Fotoreis Bayerischer Wald compleet in de winter – 2021

Bayerischer Wald in de winter

Het Bayerischer Wald is het oudste beboste gebergte van Midden-Europa. Nog voor het ontstaan van de Alpen, vormde zich in het zuidoosten van Duitsland een uniek natuurgebied dat zich in Tsjechië voortzet als Sumava Nationaal Park. Het Bayerischer Wald is ook het oudste Nationaal Park van Duitsland en biedt door verantwoord natuurbeheer een zeer gevarieerde aanbod voor landschap-, tele- en macrofotografie.

Deze 8-daagse fotografiereis kent twee verschillende focussen:

1. Dagelijkse bezoeken aan drie verspreid liggende leefgebieden met verschillende diersoorten, waaronder bedreigde. Deze zogenoemde Tierfreigelände bieden unieke kansen om vanaf diverse observatiepunten dieren in hun natuurlijke, afgeschermde biotopen, – soms zo groot als enkele voetbalvelden -, te fotograferen.

2. Als tweede fotografische hoogtepunt wacht ons de schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe. Dit wordt gevoed door een klein stuwmeer, omsloten door naald- en loofbomen met in de Als natuurfotograaf kun je je tussen de besneeuwde rotsformaties uitleven op een aantal kleine, maar zeer fotogenieke watervalletjes.

We verblijven in een typisch Beiers hotel in de buurt van Neuschönau, dichtbij de ingang van het park. Comfort en bourgondische gastvrijheid voeren de boventoon.

 Zaterdag 11 december 2021
Vertrek vanuit een centraal punt in Nederland met een personenbusje naar ons hotel in het Bayerischer Wald, dicht bij de ingang van het park. ’s Avonds volgt de briefing met het programma voor de komende dagen en informeert de reisbegeleider met een fotopresentatie alle deelnemers over de omstandigheden waaronder gefotografeerd gaat worden en hoe tot goede opnamen te komen.

Zondag 12 december
We staan vroeg op om direct na het traditioneel uitgebreide ontbijtbuffet het park te gaan verkennen. We maken kennis met de enorme buitenverblijven van de Tierfreigelände die onzichtbaar opgaan in de uitgestrekte natuur van het Bayerischer Wald. Deze dag is het begin van veel uitdagende zoektochten naar de mooiste settings voor het fotograferen van dieren en hun omgeving.
Het programma wordt dagelijks afgestemd om iedere fotograaf de maximale flexibiliteit te bieden zich te focussen op de gewenste onderwerpen. Deze dag concentreren we ons in principe op de Europese Lynx, Wissent, Oehoe en Wolf.

De winter met zijn witte deken bekoort elke natuurfotograaf en de fotomomenten en onderwerpen zijn ontelbaar. We hebben lunchpakketten bij ons, dus een onderbreking van mooie momenten wordt door iedere deelnemer zelf bepaald. Iedereen heeft de keuze om na kennisgeving zelfstandig in het gebied op pad te gaan, of samen met de reisbegeleider het park te verkennen, om zo ook te werken aan het verbeteren van de fototechniek.
’s Avonds genieten we, zoals elke avond van deze reis, van de goede Duitse keuken.

Maandag 13 december
Na het uitgebreide ontbijtbuffet gaan we weer vroeg op pad. Deze dag wordt het tweede fotografische hoogtepunt: de wandelexcursie door de schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe in een nabij gelegen dorpje. Dit sierlijke beekje wordt gevoed door een klein stuwmeer, omsloten door naald- en loofbomen. Gezien onze reisperiode verwachten we sneeuw en bevroren stukken, prachtige fotokansen. 

Dinsdag 14 december
Na het ontbijtbuffet vertrekken we naar Scheuereck voor het Tierfreigelände met Edelherten. In de namiddag volgt een korte rit naar het Tierfreigelände van Ludwigsthal. Dit is opnieuw een fotogenieke locatie om Europese Lynxen op rotsformaties of omgevallen bomen te fotograferen. Uniek is de 100 meter lange wandelpromenade die over en door het reusachtig grote leefgebied van de Wolven is aangelegd. Met wat geluk hebben we vanaf deze promenade kans op schitterende fotomomenten als de roedel zich verplaatst. Soms zien we wolven op ooghoogte tussen de bomen in herfstkleuren waar ze paraderen, poseren en soms zelfs indrukwekkend huilen.

Woensdag 15 december
Vandaag gaan we na het ontbijtbuffet weer vroeg naar het ons inmiddels vertrouwde Tierfreigelände. We concentreren ons in principe op Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen, Oeraluil, Ruigpootuil, Dwerguil, Zwarte Ooievaar, Wespendief en Schreeuwarend. Ook deze dag heeft dezelfde mogelijkheden en flexibiliteit als de vorige dagen, waardoor we de fotokansen optimaal kunnen benutten.
We kunnen deze dag desgewenst ook gebruiken om nóg mooiere juweeltjes van Europese Lynx, Wolf of Bruine Beer te scoren. In principe staan Wild Zwijn, Eland en als we geluk hebben ook Bever op het programma.

Donderdag 16 december en vrijdag 17 december
We zijn inmiddels vertrouwd met het wandeltraject door het Bayerischer Wald om aan de hand van de verschillende routes, verkorte doorsteekroutes en diverse informatieborden onze optimale route naar de fotografische voorkeuren te bepalen. We gebruiken deze dagen dan ook om onze favoriete plekken nogmaals te bezoeken.

Ook deze laatste avonden genieten we weer van de overvloedige Duitse maaltijden en wisselen we belevenissen en foto’s van de voorbije dag uit.

Zaterdag 18 december
Na het ontbijt vertrekken we voor de terugreis naar Nederland met als extra bagage onze unieke natuurbelevingen en volle geheugenkaarten als herinneringen aan deze fotografiereis.

Einde van de reis.

 

Dag 1: Nederland – Bayerischer Wald
Dag 2: Bayerischer Wald
Dag 3: Bayerischer Wald
Dag 4: Bayerischer Wald
Dag 5: Bayerischer Wald
Dag 6: Bayerischer Wald
Dag 7: Bayerischer Wald
Dag 8: Bayerischer Wald – Nederland

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

 • Wolf
 • Lynx
 • Bruine Beer
 • Europese Otter
 • Wild Zwijn
 • Bruine Eekhoorn
 • Europese Wilde Kat
 • Oeraluil
 • Auerhoen
 • Korhoen
 • Ruigpootuil
 • Dwerguil
 • Oehoe

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter de Vries

Reissom:
Euro 995,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 175,-

Minimum aantal deelnemers: slechts 4!

Maximum aantal deelnemers: slechts 7!


Vertrek datum:
11 december 2021 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:      Lees hier ons Privacy Statement


 Hoeveel is 9 + 5 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 9 + 5 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vervoer van en naar het Bayerischer Wald
 • Reisbegeleiding door een Nederlandse natuurfotograaf
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO
 • Boekingskosten

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: