counter on tumblr
 

Helaas , het is niet altijd feest. Na de vele duizenden Kuhls Pijlstormvogels van gisteravond worden we vandaag, zondag, wakker op een stille zee. We varen een noordoostelijke koers van Madeira naar Portugal en er staat nog steeds een straffe noordelijke wind die in de loop van de middag nog wat zal toenemen. De bewolking is grotendeels verdwenen en het is dan ook behoorlijk zonnig.

´s Ochtends, nog ruimschoots voor het ontbijt, worden wat Gestreepte en Gewone Dolfijnen gezien. Maar daar blijft het waar het de zeezoogdieren betreft ook wel zo’n beetje bij. ‘s Middags worden nog wel wat blows gezien maar die zijn zo ver weg dat er geen naamkaartjes aan gehangen kunnen worden.

Ook op vogelgebied is het erg rustig. We blijken inmiddels wel weer in het verspreidingsgebied van de Jan van Gent terecht te zijn gekomen. ‘s Ochtends hangt een drietal achter het schip en in de loop van de dag zien we er nog enkele voorbij vliegen. Verder is het echt sprokkelen om wat vogels te zien. Er wordt een enkel Bont Stormvogeltje gezien en op grote afstand vliegt een Grote Jager langs.

Rond twee uur bereiken we de top van Mount Ampere, een onderzeese berg. Varen we eerst nog over een oceaan met een diepte van vier kilometer, daar is de diepte slechts 500 meter. De verwachtingen zijn hooggespannen. Met het langs de berg opwellende water komt veel voedsel beschikbaar en daar zouden met name zeezoogdieren volop van moeten profiteren. Nou, wellicht doen ze dat op andere dagen, maar deze zondag hebben ze toch echt vrijaf genomen. Wel is er even een kleine opleving op vogelgebied. Op een betrekkelijk klein stukje zoeken wat Noordse Sterns, Kühls Pijlstormvogels, Noordse Pijlstormvogels, één Grauwe Pijlstormvogel en één Jan van Gent de zee af op zoek naar voedsel. Maar al snel is het weer stil en tijdens de ‘afdaling’ van de berg worden vrijwel geen vogels meer gezien.

Wel opvallend vandaag is het behoorlijke aantal Karetschildpadden dat wordt waargenomen. In totaal worden er zo’n tien gezien. En omdat deze dieren eigenlijk alleen worden opgemerkt als ze vlak bij het schip zwemmen, mogen we aannemen dat er in deze contreien echt een fors aantal rondzwemt.

Ralph, onze scheepskok, schotelt ons ‘s avonds een uitstekend zondagsmaal voor. De niet-vegetariërs onder ons genieten van een ‘rose of gravad lax with honey-mustard sauce’, ‘whole-roasted beef fillet’ en een kersenbavarois. Het leven op de Plancius is zelfs op dit soort rustige dagen bepaald niet slecht.

Vanaf de Plancius, tussen Madeira en Portugal,

Hendrik Jan Dijkerman

Geplaatst op: 7 mei 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...