Fotoreis Gambia 2021

Gambia – de kleurrijke vogelwereld van Afrika

Deze fotoreis staat bewust gepland in november, de vogels zijn dan op hun mooist en kleurrijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in februari, als de meeste vogels in Gambia bruin en saai gekleurd zijn. De reis is zeer compleet en geeft u een mooi beeld van Gambia. We starten onze fotoreis naar het kleurrijke Gambia in de omgeving van Kotu aan de kust en bezoeken diverse prachtige vogellocaties vanuit onze meer dan comfortabele uitvalsbasis aan de kust. Op dag vier van onze reis gaan we verder op avontuur en rijden we het binnenland in richting Tendaba in het primitievere deel van het land, met verschillende stopplaatsen onderweg. Tijdens onze eerste ochtend in Tendaba maken we een boottocht door het betoverende mangrovewoud met sublieme fotomogelijkheden. Op dag zes vervolgen we onze reis en gaan we naar Bansang en steken de Gambarivier over met de ferry van Georgetown. Tijdens ons verblijf in Bansang verkennen we de omgeving en bezoeken we topplekken voor onder meer Bijeneters en maken we weer een boottocht.

Na Bansang reizen we via Tendaba weer terug naar de kust. We verblijven nog een keer in Tenbada en maken nu een boottocht in het mangrovewoud in de late namiddag waarbij we kunnen genieten van de prachtige zonsondergang. Eenmaal terug bij de kust maken we nog diverse uitstappen en bezoeken onder meer het Brufutwoud en een typische vismarkt in Tanji. De laatste informatie en de situatie ter plaatse zullen bepalen welke gebiedjes we in de buurt van Kotu bezoeken, maar onze lokale gids zal er voor zorgen dat ook op deze plekken de beste fotokansen zijn om de kleurrijke tropische natuur vast te leggen.
Wat in ieder geval op voorhand al vaststaat, is dat u zult genieten van deze zeer complete reis naar dit heerlijke Afrikaanse land.

 Dinsdag 2 november 2021
Vanuit Amsterdam vliegen we naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. Onze accommodatie ligt direct aan de kust vlak bij de Kotu rivier en het strand. Afhankelijk van onze aankomsttijd gaan we vandaag al een eerste keer op pad in de directe omgeving van het hotel.

Woensdag 3 november
Na een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijt staat u waarschijnlijk te springen om te gaan genieten van alle mooie vogels in de omgeving van het hotel, zoals Bonte IJsvogel, Senegal Griel, Afrikaanse Dwergaalscholver, Zwarte Reiger, Westelijke Rifreiger, Kapgier, Schildraaf, Senegalese Spoorkoekoek, Zwarte en Geelsnavelwouw en Grijskopmeeuw. Samen met onze lokale topgids (de grondlegger van het natuurtoerisme in Gambia en zoals u zult merken enorm gerespecteerd door alle andere gidsen) gaan we vlak buiten het hotel de verschillende hotspots langs bij de Kotu-rivier, mangroves en rijstveldjes.
In de loop van de ochtend gaan we naar een voederplek voor Kapgieren en Geelsnavelwouwen, prachtig om vluchtshots te maken. De vogels zijn weliswaar wild, maar gewend aan mensen en laten zich hier fantastisch fotograferen. De Nijlvaranen lusten ook wel een snackje en zijn niet onder de indruk van de vogels, kleine schermutselingen zijn vaak het gevolg, opnieuw een uitgelezen kans om dit gedrag te fotograferen. Andere soorten die we hier kunnen verwachten zijn  Sahel-Scharelaar, Roodsnaveltok, Palmtortel, Piapiac, Roodkopklauwier, Grijskopijsvogel, Dwergbijeneter, Grote Zilverreiger, Textorwever, Groene Kakelaar, Langstaartglansspreeuw, Geelsnavelklauwier, Blauwbuikscharrelaar, Grijze Bananeneter en Roodkruinzwaluw. De eerste kennismaking met de vriendelijke bevolking en de overweldigende diversiteit aan vogels is een herinnering om niet snel te vergeten.

