counter on tumblr
 

10 - Twee gezichten - I

03-08-2021

Halverwege Portugal beginnen we de dag. Een kilometer of 20 uit de kust ligt de Continental Shelf; dat gedeelte van de oceaanbodem waar het ondiepe gedeelte dat bij het vasteland hoort ineens in relatief korte afstand heel diep wordt. Zo’n shelf is net als andere plekken op de oceaanbodem op papier goed voor het vinden van walvissen, dolfijnen en vogels.

Vanaf het begin van de ochtend is het een drukte van belang. Niet alleen hebben we vrijwel continu Geelpootmeeuwen en Jan van Genten rond de boot en zijn er weer wat verstekelingen aan boord (vandaag zijn het twee Turkse Tortels die op het voordek langzaam beginnen te denken aan hun volgende generatie), ook zitten er veel en vaak dolfijnen rond de boot. De dolfijnen zijn er in twee categorieën: de eerste categorie zie je van ver aankomen. Ze racen naar de boot toe, blijven een minuutje hangen en zijn weer vertrokken. De tweede categorie zie je niet aankomen, die is er ineens. Naast de boot, voor de boot, maar vandaag vooral ook achter de boot. Deze dolfijnen blijven vaak ook wat langer hangen, soms zelfs zwemmen ze een minuut of 10 met ons mee.

Beide categorieën bestaan voornamelijk uit Gewone Dolfijnen (Delphinus delphis), met soms wat Atlantische Gevlekte Dolfijnen en een Tuimelaar ertussen. Vooral de mensen die zich op het achterdek gepositioneerd hebben, maken prachtige foto’s van uit het water springende dolfijnen.

Op vogelgebied loopt het gedurende de dag ook wel aardig met flink wat pijlstormvogels (Grauwe, Vale en Noordse), twee soorten stormvogeltjes (Europees en Vaal), Noordse Stormvogel, twee jagers (Grote en Kleine) en een strak langstrekkende Regenwulp, op weg naar zijn/haar broedgebied.

Maar dan. De wind trekt aan (dat was voorspeld), we moeten de Continental Shelf verlaten (dat was ook bekend) en de waarnemingen lopen terug. Stoppen zelfs voor een groot deel (dat was toch echt niet gepland). Eens te meer wordt duidelijk hoe het weer en de locatie invloed kunnen hebben op wat we zien. Door het verlaten van de Shelf zitten er waarschijnlijk iets minder soorten dan bij de Shelf zelf, maar door de aangetrokken wind worden de golven en deining wat hoger en wordt er simpelweg ook minder gezien.

Voor morgen staat de Golf van Biskaje op het programma. Vooralsnog het hele diepe stuk waar we hopen op voornamelijk zeezoogdieren. Bijkomend voordeel voor morgen is de voorspelling dat de wind zal afnemen, waardoor de zee vlakker wordt en onze kans op waarnemingen groeit….

Vanaf de Plancius, voor de kust van Portugal,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 9 mei 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...