counter on tumblr
 

2 - De Kaapverden

03-08-2021

Het is zover, de aanloop naar de West Africa Pelagic is begonnen! Op Koningsdag vertrekt een grote groep reizigers vanaf Schiphol via Lissabon naar de Kaapverden om daar, op wat vroeger Koninginnedag was, aan boord te gaan van de West Africa Pelagic (WAP).

Voor het zover is, gaan we eerst nog even vogelen op de Kaapverden zelf. Deze eilandengroep, midden in de Atlantische Oceaan, op 1200 kilometer van de kust van Afrika, is gezegend met flink wat endemische vogelsoorten en wij willen er daar zo veel mogelijk van zien. De reizigers worden opgedeeld in 2 verschillende groepen. De eerste groep vertrek ’s ochtends om kwart voor acht voor een dag in het binnenland, de tweede groep heeft een rustiger ochtend en vertrekt pas om twee uur. Groep twee heeft dan ook maar één enkele doelsoort: de Roodsnavelkeerkringvogel die hier aan de kust broedt.

De keerkringvogels laten zich prima bekijken en op de terugweg ziet de groep ook nog een handvol Renvogels, een tiental Zwartkruinvinkleeuweriken en een enkele Rosse Woestijnleeuwerik. Als groep 1 in het donker terugkeert is er lichte jaloezie, want zij hebben werkelijk alles gezien wat er te zien valt, inclusief de Kaapverdische Purperreiger, de zeer lastig te vinden Kaapverdische Kerkuil en de bijkans onvindbare Kaapverdische Buizerd. Behalve deze knallers zijn er natuurlijk de nodige Grijskopijsvogels, Brilgrasmussen en meer lokale soorten.

De volgende dag is de lichte jaloezie echter direct verdwenen, want groep 1 ziet dan wat groep 2 gisteren zag, en groep 2 doet hetzelfde: zij zien wat groep 1 gisteren zag. Zo heeft iedereen alles gezien wat er op vogelgebied te zien valt.

Op maandag volgt nog een niet-vogel excursie naar Cidade Velha, de oude hoofdstad van de Kaapverden en het enige Unesco monument dat de archipel rijk is. Halverwege de middag volgt de transfer naar het schip en na de nodige briefings en de kennismaking met de bemanning en de kapitein, zetten we koers naar Raso, waar we morgenochtend moeten aankomen om daar naar de endemische en zeer zeldzame Rasoleeuwerik te kijken. Tenminste, als de wind geen roet in het eten gaat gooien, want de verwachting is dat de wind flink gaat toenemen gedurende de nacht…..

Vanaf de Kaapverden,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 1 mei 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...