Midden op de dag zullen we in de omgeving lekker gaan lunchen en doen we het even rustig aan. Het kan hier ’s middags behoorlijk warm zijn waardoor de vogels niet meer zo actief zijn.

We vertrekken in de namiddag richting Kachummeh-woud. Diner in ons hotel in Kotu

Donderdag 4 november
Vandaag gaan we richting Kantong en omgeving. We bezoeken hier een zandwinningsgebied en het strand voor typische kustsoorten als Kelpmeeuw, Dunbekmeeuw, Reuzenstern, Koningsstern, Grijskopmeeuw, Geelpootmeeuw en Visarend. Deze soorten zijn hier algemeen en goed te fotograferen. Iets verder naar het zuiden lunchen we op een rustige plek tegen de Senegalese grens.

Na de lunch bezoeken we het Kartong Bird Observatory, een natuur- en ringreservaat. Dit is een prachtig nat gebied waar we soorten hopen te zien als Smaragdpurperkoet, Goudsnip, Afrikaanse Dwergijsvogel, Noordelijke Karmijnrode Bijeneter en Zwartkruinsjagra.
Diner in ons hotel in Kotu.

Vrijdag 5 november
We vertrekken na ons ontbijt het binnenland in naar het bijzondere Tendaba kamp. Onderweg zullen zich diverse fraaie fotografieplekken aandienen zoals kleinschalige rijstvelden, beschermde natuurgebieden, schrale open velden en bolongs met uitgestrekte mangroves. De vogels zijn in deze tijd van het jaar in hun prachtkleed in Gambia en waar we ook kijken, overal zitten vogels. Ook verschillende agames, hagedissen en apensoorten kunnen we vandaag verwachten.
De Kalagi-brug is een mooie plek voor een uitgebreide lunch met ook hier weer de nodige soorten in de directe omgeving. Nabij Tendaba is een nat getijdegebied, een goede plek voor veel soorten vogels. Soorten met exotische namen als Lelieloper, Kaalkopkiekendief, Noordelijke Grondhoornraaf, Koereiger, Geelsnavelossenpikker, Grauwe Buulbuul, Purperglansspreeuw, Afrikaanse Lepelaar, Stippelspecht, Maskerduif, Marabou, Roodkruinscharrelaar en Goudkapfiskaal kunnen we allemaal tegenkomen vandaag.

Bij aankomst in Tendaba is de ontvangst allerhartelijkst; de lokale bevolking in het binnenland is arm, maar erg vriendelijk en zeer gastvrij. Het Tendaba kamp zelf is eenvoudig, maar het is er erg goed toeven. De aangename en relaxte Afrikaanse sfeer zorgt ervoor dat we snel in de ultieme vakantiemodus zitten.

Zaterdag 6 november
Na ons eerste ontbijt in Tenbada gaan we het water op met enkele lokale gidsen. We varen door de onmetelijke mangrovebossen aan de noordoever van de Gambia-rivier; een geweldig vogelavontuur met vele prachtige vogels en vergezichten Dit is ook de beste plek om krokodillen te fotograferen, niet alleen in het water maar soms ook op kleine stukjes land in het mangrovegebied. Om meerdere fotokansen te hebben in dit prachtige gebied, doen we deze tocht binnen enkele dagen nog eens over, maar dan in de latere namiddag zodat we het gebied in een ander licht kunnen fotograferen.

Na onze lunch gaan we naar de vogelhut in Tendaba waar we deze middag gaan fotograferen. Hier kunnen we volgende soorten verwachten: Blauwfazantje, Napoleonnetje, Oranje Wever, Staalvink, Napoleonwever, Kleine Rotsmus, verschillende soorten glansspreeuwen, Zwartnekwever, Grote Textorwever, Pelioslijster, Roodoogtortel, Palmtortel, Zwartsnavelduif, Staalvlekduif en de kleine Maskerduif.

Zondag 7 november
We vertrekken na het ontbijt richting Bansang. We rijden over de brug naar de noordoever ten oosten van Tendaba. We gaan de gehele dag vogelen op de noordoever van de Gambiarivier en gaan op zoek naar één van de meest gewilde soorten van Gambia: de Krokodilwachter. Er is hier echter meer te vinden: op de noordoever zitten soorten die op de zuidoever van de rivier niet of moeilijk te vinden zijn. Om in Georgetown te komen nemen we de veerpont en rijden we door naar onze lodge voor de komende twee nachten.

Maandag 8 november
Na ons ontbijt gaan we in de omgeving op zoek naar de zeldzame Watertrapper en verschillende soorten bijeneters. Groene Bijeneter komt hier vaak in grote groepen voor en zorgt telkens weer voor prachtige fotomomenten. We rijden terug naar de lodge voor onze lunch en in de middag maken we een boottocht vanuit Georgetown. Het avondeten is weer in onze lodge.

Dinsdag 9 november
Na het ontbijt rijden we terug richting Tendaba. Onderweg stoppen we in de buurt Jahally bij enkele rijstvelden en het Dalaba wetland. Hier hebben we een zeer goede kans op Roodkeelbijeneter, Witwangfluiteenden, Afrikaanse Dwergeend, Lelieloper, verschillende reigersoorten, Afrikaanse Palmgierzwaluw, Roodbekwever en Wahlbergs Arend. We lunchen onderweg en als we in de namiddag aankomen in Tenbada maken we hier opnieuw de prachtige boottocht door de mangroves in ander licht met nieuwe fotografiekansen.
Diner in Tenbada.

Woensdag 10 november
Onze laatste dag in het binnenland van Gambia; we vertrekken na het ontbijt richting Kotu aan de kust. Het afscheid van Tendaba zal hartelijk en warm zijn en op de terugweg stoppen we bij een gebied waar veel roofvogels te zien zijn, steeds op zoek naar meer soorten.

We stoppen voor de lunch bij het Abuko Nature Reserve en bezoeken de mangroves en de Lamin rijstvelden voor we onze rit voortzetten richting ons comfortabele hotel in Kotu. Eenmaal terug in het hotel zal de luxe ons omarmen en denken we terug aan het mooie Tendaba en Bansang terwijl we beseffen we dat we al veel bijzonders gezien en gefotografeerd hebben!

Donderdag 11 november
Vandaag beginnen we in de ochtend bij Brufut, een stuk savannebos met weer totaal andere soorten waar we het grootste deel van de ochtend zullen doorbrengen. Na de lunch gaan we naar Tanji waar de lokale vissers hun vangst aan land brengen. Niet alleen biedt dit spektakel (anders kunnen we het niet noemen) schitterende fotokansen om de vissers, hun schepen en hun klanten vast te leggen, maar  midden tussen dit prachtige kleurrijke schouwspel zijn de vogels bijna handtam. Kustsoorten als Kelpmeeuw, Dunbekmeeuw, Reuzenstern, Koningsstern, Grijskopmeeuw, Geelpootmeeuw en Visarend zijn hier algemeen en goed te bekijken en te fotograferen.

Vrijdag 12 november
Afhankelijk van de tijd van onze terugvlucht hebben we in de ochtend en middag nog tijd om bij de Kotubrug de laatste vogels te fotograferen of bezoeken we een lokale vogelhut in de omgeving van het hotel.
Na een transfer naar de luchthaven vliegen we weer terug naar Amsterdam. Hiermee is onze reis, een prachtig Gambia avontuur, ten einde.

Zaterdag 13 november
Aankomst in Amsterdam.

Einde van de reis.

Dag 1:  Amsterdam – Banjul – Kotu en omgeving
Dag 2: Omgeving Kotu en Kachummeh Woud
Dag 3: Omgeving richting Zuid Gambia – Kantong
Dag 4: Kotu -Tendaba
Dag 5: Omgeving Tendaba
Dag 6: Tendaba – Georgtown – Bansang
Dag 7: Omgeving Bansang
Dag 8: Bansang – Tenbada
Dag 9: Tenbada – Abuko NP – Kotu
Dag 10: Brufut Woud – omgeving Sanyang en Tanji
Dag 11: Omgeving Kotu en terugvlucht Amsterdam
Dag 12: Aankomst in Amsterdam

Einde van de reis

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Krokodilwachter
 • Bonte IJsvogel 
 • Senegal Griel 
 • Afrikaanse Dwergaalscholver
 • Zwarte Reiger
 • Westelijke Rifreiger
 • Kapgier
 • Schildraaf
 • Senegalese Spoorkoekoek
 • Zwarte Wouw
 • Geelsnavelwouw
 • Grijskopmeeuw
 • Teugelijsvogel
 • Lelieloper
 • Kaalkopkiekendief
 • Noordelijke Grondhoornraaf
 • Koereiger
 • Geelsnavelossenpikker
 • Grauwe Buulbuul
 • Purperglansspreeuw
 • Afrikaanse Lepelaar
 • Stippelspecht
 • Maskerduif
 • Marabou
 • Roodkruinscharrelaar
 • Goudkapfiskaal
 • Sahelscharrelaar
 • Roodsnaveltok
 • Palmtortel
 • Piapiac
 • Roodkopklauwier
 • Grijskopijsvogel
 • Dwergbijeneter
 • Grote Zilverreiger
 • Textorwever
 • Groene Kakelaar
 • Langstaartglansspreeuw
 • Geelsnavelklauwier
 • Blauwbuikscharrelaar
 • Grijze Bananeneter
 • Roodkruinzwaluw 

We plannen deze reis expres in november en niet in de periode januari – maart. In Gambia zijn de vogels in november, na de regentijd, op zijn mooist en hebben dan hun prachtkleed, terwijl vogels in het voorjaar, anders dan bij ons, juist een bruin en saai verenkleed hebben.

Wij hebben er voor gekozen om niet dieper het binnenland van Gambia in te gaan. Niet alleen zijn de accommodaties dieper in het binnenland niet van een standaard die wij bij onze reizen vinden passen, ook het terugvliegen met een binnenlandse vlucht in Gambia is niet aan te raden.

Het beschreven programma is voor een deel indicatief. Mochten er plekken zijn die niet genoemd staan, maar op het moment van onze reis betere fotomogelijkheden bieden, dan zullen wij er uiteraard voor kiezen om deze betere plekken te bezoeken. De enige invloed die dit heeft op uw reis, is dat de kwaliteit van de reis alleen maar beter wordt!

De vertrekdatum is met een licht voorbehoud. Op dit moment zijn de exacte vluchtdata en -tijden van de vluchten naar Gambia nog niet bekend. De vertrekdatum kan hierdoor mogelijk een dag afwijken.

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pascal Jonckers

Reissom:
Euro 2175,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 195,-

Minimum aantal deelnemers: slechts 4!

Maximum aantal deelnemers: 10


Vertrek datum:
02 november 2021 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 10 + 6 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 10 + 6 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen 
 • Alle maaltijden 
 • Vlucht en luchthavenbelasting 
 • Vervoer ter plaatse 
 • Twee boottochten door de mangroves bij Tendaba
 • Eén boottocht vanuit Georgetown
 • Reisbegeleiding door een Nederlandstalige natuurfotograaf 
 • Lokale natuurgids 
 • Alle toegangsgelden 

Exclusief

 • (Reis)verzekering 
 • Uitgaven van persoonlijke aard 
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: