowandel excursies in de aangrenzende natuurgebieden. Maar we gaan ook een dag op wisentsafari om deze prachtige Europese Bizon op de foto te zetten.  De laatste twee dagen fotograferen we vanuit schuilhut. Hier worden voor ons ideale mogelijkheden gecreëerd om Zeearenden te zien landen en eten. Mogelijk zijn we getuige van hun onderlinge strijd om de lekkerste hapjes of om lastige Eksters, Kraaien en Raven te verjagen die op hun maaltijd azen. Kans bestaat ook dat zich nog een hongerige Vos laat zien.

We verblijven in twee verschillende accommodaties. Een pension dat zich in het centrum van Stepnica bevindt en vlakbij de haven ligt. Het pension ligt op 10 minuten van de schitterende uitgestrekte moerasdelta’s en vlakbij het Czarnocin natuurreservaat waarvandaan we op verschillende dagen de beste plekken rond de delta gaan aandoen. De laatste dagen verblijven we in een klein hotel nabij onze schuilhutten.

Tijdens deze veelzijdige reis combineren we het fotograferen van de Zeearenden en Wisenten met het zoeken naar onderwerpen voor landschappen en macro fotografie. Zo biedt deze fotografiereis voor de gepassioneerde natuurfotograaf een verscheidenheid aan onderwerpen om iedere dag weer opnieuw te kunnen genieten van de natuur. Deze reis onderscheidt zich verder doordat hij slecht voor maximaal 5 deelnemers openstaat, waarbij elke deelnemer in een eigen kamer verblijft. Ook zijn alle maaltijden en excursies inbegrepen.
Tijdens onze excursies besparen we niet op ruimte. In de boten, terreinwagen en de schuilhutten brengen we telkens maximaal 3 fotografen onder. Hierdoor ontstaat de ideale bewegingsruimte voor fotografie in zowel boot, terreinwagen als schuilhut.Zaterdag 9 november 2019
Vanuit een centrale plaats in Nederland vertrekken we naar onze accommodatie in Polen. Afhankelijk van je woonplaats is het in overleg mogelijk een ander ophaalpunt af te stemmen. De reisbegeleider van deze natuurfotografiereis neemt hierover telefonisch contact met je op. Vanaf de grens rijden we in iets meer dan 7 uur naar ons eerste hotel gelegen aan de Oderdelta in Polen.
Wanneer we in de middag aankomen en ons ingecheckt hebben, kunnen we als we de eerste verkenningstocht in de omgeving maken, met een beetje geluk al de eerste Zeearenden zien. Het kostelijke Poolse diner geeft direct al het gevoel van een bijzonder vakantiereis. ’s Avonds toont onze Inezia reisbegeleider fotopresentaties met uitleg over fotografische kansen en mogelijkheden van alle te bezoeken locaties.

Zondag 10 november
We vertrekken ’s morgens naar een 52.000 ha groot militair oefenterrein. Uitsluitend in het weekend zijn hier exclusieve Wisentensafari’s mogelijk. We stappen over in de terreinwagen(s) van onze lokale gids. Hij rijdt ons over diverse zandwegen in dit immense gebied met afwisselend bossen en zandvlakten. Er lopen hier kuddes van circa 30 dieren. Zodra een kudde Wisenten is gelokaliseerd, wordt positie gekozen om deze grote dieren tot op enkele meters te laten naderen. Je kunt in dit natuurlijke habitat naar hartenlust met groothoek en telelenzen fotograferen.

Er zitten ook wolven. De kans die tijdens de rit te spotten is erg klein. Wel bestaat de kans dat de gids ons tijdens de fotosafari bij een wolvenhol (burcht) brengt. Voor deze dagtrip nemen we drinken en lunchpakket uit ons hotel mee. Na deze spannende fotosafari rijden we terug. In ons hotel wacht opnieuw een heerlijk diner.

Maandag 11 november
Afhankelijk van de weersomstandigheden gaan we in de ochtend de eerste boottocht van ca. 3 uur maken. Afhankelijk van de groepsgrootte verdelen we ons over één of twee boten.
We gaan het water op met de lokale vissers die de onbruikbare vissen van de avondvangst gebruiken om Zeearenden te lokken. Deze traditie geldt van oudsher en biedt ons prachtige gelegenheden om deze majestueuze vogels van zeer dichtbij te bewonderen. Maar vooral om hun kenmerkende jachttechniek met spectaculaire actiefoto’s vast te leggen.

Na de lunch checken we uit en vertrekken naar het volgende foto-avontuur. Komende twee dagen staan nl. geheel in het teken van het fotograferen vanuit twee door bos omgeven privé schuilhutten. Die zijn deze dagen exclusief onze privé locaties met de kans om Zeearenden in andere fotogenieke gedragingen en acties te fotograferen.

We checken ons in onze volgende hotelaccommodatie in en gebruiken hier ’s avonds ons Poolse diner.

Dinsdag 12 november
Afhankelijk van de groepsgrootte verdelen we ons met circa 3 fotografen per hut.
De eigenaar – zelf een vermaard fotograaf – zorgt voor een set-up waardoor exclusief voor ons groepje ideale mogelijkheden worden gecreëerd om Zeearenden te zien landen en eten. Mogelijk zijn we getuige van hun onderlinge strijd om de lekkerste hapjes of om lastige Eksters, Kraaien en Raven te verjagen die op hun maaltijd azen. Kans bestaat ook dat zich nog een hongerige Vos laat zien.
We nemen ons drinken en lunchpakket mee. In de hut zijn sanitaire voorzieningen.
’s Avonds gebruiken we het diner in onze hotelaccommodatie.

Woensdag 13 november
De ervaringen van de vorige dag gaan we ongetwijfeld aanvullen met nieuwe fotogenieke kansen voor opnieuw unieke beelden. Omdat geen dag hetzelfde is en zich onverwacht verschillende dieren kunnen vertonen, wachten ons onvoorspelbaar avontuurlijke momenten.
Voor deze tweede dag in de schuilhut nemen we weer ons drinken en lunchpakket mee. ’s Avonds genieten in onze hotelaccommodatie van het laatste Poolse diner hier.

Donderdag 14 november
Na het ontbijt en nadat we uitgecheckt zijn, rijden we terug naar Stepnica. ’s Middags maken we onze tweede boottocht van ca. 3 uur. We verdelen ons weer over één of twee boten.
’s Avonds genieten we in onze hotelaccommodatie van het Pools diner.

Vrijdag 15 november
Afhankelijk van de weersomstandigheden gaan we in de ochtend onze derde geplande boottocht van ca. 3 uur maken. We verdelen ons weer over één of twee boten.
Na de lunch in het hotel maken we een interessante autorit over landweggetjes en door authentieke Poolse dorpjes naar het Czarnocin natuurreservaat. We gaan op zoek naar Zeearenden vanaf de kant. Deze zitten vaak in hoge bomen langs de oevers van de rivier op de uitkijk. Ander wild kan zich ook laten zien. Het spotten van een Wild Zwijn, Otter, Vos, Wasbeerhond, Konikpaarden, Reeën, Ringslangen, Baardmannetjes, Bonte Kraaien en Raven is, afhankelijk van het seizoen, zeer aannemelijk. Eenmaal boven op de uitkijktoren in het Czarnocin reservaat hebben we een wijds en fotogeniek landschappelijk uitzicht over de Oder Delta.

’s Avonds genieten we in onze hotelaccommodatie van het laatste Pools diner.

Zaterdag 16 november
Na het ontbijt en nadat we uitgecheckt zijn, rijden we terug naar Nederland. Mogelijk kunnen we onderweg nog nagenieten van de mooie herfstkleuren in het landschap. Einde van deze avontuurlijke 8-daagse natuurfotografiereis.

Dag 1: Aankomst in Polen
Dag 2: Wisentsafari
Dag 3:  Boottocht
Dag 4: Boottocht en Czarnocin natuurreservaat
Dag 5: Boottocht en transfer
Dag 6: Schuilhutfotografie
Dag 7: Schuilhutfotografie
Dag 8: Terugtocht naar Nederland.

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Zeearend
 • Bonte Kraai
 • Klapekster
 • Aalscholver
 • Brilduiker
 • IJsvogel
 • Grote Zaagbek
 • Kraanvogel
 • Tapuit
 • Paarse Strandloper
 • Bonte Strandloper
 • Wilde Zwaan
 • Rietgans
 • Rode Wouw
 • Wisent
 • Kleine kans op Wolf
 • Bevers
 • Vos
 • Ree
 • Wasbeerhond
 • Europese Otter

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter de Vries

Reissom:
Euro 1595,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 0,-

Minimum aantal deelnemers: 4

Maximum aantal deelnemers: 5


Vertrek datum:
09 november 2019 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 10 + 1 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 10 + 1 :

Sluit venster

Inclusief

 • Vervoer van en naar Polen
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Drie(!) boottochten
 • Reisbegeleiding door een Nederlandse natuurfotograaf
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Dranken
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: