counter on tumblr
 

12 - La douce France

03-08-2021

Na de bijna onwerkelijke ontmoeting in de Golf van Biskaje gisteren, is het vandaag weer rustiger. Niet alleen zitten we redelijk in de buurt van de kust van Frankrijk in vrij ondiep water, ook is de deining stevig en ongunstig. De deining is een meter of vier, maar belangrijker, staat haaks op het schip. Hierdoor rolt het schip behoorlijk en is lopen lastig. Rollen (van links naar rechts) is over het algemeen minder oorzaak van zeeziekte dan stampen (van voor naar achteren) van een schip, dus heel druk heeft de scheepsarts het nou ook weer niet met patiënten.

De deining maakt ook dat het ontdekken van soorten wat lastig is, dus de lijst is beperkt. Wel wat nieuwe soorten voor de trip zo op het einde met bijvoorbeeld Papegaaiduiker, Grijze Zeehond en Bruinvis (respectievelijk zeezoogdiersoort 13 en 14! van deze reis), maar veel waarnemingen zijn het niet.

Aan het einde van de middag passeren we de nul graden meridiaan en varen we het oostelijk halfrond weer binnen, halverwege Frankrijk en Engeland, in het kanaal. Zowel de rommelige Franse kust als de witte krijtrotsen bij Dover in Engeland zijn te zien vanaf het schip. Rondom ons varen meer schepen dan we totaal bij elkaar tijdens de reis hebben gezien; welkom terug in het drukke West Europa. De Geelpootmeeuwen worden vervangen door Zilvermeeuwen, de pijlstormvogels zijn nu echt een uitzondering geworden; een Noordse Stormvogel en een wel héél dichtbij vliegende Jan van Gent vormen zo’n beetje de laatste soorten van het Kanaal.

De laatste middag en avond bestaan voor een deel uit plichtplegingen zoals het betalen van de rekeningen van de bar en de wasserij en het afscheid nemen van reis, kapitein, gidsen en passagiers. Hoewel we op bepaalde punten minder gezien hebben dan we op voorhand dachten, is de conclusie van de reis dat we een aantal zeer bijzondere hoogtepunten hebben gehad en we bijna alle targetsoorten gezien hebben.

Afsluiting van de dag, en ten dele voor het “vakantiegedeelte” van de reis, is de barbecue die de sfeer behoorlijk losmaakt, iedereen is in goede doen bij het eten en de bar is nog niet eerder zo druk geweest na afloop van het diner.

Morgen meren we aan in Vlissingen en volgt de douane voor we van boord gaan op weg naar huis, na bijna twee weken op zee, van de tropen naar het aanzienlijk frissere Nederland.

Vanaf de Plancius, voor de kust van Frankrijk,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 14 mei 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...