Fotografiereis Costa Rica 2018

Costa Rica, topbestemming in Midden Amerika.

Een bestemming die bij veel natuurfotografen hoog op de verlanglijst staat; en dat is volledig terecht! Iedere dag weer bezoeken we in een laag tempo prachtige plekken om te fotograferen. En prachtige plekken zijn er genoeg in Costa Rica…

De reis is uitermate compleet met onder meer een boottocht op zoek naar krokodillen en een excursie met een lokale vogelexpert op zoek naar de Resplendent Quetzal. Het mannetje van deze roodgroene trogon is met zijn 1 meter lange staart volgens velen de mooiste vogel van het westelijk halfrond.

Tijdens onze reis zullen we meer prachtige vogels kunnen vastleggen zoals kolibries, toekans en bijvoorbeeld de bizarre Boat-billed Herons met hun enorme snavel. We bezoeken botanische tuinen, vlindertuinen en we gaan het regenwoud in. We zullen ons dan ook niet alleen op het fotograferen van vogels richten, ook apen, vlinders, kikkers, leguanen, reptielen, landschappen en prachtige zonsondergangen staan op het programma. Een prachtige reis die alleen maar afgesloten kan worden met goede herinneringen en prachtige foto’s.

In de onze reissuggesties laten wij zoveel mogelijk de mooiste natuurgebieden van Costa Rica aan bod komen, mijden we de toeristisch drukste plekken en maken wij gebruik van rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur, zodat u rechtstreeks vanuit uw kamer in alle rust kunt genieten van de spectaculaire flora en fauna van Costa Rica.

Deze reis heeft een rustig tempo met veelal meerder aaneengesloten overnachtingen in de hotels waar u goed kunt fotograferen – zodat u uitgebreid de tijd krijgt om te fotograferen. Deze hotels zijn rustig gelegen midden in de natuur en hebben allemaal feeders (bananenfeeders en/of maïsfeeders en/of kolibriefeeders) op hun terrein, zodat u uitstekende fotografiemogelijkheden heeft.Woensdag 21 februari 2018
We vertrekken uit Amsterdam voor de vlucht naar San Jose in Costa Rica, waar we ’s avonds aankomen. Na aankomst worden we opgewacht door een vertegenwoordiger van onze lokale agent die ons met een korte transfer van ongeveer 10 minuten naar een comfortabel hotel met zwembad iets buiten het centrum van Alajuela.  

Donderdag 22 februari en vrijdag 23 februari
Vandaag en morgen overnachten we in de Quetzal Paradise lodge. Deze lodge is de ideale uitvalsbasis voor fotografie van de fauna en flora van de hooglanden: ze zijn rustig gelegen aan de rand van het nevelwoud met een mooi panoramisch uitzicht op het omliggende dramatische berglandschap.  Dit is één van de beste pekken in Costa Rica om de spectaculaire Resplendent Quetzal waar te nemen.

We beklimmen de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte en passeren onderweg de 3400 m. Hier komen we terecht in het paramo: een soort tropische alpiene vegetatie bestaande uit lage struiken, mini-bamboe, wolfsklauw en heel veel mossen. We gaan hier op zoek naar enkele paramo-specialiteiten zoals de Volcano Junco, Timberline Wren en Volcano Hummingbird. Vervolgens dalen we af naar onze eenvoudige lodge op 2500 meter.

De bijzondere avifauna van deze plek trekt vogelliefhebbers aan van over de hele wereld. Zoals aangegeven is dit één van de beste pekken in Costa Rica om de spectaculaire Resplendent Quetzal waar te nemen. Deze groen-met rode vogel met staart van wel 1 meter lang is steeds te vinden in de buurt van de aguacatillo of wilde avocado boom. Daarnaast kunnen we heel wat Costa Rica – Panama endemen zien, zoals de Collared Redstart, Long-tailed Silky-flycatcher, Yellow-thighed Finch en Spangle-cheeked Tanager. Ook kolibries komen uitgebreid aan bod: tot 5 soorten kunnen in detail vanop korte afstand worden waargenomen rond de feeders die in de buurt van de lodge hangen. Tijdens ons verblijf in de lodge zullen we ongelimiteerd toegang hebben tot exclusieve fruitfeeders voor onder meer Acorn Woodpecker, Flame-colored Tanager en Yellow-thighed Finch en suikerfeeders met onder meer Fiery-throated Hummingbird, Lesser Violetear en Volcano Hummingbird. De setup wordt voor ons veranderd waarbij de suikerfeeders vervangen worden door bloemen en de kolibries gefotografeerd kunnen worden foeragerend aan een kleurrijke bloem.
Ook kan er gezocht worden naar de fraaie Groene Stekelleguaan, die bij warm weer vaak te voorschijn komt om te zonnen.
’s Avonds gaan we ook op zoek naar enkele unieke vogels zoals de endemische Bare-shanked Screech-owl en de Dusky Nightjar. 

Tijdens de tweede middag van ons verblijf (als het licht in onze rug valt)bezoeken we na en avontuurlijke rit Batsu Garden. Een schitterende en fotogenieke locatie! Tijdens eerdere fotoreizen hebben we hier direct bij aankomst al Quetzals en Black-cheeked Woodpeckers gefotografeerd. De twee ruime veranda’s voorzien van feeders, voor ons gearrangeerde bemoste takken en goed onderhouden wandelpaden tussen mooi aangelegde tuin met veel bloemen, bieden volop keuze voor vogel- en macrofotografie.

Zaterdag 24 februari en zondag 25 februari
We dalen af en zullen de volgende dagen doorbrengen in een kleine B&B met zwembad rond 1200 meter hoogte. Vanuit onze lodge hebben we de exclusieve toegang tot het aangrenzend privénatuurreservaat (nevelwoud) en de vruchten- en suikerfeeders van de lodge.
We kunnen hier direct kennis maken met een heel andere avifauna. Elegant Euphonia’s, Blue-throated Toucanet en Silver-throated Tanagers zijn vaak te zien aan de bosrand, en een hele reeks kleurrijke vogels passeren de vruchtenfeeders met oa kans op de spectaculaire Red-headed Barbet, Cherrie’s Tanagers en White-naped Brush-finch. Daarnaast zijn er suikerfeeders die Violet Sabrewing aantrekken, Green-crowned Briljant en White-throated Mountain-gem. De toegangsweg van de lodge is beplant met verbena struiken met kleine paarse bloemetjes, waar de kleinere kolibrie soorten zich te goed aan doen. Hier maken we kans op enkele zeldzaamheden zoals de White-tailed Emerald, het sublieme mannetje van de Scintillant Hummingbird en zelfs de White-crested Coquette wordt hier sporadisch waargenomen…

Op weg naar deze lodge stoppen we onderweg bij Playa Hermosa bij een geschikte parkeerplaats direct bij het strand. Deze plek heeft zeer fotogenieke rotsformaties in de ruwe branding van de Pacific. 

Daarnaast vertrekt een netwerk aan wandelpaden vanuit de lodge door een mooi stukje nevelwoud waar we enkele typische bossoorten kunnen verwachten zoals Black-breasted Woodquail, Spotted Woodcreeper, Slate-throated Redstart, Scarlet-thighed Dacnis…Ook is dit een prachtige plek om de zonsopkomst vast te leggen. 

Maandag 26 februari – woensdag 28 februari
We dalen af naar de Pacifische kust, onderweg passeren we een wegrestaurantje met feeders waar met wat geluk Speckled Tanager en Fiery-billed Aracari te zien en fotograferen zijn en kunnen we genieten van spectaculair berglandschap met in de verte de grillige kust van de Stille Oceaan.
In de haven van Caldera maken we ook even een stop om Brown Pelicans en Magnificent Frigatbirds te bewonderen. We verblijven de komende dagen in een rustig gelegen lodge met mooi uitzicht op de mangroves voor de Stille Oceaan aan de ene kant en op het Parque Nacional Carara aan de andere kant. De lodge is ideaal voor de observatie van Scarlet Macaws die hier vaak erg dicht te benaderen zijn.

Op de tweede dag staat exclusief voor ons een foto-excursie met de lokale vogelaar “Alvaro” van Orotina op het programma. Vorige keer hadden we Spectacled Owl op ooghoogte. Verder kans op Ferruginous Pygmee Owl en mogelijk Turqoise-browed Motmot (tropische kleurenexplosie !). Grote kans een Lesser Ground Cuckoo voor de lens te krijgen. Stuk voor stuk vogelsoorten om als natuurfotograaf van te smullen.

Op onze laatste dag maken we twee boottochten op de Tarcoles rivier van elk 3 uur. Uiteraard beschikken we over onze eigen privé-boot. Onze kapitein maakt er een sport van om met engelengeduld de dieren te benaderen zodanig dat iedereen mooie foto’s kan nemen. Ook Roseate Spoonbills, Wood Storks en White Ibis komen hier aan bod en enkele grote Amerikaanse Krokodillen (tot 5 m lang) kunnen tot op enkele meters benaderd worden (we blijven steeds op veilige afstand).

We programmeren één boottocht om 6:00 in de ochtend en ééntje om 15:00 in de middag om bij zacht licht te kunnen fotograferen en hopelijk een mooie zonsopkomst en zonsondergang mee te pikken.

Donderdag 1 maart en vrijdag 2 maart
Onze volgende bestemming is een prachtige afgelegen lodge aan de rand van het regenwoud en aan de voet van (maar op veilige afstand) van de Arenal vulkaan. De bloemenrijke tuinen van het hotel trekken heel wat interessante vogels aan zoals de Garthered Trogon, Black-cowled Orioles, Band-backed Wren, Crested Guan, Brown-hooded en White-crowned Parrots en Crimson-collared Tanager. Daarnaast zijn er feeders waar kleurrijke tanagers op afkomen, Montezuma oropendola en zelfs de Great Currasow. Opnieuw kijken we uit naar kleine kolibries aan de verbena bloemetjes met kans op onder meer Violet-headed Hummingbird, Green Thorntail en met wat geluk zelfs de Black-crested Coquette.
Op onze twee dag maken we een ochtendwandeling via grote suspensiebruggen door het dak van het regenwoud. Op die manier krijgen we de fauna en flora van de boomtoppen wat beter te zien. Dit gebied is tevens een zeer goed vogelgebied met soorten die elders zeer moeilijk waar te nemen zijn zoals de krachtige Ornate Hawk-eagle, mogelijk Yellow-eared Toucanet, Spotted en Zeledon’s Antbird, Brown-billed Sytchebill, Streak-crowned Antvireo en zeldzame Keel-billed Motmot. 

Zaterdag 3 maart en zondag 4 maart
Via uitgestrekte ananasplantages, weilanden en stukken regenwoud komen we terecht in het afgelegen Boca Tapada. Hier verblijven we in een eenvoudige Lodge aan de rand van het regenwoud. We verblijven de komende 2 nachten in de Laguna de Lagarto Lodge, de absolute top voor natuurfotografie in Costa Rica. Bence Maté heeft hier een unieke schuilhut gebouwd voor fotografie van King Vulture. Oog in oog staan met deze kleurrijke gier is een unieke ervaring.
Daarnaast hebben we hier ook toegang tot een exclusieve fotografiesetup, professioneel ingericht door de wereldberoemde natuurfotograaf Bence Maté. De vruchtenfeeders staan op ooghoogte op ongeveer 4 meter met een rustige achtergrond waar tot 3 soorten toekans gefotografeerd kunnen worden, verschillende kleurrijke tangara-soorten (Red-legged Honeycreeper, Passerini’s Tanager, Golden-hooded Tanager), spechten (Black-cheeked Woodpecker, Chestnut-colored Woodpecker) en papegaaien (Brown-hooded Parrot en Orange-chinned Parakeet). De zogenaamde “perches” worden dagelijks vervangen bij deze feeders: dagelijks worden dus nieuwe, mooi met mossen en bromelia’s beladen takken klaargezet bij de feeders zodat telkens andere foto’s genomen kunnen worden.
Ook hebben we in de lodge ongelimiteerd toegang tot een kano om rustig te peddelen door de lagunes, waar kaaimannen zich bevinden (ongevaarlijk), verschillende reigersoorten, ijsvogels en Slangenhalsvogel. Verder is er een tuin waar kleinere vogelsoorten kunnen worden gefotografeerd zoals Shining en Green Honeycreeper. Tenslotte is het tropisch regenwoud vlakbij waar de mogelijkheden onbeperkt zijn voor macro-fotografie.

Naast het exclusieve bezoek aan de King Vulture Hide van Bence Maté wordt voor ons een fotogenieke setup met slangen en kikkertjes verzorgd.

Maandag 5 maart en dinsdag 6 maart
Onze volgende lodge ligt mooi geïntegreerd in het regenwoud vlak langs de Sarapiqui rivier, waar vaak Fasciated Tiger-heron en de bizarre Sunbittern worden gespot. Op onze tweede dag bezoeken we in de ochtend het gerenomeerde La Selva biologisch station. Hier werden al meer dan 400 vogelsoorten waargenomen, waaronder enkele erg bijzondere zoals Snowy Cotinga, de met uitsterven bedreigde Great Green Macaw, Slaty-tailed Trogon, Rufous Motmot, Fasciated Antshrike en Pale-billed Woodpecker. Daarnaast kunnen we hier ook tot 3 soorten apen aantreffen, 2 soorten luiaards en Groene Leguanen.
In de middag bezoeken we samen met een lokale gids Frog Heaven waar we kunnen kennis maken met enkele erg kleurrijke amfibieën en reptielen zoals de kleurrijke pijlgifkikkertjes, de Roodoogmaki-kikker en Green Basilisk.

Woensdag 7 maart
Via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo keren we terug naar de Centrale Vallei. Onderweg bezoeken we lokale vogelaar Cope, een erg gepassioneerde natuurliefhebber die graag zijn passie deelt met anderen. Bij Cope’s huis kunnen we genieten van erg actieve vruchtenfeeders waar we van vlakbij Passerini’s Tanagers, Grey-necked Woodrails (Russet-naped Woodquail) en Chestnut-headed Oropendola’s van heel dichtbij kunnen observeren en fotograferen. Daarnaast is Cope vaak op de hoogte van rustplekken van nacht-actieve vogels zoals Crested Owl, Great Potoo en Spectacled Owl.
In de loop van de middag komen we aan in ons laatste hotel waar een grote botanische tuin toegang geeft tot heel wat kleurrijke vogels en we kans maken op onder meer de mooie Blue-crowned Motmot en Squirrel Cuckoo. Op deze manier is de overgang van de overweldigende natuur van Costa Rica weer terug naar de stad niet te groot. 

Donderdag 8 maart 
Een transfer brengt de groep naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Amsterdam.

Vrijdag 9 maart  
Aankomst in Amsterdam.

Einde van de reis. 

Dag 1: Amsterdam – Costa Rica – San José
Dag 2: San José – Dota hooggebergte
Dag 3: Dota hooggebergte
Dag 4: Dota hooggebergte
Dag 5: Dota hooggebergte
Dag 6: Carara
Dag 7: Carara
Dag 8: Carara
Dag 9: Arenal
Dag 10: Arenal
Dag 11: Caraïbische laaglanden (Bence Mate hutten)
Dag 12: Caraïbische laaglanden (Bence Mate hutten)
Dag 13: La Selva
Dag 14: La Selva
Dag 15: La Selva – San José
Dag 16: terugvlucht vanuit Costa Rica
Dag 17: aankomst in Amsterdam

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Resplendent Quetzal
 • Violet Sabrewing
 • Scintillant Hummingbird
 • Fiery-throated Hummingbird
 • Purple-throated Mountain-gem
 • Golden-hooded Tanager
 • Green Honeycreeper
 • Red-legged Honeycreeper
 • Keel-billed Toucan
 • Collared Aracari
 • Rufous Motmot
 • Broad-billed Motmot
 • Great Currasow
 • ijsvogels
 • Black-cheeked Woodpeckers
 • toekans
 • papegaaien
 • trogons
 • Geelvleugelara
 • Black-and-white Owl
 • Roseate Spoonbill
 • Wood Stork
 • White Ibis
OVERIG:
 • Groene leguanen
 • Gouden Auratus
 • Aardbeipijlgifkikker
 • Roodoogmakikikker
 • Bladsnijdersmieren
 • termieten
 • Capucijnapen
 • Whip-tailed Lizards
 • Amerikaanse Krokodillen
 • Green Spiny Lizard
 • Collared Pecarry
 • vlinders
 • slangen

 

Reisinformatie

Uw reisbegeleider:
Pieter de Vries

Reissom:
Prijs per persoon € 4250,-

Eenpersoonstoeslag € 545,-

Minimum aantal deelnemers: 6

Maximum aantal deelnemers: 8!


Vertrek datum:
21 februari 2018 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 5 + 8 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 5 + 8 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Ongelimiteerd gezuiverd flessenwater
 • Vlucht- en luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • Reisbegeleiding door een Nederlandse natuurfotograaf
 • Alle toegangsgelden
 • Boekingskosten

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: